• No results found

Opname Mapping Seadatanet – Aquo in Aquo DS Leeswijzer

De opname van de seadatanet bestaat uit twee bestanden:

Voorzet opname in DS (xlsx)

een xls (“sdn_mapping_in_ds.xls”) met de Aquo elementen (uitsluitend codes) beperkt tot die Aquo elementen die daadwerkelijk gemapt worden. Dit document bevat tevens een voorzet voor de tabel- en kolomdefinities en structuren zoals deze in de domeintabellenservice zullen worden opgenomen.

Worddocument Opname Mapping Seadatanet (docx)

dit worddocument met uitgangspunten

Rode tekstenindiceren nog te beantwoorden vragen of acties die nog gedaan moeten worden voor het afgerond kan worden.

Tabeldefinities

De tabeldefinities zijn opgesteld in tabblad 1 van het excel document.

Kolomnamen alleen aanpassen op tabblad 1, werken door in formules in overige tabbladen ten behoeve ven csv inlezen bij opname.

Volgorde

De mapping zal altijd uitgaan van het enkelvoudige element in de Seadatanet kolom, naar het meervoudig opgesplitste element in Aquo.

Indien een element niet opgenomen is in Seadatanet is een lege mapping met uitsluitend het Aquo element nutteloos. De lijst krijgt de omvang van de complete lijst van domeinwaarden van seadatanet en Aquo waarin men in het kader van een mapping geïnteresseerd is. Latere toevoegingen zijn altijd mogelijk. Dubbelingen dienen opgelost te worden aan de gebruikerszijde van de mapping. Door dubbelingen kan het voorkomen dat een eenduidige héén of wéér mapping niet mogelijk is. De combinatie van de Aquo-code / SDN code dient wel uniek te zijn, waarbij één van de elementen eventueel wel dubbel mag voorkomen. Dit doet zich op het moment uitsluitend tot de mapping naar de tabel “kwaliteitsoordeel”.

Narrow / Broader / Bad match

De mapping tussen SDN en Aquo domeinwaarden is gekozen op basis van expert judgement. Een deel van de domeinwaarden heeft aan de Aquo of de SDN zijde een bredere dan wel nauwere definitie. Dit is bijna onvermijdelijk.

Verschillende tabellen

Indien een SDN tabel over verschillende Aquo tabellen is verspreid, wordt er per Aquo tabel een aparte mapping aangemaakt. Dit is het geval bij de P05 tabel die over respectievelijk de Aquo domeintabellen meetapparaat, bemonsteringsapparaat en plaatsbepalingsapparaat is verdeeld.

Geen Eenheid in SDN parameter mapping.

Rijkswaterstaat meet chemische stoffen in een bepaalde eenheid. De wens van Rijkswaterstaat was om in de mapping op te nemen welke eenheid dat in gebeurt. Deze voorkeurseenheid zal echter niet als kolom worden opgenomen omdat de SDN zijde van deze mapping geen informatie over voorkeurseenheden geeft.

Datamanagement mariene projecten 22 december 2014, definitief

D-32

UGPL <-> ug/l

Omschrijvingen Aquo parameters nooit in mapping

Aan de Aquo zijde van een mapping zal nooit meer informatie opgenomen worden dan de code van de betreffende domeinwaarde. Dit vanwege de verwijskolom functionaliteit die eenduidigheid tussen domeinwaarden helpt borgen. Verder is deze informatie met automatisering te koppelen door de betreffende domeintabel te koppelen op de code. Daarnaast zou het opnemen van niet code informatie altijd leiden tot dubbel beheer op deze informatie. In Aquo registreren we een domeinwaarde altijd maar één keer. Het IHW is zich er van bewust dat dit de leesbaarheid van de mapping verkleint. In het kader van het doel van de mapping (automatisering) is dit echter te rechtvaardigen in relatie tot de nadelen die het opnemen van extra informatie voor de beheersbaarheid van de mapping introduceert.

Check: Kolomnaam lengte van de op te nemen tabellen.

(Mapping)tabelnamen dienen korten te zijn dan <60 tekens. SDN codes vallen ruim binnen de gebruikelijk 12 tekens voor codes in Aquo.

Check: Controleren Aquo codes op geldigheid

De gebruikte Aquo codes in de aangeleverde mappings zijn allengeldig.

Meervoudige hoedanigheden

In de opvolger van UM Aquo, het IM Metingen, zullen hoedanigheden meervoudig voorkomen. HoedanigheidCombinaties als het Nnf (uitgedrukt in Stikstof / na filtratie) zullen worden opgesplitst. Omdat deze combinaties uit vaste combinaties tussen verschillende groepen bestaan. (Gecontroleerd) wordt er vooruitkijken vast rekening mee gehouden in de mapping.

In het gebruik in UM-Aquo metingen zal tot die tijd de hoedanigheid als combinatie moeten worden uitgewisseld. Er is dus een aanvullende mapping nodig van de meervoudige hoedanigheden naar de enkelvoudige combinatie.

Voor deze mapping is dit beperkt tot één regel: HoedanigheidKorrelgroottefractie Dk0063 en hoedanigheid Referentiebasis ‘dg’ wordt samen ‘DK0063dg’. Deze combinatie is voor dit doel

aangemaakt en opgenomen.

Hoedanigheid/Monstercriterium

Het in de mapping opgenomen compartiment ‘sediment <63um’ bestaat niet. Dit betreft compartiment ‘BS’ en monstercriterium ‘Dk0063’.

In de mapping wordt het monstercriterium als optionele kolom toegevoegd. Mogelijke waarden beperking zich (dit is een afspraak, niet afgedwongen door domeintabellenservice) tot waarden uit de tabel Hoedanigheid in de groep ‘Korrelgroottefractie’.

Hoedanigheid

De hoedanigheden die betrekking hebben op de referentiebasis, zoals ‘dg’ (t.o.v. drooggewicht) en ‘nf’ (na filtratie). Komen in een aparte optionele kolom. Omdat niet valt uit te sluiten dat er andere soorten hoedanigheden of combinaties gekozen zullen worden wordt niet gedefinieerd uit welke groep deze hoedanigheden dienen te komen..

Status/Kwaliteitsoordeel Mapping

De mapping zoals voorgesteld in het brondocument introduceert nogal wat ambiguiteit. Bij het gebruik van deze mapping dient daar op gelet te worden/

Losse besluiten

- In de mappings worden alleen codes opgenomen (dus ook geen datum laatste wijziging SDN zijde)

- Tabelnaam in DS krijgt de naam van de SDN tabel, met prefix Mapping_SDN_<tabelnummer> (dus “P05”) en de naam van de betreffende Aquo tabel als dit noodzakelijk is voor het onderscheid zoals in de P05 tabel die uit drie Aquo tabellen bestaat, anders niet.

- Alle mapping waarden opnemen. Ook wanneer dit ambuiguiteit oplevert. Combinaties van sleutels dienen wel uniek te zijn (twee keer dezelfde mapping mag niet voorkomen).

-Mappings die dubieus lijken (bredere mapping op nauwere waarde en visa versa) worden as-is opgenomen.

Mappings zijn bedoeld om twee kanten op te mappen. Dubbelingen worden aan beide zijden geaccepteerd.