• No results found

Om te zorgen dat de gunstige staat van instandhouding wordt vergroot, heeft de gemeente de ambitie om de volgende maatregelen en instrumenten in te zetten.

1. Verankering in traject vergunningsverlening

Omgevingsvergunning

Indien de gemeente een vergunning verleent, is de gemeente verplicht te kijken of de handeling ook in strijd is met de Wet natuurbescherming. Op basis van de checklist (Handreiking gemeenten: handvatten voor na-tuur bij toetsing van Wabo-aanvragen) is inzichtelijk welke activiteit mogelijk tot overtreding kan leiden. In combinatie met de kaartgegevens uit SMP kan bepaald worden of de aanvrager de wet overtreedt en of zij gebruik kan maken van de generieke ontheffing. In de vergunning wordt aangegeven aan welke voorwaar-den voldaan moet worvoorwaar-den (eisen uit het protocol) om gebruik te kunnen maken van de ontheffing.

Bestemmingsplan toetsing

Activiteiten worden getoetst aan het bestemmingsplan. Indien er volgens bestemmingsplan waarde natuur, landschap of NNN zit wordt hier aan getoetst. In geval van bestemmingsplan aanpassing in het buitengebied i.v.m. uitbreiding, wordt er een landschappelijk inpassingsplan geëist, hierbij kan gebruik worden gemaakt van de landschapscoördinator van de gemeente die kosteloos een plan opstelt en adviezen geeft over aan-schaf van plantmateriaal.

2. Beleidsmatige verankering

Al gerealiseerd:

• Groenstructuurplan 2018

In het Groenstructuurplan is opgenomen dat de gemeente gaat inzetten op het versterken van de diversiteit in flora en fauna, door enerzijds zelf het beheer meer te richten op biodi-versiteit door te gaan werken met doelsoorten, en anderzijds door goede communicatie hier-over en particulieren te stimuleren ook stappen te zetten.

• Water- en Rioleringsplan 2019

In het Water- en Rioleringsplan is opgenomen dat de openbare ruimte klimaat adaptief wordt ingericht, maar ook dat particulieren gestimuleerd worden om tuinen te ontstenen en hemel-water af te koppelen.

Gepland voor herziening 2020:

• Biodiversiteitsplan 2020. -Dit plan bestaat uit een inventarisatie van de aanwezig biodiversi-teit en een plan waarin staat hoe we de biodiversibiodiversi-teit gaan vergroten de komende jaren.

• Bomenbeleidsplan 2015 - Deze wordt in 2020 herzien. Aandachtspunten zijn nieuwe thema´s als klimaatbestendigheid en biodiversiteit.

Bijlage 1 Beleidsmatige verankering SMP

Soortenmanagementplan gebouwen Kernen Wijk bij Duurstede RA19152-05 126

• Omgevingsvisie - Er is betrokkenheid bij het opstellen van Omgevingsvisie Kernen om zo het thema biodiversiteit te verankeren.

• Beleidsplan invasieve soorten - Dit wordt in 2020 opgesteld; o.a. aandacht voor aanpak ei-kenprocessierups op ecologische wijze.

• Landschapsontwikkelingsplan Kromme Rijnstreek 2009 - Dit wordt in 2020 herzien.

3. Beheer

• Maaibeleid is al gericht op soortenrijkdom door nergens te klepelen en sommige stukken ge-faseerd te maaien. Dit wordt naar verwachting nog verder gedifferentieerd n.a.v. het biodiver-siteitsplan.

4. Projecten in 2020 bij beheer

Biodiversiteit Reconstructie

Lang-broekerdijk

De verbinding tussen de watergang Gerrit Achterbergstraat en de Lang-broeksewetering wordt fors vergroot. Het schone regenwater wordt af-gekoppeld van het riool.

Reconstructie Lang-broek “Koningenbuurt”

Het riool in de ‘Koninginnenbuurt’ heeft het einde van de technische le-vensduur bereikt en moet worden vervangen. Met deze vervanging wordt ook de inrichting van de straten en groen meegenomen. Ook wordt zoveel mogelijk het ‘veranderende klimaat’ meegenomen. Het schone regenwater wordt afgekoppeld van het riool en er komen bomen terug voor schaduw in warme perioden.

Aanpassen Beerze plein met bomen.

