• No results found

Interview – Deltalinqs

E- mail Interview – Rotterdam Partners

Beste meneer Nesselaar,

Allereerst wil ik u bedanken dat u ondanks uw drukke schema toch nog tijd heeft kunnen vrij maken om een aantal vragen voor mij te beantwoorden. Ik doe onderzoek naar hoe steden met een relatief jonge binnenstad een identiteit proberen te ontwikkelen. Ik vergelijk daarbij Rotterdam met de Duitse stad Frankfurt am Main. Beide steden zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en kunnen voor hun identiteit daarom niet automatisch terug vallen op een historische binnenstad, zoals steden als Utrecht en Amsterdam dat wel kunnen.

Omdat u aangaf slechts beperkt tijd te hebben, heb ik geprobeerd mijn vragen zoveel mogelijk te reduceren en combineren. Hierdoor zijn er slechts 8 vragen overgebleven, ik hoop dat u deze vragen zo volledig mogelijk kunt beantwoorden.. Bij bijna iedere hoofdvraag heb ik een aantal subvragen toegevoegd om de richting van mijn vraag duidelijk te maken.

Vragen

De hoofdvraag is steeds Bold weergegeven, de subvragen in

cursief . Ik hoop dat u ze kort maar volledig kunt beantwoorden.

1. Kunt u kort iets vertellen over de rol van Rotterdam Partners in relatie met het promoten van Rotterdam?

1a) Hoe verhoudt Rotterdam Partners zich tot CMO (Chief Marketing Officer)?

1b) Hoe verhoudt Rotterdam Partners zich tot de gemeente Rotterdam?

 

Antwoord:

Rotterdam Partners bestaat sinds het begin van dit jaar. Het is een stichting waarin de EDBR, Rotterdam Investment Agency en Rotterdam Marketing zijn samengegaan. Hierdoor zijn alle organisaties samengevoegd die zich bezig houden met de citymarketing van Rotterdam.

RP iis verantwoordelijk voor het uitvoeren van de merkstrategie World Port World City en fungeert daarnaast als verbindende schakel tussen bedrijfsleven, instellingen en het bestuur van de gemeente Rotterdam.

http://www.rotterdam.info/pers/nieuws/nieuwe-stichting-

2. Hoe is de huidige corporate identity (een jonge internationale

stad aan het water met een nuchtere daadkrachtige mentaliteit)

van Rotterdam tot stand gekomen?

2a) Waarom is deze toen der tijd geformuleerd?

2b) Was er hiervoor nog een andere identiteit geformuleerd?

3. Welke actoren zijn er betrokken bij het opstellen van de corporate identity?

3a) Welke private partijen/burgerorganisaties/individuen? 3b) Zijn er actoren bewust niet betrokken?

3c) Hoe is/was de samenwerking met deze actoren?

4. Hoe is de World port World City strategie tot stand gekomen?

4a) Waarom is deze opgesteld?

4b) Hoe verhoudt deze zich tot vorige strategie Rotterdam Durft?

 

Antwoord:

Dit is inderdaad de huidige corporate identity. Voor het opstellen van de nieuwe merkstrategie zijn een hele hoop bestaande ideeen samengevoegd. Ook deze identiteit was al eerder vastgesteld in de Rotterdam Durft campagne. De identiteit was toen der tijd bedoeld om Rotterdam een positiever imago te geven omdat de stad door veel mensen als iets negatiefs werd gezien. Toen is er gekeken wat

Antwoord:

zie antwoord vraag 5.

Antwoord:

Dit is de merkstrategie van Rotterdam. Dit is een compilatie van verschillende bestaande marketingstrategieen, ideeen en beleid. De strategie is opgesteld omdat sommige project los niet genoeg op elkaar waren afgestemd. door het opstellen van de merkstrategie is er weer 1 gezamenlijke aanpak. Doel van de visie is het versterken van het merk Rotterdam en het vergoten van het imago en de (inter)nationale uitstraling om daarmee meer bezoekers, bedrijven, bewoners en studenten naar de stad en de haven te trekken, en ook te houden.

5. Welke actoren zijn er betrokken bij het opstellen van de

World Port World City strategie?

3a) Welke private partijen/burgerorganisaties/individuen? 3b) Zijn er actoren bewust niet betrokken?

3c) Hoe is/was de samenwerking met deze actoren?

6. Hoe leidt de corporate identity tot concrete projecten in Rotterdam?

6a) Hoe beïnvloed de corporate identity van Rotterdam de planning in Rotterdam?

7. Hoe leidt de corporate identity tot evenementen?

7a) OF welke evenementen worden bewust ingezet om de identiteit van Rotterdam versterken?

7b) In welke mate is hierover overleg/samenwerking met Rotterdam Festivals?

Antwoord:

Er zijn vele verschillende partijen betrokken. Allereerst al vanwege het feit dat de merkstrategie dus een compilatie van bestaand beleid is. Dat beleid is in eerste instantie al opgesteld met veel verschillende belanghebbende. Daarnaast hebben veel verschillende partijen zich verbonden aan de merkstrategie, deze zijn terug te vinden op de website.

http://www.rotterdamworldbrand.nl/merkaanpak/wie-is- wie-in-rotterdam/

Antwoord:

In de stadsvisie van Rotterdam zijn de projecten bepaald waar Rotterdam op wil inzetten. Hiervoor is ook een top 13 van projecten gemaakt. Bij het opstellen van deze visie is de vastgestelde identiteit ook meegenomen. De visie en de identiteit moeten elkaar als het ware versterken. Dus het is niet zo dat alleen de identiteit grootschalige ontwikkelingen ingang zal zetten, hiervoor wordt meer naar de visie gekeken. Maar in de visie is de identiteit wel meegenomen.

Antwoord:

Er zijn heel veel verschillende plannen en ideeen om Rotterdam te ontwikkelen op cultureel gebied, op het gebied van sport en architectuur. Voor het ontwikkelen van projecten is echter de Stadsvisie van Rotterdam wederom het leidende document. Als je Stadsvisie Rotterdam invoert op google kun je hem vast vinden.

8. Zijn er speciale voorzieningen/faciliteiten die in Rotterdam worden ontwikkelt als gevolg van de corporate identity? Bv. Voor het creëren van een culturele infrastructuur o.i.d.

Nogmaals heel erg bedankt voor uw tijd en moeite.