• No results found

Een leven lang muziek maken bij Soli

In document Iedere week in deze krant: (pagina 36-40)

Dat Frans Heeremans lid werd van muziekvereniging Soli, lag eigen-lijk min of meer voor de hand. ,,Mijn vader was ook lid, het was gewoon vanzelfsprekend.’’ Voor Bertus Mole-naar geldt hetzelfde: ,,Mijn opa zat zelfs in het oprichtingsbestuur. En mijn vader was ook tachtig jaar lid.

Maar ook al mijn ooms moesten aan de toeter, hoor. Je kwam bij de ver-eniging veel familie tegen.’’ Over de beginperiode herinnert ‘’Ome Frans’’, zoals de heer Heeremans door de le-den van de vereniging liefkozend wordt genoemd, zich: ,,Je moest eerst op school les over breuken hebben gehad, want dan wist je wat 1/8 en 1/16 was en kon je noten le-ren lezen.’’ Net als Bertus Molenaar speelde hij in eerste instantie op een kleine hoorn. Later verruilde hij dat instrument voor de tuba. ,,Ik ben eerst nog op de trompet begonnen.

Maar het werd uiteindelijk de tuba.

Die heeft een groter mondstuk. Dat vond ik gemakkelijker.’’ Bertus Mole-naar koos voor de trombone. ,,Om-dat die heel erg nodig waren op ,,Om-dat moment. Maar veel keus had je niet, hoor.’’ Nog altijd blaast hij zijn partij-tje mee tijdens de wekelijkse repeti-ties op de dinsdagavond. ,,Zeventig jaar elke week op dinsdag repeteren, uitgezonderd de vakanties. Ik kwam bij de vereniging toen die het veer-tigjarig bestaan vierde. Destijds werd een collecte gehouden om een nieu-we bugel te kunnen kopen voor ome Jaap Oudendijk. Ik mocht de oude bugel hebben. Ik kreeg een muziek-boekje van Kessels en ze zeiden ‘Ga het maar proberen.’ Later werd het een hoorn waarop ik mocht spelen.’’

Optreden voor de Noorse koning Aanvankelijk was er alleen een har-monieorkest binnen de vereniging, maar in 1949 veranderde dat: ,,Er

werd een tamboerkorps opgericht, er werd gespeeld op zelfgemaakte trommels. Er was wel enige strijd tus-sen die twee onderdelen. De leden van het tamboerkorps vonden dat ze op straat veel beter tot hun recht kwamen dan die ouwe lullen van de harmonie. Tegelijk waren er ook le-den van de harmonie die dat tam-boergebeuren naar niets vonden.

Maar later kwam dat allemaal wel aardig bij elkaar.’’ Destijds ging het de vereniging lang niet altijd voor de wind. Het ledental was soms am-per voldoende om de bezetting rond te kunnen krijgen. ,,Toen de jongens van Spaarnebazuin erbij kwamen, werd het weer wat.’’ Een flinke stap voorwaarts maakte Soli toen in 1959 instrumenten en uniformen wer-den overgenomen van een opgehe-ven vereniging uit Den Haag. ,,Toen speelden we voor het eerst in uni-form. Ja, daarvoor hadden we wel

allemaal een wit overhemd aan en een blauwe stropdas, maar dit wa-ren onze eerste echte uniforms.’’ Een bijzonder optreden in die jaren, dat veel indruk heeft gemaakt op bei-de heren, is bei-de uitvoering geweest ter gelegenheid van het bezoek dat de Noorse koning Haakon VII bracht aan Nederland. ,,Hans Waanders was toen directeur van de muziekschool, die zat toen nog aan het Moerberg-plantsoen. Hij kreeg de opdracht om met alle muziekvereniging uit Velsen de Koningsmars te spelen. Man, wat is dat een zooitje geworden.’’

