• No results found

Hexadecicuriosa Dr. Hans Melissen Faculteit EWI, TU Delft vrijdag 14.00-14.45 uur

In 2010 wordt de 16e NWD gehouden. Dat zou een reden kunnen zijn om eens stil te staan bij wiskundige aspecten van het getal 16. Maar is die aandacht eigenlijk wel op zijn plaats? Zestien is weliswaar een kwadraat en ook een van de vele machten van twee, maar het lijkt het wel mee op te houden. Toch lijkt wiskunde soms net politiek, over elk onderwerp valt wel iets te ver-tellen. Nadere studie leert dat ook 16 wel eigen-schappen heeft die het tot een bijzonder getal maken. Zo is 16 te schrijven als 24, maar ook als

42 en dat is bijzonder. Er blijkt zelfs een speciaal verband te bestaan tussen het jaartal 2010 en het getal 16. Tijdens deze lezing zullen we zien dat een saai getal toch ook boeiend kan zijn en waarom 16 niet meer weg te denken is uit onze maatschappij.

Open Courseware Logica

Prof.dr. Johan van Benthem, Jan Jaspers en Prof.dr. Jan van Eijck ILLC, Universiteit van Amsterdam en

CWI, Amsterdam vrijdag 14.00-14.45 uur

Medio 2009 ging het Open Course Logic Project, op initiatief van prof. Van Benthem (UvA), van start. In dit project wordt vrij toegankelijk onderwijsmateriaal voor logi-ca-cursussen ontworpen. Dit materiaal bestaat uit wereldwijd, via internet, aangebo-den e-books voorzien van geavanceerdere electronische ondersteuning, met name in-teractieve animaties en programmatuur.

De eerste categorie beoogt vooral de visualisatie van de lesstof, en de laatst genoemde is bedoeld om studenten zelfstandig te laten oefenen.

In eerste instantie richt het project zich op inleidende cursussen voor het universitaire onderwijs. In een later stadium zal zowel voor gevorderd universitair onderwijs als ook voor de bovenbouw van het middelbaar onderwijs vergelijkbaar lesmateriaal gemaakt worden.

In de presentatie zullen we vooral aandacht besteden aan de eerder genoemde interac-tieve middelen die het Open Course Logic Project aanbiedt.

Het materiaal wordt op het ogenblik al op verschillende plekken in het onderwijs ge-bruikt en getest. De eerste twee cursussen zijn in het afgelopen najaar van start gegaan op het Amsterdam University College en aan de Tsinghua Universiteit in Beijing.

Volgend jaar zullen gelijksoortige cursussen ook gegeven worden in Sevilla (Spanje) en Stanford (VS).

Voor meer informatie zie: www.science.uva.nl/~jaspars/logicinaction

Ieder zijn eigen dageraad!

Aad Goddijn

Freudenthal Instituut, afdeling wiskunde, Universiteit van Utrecht vrijdag 15.30-17.00 uur

In deze werkgroep bepaalt u zelf de tijden van zonsopgang en -ondergang op uw geboortedag op uw geboorteplek. Daartoe maken we samen eerst een armillarium van 120-grams papier;

dat is wat minder kostbaar dan het armillarium van het meisje dat Jan Gossaert schilderde in het begin van de 16e eeuw.

We bepalen daarmee de lengte van de uitverkoren dag, maar daarmee zijn we bepaald nog niet klaar. De zon is namelijk wel een prachtige lichtgevende klok, maar helaas niet van nauw-keurige Zwitserse makelij. De laatste zonsopkomst van het jaar bijvoorbeeld valt op het noordelijk halfrond meestal op 30 december, de vroegste zonsondergang op 12 december, de

kortste dag daartussen op 21 december. Midzomers zijn er soortgelijk onwaarschijn-lijkheden te beleven, maar die zijn steevast minder extreem. Toch gaat het met behoor-lijke nauwkeurigheid bepalen van de juiste tijden in deze werkgroep vast lukken.

De werkgroep is gebaseerd op materiaal dat gebruikt is in 5 vwo-klassen met wiskunde B.

