• No results found

Acknowledgement (Dankwoord)

Het is eindelijk zover! Dit proefschrift was niet tot stand gekomen zonder de hulp van verschillende mensen. Allereerst wil ik alle mensen bedanken die deelgenomen hebben aan mijn wetenschappelijk onderzoek. Het was voor mij een genoegen om jullie te leren kennen en een aantal van jullie zelfs thuis te mogen bezoeken. Zonder jullie waren de onderzoeken in dit proefschrift niet mogelijk geweest.

Daarnaast wil ik graag alle verwijzers, neurologen en geriaters bedanken. Zonder jullie verwijzingen was het niet gelukt om een groot cohort te verzamelen van patiënten waarbij wij goed genetisch onderzoek konden uitvoeren.

Er zijn een aantal mensen die ik graag afzonderlijk wil bedanken.

Mijn promotor, prof.dr. J.C. van Swieten, beste John, bedankt dat je me in de afgelo- pen jaren hebt begeleid. Het was voor mij aanvankelijk niet eenvoudig om genetisch onderzoek te doen, zeker omdat ik weinig ervaring had in de genetica. Dankzij jouw goede begeleiding en passie in het onderzoek heb je mij hierin goed ondersteund. Daarnaast ben ik blij dat je me de mogelijkheid hebt gegeven om in Amerika een fel- lowship te gaan doen. Hierdoor heb ik me verder in de genetica en laboratoriumon- derzoeken kunnen verdiepen. Naast het wetenschappelijk deel heb ik ook veel van je geleerd op het gebied van patiëntenzorg in het Alzheimercentrum. Als laatste heb ik het erg gewaardeerd dat ik naast werk gerelateerde zaken, ook bij jou om advies kon vragen voor privé zaken.

Mijn copromotor, Dr. H. Seelaar, beste Harro, dank voor je begeleiding in mijn onder- zoeksperiode. Al in het begin had je veel ideeën over het genetisch onderzoek. Je bent een vriendelijke en fijne begeleider/collega waar ik laagdrempelig aan kan kloppen voor problemen. Onze samenwerking heb ik als erg prettig ervaren.

De kleine promotiecommissie,

Prof.dr. V. Bonifati, Dear Vincenzo, thank you for your suggestions and guidance. Your suggestions and help were indispensable in our PRKAR1B paper. I really enjoyed the cooperation with you and your team.

Prof.dr. R. Rademakers, beste Rosa, dank voor de mogelijkheid om in je lab te mogen werken. Je bent een sympathiek persoon met veel kennis over de genetica. Ik heb erg veel van je geleerd. Het was mij tevens een genoegen om je fellows en gezin te mogen ontmoeten in Jacksonville.

Prof.dr. Kros, bedankt voor het deelnemen in mijn kleine commissie en de beoordeling van mijn proefschrift. Ik hoop u op de dag van mijn promotie in persoon te mogen ontmoeten.

De onderstaande mensen van het VUmc wil ik tevens bedanken voor de prettige samenwerking. Henne, het was leerzaam om met je samen te werken in het Alzheimer project. Sven, van jou heb ik veel geleerd over genetische analyses. Jeroen Hoozemans, dankzij jou hebben we de inclusies van de pPERK zo goed kunnen scoren.

Prof. Dr. J.M. Rozemuller, beste Annemieke, dank voor je beoordeling van de FTD en Alzheimer casussen. Ik vond het erg prettig om samen met jou de hersencoupes te beoordelen.

Jeroen van Rooij, mijn paranimf, al vanaf het begin van mijn promotieonderzoek heb je mij veel geholpen. Ik ben blij dat we later ook directe collega’s zijn geworden. Het is mij een genoegen om jou aan mijn zijde te hebben tijdens mijn promotie. Naast onze discussies op het werk was het ook altijd erg prettig om met jou te discussiëren over voetbal en gaming.

Natuurlijk vergeet ik mijn lieve collega’s van kamer 22.38 niet. Al die leuke onderzoekservaring en borrels waren zonder jullie niet zo geslaagd. Wang Zheng, dank voor jouw goede begeleiding gedurende mijn onderzoeksperiode als medisch student. Janne, jij was altijd ons opperhoofd van de kamer. Elise, onze vriezerdate was altijd erg gezellig. Janneke, samen vormde wij dokter rood en dokter geel. Lize, de venkelpizza was niet zo’n topper geweest zonder jou. Lieke, jij was degene van ons die het lekkerst kan koken. Jessica, Leonie en Rebecca, dank voor alle leuke borrels met jullie.

Cyril, thank you so much for you help and advice in my research. You were always the one who could solve my problems in experiments when I needed help. And also, the rest of the people at Rosa’s lab, thanks for your support and guidance in my genetic experiments.

Shami, bedankt voor je hulp bij de sequencing en kleuringen. Het was erg gezellig om samen met jou de samples te sequencen, vooral met goede muziek erbij. Guido, erg bedankt voor je adviezen en hulp bij de sequencing.

Annemieke Verkerk, bedankt voor je begeleiding tijdens mijn onderzoeksperiode. Ik heb veel van je geleerd over genetica.

De Nederlandse Hersenbank, dankzij jullie hadden we goed hersenweefsel om goed onderzoek mee te kunnen doen. Michiel, jouw mails las ik vaak met veel vreugde. Rick van Minkelen, bedankt voor het opslaan en bewaren van onze DNA samples. Mijn lieve collega’s van het MST, wat fijn dat ik mijn promotie met jullie kan vieren. Mijn opleider Lucille, bedankt dat je me extra onderzoek tijd hebt gegeven om mijn boekje af te ronden. De NeuroNerds club, thanks voor jullie bijdrage en ideeën voor mijn boekje, met speciale dank aan Sjoukje, Simone en Clemens die die inhoud nog extra gecontroleerd hebben.

Mijn vrienden van lil Asia en SDU wil ik bedanken voor alle leuke tijden. Jin en John, jullie waren mijn onderzoekmaatjes tijdens mijn promotieonderzoek en ik heb genoten van de koffie dates die we hadden. Ka Long en David, jullie staan altijd voor me klaar wanneer ik hulp nodig heb.

Mijn Ouders, 爸爸媽媽, 多謝你們一直既支持。沒有你們辛辛苦苦地工作和教導, 我 就沒有今日既成績。

Mijn broertje, King, jij bent niet alleen mijn broertje, maar ook altijd mijn beste vriend geweest. Al vanaf de basisschool zaten we bij elkaar in de klas, later hebben we zelfs dezelfde studie gekozen. Zonder jouw hulp en steun was ik nooit zo ver gekomen. Als laatste wil ik de belangrijks persoon in mijn leven bedanken, Emily, mijn lieve vrouw. Dank voor al je steun en liefde in de afgelopen jaren. Misschien ben ik niet altijd de perfecte man geweest, maar jij bent zeker wel de perfecte en allerliefste vrouw. Jij hebt enorm veel bijgedragen aan mijn onderzoek en mijn werk. Afgelopen jaren heb ik veel tegenslagen gehad. Zonder jouw steun heb ik dit niet kunnen doorstaan. Momenteel ben ik ook erg gelukkig met jou en onze 2 lieve dochters, Hayley en Tiffany, aan mij zijde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN