• No results found

Management van de EU data collectie (DCF)

8.6 Nota’s en brieven

10.2.2 Management van de EU data collectie (DCF)

Management van programma WOT-05 Visserijonderzoek

10.2.1

Wegens voorgenomen pensionering in 2015 is Frans van Beek in 2014 teruggetreden als programmaleider van het WOT programma Visserijonderzoek en als hoofd van het Centrum van Visserijonderzoek. Sieto Verver is de nieuwe programmaleider en hoofd van het CVO. Frans blijft aan als plaatsvervangend hoofd van het CVO.

In 2014 werd een werkplan voor 2015 opgesteld en een rapportage gemaakt van de voortgang van het programma in 2013. Beide rapportages kwamen tot stand in samenwerking met de

projectleiders. Beide rapportages zijn door het Opdrachtgeversoverleg beoordeeld en goedgekeurd. Tevens werd een begroting gemaakt voor 2015 en een financiële verantwoording van de activiteiten in 2013. De gemaakte kosten in 2013 bleven binnen de begroting. De begroting voor 2015 toont een kleine overschrijding van het beschikbare budget. Het Opdrachtgeversoverleg heeft aangegeven garant te staan voor de financiering van het tekort.

Verder werd leiding gegeven aan de uitvoering van het werkplan door middel van het bewaken van de voortgang en kwaliteit van de werkzaamheden evenals het bewaken van de financiële uitputting van het programma door middel van kwartaalverslagen en regelmatig overleg met de projectleiders die bij de uitvoering van dit programma betrokken zijn.

Management van de EU data collectie (DCF)

10.2.2

Een groot deel van de gegevens die in dit programma worden verzameld vindt plaats in het kader van een Europees dataverzameling programma DCF. Hiervoor moeten de lidstaten een (meerjarig) Nationaal Programma (NP) opstellen. Dit programma liep formeel eind 2013 af en zou daarna door een nieuw meerjarig programma worden vervangen.

Omdat het kader van een nieuwe Europese dataverzameling voor de periode 2014-2020 niet tijdig gereed is gekomen, heeft de EC besloten om de meest recente NPs ongewijzigd te continueren voor een periode van 3 jaar. Daarom was het voor 2014 en 2015 niet noodzakelijk om een nieuw NP te schrijven.

Wel werd in 2014 een voortgangsrapportage (AR) worden gemaakt over de uitvoering van het NP van het in 2013. Tevens werd voor de laatste keer een uitgebreide financiële verantwoording van deze werkzaamheden gemaakt voor de EC. Het AR en de cost statement liggen ter beoordeling bij de EC.

Vanaf 2014 wordt de dataverzameling uit de EMFF gefinancierd. Er zijn nog geen nationale

richtlijnen bekend m.b.t. tot de begroting en financiële verantwoording van de DCF onderdelen van dit programma t.a.v. de EMFF. Daarom zijn tot op heden geen acties ondernomen

Regionale Coördinatie Meetings

10.2.2.1

De internationale coördinatie van de DCF activiteiten tussen de LS vindt plaats in Regionale Coördinatie Meetings (RCM). Deze worden door de EC georganiseerd. Er zijn jaarlijks 5 meetings, één voor iedere regio, waarvan er drie voor Nederland van belang waren. Doel van de bijeen- komsten is het afstemmen van de uitvoering van de nationale plannen van de verschillende LS en problemen of tekortkomingen gezamenlijk op te lossen.

De Noordzee RCM kwam bijeen in Lysekil (Zweden). Deze vergadering werd deels bijgewoond door de NC (Kees Verbogt). De vergadering werd voorgezeten door Frans van Beek (Nederland). Doordat de LS geen nieuwe NP programma’s hoefden in te dienen (zie 10.2.2) was er beperkt noodzaak tot coördineren. De belangrijkste activiteiten van de groep waren het ontwikkelen van indicatoren waarmee de kwaliteit van verzamelde gegevens kan worden gemeten en het inventariseren van de gevolgen van de aanlandplicht voor de logistiek en kwaliteit van de data collectie.

De RCM vergadering voor de Westelijke wateren vond plaats in Horta (Azoren). De vergadering behandelde grotendeels dezelfde onderwerpen als de Noordzee RCM en werd bijgewoond door Frans van Beek.

De RCM Long Distance Fisheries kwam bijeen in IJmuiden (Nederland). In feite was er voor deze RCM weinig echt te coördineren omdat de pelagische en demersale visserijen in de gebieden die binnen het mandaat van deze RCM inmiddels waren gestopt of verminderd. Wel is er tijd besteedt aan toekomstige inrichting van het onderzoek. De vergadering werd bijgewoond door Edwin van Helmond.

De RCM’s worden aangestuurd door een Liaison Comité waarin o.a. de voorzitters van de RCM's vertegenwoordigd zijn. Frans van Beek heeft aan de vergadering in oktober deelgenomen.

Herziening van de DCF

10.2.2.2

Het plan van de EC was om in 2014 de huidige DCF verordeningen te vervangen door nieuwe wetgeving. Deze deadline is niet gehaald en het zal waarschijnlijk nog enkele jaren duren voor er een nieuw kader is. Tot dan blijft de oude DCF van kracht, deze is verlengd tot 2016. Bij de ontwikkeling van de nieuwe wetgeving heeft de Commissie advies ingewonnen bij de experts in de Lidstaten. Er waren 3 meetings van STECF EWG over de datacollectie in de toekomst waaraan NL heeft meegewerkt. De bijdrage werd gefinancierd uit het deelproject STECF in het project ‘advisering’.

In januari had de EC een bijeenkomst georganiseerd voor stakeholders in de DCF. Sieto Verver en Frans van Beek hebben aan deze bijeenkomst bijgedragen. In juni was er een bijeenkomst voor de Nationale Correspondenten (NC) om deze bij te praten over de ontwikkelingen. Deze meeting werd door Kees Verbogt (EZ) bijgewoond.

Financiële audit van de DCF

10.2.2.3

In december 2014 vond een extra financiële audit plaats van de Nederlandse uitvoering van de DCF in 2011 door de Europese rekenkamer. Het DCF programma dat NL in 2011 uitvoerde was al eerder door de EC in 2013 geaudit. Er zijn geen onregelmatigheden geconstateerd. Het rapport van de audit wordt in 2015 verwacht.

Wet op de dierproeven