U neemt zelf me: een goede passer, liniaal met millimeterverdeling, een gradenboog waar de puntjes nog niet van zijn afgebroken. Verder een rekenmachine die sinus en tangens aan boord heeft, een schaar met scherpe punt, een rolletje plakband en de nauwkeurige coërdinaten van uw geboortelocatie, vooraf verkregen via Google Maps.

U krijgt: bouwplaten voor het armillarium en informatie met inzicht over aarde, zon, tijdsvereffening, tijdszones, zomertijd en het beroemde analemma, de achtvormige jaardans van de zon. Na de werkgroep is er voor elke deelnemer aan de werkgroep bo-vendien nog een gulle 37 minuten en 20 seconden gratis daglicht beschikbaar, want dit is Noorwijkerhout!

Boekbespreking: 100 essential things you didn’t know you didn’t know Lidy Wesker

Bonhoeffer College, Castricum ILO, Universiteit van Amsterdam zaterdag 9.15-10.00 uur

Het lijkt wel of er de laatste tijd steeds meer boeken verschijnen met, over of rondom wiskunde. Veel boeken gaan over de ontstaansgeschiedenis van de wiskunde, over his-torische figuren die belangrijk zijn geweest voor de wiskunde of over de wiskunde zelf in toepassingen of in de wetenschap. Wiskunde komt in alle facetten naar voren in ro-mans, stripverhalen, anekdotes of korte verhalen. De vraag is of en hoe je deze schat aan informatie met je leerlingen kunt delen.

In deze workshop wordt er geëxploreerd hoe je de ‘wis-kunde’ boeken de klas in kunt halen. De start van deze workshop bestaat uit de bespreking van één van de vele mogelijke boeken; ‘100 essential things you didn’t know you didn’t know’ van John D. Barrow (isbn 9781847920034). Het is daarom van belang om dit boek van te voren gelezen te hebben en om alvast een idee te hebben hoe je dit specifieke boek in de klas in zou kun-nen zetten.

Natuurlijk is er in deze workshop ook gelegenheid om uw eigen mooie voorbeelden van het gebruik van boeken in uw klas met anderen te delen. Neem daarvoor ook zeker uw eigen voorbeeldboeken en lessen mee. Op deze manier hopen we op een uitgebreid repertoire aan mogelijkheden om het boek een plek in de klas te geven.

RekenVOort: rekenen in3/4 vmbo Vincent Jonker en Monica Wijers

Freudenthal Instituut, wiskunde, Universiteit Utrecht zaterdag 10.30-11.15 uur

In twee sectoren van het vmbo (Zorg & Welzijn en Economie) is er geen verplichting om het vak wiskunde te volgen in de leerjaren 3 en 4. Deze leerlingen moeten wel het rekenniveau 2F halen aan het eind van het vmbo.

Voor de leerlingen uit de beroepsgerichte leerwegen kan het rekenen gekoppeld wor-den aan de beroepsgerichte vakken uit de sector.

We beschouwen bovenstaande op twee niveaus:

1. Breder perspectief

Wat voor rekenen heb je nodig voor jouw schoolloopbaan vmbo-mbo (en evt.daar-na hbo) en wat heb je al als bagage aan boord als je van de basisschool af komt. Als er in detail naar het vmbo gekeken wordt blijkt deze vraag niet eenvoudig te beant-woorden te zijn. Een veelgehoorde opmerking uit het vmbo is dat het o.a. moet gaan om functioneel gebruik van rekenen, rekening houdend met de specifieke vra-gen van de betreffende sector.

2. Project-perspectief

In het project RekenVOort vmbo worden hiervoor rekenmodules ontwikkeld.

Functioneel rekenen staat daarbij voorop, dit wordt ondersteund met oefenmodules. Er is ook een website met extra materiaal, waaronder oefenspelletjes. In deze presentatie maakt u kennis met de achtergronden en het materiaal en hoort u iets over de eerste praktijk-ervaringen op de pilotscholen.

Zie voor de oefensite: www. nvvw.nl - rekenvoort