• No results found

LEERPLICHT, BIJZONDER VERLOF OF VRIJSTELLING

Kinderen die in Nederland wonen, of hier lang verblijven, zijn leerplichtig. Er zijn enkele uitzonderingen. Hiervoor kunnen ouders een vrijstelling aanvragen bij de schooldirecteur.

De volledige leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin de jongere zestien jaar wordt (een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli). Daarna geldt de kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht geldt voor jongeren die nog geen 18 jaar zijn en nog geen startkwalificatie hebben behaald. De startkwalificatie is een diploma van een havo-, vwo- of mbo2-opleiding.

In de Leerplichtwet staat dat uw kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen is echter een uitzondering op deze regel mogelijk. Als er een bijzondere reden is waarom u vindt dat uw kind niet naar school kan, dan moet u zich aan de regels voor zo‘n uitzondering houden. De uitzonderingen en de daarbij behorende regels staan hier beschreven.

Voor extra verlof langer dan tien dagen hebt u toestemming van de leerplichtambtenaar nodig. Het formulier kunt u bij de school aanvragen. In verband met een eventuele bezwaarprocedure moet de aanvraag ten minste acht weken van tevoren worden ingediend, tenzij u kunt aangeven waarom dat niet mogelijk was. In uitzonderlijke gevallen (op medische en/of psychische gronden) kan de gemeente na een verklaring van arts of psycholoog vrijstelling van de leerplicht verlenen verlof en vrijstelling van schoolbezoek.

Leerlingen mogen nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen is echter een uitzondering op deze regel mogelijk. De uitzonderingen voor u op een rijtje.

Mag een leerling van school wegblijven?

In de Leerplichtwet staat dat uw kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen is echter een uitzondering op deze regel mogelijk. Als er een bijzondere reden is waarom u vindt dat uw kind niet naar school kan, dan moet u zich aan de regels voor zo’n uitzondering houden. De uitzonderingen komen in onderstaande alinea’s aan bod.

Is extra verlof in verband met religieuze verplichtingen toegestaan?

Wanneer uw kind plichten moet vervullen die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging, bestaat er recht op verlof.

Als richtlijn geldt dat hiervoor één dag per verplichting vrij wordt gegeven. Indien uw kind gebruikmaakt van deze vorm van extra verlof, dient u dit minimaal twee dagen van te voren bij de directeur van de school te melden.

Mag een leerling op vakantie gaan onder schooltijd?

Voor vakantie onder schooltijd kan alleen een uitzondering op de hoofdregel gemaakt worden als uw kind tijdens de schoolvakanties niet op vakantie kan gaan door de specifieke aard van het beroep van (een van) de ouders. In dat geval mag de directeur eenmaal per schooljaar uw kind vrij geven, zodat u toch met uw gezin op vakantie kunt gaan. Het gaat dan over de enige gezinsvakantie in dat schooljaar. Bij uw aanvraag moet een werkgeversverklaring worden gevoegd waaruit de specifieke aard van het beroep en de verlofperiode van de betrokken ouder blijken. Verder dient u met de volgende voorwaarden rekening te houden:

 in verband met een eventuele bezwaarprocedure moet de aanvraag ten minste acht weken van tevoren bij de directeur worden ingediend, tenzij u kunt aangeven waarom dat niet mogelijk was.

 de verlofperiode mag maximaal tien schooldagen beslaan.

 de verlofperiode mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen. Helaas komt het wel eens voor dat een leerling of een gezinslid tijdens de vakantie ziek wordt, waardoor de leerling pas later op school kan terugkomen. Het is van groot belang om dan een doktersverklaring uit het vakantieland mee te nemen, waaruit de duur, de aard en de ernst van de ziekte blijken. Op die manier voorkomt u mogelijke misverstanden.

Wat is verlof onder ‘andere gewichtige omstandigheden’?

Onder ‘andere gewichtige omstandigheden’ vallen situaties die buiten de wil van de ouders en/of de leerling liggen. Voor bepaalde omstandigheden kan vrij worden gevraagd. Hierbij moet gedacht worden aan:

 een verhuizing van het gezin.

 het bijwonen van een huwelijk van bloed- of aanverwanten.

 ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten (het aantal verlofdagen wordt bepaald in overleg met de directeur en/of de leerplichtambtenaar).

 overlijden van bloed- of aanverwanten.

 viering van een 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum en het 12,5-, 25-, 40-, 50- of 60-jarig (huwelijks)jubileum van bloed- of aanverwanten.

