• No results found

Tabel 4 bevat reacties van respondenten aangaande de maatregelen die moeten worden genomen of al zijn genomen om de risico’s voor stagiaires te beperken.

Tabel 4: Reacties respondenten aangaande het onderwerp ‘maatregelen’

S*) respondenten vanuit onderwijsinstelling; B*) respondenten vanuit leerbedrijven; ST*) respondenten die praktijkervaring hebben als hippische stagiaire

Respondent→ S* B* ST*

Benoemde risico’s ↓

De veiligheid zou al geborgd moeten zijn. √

Veiligheid zit meer in gedragingen: hoe ga je om met situaties. √

Als je rare dingen met een paard uithaalt, dan kan het hek nog zo hoog zijn. √ Ik denk dat erop gelet moet worden dat ze niet teveel leswerken als ze genoeg ervaring met paarden hebben. Dat er altijd met zijn tweeën gewerkt moet worden, mocht er iets verkeerd zijn. Dat er eerst gekeken wordt naar wat de stagiaire daadwerkelijk kan, voordat je allerlei taken kan gaan geven.

Mocht een stagiaire alleen zijn op het bedrijf, wordt er gezorgd dat er

schoonmaakwerkzaamheden zijn die zelfstandig uitgevoerd kunnen worden, en er is altijd iemand bereikbaar, mochten er zich toch problemen voordoen.

√ Ik heb dat afgedekt met een verzekering, ook met vrijwilligers die erbij zijn. Ik denk dat

ik een van de weinigen ben die dat zo doet, want dat was al een ‘hell of a job’ zeg maar, om het te kunnen verzekeren.

√ Kijk, je leert ze de praktijk, dus ik spits me toe op de gevaren die die dieren met zich mee

kunnen brengen.

Het moet niet doordraven, het moet niet te gek worden. √

Daar hebben we ook ongevallen- en bijna ongevallenformuliertjes voor. √

Nee, ik heb geen extra maartregelen die ik zo kan bedenken, waarvan ik zeg dat hebben ze extra gedaan om een stageloper hier aan het werk te hebben of te krijgen. Nou moet ik eerlijk zeggen dat we de laatste twee jaar ook niet veel stagelopers gehad hebben.

√ Nee, nooit, nee, dat is een ding dat ik gewoon niet wil; als ze alléén op stal zijn, stuur ik

ze naar huis.

Iedereen moet, zeg maar, een cap op. √

Eigenlijk deden wij dat al; maar voor het keurmerk gewoon, dan schrijf je het op, dan heb je het eigenlijk uiteindelijk gewoon vastgelegd hè, hoe dingen gedaan worden.

√ Ik ben bijna altijd op stal. Als ze dus met paarden en cliënten tegelijk aan het werk zijn,

dat houd ik in de gaten. De inwerkperiode is niet alleen op mensen, maar ook echt op hoe ze omgaan met paarden.

√ De stagiaires die ik tot nu toe heb, die gaan ook niet alleen die track op. Dat mogen ze

niet. Ze moeten echt onder begeleiding van iemand die genoeg ervaring heeft.

√ Ja, vooral inderdaad gewoon de cap op, veilige schoenen aan, dat zijn de dingen. Blijf

communiceren, altijd een stukje wat belangrijk is, en ja, voor de rest, zeg maar, qua gebouw, ja weet je, alle uitstekende punten of obstakels die in de weg staan, die hebben we weggehaald. Ja, de hekken, zeg maar, dat soort dingen maar wat beter, zodat dat geen gevaar oplevert. Ja, dat zijn eigenlijk een beetje externe dingen.

Respondent→ S* B* ST*

Ja, en je zorgt gewoon dat je materialen in orde zijn, gewoon soms heel kleine dingen, waar je niet zo snel bij stilstaat, ja, maar waarvan je zegt, nou ja, goed, dat is wel belangrijk voor de veiligheid.

