• No results found

en wonen in Amsterdam

5 Surinaams Hindostaanse allochtonen van de tweede generatie

5.5 Locaties voor vrijetijdsbesteding in de openbare ruimte

Stedelijke rode recreatieruimten

De meeste informanten komen in hun vrije tijd in stedelijke rode recreatieruimten. In het bijzonder geldt dit voor winkelstraten en pleinen in het stadscentrum, caféterrassen, de Albert Cuypmarkt, een winkelcentrum of straat in de eigen woonwijk. Minder geïnterviewden komen echter op warenmarkten of een plein in de eigen woonwijk. Degenen die niet naar een warenmarkt gaan in hun vrije tijd geven aan dat ze daar alleen komen als het echt nodig is. Voor een vrouw is daarnaast de slechte bereikbaarheid met het openbaar vervoer reden om niet naar een warenmarkt te gaan. De redenen om de vrije tijd niet op een plein in de woonwijk door te brengen lopen uiteen. Twee personen vinden dat daar voor hen niets doen is. Een andere komt daar te veel bekenden tegen

naar zijn smaak. Nog een vierde andere voelt zich onveilig op het plein in de woonwijk omdat er recent rellen zijn geweest. Bij twee personen is er geen plein in de woonwijk.

Stedelijke groene recreatieruimten

Ook stedelijke groene recreatieruimten worden bezocht door veel geïnterviewden: acht mensen komen in stadspark, zes in een parkje in de woonwijk. Een speel- of trapveld echter wordt slechts door enkelen bezocht. De meesten vinden zich zelf te oud daarvoor en hebben nog geen kinderen. Eén 26-jarige man vindt het ‘veels te rustig en te

burgerlijk’ op het trapveld bij hem in de buurt. Buitenstedelijke natuur en water

Hooguit drie informanten bezoeken wel eens een bos, meer of plas, heidegebied of zandverstuiving buiten Amsterdam. De anderen komen er nooit.

Toch zeggen vijf mensen dat ze een natuurgebied op zich wel aantrekkelijk vinden. Dit naar aanleiding van de stelling dat een park in de stad wel leuk is, maar een natuurgebied buiten de stad niet. Twee van hen geven er echter bij aan dat ze desondanks niet echt naar natuurgebieden toegaan, de een omdat hij niet zou weten met wie hij er naar toe zou moeten gaan. De ander zegt:

- Ik blijf uit gemak in Amsterdam.

De anderen vinden natuurgebieden niet leuk of alleen als er iets te doen is. - Te rustig er is geen muziek of lawaai.

Dat bos onaantrekkelijk is voor de Surinaamse Hindostaanse jongeren, blijkt ook elders, bij de stelling “in mijn vrije tijd verlaat ik graag Amsterdam om naar een bos te gaan”. Een persoon zou wel willen maar het komt er niet van. Een ander komt er wel, maar niet bijzonder graag. Hij verlaat de stad als hij rust wil. Degenen die niet graag naar bos gaan geven verschillende verklaringen hiervoor: men houdt niet van bos, de stad is leuker, bos is veel te rustig, men kent geen bos buiten Amsterdam of Amsterdam heeft zelf een bos.

De zee, het strand en de duinen zijn wel meer in trek. Zeven van de elf geïnterviewden komen er.

Landbouwgebied

Slechts een persoon brengt zijn vrije tijd wel eens door in landbouwgebied, tussen de weilanden of akkers. Hij zegt er wel bij dat een recreatiegebied eigenlijk leuker is dan weilanden en dat hij akkers wel leuk vindt maar er toch niet te vaak wil komen. De anderen zeggen dat ze niet weten wat ze tussen de weilanden en akkers moeten zoeken, dat ze er geen behoefte aan hebben, dat het er niet interessant is. Een persoon zou wel willen maar heeft geen tijd. Ook bij twee stellingen die over weilanden en akkers gaan komt dit beeld naar voren.

- Ik heb er niets te zoeken. Het is afgelegen. Om de zoveel meters zie je een huis. Ik zie

mezelf daar niet lopen. (een vrouw)

- Nee, niet interessant. (een man) - Daar valt niets te beleven. (een man) - Wat moet ik daar doen? (een vrouw)

Recreatiegebieden

Recreatiegebieden zijn weer wel populair. Tien van de elf geïnterviewden komen er wel eens.

Binnenstedelijk versus buitenstedelijk

De stelling dat het in de stad leuker is dan erbuiten wordt door zes mensen onderschreven. Onder hen vijf vrouwen. Dat kan wijzen op een genderverschil maar kan ook toeval zijn. Twee dames geven nog een extra toelichting:

- Dan kan ik lekker winkelen. - Vanwege de drukte en de bekendheid.

Van de vijf mensen die het niet eens zijn met deze stelling, vindt een persoon dat het leuker is om buiten de stad te zijn, omdat niemand je dan kent en alles in Amsterdam zo grof is. De anderen vinden dat het zowel in de stad als erbuiten leuk kan zijn. Waar het leuk is hangt ook af van de omstandigheden. Een persoon althans vindt dat het afhangt van het weer en een ander van zijn stemming. Een jongen van 15 jaar vindt beide leuk, maar hij doet wat zijn familie doet.