Eigen muziekcentrum

Frans Heeremans en Bertus Mole-naar hebben samen heel wat repe-titieruimtes van binnen gezien. Re-gelmatig moest Soli in die beginja-ren verhuizen naar een ander onder-komen. Daaraan kwam in 1974 een eind met de bouw van een eigen on-derkomen. ,,Het was een semiper-manent gebouw van de PTT, dat niet meer nodig was. Het stond in Leid-schendam, daar hebben we het ge-sloopt en vervolgens hier weer op-gebouwd. Maar er was nog even sprake van paniek, want we hadden het gekocht en toen ging de ver-kopende partij failliet! We hebben toen een advocaat in de arm geno-men en uiteindelijk het bedrag van 35.000 gulden op basis van persoon-lijke leningen van de bestuursleden betaald.’’ Bertus Molenaar herinnert zich hoe hij met de documenten bij de bestuurders thuis langs moet en ook hun echtgenotes moest laten te-kenen. ,,Nou, die vonden dat niet zo lekker. Maar het is allemaal goed ge-komen.’’ Niet lang na zijn pensione-ring als automonteur besloot Frans Heeremans om het ook binnen de vereniging wat rustiger aan te gaan doen. Met het spelen in het harmo-nieorkest stopte hij, maar wel ver-leende hij nog regelmatig zijn me-dewerking aan de optredens van

de boerenkapel. Daarnaast droeg hij zorg voor het onderhoud aan de vloer in het muziekcentrum en stond hij eens per week achter de bar. Ber-tus Molenaar, die veel inwoners uit de regio kennen van zijn muziekhan-del in Santpoort, die hij vorig jaar de-finitief sloot, geniet nog volop van de repetities en uitvoeringen van de vereniging. Inmiddels spelen ook kinderen en kleinkinderen van hem bij de vereniging. Dat laatste geldt overigens voor Frans Heeremans.

,,Het is een soort virus, dat raak je je leven lang niet kwijt. Je zet toch sa-men iets moois neer. Dat is fantas-tisch.’’

Concours

Momenteel wordt binnen de ver-eniging alweer druk geoefend voor deelname aan een concours in no-vember. ,,Dat betekent dat er weer gestudeerd moet worden. We pro-beren het hoogste niveau vast te

houden. Met alleen maar amateurs is dat een hele prestatie!’’ De gedach-ten dwalen weer even af naar het prille begin: ,,Het eerste concours was in ’s-Graveland. We moesten als verplicht stuk de ouverture Neron spelen en als vrije nummer hadden we een stuk van Bach gekozen. Die verplichte stukken, daar werd je niet goed van.’’ Het repertoire veranderde in de loop der jaren wezenlijk, maar altijd bleef de vereniging zich richten op het hoogst haalbare. ,,We zijn niet voor niets in 2019 vereniging van het jaar geworden. Dat zegt natuur-lijk wel iets.’’ Tijdens de nieuwjaarsre-ceptie, eerder deze maand, werden naast Frans Heeremans en Bertus Molenaar ook zeven andere leden in de bloemen gezet. Pieter Betjes, Jo-han Barel, Bob ten Cate en Erik Har-tendorf zijn elk vijfentwintig jaar lid, terwijl Floor Out, Willem Molenaar en Anja Jansen al vijftig jaar bij Soli mu-siceren. (Tekst: Bos Media Services) Driehuis - Spelen op zijn tuba…? Nee, dat doet Frans Heeremans (1929) niet meer. Een aantal jaren

geleden beëindigde hij zijn carrière als spelend lid bij de plaatselijke muziekvereniging Soli. Sinds-dien is hij erelid. Inmiddels al tachtig jaar lang. In zijn woning in Driehuis haalt hij samen met Ber-tus Molenaar (1942) herinneringen op aan de vele mooie jaren die ze samen bij de vereniging heb-ben beleefd. Molenaar maakt inmiddels zeventig jaar deel uit van Soli en speelt nog steeds mee.

Bertus Molenaar (links) en Frans Heeremans (foto: Bos Media Services)

Alle jubilarissen tijdens de nieuwjaarsreceptie van muziekvereniging Soli (oto: aangeleverd)

38 30 januari 2020

30 JANUARI

Gemeenteraadsvergadering in Velsen, 19.30 uur.

Informatieavond Ichthus Lyceum zie www.ichthuslyceum.nl.

Muzikale vertelvoorstelling door Piet Paree in Het Terras in Sant-poort-Noord, 20.00 uur. Thema:

de Kanaalgravers. Kaarten via www.dorpshuis-het-terras.nl/cul-tureel of bel 023-3031228. Toe-gang € 7,50. (Foto: aangeleverd) IJmuiden wat vertel je me nou, filmavond in De Brulboei met twee films over de visserij, 20.00 uur. Kaarten à 3,00 euro zijn ver-krijgbaar aan de zaal.

