• No results found

Samenstelling van het LOI

- Op 01 mei 2000 ging het eerste LOI van het OCMW Lennik, Donkerstraat 32, 1ste verd. te 1750 Gaasbeek, van start. Hier kunnen 4 alleenstaande mannen worden opgevangen.

- Op 01 december 2001 ging de uitbreiding van het LOI van start, Donkerstraat 32 2de verdieping te 1750 Gaasbeek. Hier kunnen 2 alleenstaande mannen of een gezin met max.

2 kinderen worden opgevangen.

- Op 02 februari 2004 werd beslist één van onze bewoners in een andere woning te huisvesten, om medische en psychologische redenen. Hiervoor werd contact opgenomen met Fedasil. Er werd bevestigd dat het mogelijk is iemand op een andere locatie te huisvesten, op voorwaarde dat het aantal asielzoekers van het LOI hetzelfde blijft.

Bezetting gedurende het voorbije jaar

Bezettingsgraad 1ste verdiep: 1.391 dagen 2de verdiep: 511 dagen 1.902 dagen Doorstromingsindex 1ste verdiep: 6 : 4 = 1,5

2de verdiep: 5 : 2 = 2,5

(aantal dossiers opgevangen : aantal dossiers die kunnen worden opgevangen) Financiële dossiers

Aantal dossiers in financiële steun: 21 Personeelsbezetting

Aantal personeelsleden ingeschakeld in de structuur van het LOI:

- 2 voltijdse krachten;

- beiden zijn gedeeltelijk voor het initiatief vrijgesteld;

- 1 voltijdse kracht voor de begeleiding van de vluchtelingen en 1 voltijdse kracht voor de financiën en administratie.

Totaal kapitaal aan arbeidskrachten in verhouding tot het aantal dossiers die worden opgevangen in het LOI:

- In 2006 werden er 6 vluchtelingen opgevangen in het LOI, er werken voornamelijk 2 arbeidskrachten voor het LOI;

- van de subsidies wordt er 44.854,92 euro aan lonen gespendeerd, dit bedrag gedeeld door 6 geeft 7.475,82 euro per vluchteling aan arbeidskosten.

Evaluatie: de personeelsbezetting is voldoende om de begeleiding en omkadering op een goede manier waar te maken.

LOI binnen de OCMW-structuur

Inpassing van het LOI binnen de structuur van het OCMW:

Het LOI is volledig geïncorporeerd in de werkwijze en geplogenheden van het OCMW. Er wordt nauw samengewerkt met de gemeente Lennik, de beslissingen in verband met het LOI worden steeds genomen door het Vast Bureau van het OCMW. Wat kleinere aankopen voor het LOI betreft, beslist de secretaris.

Materiële hulpverlening

Organisatie: de taallessen en inburgeringscursus worden uitbesteed aan het onthaalbureau nieuwkomers Vlaams-Brabant te Halle, waar wij nauw mee samenwerken. Zij contacteren ons wanneer een persoon afwezig is. De vervoerskosten zijn zoals eerder vermeld ten laste van het OCMW. Het gaat om beginnerscursussen Nederlands voor anderstaligen.

Participatiegraad: momenteel volgen 2 vluchtelingen van het LOI een cursus Nederlands. Er is een goed contact met de buurt. 1 vluchteling woont reeds meer dan 6 jaar in het LOI en spreekt vlot Nederlands.

Evaluatie: de begeleiding van vluchtelingen die Nederlands spreken verloopt vlotter. Het is makkelijker om iets duidelijk te maken betreffende de werking binnen het LOI.

Tolken: wij doen af en toe beroep op het tolk- en vertaalcentrum België te Antwerpen, vooral om teksten te vertalen.

Onderwijs

Momenteel zijn er geen minderjarigen opgevangen binnen het LOI en zijn het enkel Nederlandse taallessen en inburgeringcursussen die worden gevolgd.

Medische opvolging

Organisatie: wij werken voor de medische verzorging samen met enkele dokters en tandartsen

47 dienst dient over te maken. Er is één apotheek waarmee we samenwerken en die de rekening betreffende de medicatie voor de vluchtelingen aan onze dienst bezorgt.

Evaluatie: de toegang tot de medische zorg is ten allen tijde gegarandeerd.

Juridische omkadering

Organisatie: de meeste vluchtelingen nemen zelf contact op via de juridische bijstand te Brussel. Af en toe hebben wij contact met de advocaten in verband met informatie over hun dossier en met de vraag naar documenten die in ons bezit zijn. Dit verloopt vrij vlot, gezien deze advocaten gespecialiseerd zijn in de materie van asielzoekers. Betrokkenen kunnen steeds terecht bij onze jurist van de Welzijnskoepel, indien dit nodig mocht zijn.

Evaluatie uitstroomtermijnen: de vluchtelingen verlaten steeds op tijd het LOI. Bij ontvankelijkheid is het niet echt makkelijk huisvesting voor onze mensen te vinden. De huurprijzen liggen erg hoog in Lennik en het aanbod van woningen of appartementen is erg beperkt.

Evaluatie: het is een specifieke materie en de wetgeving in verband met de asielprocedure verandert voortdurend, waardoor het voor mensen die er niet dagelijks mee werken, moeilijk wordt om een degelijke begeleiding te verzorgen aan de vluchtelingen. Daarom is het belangrijk dat de vluchtelingen terecht kunnen bij een gespecialiseerde dienst.

Klussen

Binnen ons OCMW is er een klusjesdienst aanwezig. De vluchtelingen helpen hen soms bij kleine klussen in het LOI, maar dit is zeer beperkt. Zij worden niet vergoed, gezien zij niet echt als medewerkers worden opgenomen en zeer zelden of nooit klusjes opknappen.

Financiële kostenstructuur – begroting voorbije jaar

totaal wekelijks leefgeld 15.046,43 euro

totaal persoonlijke kosten (kleding, vervoer, school, vrije tijd, …) 4.511,68 euro totaal kosten loi gebouw (elektriciteit, huisraad, …) 7.946,67 euro

totaal kosten samenwerking PIN 612,00 euro

medische kost niet terugvorderbaar bij ministerie 984,33 euro gedeelte loon maatschappelijk assistent / administratief medewerkster 44.854,92 euro

totaal subsidies ministerie 73.956,03 euro

Alle subsidies werden rechtstreeks aangewend voor het LOI.

Algemene evaluatie

Zijn er mensen die een verblijf in het LOI hebben geweigerd en waarom?

Niemand weigerde een verblijf in ons LOI.

Samenwerking tussen OCMW’s inzake de vormgeving en de werking van het LOI.

De vergaderingen ingelegd door Fedasil betreffende overleg tussen de OCMW’s van de streek betreffende LOI’s zijn opnieuw in regelmaat sterk afgenomen. Het is ons inziens nochtans belangrijk overleg te hebben aangaande de werking van het LOI tussen de verschillende OCMW’s, het schept immers soms inzichten op bepaalde problemen.

Inplanting LOI in de lokale omgeving.

Het LOI van het OCMW Lennik is gehuisvest in het oud gemeentehuis van Gaasbeek en ligt vlak aan de mark van Gaasbeek. De vluchtelingen hebben een goed contact met de buren.

Zijn er suggesties naar Fedasil toe?

Het zou makkelijker werken, mochten de mensen die in beroep gaan bij de Raad van State opnieuw onmiddellijk naar een federaal opvangcentrum verhuizen. Deze mensen raken immers vaak in de illegaliteit als zij vanuit het LOI het land dienen te verlaten.

Perspectieven

Geplande capaciteitswijzigingen het volgende jaar + voorlopige timing.

Gezien de uitbreidingsstop, voorzien wij geen verdere uitbreiding voor ons LOI.

Geplande wijzigingen in het project + voorlopige timing.

In 2007 zullen wij voorstellen het jaarlijks bedrag voor het besteden aan kledij op te trekken van 250,00 euro per jaar naar 350,00 euro per jaar.

49