• No results found

Deze Transitievisie Warmte is opgebouwd in een aantal hoofdstukken.

In hoofdstuk 2 gaan we dieper in op de uitgangspunten die van belang zijn voor de warmtetransitie in de gemeente Oost Gelre en die samen met de stakeholders tot stand zijn gekomen. Hoofdstuk 3 bespreekt welke duurzame alternatieven voor aardgas er zijn. Vervolgens schetsen we in hoofdstuk 4 de situatie in de gemeente Oost Gelre. Welke

bronnen zijn er in onze gemeente aanwezig, hoe ziet de warmtevraag eruit en wat kenmerkt het aardgasverbruik van gebouwen in Oost Gelre? In hoofdstuk 5 presenteren we de routekaart: een globaal overzicht van verschillende deelgebieden in de gemeente, gekoppeld aan de meest voor de hand liggende techniek. Deze keuzes liggen niet

vast en worden in de loop van het proces steeds verder concreet gemaakt en in de tijd uitgezet. Hoofdstuk 6 gaat over de financiering en betaalbaarheid van de transitie. Hierna zetten we in hoofdstuk 7 de resultaten van de inwonerenquête uiteen die een eerste beeld geeft over hoe inwoners tegen de warmtetransitie aankijken. Ook gaat dit hoofdstuk over hoe we gaan communiceren over de transitie en hoe inwoners kunnen participeren. Hoofdstuk 8 is geschreven voor inwoners en de stappen die zij zelf al kunnen zetten, dit hoofdstuk is gekoppeld aan het handelingsperspectief dat is opgenomen in bijlage 10. Tot slot gaat hoofdstuk 9 over de aanpak en vervolgstappen die volgen op en uit deze Transitievisie Warmte. Dit noemen we de uitvoeringsstrategie.

11

Hoofdstuk 2

Uitgangspunten

Samen met de betrokken stakeholders hebben we uitgangspunten opgesteld voor de warmtetransitie in onze gemeente. Deze

uitgangspunten vormen de basis voor de Transitievisie Warmte en

de stappen hierna. In dit hoofdstuk leggen we per uitgangspunt uit

wat het inhoudt en geven we een korte beschrijving van de context.

12

De uitgangspunten voor Oost Gelre

Samen met de betrokken stakeholders hebben we vijf

uitgangspunten opgesteld die wij belangrijk en passend vinden bij onze gemeente voor de Transitievisie Warmte. Met deze uitgangspunten gaan we in de gemeente Oost Gelre samen werken aan de transitie naar aardgasvrij.

Uitgangspunt 1: We zetten vol in op isolatie

Isoleren is de eerste en een zeer belangrijke stap die

gebouweigenaren nu al kunnen nemen. Isoleren vermindert de warmtevraag en verhoogt het comfort van een woning of gebouw.

Daarnaast kunnen door daling van de warmtevraag meer

gebouwen vanuit dezelfde warmtebron worden verwarmd. Ook is de benodigde temperatuur van warmte lager als een gebouw goed is geïsoleerd. Kortom, isoleren is altijd nuttig en positief. In Oost Gelre is dit extra belangrijk omdat er in de gemeente geen grote hoge temperatuur warmtebronnen zijn en we niet op korte termijn met grote planmatige wijkuitvoeringsplannen beginnen.

Veel gebouwen in onze gemeente verwarmen we in de toekomst individueel met laagtemperatuur warmte. Dat vraagt om goede isolatie van het gebouw. Ook als nog niet bekend is op welk warmtealternatief een gebouw overgaat. Daarom zetten we hier breed op in.

Uitgangspunt 2: We werken samen met de woningcorporaties Woningcorporaties zijn een belangrijke partner in de transitie naar aardgasvrij. Doordat ze in de regel veel en vergelijkbaar bezit hebben, kunnen we in een keer grote stappen maken. Deze grote stappen zorgen voor schaalvoordelen. Dat maakt de transitie betaalbaarder, we doen we veel ervaring op én we creëren sneller een duurzame toekomst. De woningcorporatie kan daarbij een voorbeeldrol spelen voor particulier bezit. Particulieren kunnen bijvoorbeeld mee als de corporatiewoningen worden aangepakt of particulieren raken geïnspireerd om zelf stappen te zetten. Dankzij de Energiebespaarhypotheek van het Nationaal

Warmtefonds kunnen ook particuliere woningeigenaren met een kleine beurs mee met het corporatiebezit.

Uitgangspunt 3: We hebben aandacht voor de woonlasten en zijn extra alert op energiearmoede

We willen niet dat de woonlasten stijgen. Toch vraagt de transitie investeringen van de maatschappij én van inwoners,

netbeheerders en energiebedrijven. De gemeente streeft ernaar om de kosten voor de transitie zo laag mogelijk te houden en extra alert te zijn op energiearmoede. Energiearmoede ontstaat wanneer inwoners meer dan 10% van hun besteedbaar inkomen uitgeven aan de energierekening. Energiearmoede is in alle gevallen onwenselijk. We willen dat iedereen mee kan doen met de warmtetransitie en geven daarom extra aandacht aan inwoners met een kleine beurs. We kiezen daarom ook voor warmte

alternatieven met de laagste eindgebruikerskosten.

Uitgangspunt 4: We zoeken naar logische momenten

Aanpassingen doen aan woningen of gebouwen is niet nieuw.

Mensen zijn al eeuwen bezig hun woningen of gebouwen te verbeteren en doen dat nog steeds. Door aan te haken op natuurlijke, logische, momenten van overgang verminderen we de kosten en overlast van de transitie. We stimuleren inwoners bij de aankoop of verbouwing van een woning of gebouw gelijk duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Zo kan iedereen de transitie op zijn of haar eigen tempo en eigen manier doorlopen.

Uitgangspunt 5: We starten met ‘bewezen technieken’

Sommige alternatieven voor aardgas zijn al verder in hun

ontwikkeling dan andere. Zo is de hybride warmtepomp al veel in gebruik, maar staat de ontwikkeling van waterstof nog in de kinderschoenen. Door in te zetten op technieken die bewezen zijn, geven we duidelijkheid en perspectief. Zo kunnen we stappen nemen in de beperkte tijd die we hebben. Want Oost Gelre in 2050 volledig aardgasvrij komt sneller dichterbij dan je denkt. We houden daarbij de ontwikkelingen wel goed in de gaten. Zo wordt onder andere de Transitievisie Warmte elke vijf jaar of zoveel eerder als nodig herzien.

13

Hoofdstuk 3

Alternatieven voor aardgas

Technisch gezien zijn er allerlei mogelijkheden beschikbaar om van

het aardgas af te stappen. De duurzame alternatieven voor aardgas

hebben echter ieder hun eigen kenmerken, overeenkomsten en

verschillen. Dat bespreken we in dit hoofdstuk.

14