5.6 Conclusies

Vrijetijdsbesteding in relatie tot cultuur en integratie

- Surinaams Hindostaanse jongeren van de tweede generatie voelen zich tot meerdere etnische culturen behoren: Nederlands, Hindostaans en Surinaams - Surinaamse Hindostanen zijn meer op Nederlandse vormen van

vrijetijdsbesteding georiënteerd dan op Hindostaanse.

- In hun vrije tijd gaan Surinaamse Hindostanen ongeveer evenveel met Nederlanders om als met andere Hindostanen, maar er zijn wel individuele verschillen.

- De dagelijkse sociale omgeving kan het contact met andere Hindostanen sterk beperken. Verandering van omgeving kan de gelegenheid geven meer Hindostanen te ontmoeten, een gelegenheid die sommige mensen graag benutten.

- Hindostaanse vrijetijdsbesteding verschilt van Nederlandse, doordat Hindostaanse vrijetijdsbesteding plaatsvindt samen met andere Hindostanen en Hindostaanse vormen van vrijetijdsbesteding sterk gericht zijn op de Hindostaanse cultuur, het geloof en de traditie.

- Vrijetijdsbesteding met andere Hindostanen is anders dan vrijetijdsbesteding met Nederlanders. Hindostanen zijn meer op de familie gericht en op de eigen thuisomgeving. Voorts zijn sommige gespreksonderwerpen taboe onder Hindostanen, zijn sommige gedragingen niet toegestaan en beïnvloedt vrees voor sociale controle het gedrag.

- Contact met andere Hindostanen kan het voordeel hebben dat je als Hindostaan beter wordt begrepen, omdat je dezelfde ervaringen en achtergrond hebt.

- Surinaamse Hindostanen die zich niet thuis voelen in Nederland, voelen zich geremd in hun vrijetijdsbesteding. Zij bezoeken sommige plekken niet omdat daar mensen komen bij wie ze zich niet op hun plek voelen. Surinaamse

Hindostanen die zich wel thuis voelen in Nederland bewegen zich juist wel vrijelijk.

De tweede generatie in vergelijking met de eerste

- Vanuit het perspectief van de geïnterviewden zijn zijzelf anders dan hun ouders, maar het is een kwestie van gradatie. Zij zelf zijn meer Nederlands en ook meer modern, hun ouders wat meer traditioneel en Hindostaans of Surinaams.

- De geïnterviewden zeggen hun vrije tijd anders te besteden dan hun ouders. Hun ouders zijn meer gericht op familie en blijven meer thuis.

- Dat Hindostaanse ouders hun vrije tijd anders besteden dan de kinderen hangt waarschijnlijk deels samen met cultuur.

- Surinaams Hindostaanse dochters lijken zich in hun vrije tijd minder vrij te kunnen bewegen dan Surinaams Hindostaanse zonen.

Vrijetijdsbesteding buitenshuis en in de openlucht

- Vrijetijdsbesteding in de openlucht is niet echt belangrijk voor Surinaamse Hindostanen, een uitzondering daargelaten. Alleen als het mooi weer is, wordt het wel belangrijk gevonden.

- Voor vrijetijdsbesteding in de openlucht komen zowel locaties binnen de stad als buiten de stad in aanmerking. Mogelijk is er een voorkeur voor locaties in de stad.

- Vrijetijdsbesteding in de openlucht kan voor Surinaamse Hindostanen zowel alleen gebeuren als met vrienden of vriendinnen, de eigen vriend of vriendin of gezinsleden, c.q. familieleden.

- De vormen van vrijetijdsbesteding in de openlucht die de Surinaamse Hindostanen ondernemen zijn elk voor zich vormen die Nederlanders even goed ondernemen. Alleen het barbecuen in een nabijgelegen park is voor Nederlanders ongewoon. De voorzieningen die de Surinaamse Hindostanen tijdens hun vrijetijdsbesteding in de openlucht belangrijk vinden zijn op zich niet opmerkelijk, hangen samen met de activiteit die ondernomen wordt.

Locaties voor vrijetijdsbesteding in de openbare ruimte

- Binnenstedelijke rode en groene recreatieruimten zijn in trek bij de Surinaams Hindostaanse jongeren van de tweede generatie.

- Buiten de stad zijn recreatiegebieden zeer populair, en ook de zee het strand en de duinen lijken in trek bij de Surinaamse Hindostaanse jongeren.

- Bij landbouwgebied weten de Surinaamse Hindostaanse jongeren niet wat ze er zouden moeten zoeken in hun vrije tijd.

- Natuurgebieden vinden meerdere Surinaamse Hindostaanse jongeren op zich wel aantrekkelijk, maar dat betekent nog niet altijd dat ze er ook naar toe gaan. De meeste informanten komen er nooit in hun vrije tijd.