Op het moment dat ik merk dat het vaker gebeurt, dan is het bij mij wel, dat er een belletje gaat rinkelen van: let op, daar moeten we even wat mee doen, en dan pas ik dat ook weer duidelijker aan in het hele veiligheidsprotocol.

√ Ze investeren vooral in het arrangement, dus de zadels en hoofdstellen, voor de rest, voor

jezelf, ze kiezen wel mensen uit die wel echt ervaring hebben met paarden, die dus ook weten dat het verstandig is om gewoon in je paardrijbroek met schoenen die daarvoor zijn gemaakt, dat je daarmee op de manege komt. Het is niet dat ze speciaal werkkleding hebben in de zin van schoenen of zoiets.

Ja, afspraken vooral qua wie op welke paarden mag rijden, want niet alle paarden zijn geschikt voor iedereen.

√ Behalve dat ze veiligheidsbeugels hadden aan de zadels, dat viel wel op, en caps hadden

ze, voor alle ruiters, rijlaarzen, dus dat was wel heel goed.

Als een singel gewoon bijna door is, dan moet je d’r niet mee gaan rijden. √

Dat de stapmolen afgeschermd was en dat de machines afgeschermd zijn. Dat er geen ongecertificeerd personeel op mag en zo.

√ We deden niks alleen, alles werd duidelijk uitgelegd, ook of er pony’s of paarden waren

waar je voor moest opletten, dat ze beten of dat, of iets dergelijks.

√ Nou ja, bevoegd, haha. Nee, op zich is het best simpel, het is helemaal niet lastig, alleen

je moet wel even een soort van rijles hebben van een persoon die wel weet hoe die werkt. Maar dat is allemaal prima gegaan, dus.

√ Misschien zou het ook superleuk zijn als je een werkkleding of zo, ja, zou komen voor

stagiaires.

Ja, vaste schoenen, vaste hoge schoenen. √

Ja, minstens tot over de enkel gaan, dat je een lange broek aan hebt, misschien ook een leuk T-shirt die laat zien dat je bij het bedrijf hoort, zodat je niet 'iemand' in de stal bent, maar dat de mensen naar je toe kunnen komen.

Handschoenen, héél belangrijk, ja. √

Jazeker. Ik moest altijd laten weten waar ik was, ik mocht nooit meer dan één paard tegelijk vervoeren, alle sloten moesten gecontroleerd worden voordat je wegliep. De bak moest allemaal afgezet worden als je lesgaf. Er was altijd iemand bij op stal, dat als er iets was, dat je kon aankloppen.

Het is ook onderdeel van het standaard beleid, maar als stagiaire word je zeker in de gaten gehouden, dat je nooit alleen bent.

√ We hebben de voerkarren in de stal staan, zeg maar, en als er dan ‘s ochtends gevoerd is,

dan moeten al die voerkarren eruit, en die worden op een apart hok, worden ze ingeslagen. En voor de rest: er zijn dubbele sloten natuurlijk, er is camerabewaking aanwezig; die wordt niet continu bekeken, maar als het iets te lang duurt, dan kijken ze wel even. En ja, aan beide kanten hangen brandwerende spullen, dus ja. Ik zou niet weten hoe het echt veiliger kan op stal.

Respondent→ S* B* ST*

Hoe zijn de handelingen van stagiaires, wat kan ik doen om de veiligheid te vergroten? En, ja, van tevoren uitzoeken wat wel en wat niet mogelijk is voor het werk van

stagiaires. Niet alle stagiaires die je krijgt, zijn natuurlijk gezond en ja, sommige hebben een beperking en daar moet je op aanpassen.

Dat is een moeilijke, ja, moeilijk, eigenlijk weer niet; worden er voldoende maatregelen genomen, wordt er gecontroleerd of paddocks, als daar een rijbaan is, en er staat een paddock naast, zitten er goede sloten op? Heeft een rijbaan zelf geen stroomdraadjes, is d`r een logboek waarin een stagiaire iets kwijt kan als er iets mis is, dat hij het daarin kan schrijven? Is er genoeg begeleiding?