• No results found

Hoe maak je je digitale vragenlijst in Survey 123?

Hoe nu verder?

Bijlage 7: Hoe maak je je digitale vragenlijst in Survey 123?

In de voorgaande lessen heb je kennisgemaakt met ArcGIS, heb je onderzoeksvragen geformuleerd én heb je vragen bedacht die je aan de bezoekers/klanten van de door jullie gekozen voorzieningen wilt gaan stellen. Van deze vragen ga je nu een digitale survey aanmaken die je met behulp van je mobiele telefoon op locatie kan afnemen en die je daarna kan koppelen aan ArcGIS.

N.B. Voor de 2 te vergelijken locaties gebruik je dezelfde vragenlijst, maar je maakt wel 2 verschillende surveys, zodat de data van deze 2 locaties niet door elkaar heen gaan lopen.

1. Pak per groepje 2 laptops

2. Log per tweetal in op www.arcgis.com. Rechtsboven in de pagina, klik op de 9 blokjes.

3. Open Survey 123

4. In de groene balk, klik op ‘een nieuwe survey maken’, kies er daarna voor om de

webdesigner te gebruiken. Kies een duidelijke en onderscheidende naam, geef een label (verzorgingsgebied) en schrijf een korte samenvatting (waar gaat je vragenlijst over? waar is de vragenlijst voor gemaakt?). Klik daarna op ‘maken’. Er wordt nu een kaart en survey- omgeving aangemaakt.

De survey kan helemaal naar wens worden gemaakt en verschillende typen vragen bevatten. Er kunnen bijvoorbeeld meerkeuzevragen worden gesteld, open vragen en waarderingsvragen. Het soort en aantal vragen is afhankelijk van het onderwerp en het doel van de survey.

5. De vraag die jullie allemaal zullen willen stellen om het verzorgingsgebied van de door jullie uitgekozen voorziening vast te kunnen stellen, heeft betrekking op het woonadres van de geïnterviewde. Vanwege de privacy van de geïnterviewde is het verstandig om niet naar het exacte adres te vragen, maar naar de 4 cijfers van de postcode.

Ga naar het menu toevoegen (aan de rechterzijde) en klik op cijfer (het antwoord op de vraag is immers een cijfer). Voer bij ‘label’ de vraag in. Sla ‘Tip’ over. Klik bij validatie ‘dit is een verplichte vraag’ en ‘moet een geheel getal zijn’ aan. En klik dan op opslaan (linksonder in het menu).

6. Voor het invoeren van de volgende vragen op jullie vragenlijst, moet je de goede type vraag selecteren. Zorg ervoor dat je dit in beide surveys op dezelfde manier doet. Hieronder volgt een instructie voor de meest gebruikte typen vragen:

 Als je een vraag stelt waarbij de respondent één antwoord moet selecteren uit een keuzelijst: klik op ‘Enkelekeuzevragen’. Voer bij ‘label’ de vraag in. Sla ‘Tip’ over. Vul bij keuze de verschillende keuzemogelijkheden in. Als dit er meer dan 3 zijn, klik dan op het plusje bij ‘batch bewerken’. Of je de optie ‘Overig’ moet aanklikken hangt af van hoe compleet het lijstje met keuzemogelijkheden is, als er nog andere mogelijkheden zijn dan moet je ‘Overig’ aanklikken. Klik bij validatie ‘dit is een verplichte vraag’ aan. En klik dan op opslaan.

 Als je een stelling wilt voorleggen waarbij je respondenten moeten aangeven in welke mate ze het met de stelling eens zijn, gebruik je de Likert-schaal. Klik op

‘Likert’. Voer bij ‘label’ de vraag in. Sla ‘Tip’ over. Kies het aantal waardes waaruit de respondenten kunnen kiezen en pas de teksten eventueel aan. Klik bij validatie ‘dit is een verplichte vraag’ aan. En klik dan op opslaan.

 Als je wilt weten hoe je respondenten een bepaald iets waarderen: klik op ‘Beoordeling’. Voer bij ‘label’ de vraag in. Sla ‘Tip’ over. Geef de schaal aan op basis waarvan je een beoordeling wilt. Laat de standaardwaarde leeg. En klik dan op opslaan.

 Als je een vraag stelt waarbij de respondent meerdere antwoorden mag selecteren uit een keuzelijst: klik op ‘Meerkeuzevragen’. Voer bij’ label’ de vraag in. Sla ‘Tip’ over. Vul bij keuze de verschillende keuzemogelijkheden in. Als dit er meer dan 3 zijn, klik dan op het plusje bij ‘batch bewerken’. Of je de optie ‘Overig’ moet aanklikken hangt af van hoe compleet het lijstje met keuzemogelijkheden is, als er nog andere mogelijkheden zijn dan moet je ‘Overig’ aanklikken. Klik bij validatie ‘dit is een verplichte vraag’ aan. En klik dan op opslaan.

7. Je kan de opmaak van je survey aanpassen onder het menu ‘weergave’. Om een voorbeeld van de survey en de opmaak te zien, klik je op ‘Voorbeeld’ onderaan het menu.

8. Om te zorgen dat je met je telefoon, via de browser bij de survey kan komen en om te zorgen dat dezelfde vragenlijst door meerdere respondenten kan worden ingevuld, klik je in de groene balk op ‘Samenwerken’ .

 Deze survey delen: Aanzetten ‘Open de survey direct in de browser’

 Wie kan gegevens voor deze survey indienen?: Aanvinken ‘Iedereen (openbaar)’ en ‘Leden van mijn organisatie’

 Wat kunnen indieners doen: Aanzetten ‘Records toevoegen en bijwerken’

 Meerdere inzendingen: Aanzetten ‘Meerdere inzendingen toestaan’

 Surveystatus: Aanzetten ‘Open: antwoorden worden geaccepteerd’

9. Ga nu weer terug naar design in de groene balk. Klikt dan in het menu van het design op instellingen. Klik onder het bedankscherm het vinkje aan bij ‘Berichttonen om de gebruiker te verzoeken nog een record in te dienen’

Als je tevreden bent klik je op ‘Publiceren’ onderaan het menu. En bevestig nogmaals dat je deze survey wilt publiceren.

10. Om de URL makkelijk te kunnen overnemen in de browser van je telefoon: Klik op het share- symbool rechts in de groene balk en klik dan op het symbool voor kopiëren. Plak deze URL in een mailtje aan de groepsgenoten die deze survey gaan gebruiken. Open de mail en klik op de URL. Nu kun je aan de slag met de survey!

Aandachtspunten bij het afnemen van de surveys.

1. Voordat je klanten gaat aanspreken is het goed om je eerst te melden bij de voorziening waar je je onderzoek gaat doen. Je wilt voorkomen dat men denkt dat je overlast veroorzaakt en dat je daarom zou worden weggestuurd. Vertel wie je bent, wat je wilt gaan doen en dat het voor school is.

2. Bedenk voordat je mensen gaat aanspreken, hoe je jezelf en je survey wilt introduceren. Bedenk dat je alleen mensen wilt interviewen die klant zijn. Laat ook weten dat het om een opdracht voor school gaat en dat de data niet buiten het project zal worden gebruikt.