Schoolgids 2020-2021 goedgekeurd door MR Sint-Maartenscollege d.d. 24 september 2020 De volgende situaties zijn geen ‘andere gewichtige omstandigheden’:

 familiebezoek in het buitenland.

 vakantie in een goedkope periode of in verband met een speciale aanbieding.

 vakantie onder schooltijd bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden.

 een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de normale schoolvakantie op vakantie te gaan.

 eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers)drukte.

 verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn.

Verlofaanvragen worden altijd individueel beoordeeld. Een aanvraag voor verlof wegens ‘andere gewichtige

omstandigheden’ dient zo spoedig mogelijk bij de directeur te worden ingediend (bij voorkeur minimaal acht weken van tevoren).

Hoe dien ik een aanvraag in voor verlof buiten schoolvakanties?

Aanvraagformulieren voor verlof buiten de schoolvakanties zijn te vinden op de schoolsite

http://www.sint-maartenscollege.nl/aanvraag vakantieverlof wegens Specifiek Beroep Ouders. U levert de volledig ingevulde aanvraag, inclusief relevante verklaringen, in bij de directeur van de school. De directeur neemt zelf een besluit over een

verlofaanvraag voor een periode van maximaal tien schooldagen. Als een aanvraag voor verlof vanwege ‘andere gewichtige omstandigheden’ meer dan tien schooldagen beslaat, wordt de aanvraag doorgestuurd naar de leerplichtambtenaar van de woongemeente. De leerplichtambtenaar neemt vervolgens een besluit, na de mening van de directeur te hebben gehoord.

Wat als u het niet eens bent met het afwijzen van een verzoek om extra verlof?

Wanneer uw verzoek om extra verlof wordt afgewezen en u het niet eens bent met dat besluit, kunt u schriftelijk bezwaar maken. U dient een bezwaarschrift in bij de persoon die het besluit heeft genomen. Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en ten minste de volgende gegevens bevatten: - naam en adres van belanghebbende; - de dagtekening (datum); - een omschrijving van het besluit dat is genomen; - argumenten die duidelijk maken waarom u niet akkoord gaat met het besluit; - wanneer het bezwaar niet door u maar namens u wordt ingediend, moet u een volmacht ondertekenen en bij het bezwaarschrift voegen. U krijgt de gelegenheid om uw bezwaar mondeling toe te lichten. Daarna krijgt u schriftelijk bericht van het besluit dat over uw bezwaarschrift is genomen. Bent u het dan nog niet eens met het besluit? Dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) binnen zes weken schriftelijk beroep aantekenen bij de

Arrondissementsrechtbank, sector Bestuursrecht. Het indienen van een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Wel kan de indiener van een beroepschrift zich wenden tot de president van de bevoegde rechtbank met het verzoek een voorlopige voorziening te treffen. Aan zo’n juridische procedure zijn kosten verbonden: voordat u een beroepschrift indient, is het raadzaam juridisch advies in te winnen, bijvoorbeeld bij een bureau voor rechtshulp.

Wat is ongeoorloofd verzuim?

Verlof dat wordt opgenomen zonder toestemming van de directeur of de leerplichtambtenaar wordt gezien als

ongeoorloofd schoolverzuim. De directeur is verplicht dit aan de leerplichtambtenaar te melden. De leerplichtambtenaar beslist of er proces-verbaal wordt opgemaakt.

Waar kan het vakantierooster opgevraagd worden?

Het vakantierooster staat op de schoolsite van het Sint-Maartenscollege en in deze schoolgids.

Contactinformatie Bureau voortijdig schoolverlaten (VSV) Maastricht en Mergelland

De leerplichtambtenaren van bureau Voortijdig Schoolverlaten (VSV) Maastricht en Mergelland weten alles over de leer- en kwalificatieplicht. Het bureau VSV is een regionaal bureau dat de leerplicht/RMC uitvoert voor de gemeentes Eijsden, Gulpen- Wittem, Maastricht, Margraten, Meerssen, Vaals en Valkenburg. Voor al uw vragen betreffende leerplicht kunt u contact opnemen met bureau VSV. U wordt dan doorverbonden met de juiste leerplichtambtenaar die altijd op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen. De leerplichtambtenaar voor onze school is mevrouw K. Pieters. U kunt haar bereiken via kim.pieters@maastricht.nl.

Bureau Voortijdig Schoolverlaten Maastricht en Mergelland - Gemeente Maastricht

Bureau Voortijdig Schoolverlaten Maastricht en Mergelland - Leerplicht, RMC en jongeren@work Postadres:

Schoolgids 2020-2021 goedgekeurd door MR Sint-Maartenscollege d.d. 24 september 2020 RICHTLIJNEN VERLOF BUITEN DE SCHOOLVAKANTIES; VAKANTIEVERLOF

Een verzoek om vakantieverlof op grond van artikel 13.a van de Leerplichtwet 1969 dient minimaal 8 weken van tevoren aan de directeur van de school te worden voorgelegd.

Vakantieverlof kan alleen:

• Wanneer wegens de specifieke aard van het beroep van één van de ouders het slechts mogelijk is buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan

• Een werkgeversverklaring wordt overlegd waaruit blijkt dat geen verlof binnen officiële schoolvakanties mogelijk is Verlof mag alleen wegens bovengenoemde reden en dit:

• mag eenmaal per schooljaar worden verleend

• mag niet langer duren dan 10 schooldagen

• mag niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van het schooljaar Bij een aanvraag voor verlof dient een schriftelijk bewijs te worden overlegd.

Bij het begrip ‘specifieke aard van het beroep’ gaat het vooral om seizoensgebonden werkzaamheden of werkzaamheden in bedrijfstakken die in de zomermaanden een piekdrukte kennen, waardoor het voor het gezin feitelijk onmogelijk is in die periode vakantie te nemen. Het moet daarbij redelijkerwijs voorzien zijn (en/of aangetoond worden) dat een vakantie in de schoolvakanties tot onoverkomelijke bedrijfseconomische problemen zal leiden. Het dienstrooster van de werkgever van de ouder(s) is geen reden om toestemming te verlenen.

De specifieke aard van het beroep moet blijken uit een gewaarmerkte (niet voorbedrukte) verklaring van de werkgever of, als die ouder/verzorger zelfstandige is, uit een verklaring waaruit bovenstaande voorwaarden blijken. Is er eenmaal voor een korte periode extra verlof voor een vakantie verleend, dan mag niet nog eens een beroep op verlof worden gedaan.

Extra verlof wordt niet verleend vanwege de volgende redenen:

• goedkope vliegtickets

• omdat de tickets al gekocht zijn, of omdat er geen tickets meer zijn in de vakantieperiode

• drukte bij de boot over de straat van Gibraltar

• een van de kinderen kan niet achterblijven

• oriënteren op terugkeer naar land van herkomst

• vakantiespreiding in den lande

• dienstrooster van werknemer Waarschuwing

De directeur is verplicht de leerplichtambtenaar mededeling te doen van ongeoorloofd verzuim.

Tegen ouders die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Bezwaarschriftprocedure:

Op een verzoek vakantieverlof beslist de directeur van de school. Bent u het niet eens met de afwijzing dan kunt u een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de directeur van de school, deze hoort u als aanvrager eventueel bijgestaan door derden. Binnen 6 weken beslist de directeur. Bij een spoedeisend belang is het mogelijk om - naast het indienen van een bezwaarschrift - bij de kantonrechter een voorlopige voorziening te vragen.

RICHTLIJNEN VERLOF WEGENS GEWICHTIGE OMSTANDIGHEDEN:

1. Gewichtige omstandigheden 10 schooldagen per schooljaar of minder

Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden op grond van het gestelde artikel 14, lid 1 van de Leerplichtwet 1969 voor 10 schooldagen per schooljaar of minder dient vooraf of binnen twee dagen na ontstaan van de verhindering aan de directeur van de school te worden voorgelegd.

2. Gewichtige omstandigheden meer dan 10 schooldagen per schooljaar

Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden op grond van artikel 14, lid 3 van de Leerplichtwet 1969 voor meer dan 10 schooldagen per schooljaar dient minimaal 8 weken van tevoren via de directeur van de school, bij de leerplichtambtenaar te worden voorgelegd.

Richtlijnen:

a. Voor het voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden b. Voor verhuizing ten hoogste 1 dag

c. Voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad voor 1 of ten hoogste 2 dagen en in het buitenland maximaal 5 lesdagen

d. Bij ernstige ziekte van ouders of bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad zonder kans op herstel, duur in overleg met de directeur of de leerplichtambtenaar (bij meer dan 10 dagen)

e. Bij overlijden van bloed- of aanverwanten in de 1e graad voor ten hoogste 4 dagen; van bloed en- of aanverwanten in de 2e graad voor ten hoogste 2 dagen; van bloed- of aanverwanten in de 3e en 4e graad ten hoogste 1 dag

Schoolgids 2020-2021 goedgekeurd door MR Sint-Maartenscollege d.d. 24 september 2020

f. Bij 25-, 40- en 50-jarige ambtsjubileum en het 12,5-, 25-, 40-, 50-, en 60-jarige huwelijksjubileum van ouders of grootouders voor 1 dag

g. Voor andere naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen, maar geen vakantieverlof Extra verlof wordt niet verleend vanwege de volgende redenen:

• goedkope vliegtickets

• omdat de tickets al gekocht zijn, of omdat er geen tickets meer zijn in de vakantieperiode

• drukte bij de boot over de straat van Gibraltar

• één van de kinderen kan niet achterblijven

• oriënteren op terugkeer naar land van herkomst

• vakantiespreiding in den lande

• dienstrooster van werknemer

In beide gevallen geldt: bij een aanvraag voor verlof dient een schriftelijk bewijs te worden overlegd

Waarschuwing:

De directeur is verplicht de leerplichtambtenaar mededeling te doen van ongeoorloofd verzuim. Tegen ouders die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, kan proces-verbaal worden opgemaakt.

Bezwaarschriftprocedure:

Indien u zich niet met deze beslissing kunt verenigen, kunt u hiertegen op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht binnen 6 weken na de dagtekening van deze beschikking gemotiveerd een bezwaarschrift indienen.

Bij een verzoek t/m 10 dagen beslist de directeur van de school. Bent u het niet eens met de afwijzing dan kunt u een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de directeur van de school, deze hoort de aanvrager eventueel bijgestaan door derden. Binnen 6 weken beslist de directeur.

Bij een verzoek van meer dan 10 dagen beslist de leerplichtambtenaar. Bent u het niet eens met de afwijzing, dan kunt u een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de leerplichtambtenaar, deze hoort de aanvrager, eventueel bijgestaan door derden, binnen 6 weken beslist de leerplichtambtenaar. Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking.

Bij een afwijzing op uw bezwaarschrift kunt u een beroepsprocedure aangaan bij de president van de Arrondissementsrechtbank te Maastricht, sector Bestuursrecht.

Bij een spoedeisend belang is het mogelijk om - naast het indienen van een bezwaarschrift - bij de kantonrechter een voorlopige voorziening te vragen.

Schoolgids 2020-2021 goedgekeurd door MR Sint-Maartenscollege d.d. 24 september 2020 BIJLAGEN:

Overzicht van de schoolregels betreffende te laat komen en verzuim, zowel geoorloofd als ongeoorloofd:

Schoolmaatregelen bij te laat komen van leerlingen.

Bij te laat komen

Maatregel bij te laat komen:

 Leerling meldt zich de volgende lesdag bij de Leerlingadministratie om 8.00 uur. Deze melding wordt weergegeven in Somtoday onder “Afwezigheid”. Melden gebeurt steeds met een schoolpasje of ander ID.

 Indien er een reden is voor het te laat komen, dienen ouders/verzorgers dezelfde dag nog telefonisch contact op te nemen met school.

 School beoordeelt de reden waarna de meldingsplicht vervolgens kan vervallen.

Algemene opmerkingen:

• De docent meldt iedere leerling die Aanwezig/Afwezig of te laat is in Somtoday. De Aan-/Afwezigheid wordt in Somtoday door leerlingen en ouders/verzorgers bijgehouden.

• Bij leerlingen met een geldige reden voor het te laat komen, dienen ouders/verzorgers dezelfde dag nog contact op te nemen met de receptie (043-3526700). Meldingen van korte afwezigheid (orthodontist, huisarts, etc.) kunnen twee dagen vooraf telefonisch worden doorgegeven.

Zie hiervoor de schoolsite: Sint-Maartenscollege - Ziek- en afmelden

• Volgens het leerlingenstatuut zijn leerlingen verplicht hun schoolmail ten minste eenmaal per schooldag te controleren.

• Melden gebeurt bij de Leerlingenadministratie om 08.00 uur ’s morgens, ongeacht het rooster van de betreffende leerling.

• Indien een leerling niet verschijnt zonder geldige reden wordt contact opgenomen met de ouders/verzorgers en dient de leerling zich als strafmaatregel 2x te melden om 08.00 uur bij de Leerlingadministratie.

• Wanneer de leerling zich een tweede keer niet meldt, neemt de teamleider van de afdeling hier contact over op met de ouders/verzorgers.

• Bij onverbeterd gedrag wordt de leerling door de school doorverwezen naar Leerplicht.

Indien een leerling 16 lesuren in 4 weken ongeoorloofd verzuimt, wordt er bovendien een melding geplaatst in het Digitaal Verzuimloket. Dit is de school wettelijk verplicht. Meldingen bij het verzuimloket worden bij ieder verder verzuim herhaald.

Bureau Leerplicht of Jongerenloket( bij 18+) zal maatregelen nemen. De mentor ziet alle meldingen van verzuim in het Klassenboek bij Afwezigheid. Schoolverzuim en veelvuldig te laat komen zijn onderwerp van gesprek tijdens individuele leerling gesprekken, ouderavonden en periodieke leerling besprekingen. De mentor en teamleider spelen hierin een belangrijke rol.

Schoolmaatregelen bij ongeoorloofd verzuim van leerlingen 5 tot 40 regeling

Bij ongeoorloofd verzuim krijgen ouders/verzorgers een melding per mail en is de strafmaatregel 2x melden om 8.00 uur.

Bij 5x ongeoorloofd verzuim voert de mentor een gesprek met de leerling en informeert de ouders . Bij frequent verzuim wordt de gemiste onderwijstijd ingehaald.

Bij 10x ongeoorloofd verzuim vindt een gesprek plaats tussen de mentor, leerling en ouders/verzorgers.

Vanaf 16x ongeoorloofd verzuim vindt een melding bij het DUO verzuimloket naar Leerplicht plaats. De inspectie informeert eventueel de betreffende gemeente waarin de leerling woonachtig is.

Schoolmaatregelen bij geoorloofd verzuim:

Het is aan de school om verzuim als geoorloofd verzuim te kwalificeren. Dit gebeurt aan de hand van MAZL-criteria: 4x ziek gemeld binnen 12 schoolweken of na de 7e dag ziekgemeld. De mentor neemt contact op met de ouders/verzorgers en bespreekt dit verzuim met hen.

Bij frequent en langdurig (ziekte)verzuim neemt de mentor contact op met de ouders/verzorgers en bespreekt de situatie met als insteek spoedige terugkeer naar school. Dit verzuim wordt tevens besproken in het wekelijks overleg met de zorgcoördinator. Het resultaat van dit overleg kan tot gevolg hebben dat hier een bespreking in het O-team overleg plaatsvindt. Ouders/verzorgers worden hiervan in kennis gesteld en hen wordt om toestemming gevraagd. De afspraken worden met ouders/verzorgers besproken en aangetekend in het dossier. De huisarts van een leerling met zorgelijk geoorloofde afwezigheid wordt schriftelijk in kennis gesteld van dit verzuim. Ouders/verzorgers ontvangen een kopie van deze melding. In voorkomende gevallen kan de schoolarts worden ingeschakeld.

Schoolmaatregelen bij geoorloofd en ongeoorloofd verzuim van leerlingen in examenklassen:

Een leerling met 50 lesuren verzuim kan door de directie de toegang tot de les geweigerd worden Extra maatregelen:

Een leerling die werd geschorst, kan de toegang tot schoolfeesten, excursies en buitenschoolse activiteiten tijdens het lopende schooljaar en het jaar erna worden geweigerd door de directie van de school.

Schoolgids 2020-2021 goedgekeurd door MR Sint-Maartenscollege d.d. 24 september 2020 En dan nog dit:

• Bij de regelgeving van geoorloofd verzuim kan worden afgeweken als de oorzaak van herhaaldelijk verzuim gefundeerd te verklaren is; het is aan de school te bepalen of afwijken daarvan toegestaan wordt.

• Het is belangrijk dat afspraken met tandarts, dokter en dergelijke van te voren worden aangevraagd of doorgegeven; de school gaat ervanuit dat er bij voorkeur buiten lestijden afspraken gemaakt worden.

• Als een leerling ziek is, of om andere dringende reden de les niet kan volgen, wordt dit op de zelfde ochtend direct telefonisch doorgegeven aan school.

• Verzuim is alleen geoorloofd als ouders/voogd dit van te voren middels de daarvoor bestemde formulieren aanvragen en toestemming krijgen van de directie.

• Verlof voor het bezoeken van Open Dagen of meeloopdagen of iets van dien aard kan toegestaan worden mits dit minimaal 1 week van te voren wordt aangevraagd met een verlofformulier en een bewijsstuk. Bij voorkeur worden deze

• Verlof voor het bezoeken van Open Dagen of meeloopdagen of iets van dien aard kan toegestaan worden mits dit minimaal 1 week van te voren wordt aangevraagd met een verlofformulier en een bewijsstuk. Bij voorkeur worden deze