Op het plein aan de Beerze ter hoogte van huisnummers 2

t/m 36 staan twee grote bomen, Gleditsia’s. Tijdens noodweer is één van de bomen zo ernstig beschadigd dat deze gekapt moest worden. De an-dere bomen op het plein aan de Beerze zijn er slecht aan toe. Het gaat om een grote oppervlakte met verharding. Het is belangrijk om op dit plein voldoende schaduw te creëren in verband met hittestress. Daarom wordt het plein wordt opnieuw ingericht met groen. De inwoners zijn zeer betrokken bij hun buurt en hebben ook een gedeelte openbaar groen in zelfbeheer. Zij worden betrokken bij de planvorming. Het doel is om een groene, klimaatbestendige en prettige omgeving te realiseren voor de inwoners

Promenade-Hoog-straat, herinrichting

Het gaat om een gedeelte van de Hoogstraat, ter hoogte van de Nieuwe-weg en het plein ter hoogte van Promenade 64-68 en 41-45. Ook het tussenliggende deel van de promenade behoort bij dit project. Het tus-senliggende deel is op dit moment autovrij. Het gedeelte op de Hoog-straat bestaat uit een grote oppervlakte bestrating die niet wordt ge-bruikt. Hiervan kan een deel worden verwijderd en vervangen worden door groen.

Openbare verlichting vervangen De Heul/Co-then en Langbroek

Een groot gedeelte van de lichtmasten en/of armaturen in de wijk de Heul en in de kernen Cothen en Langbroek is aan vervanging toe. Gelijk-tijdig met het vervangen worden de nieuwe armaturen voorzien van

Bijlage 1 Beleidsmatige verankering SMP

Soortenmanagementplan gebouwen Kernen Wijk bij Duurstede RA19152-05 127 ledverlichting. Gekeken wordt waar er vleermuisvriendelijke verlichting

toegepast moet worden.

Kwaliteitsverbetering groen (wijkingangen en beeldbepalende loca-ties)

Door andere planten neer te zetten op opvallende locaties, zoals bij wijk-ingangen, rotondes en winkels kan het beeld. Verbeterd worden, bijvoor-beeld door in plantvakken bodembedekkende, rijkbloeiende heesterro-zen te zetten. Dan ziet het er niet alleen mooier uit, de biodiversiteit wordt ook versterkt. Op de plaats van de nieuwe beplanting, meestal kleine locaties, wordt ook de verharding, riolering en klimaatbestendig-heid bekeken. Dat wordt dan, waar nodig, hersteld of aangepast.

Openbare verlichting vervangen De Heul/Co-then en Langbroek

Een groot gedeelte van de lichtmasten en/of armaturen in de wijk de Heul en in de kernen Cothen en Langbroek is aan vervanging toe. Gelijk-tijdig met het vervangen worden de nieuwe armaturen

voorzien van ledverlichting.

5. Nieuwbouwprojecten

• Nieuwbouw Cothen op industrieterrein

• Ontwikkeling industrieterrein Cothen

• Nieuwbouw de Horden en Hoogstraat

• Project Snippergrond. Bij het verkopen van de grond zullen we extra aandacht besteden aan het natuurvriendelijk inrichten van het nieuw verworden stukje grond. Daarbij gaan we ook onder-zoeken of het mogelijk is om een deel van de inkomsten in te gaan zetten voor biodiversiteit. De gemeente zet in 2020 en 2021 in op verkoop van verkoop van restgroen. Uit inventarisatie blijkt dat er stukken in gebruik zijn genomen. De gemeente probeert in te zetten op verkoop van deze stukken, daarbij geven we ook folders mee over het natuurvriendelijk inrichten van de tuin.

• Stimuleren isoleren woningen. In dit project wordt gebruik gemaakt van de ontheffing en wordt een plan opgesteld hoe we de plus kunnen creëren. Hierin zullen we de samenwerking gaan zoe-ken met de zwaluwwerkgroep van de natuurvereniging. Die nestkasten verzorgt en ophangt bij particulieren.

6. Communicatie:

• Website water en klimaat. https://klimaatklaar.nl/

Onderdeel hiervan is biodiversiteit. Gemeente zal in 2020 deze website verder gaan invullen en ge-bruiken in de communicatie

• Folders/flyers maken en uitreiken via o.a. Energieloket.

• Seizoensgebonden nieuwsberichten via diverse media

• Samenwerking met de vrijwilligers van de natuurvereniging.

Bijlage 2 Methode geschiktheidsanalyse gebouwen

Soortenmanagementplan gebouwen Kernen Wijk bij Duurstede RA19152-05 128

Bijlage 2. Methode geschiktheidsanalyse gebouwen