Ellen ten Damme in Stads-schouwburg Velsen, 20.15 uur.

(Foto: Danny Ellinger)

31 JANUARI

Praathuis in Bibliotheek IJmui-den, 10.00-12.00 uur.

Museumhuis Beeckestijn open van 11.00 -16.00 uur. Toegang 4 euro p.p.

Raadhuis voor de Kunst, Toren-straat 7 in Velsen-Zuid is open van 13.00 tot 17.00 uur.

Zee- en Havenmuseum (13.00-17.00 uur) en Pieter Vermeulen Museum (09.30-17.00 uur) extra open wegens onderwijsstaking.

Filmmiddag bij Santpoorts Be-lang in ’t Brederode Huys in Sant-poort-Zuid, 14.00 uur. De film ‘De Dirigent’ wordt vertoond.

Repair Café van 14.30 tot 16.30 uur in Wijkcentrum de Hofste-de in Velserbroek. (Foto: aange-leverd)

Spelletjesavond bij Fullspeed in het clubhuis aan de Tolsduiner-laan in Velsen-Zuid vanaf 19.30 uur. Info: 06-40059191.

Klaverjassen bij Stormvogels, Zuiderkruisstraat, IJmuiden. Aan-vang 20.00 uur.

Telstar speelt uit tegen Almere Ci-ty, 20.00 uur.

The Busquitos in ’t Mosterdzaad-je, Kerkweg 29 in Santpoort-Noord, 20.00 uur. Toegang vrij, een bijdrage in de onkosten wen-selijk. www.mosterdzaadje.nl.

(Foto: aangeleverd)

Tineke Schouten met Highlights (reprise) in Stadsschouwburg Vel-sen, 20.15 uur. (Foto: Roy Beusker)

Goodbye, Norma Jeane, musi-cal met internationale allure over Marilyn Monroe in het Kennemer Theater in Beverwijk, 20.15 uur.

(Foto: Annemieke van der Togt)

1 FEBRUARI

Super Saturday bij Ardea Auto, hoge kortingen in alle vestigin-gen in Noord- en Zuid-Holland.

Open Huis op het Tender Colle-ge, Eenhoornstraat 4-8 IJmuiden, 10.00-12.00 uur. (Foto: aangele-verd)

Nationale Voorleesdagen in de Bieb: dansworkshop gebaseerd op het verhaal van ‘de hapgrage krokodil’, uitgevoerd door Dance-Works, 10.00 uur, van te voren in-schrijven. Aansluitend zijn er leu-ke spelletjes en creatieve activi-teiten. www.bibliotheekvelsen.nl.

(Foto: aangeleverd)

Kennismaken met FloatFit in zwembad de Heerenduinen, tus-sen 11.00-12.00 uur en 14.00-15.00 uur. Ook zondag 12.00-14.00 uur.

Kijk op www.zwembadvelsen.nl voor de cursustijden. (Foto: aan-geleverd)

Museumhuis Beeckestijn open van 11.00 -16.00 uur. Toegang 4 euro p.p. Vereniging Hendrick de Keyser: Open trouwlocatie-dag!

Workshop boerenkaas maken bij boerderij Zorgvrij in Spaarnwou-de, 13.00-16.00 uur. Inschrijven kan via zorgvrij@spaarnwoude.

nl of via 023-5202828. De kosten bedragen €35,- per persoon. (Fo-to: aangeleverd)

Raadhuis voor de Kunst, Toren-straat 7 in Velsen-Zuid is open van 13.00 tot 17.00 uur.

Zee- en Havenmuseum open van 13.00-17.00 uur. Expo: ZO BLAUW door Hans van der Wiele, 4 speur-tochten/escapespel.

Finale Hofstede biljarttoernooi in het wijksteunpunt op de Alet-ta Jacobsstraat 227 in Velserbroek vanaf 13.00 uur.

De voorstelling Kamphues &

Doornbos’ Grote Grand-Prix-Cir-cus in het Kennemer Theater in Beverwijk is uitverkocht.

2 FEBRUARI

Gratis hardloopclinic bij atletiek-vereniging Suomi in Santpoort, 09.30 uur. Meer info: www.avsuo-mi.nl. Inschrijven: info@avsuomi.

nl. (Foto: aangeleverd)

Vliegangstfestival in het Coren-don Village Hotel in Badhoeve-dorp, 10.00-17.30 uur. Entree 24,95 euro per gezin. De work-shops en alle andere ervaringen en activiteiten tijdens het Vlieg-angstfestival zijn gratis. Info:

www.onbezorgdvliegen.nl.

