• No results found

Observatie 1, overleg aankomende activiteiten SMWO Goes, 10 januari 2019

Aan het begin van het overleg wordt er met zijn allen een stuk gezonde cake gegeten. Eén van de deelnemers heeft de cake thuis gebakken. Daarnaast staat er fruit op tafel waar iedereen van kan pakken. Er is eerst een voorstelronde zodat iedereen van elkaar weet wie die is en daarna begint het gesprek met een inleiding. Tijdens deze observatie is opgevallen dat veel deelnemers erg direct zijn en zelf heel goed weten hoe zij het allemaal voor zich zien. Sommige deelnemers vinden het lastig op hier mee om te gaan. Dit komt deels omdat zij meer op de achtergrond zijn en hun mening niet kunnen geven, maar ook omdat, als zij het mening geven er gelijk iemand doorheen komt. Ze laten elkaar hier goed uitpraten en tijdens het overleg heeft de gespreksleider het gesprek een aantal keer over moeten nemen. Daarnaast merk je aan een aantal deelnemers dat ze niet weten hoe ze moeten reageren op andere deelnemers. als er iets gebeurt wat zij niet als positief ervaren, sluiten ze zichzelf af en dan geven ze aan dat ze er geen zin meer in hebben. een aantal andere deelnemers zijn juist erg positief. Ze zien van elk idee het positieve in en komen gelijk met de ideeën voor het uitwerken.

Observatie 2, kookworkshop Goes oost LAB 14, 4 februari 2019

Wat mij vooral is opgevallen is dat iedereen elkaar wil helpen en dat iedereen elkaar zo goed mogelijk advies wil geven. De deelnemers willen merkbaar voor de andere deelnemers zorgen. De deelnemers vragen echter niet om geholpen te worden maar vinden het wel fijn als iemand op ze afstapt met de vraag of zij nog wat voor ze kunnen betekenen.

Vooral de vrije sfeer tijdens de interventie wordt door de deelnemers als prettig ervaren. Ze kiezen zelf een gerecht en mogen dit op eigen tempo maken. Je kunt merken dat ze heel precies zijn en dat ze elk stapje willen volgen wat er op het recept staan. Als er een stap niet mogelijk is om te maken, merk je dat ze even niet weten wat ze moeten doen. Een positief punt is dat ze wel om hulp gaan vragen bij de chef- kok van LAB 14. Er zijn tijdens deze interventie geen deelnemers die bezig zijn met ongezonde gewoontes, zoals het drinken van frisdrank en roken. Dit komt mede omdat er hier geen mogelijkheid toe is tijdens de interventie. Deelnemers geven aan dat ze graag door willen gaan met het maken van gezonde voeding maar je kan merken dat zij nog niet helemaal op de hoogte zijn van wat nu wel en wat niet gezond is. Observatie 3, fruithapjes maken tijdens activiteiten Omnium, 6 maart 2019

Tijdens de activiteiten hangt er een positieve sfeer. De deelnemers vinden het leuk dat de kinderen het naar hun zin hebben en dat ze iets bij kunnen dragen door het regelen van een gezonde snack. Daarnaast merk je ook dat iedereen elkaar goed helpt en dat vragen gesteld worden. omdat dit een activiteit voor kinderen is, zijn er niet vee gesprekken die er worden gevoerd tussen volwassenen.

Observatie 4, kinderyoga workshop tijdens activiteiten Omnium , 6 maart 2019

De activiteit is leuk opgezet. De kinderen genieten zichtbaar van het beweegmoment en alles wordt goed uitgelegd. De lerares geeft normaal gesproken al yoga en kinderyoga als activiteit voor het project ‘Goes Bezig’. Er worden weinig gesprekken gevoerd. Wel wordt er door een aantal aanwezige ouders gevraagd wanneer de yoga plaatsvindt omdat zij ook zouden willen deelnemen.

Observatie 5, workshop Social Media, 29 maart 2019

De workshop begint met een paar filmpjes over de positieve en negatieve kanten van sociale media. Dan worden er veel voorbeelden gegeven. De deelnemers proberen elkaar tips te geven over hoe zij handelen op het gebied van sociale media en hun kinderen. Ook zijn er veel gezonde hapjes gemaakt door de deelnemers. Tijdens de activiteit worden er niet veel individuele gesprekken gevoerd. Wel kun je merken dat de deelnemers hun verhaal kwijt willen en anderen willen helpen. De deelnemers geven aan veel te hebben geleerd tijdens de workshop en er thuis verder mee aan de slag te gaan.

Opmerkingen na alle observaties, 29 maart 2019

Topiclist is aangepast aan de uitkomsten van de observaties. Er zijn meer aspecten toegevoegd om te kijken in hoeverre de deelnemers denken gezond te zijn, wat de ervaringen zijn van de interventies op zowel positief als negatief gebied en wat zijzelf vinden van gezond leven.

Opmerkingen na eerste interview, 30 maart 2019

Naar aanleiding van het eerste interview zijn er een aantal aspecten die verduidelijkt moeten worden en die meer diepgang nodig hebben voor de interviews. De onderzoeker heeft er voor gekozen om de gezondheidssituatie van de deelnemers in kaart te brengen om daarna te kijken of deze verbeterd hebben. Zo krijgt de onderzoeker een duidelijker beeld van de gezondheidsbevordering door deelname aan de interventies.

Opmerkingen na tweede interview, 4 april 2019

Interview liep zoals gepland. Bij het volgende interview is het van belang dat de onderzoeker er voor zorgt dat het gesprek niet te veel afwijkt. Hierdoor kan de onderzoeker er voor zorgen dat het interview niet langer dan een uur duurt en er veel informatie die gegeven wordt niet relevant is voor het onderzoek. Opmerkingen na derde interview, 5 april 2019

Aan de topiclist is een extra vraag toegevoegd wat gaat over de sfeer tijdens de activiteiten. De reden hiervoor is omdat er tijdens de interviews meerdere malen gesproken wordt over vervelend gedrag van ‘sommige deelnemers’ uit de groep van ‘Goes Bezig’.

Opmerkingen na vierde interview, 5 april 2019

Interview is verlopen zoals gepland. Dit was een kort en bondig interview. Wel alle vragen zijn beantwoord. De respondent liet, naast de vragen, niet veel los.

Opmerkingen na vijfde interview, 8 april 2019

Interview is verlopen zoals gepland. Het blijft wel lastig om niet te veel af te wijken van het interview omdat een aantal respondenten het fijn vinden hun verhaal kwijt te kunnen en hun zegje te doen over bepaalde gebeurtenissen tijdens de activiteiten.

Opmerkingen na zesde interview, 8 april 2019

Interview liep zoals het gepland was. Er beginnen op dit moment al veel dezelfde antwoorden te komen. Wel is te merken dat de respondenten het over bepaalde onderwerpen niet eens zijn. Deze onenigheid kan de onderzoeker gebruiken voor een goede analyse.

Opmerkingen na zevende interview, 8 april 2019

Interview verliep zoals gepland. De respondent nam de tijd en vertelde uitgebreid over haar bevindingen en gedachtes over het project ‘Goes Bezig’.

Opmerkingen na achtste interview, 12 april 2019

Interview ging goed. De interviewer kon aan de respondent merken dat haar heel veel dwars zat over het project ‘Goes Bezig’. Uit dit interview zijn goede tips voortgekomen voor een eventuele doorstart van het project.

Opmerkingen na negende interview, 16 april 2019

Bijlage 5: Topiclijst interview

In document Is 'Goes Bezig', goed bezig? (pagina 49-51)