30 minuten lezing in het Kruis-punt Velserbroek: Het geloof & lo-kaal eten door Paul Noordermeer, aanvang 10.45 uur.

Museumhuis Beeckestijn open van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang 4 euro p.p. Maandelijkse rondlei-ding door Huis en Tuinen. Aan-vang: 11.00 uur. Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl/

natuurgebieden/buitenplaats-beeckestijn. (Foto: aangeleverd) Raadhuis voor de Kunst en Zee- en Havenmuseum zie zaterdag.

Pieter Vermeulen Museum: Ten-toonstelling ‘De Verborgen

Vogel-tuin’ voor iedereen vanaf 4 jaar van 13.00 tot 17.00 uur.

Ad van Nieuwpoort gaat in ge-sprek met schrijver en journalist Jeroen Smit over zijn recent ver-schenen boek ‘Het grote gevecht

& en het eenzame gelijk van Paul Polman’ in Dorpskerk Bloemen-daal, Kerkplein 1, 16.00 uur. En-tree: vrijwillige bijdrage. (Foto: Il-ja Keizer)

Brandweerman Sam (2+) in Stadsschouwburg Velsen, 14.00 uur. Maar vanaf 13.00 uur staat de Brandweer Velsen op het plein bij de schouwburg. (Foto: Levin den Boer)

Verhaallezing Carmen de Haan in het St. Raphaёlkerkje, Popellaan 1 in Bloemendaal, 14.00 - 16.00 uur.

Thema: authenticiteit. Entree 9 euro. www.carmendehaan.nl.

Jazzorkest Cool Dawn in Sociëteit Vereeniging, Zijlweg 1 in Haar-lem, 14.30 uur. Reservering ge-wenst via www.societeitvereeni-ging.nl/agenda.

Combo Conny van Bergen en Band in Cafe ‘t Hemeltje , Bloe-mendaalseweg 102, Bloemen-daal, 14.30-17.30 uur, vrij entree.

www.classicjazz.nl.

Het Aquamarina Strijkkwartet gevolgd door het cello duo Cel-loussy (foto) in ’t Mosterdzaadje, Kerkweg 29 in Santpoort-Noord, 25.00 uur. Toegang vrij, een bij-drage in de onkosten wenselijk.

www.mosterdzaadje.nl. (Foto:

Paul Stender)

Bowie feestje in het Patronaat, Zijlsingel 2 in Haarlem, met Thin White Duke, 15.30 uur. (Foto: aan-geleverd)

3 FEBRUARI

Wandelen in een rustig tem-po van 10.00 tot 10.45 uur. Start Dorpshuis Het Terras, Dinkgrevel-aan 17 in Santpoort-Noord.

Informatiebijeenkomst over borstvoeding in Spaarne Gast-huis Haarlem Zuid, 19.30 - 21.30 uur. Aanmelden: www.spaarne-gasthuis.nl.

Informatiebijeenkomst door Team Sportservice voor bestuur-ders van verenigingen over ver-duurzaming om 19.30 uur in Het Polderhuis aan het Vestingplein 58 te Velserbroek. Aanmelden per e-mail via fgeldorp@velsen.

nl of telefonisch via 0255 567666.

4 FEBRUARI

Stichting Gezond Natuur Wande-len. Start om 9.45 uur bij buurt-centrum De Spil, Frans Halsstraat 29, IJmuiden. Aanmelden: con-tact@gezondnatuurwandelen.nl.

Open dag Inloophuis Kenne-merland Santpoort-Noord (Wul-verderlaan 51) en Haarlem-Schalkwijk (Leonardo Da Vinci-plein 73) ter gelegenheid van Wereldkankerdag van 10.00 tot 16.00 uur. www.inloophuisken-nemerland.nl.

Kledingbeurs Het Kruispunt van 10.00 tot 12.00 uur in Velserbroek.

Praathuis (10.00-12.00 uur) en Taalspreekuur (14.00-16.00 uur) in Bibliotheek IJmuiden,.

Hoogovensmuseum op de Wenc-kebachstraat 1 in Velsen Noord is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Zie ook www.hoogovensmuse-um.nl.

De Opstappers, wandelgroep voor mensen met een hape-rend brein start 10.30 bij sport-café Nol (Sporthal Zeewijk). Info:

c.willemse@zorgbalans.nl of 06-52516734.

Repair Café in de Spil in IJmuiden, 13.30-16.00 uur.

Klaverjassen in de Brulboei, Ka-naalstraat IJmuiden. Van 13.30 tot 16.00 uur.

Spreekuur Sociaal Wijkteams in Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk, voor patienten en hun familie.

Van 14.30 tot 16.30 uur.

Lezing ‘Bedreiging voor onze Pri-vacy’ door onderzoeksjournalist Bart de Koning voor de vereni-ging Santpoorts Belang in ’t Bre-derode Huys in Santpoort-Zuid, 20.00 uur. Kaarten à € 6 verkrijg-baar aan de zaal of te reserveren via www.santpoortsbelang.nl.

‘Tis hier geen hotel’ met Hanne-ke Drenth, Ellen DikHanne-ker en Dianne Liesker in Stadsschouwburg Vel-sen. Nagenoeg uitverkocht, bij-geboekt op 7 oktober.

Koreaans drum- en dansspekta-kel TAGO in het Kennemer Thea-ter in Beverwijk, 20.15 uur, (Foto:

Tago Productions)

5 FEBRUARI

OIG tweedehandswinkel open aan de Industriestraat IJmuiden.

Van 9.00 tot 12.00 uur. Info: 0255-522330.

Notarisbijeenkomst bij Uitvaart-verzorging IJmond, Waalstraat 101 in IJmuiden, 10.00-12.00 uur.

Vrij toegankelijk, maar aanmel-den is verplicht: info@ijmonduit-vaart.nl of 0800-0375.

Hoogovensmuseum: zie dinsdag.

Zee- en havenmuseum zie zater-dag.

Pieter Vermeulen Museum: zie zondag en knutselen: vogelhan-ger met appel timmeren voor in je eigen tuin: 13.30 tot 15.30 uur. De kosten zijn 2,- bovenop

de toegangsprijs. Alle materialen zijn aanwezig.

Advies fietsreparaties in De Spil, 14.00-16.00 uur. Voor meer infor-matie: Ad Otten, 06-11883720 of otten@welzijnvelsen.nl.

Craft Café in Bibliotheek IJmui-den, 19.00-21.00 uur.

Vergadering Wijkplatform Velsen-Noord om 19.30 uur in wijkcen-trum De Stek aan de Heirweg 2a te Velsen-Noord. Informatie via www.wijkplatformsvelsen.nl.

Cheesy Wednesday & live muziek bij Villa Westend. Info en reserve-ren: www.villa-westend.nl. Iedere woensdag in februari. (Foto: aan-geleverd)

Open Avond Rotaryclub IJmond met Floris Jan Bovelander in de Theeschenkerij in Velsen-Zuid, 20.00-22.00 uur. Belangstellen-den welkom. AanmelBelangstellen-den: mjo-chemus@online.nl of 06 2299 3199.

6 FEBRUARI

Taalspreekuur in Bibliotheek IJmuiden, 10.00-12.00 uur en kof-fieochtend in Bibliotheek Velser-broek, 10.30-12.00 uur.

Hoogovensmuseum op de Wenc-kebachstraat 1 in Velsen Noord is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Zie ook www.hoogovensmuse-um.nl.

Rouwspreekuur in de Rouwhuis-kamer van Alice Loeters Persoon-lijke Uitvaartzorg, Frans Netscher-laan 12 Santpoort-Noord. Van 11.00 tot 12.00 uur. Informatie:

www.aliceloeters.nl.

Lezing Saskia Sluiter over Kib-boets Beverwijk die van 1935 tot 1942 gevestigd was in Velsen-Noord bij het Historisch Genoot-schap Midden-Kennemerland, Noorderwijkweg 2a in Beverwijk, 20.00 uur.

Nieuwe voorstelling ‘Verte’ van Sara Kroos in het Kennemer The-ater in Beverwijk, 20.15 uur. (Foto:

aangeleverd)

Theatercollege vol complotthe-orieën door George van Houts in Kennemer Theater Beverwijk, 20.30 uur. (Foto: Mark Kohn)

40 30 januari 2020

In document Iedere week in deze krant: (pagina 36-40)