• No results found

Leerlingbegeleiding tijdens je studies

3.3 Leerlingbegeleiding tijdens je studies

Als school hebben wij de opdracht om voor elke leerling in kwaliteitsvolle leerlingenbegelei-ding te voorzien.

Een kwalitatieve begeleiding aanreiken aan al onze leerlingen gedurende hun volledige schoolloopbaan vormt het uitgangspunt voor de werking van onze school.

Een aangenaam schoolklimaat is absoluut noodzakelijk om het beste uit elke leerling naar boven te halen.

De uitbouw van een kwalitatieve leerlingenbegeleiding is niet de taak van enkelingen. Elk personeelslid draagt vanuit zijn functie een steentje bij. Het is net deze gedeelde zorg voor de leerling die het schoolteam, ouders, leerlingen en CLB met elkaar verbindt.

De begeleiding stemmen wij af op de onderwijsbehoeften en ondersteuningsbehoeften van onze leerlingen.

Onze leerlingenbegeleiding baseren wij op het zorgcontinuüm van een zorgbreedte school die rekening houdt met 7 uitgangspunten van het HandelingsGerichtWerken, nl..

1. De onderwijs-en ondersteuningsbehoeften van de leerling staan centraal:

aan de basis hiervan staat de overtuiging dat elke jongere uniek is.

2. We werken doelgericht, stellen een doelgericht groepswerkplan op en een doelgericht individueel handelingsplan. Dit omvat zowel concrete(SMART) korte- als langetermijndoelen voor de schoolloopbaan, het leren en studeren, het psychosociaal functioneren en de preventieve gezondheidszorg.

3. De werkwijze is systematisch en transparant. Het handelen gebeurt planmatig en stapsgewijs.

Ook worden doelstellingen en strategie regelmatig geëvalueerd en bijgestuurd.

Leerlingen, leerkrachten en ouders hebben hierbij duidelijkheid over doelstellingen en aanpak.

4. We werken binnen een transactioneel kader. We richten ons niet enkel op de leerling, maar op de leerling in interactie met zijn omgeving. Waarom heeft deze jongere, in dit gezin, in deze school, met deze leerkracht en deze medeleerlingen, deze specifieke noden en hoe kunnen we hier op inspelen? We benutten de krachten, kansen en positieve factoren bij de leerling, ouders

en leerkrachten.

5. De positieve aspecten van de jongere staan centraal. Aandacht voor kansen, krachten,

uitzonderingen en succesvolle aanpakken kunnen het positieve versterken en talenten tot bloei la-ten komen.

6. De leerkracht doet er toe en heeft een cruciale rol. Hij zet zijn kennis en vaardigheden maximaal in en streeft naar levenslang (bij)leren. Daarnaast kan de leerkracht rekenen op ondersteuning door (zorg)collega’s en directie.

7. We werken constructief samen met de leerling, ouders, begeleiders en brede context.

Leerkrachten, ouders en jongeren zijn volwaardige samenwerkingspartners.

3.3.1 De leerkrachten en klastitularis

De leerlingen worden begeleidt in hun studie door de verschillende leerkrachten waar-van ze les krijgen.

Ze hebben ook elk twee klastitularissen:

• In OV3 is er één voor Algemene en Sociale Vorming (ASV) en één voor Beroepsge-richte Vorming (BGV).

• in OV4 wordt deze taak uitgevoerd door een titularis bijgestaan door een co-titularis

3.3.2 De klassenraad

De klassenraad vergadert o.l.v. de directeur of zijn afgevaardigde en bestaat uit alle leerkrachten die bij de opleiding van de leerling betrokken zijn.

We maken onderscheid tussen begeleidende klassenraden, delibererende klassenra-den, tuchtklassenraden en toelatingsklassenraden

De begeleidende klassenraad bespreekt zaken als:

- de houding in de klas en op school - de vorderingen

- de minder goede prestaties

- de resultaten die vermeld worden in het rapport - de uitslagen van de proeven en de toetsen - de resultaten van de stageperiode

- vervangende activiteiten of aangepast lesprogramma bij het niet kunnen volgen van één of meerdere vakken (tijdelijk) wegens ziekte ongeval of specifieke onderwijsbe-hoeften (zie deel II punt 3.1.1.4)

- tijdelijk de lessen volgen in een andere groep in de eigen school voor een deel van het schooljaar.

- het geven van een advies bij een tuchtprocedure (zie deel II punt 4.5.4) - individuele handelingsplan en het concretiseren ervan

- opstellen van redicodis

- anders werken aan gewenst gedrag (AWAGG)

De begeleidende klassenraden vergaderen regelmatig in functie van de meest efficiënte begeleiding en remediëring voor iedere leerling. De resultaten worden gebundeld in het individueel handelingsplan.

De delibererende klassenraad komt samen op het einde van ieder schooljaar en neemt beslissingen/geeft advies m.b.t. de verdere schoolloopbaan van de leerlingen(zie deel II punt 3.4.3). De toelatingsklassenraad neemt beslissingen m.b.t. uitzonderlijk afwijken van de wettelijk bepaalde inschrijvingstoelatingsvoorwaarden (zie deel II punt 1)

3.3.3 Meedelen van de resultaten

Alle leerlingen krijgen regelmatig een schoolrapport mee naar huis.

Dit rapport vormt samen met het individueel handelingsplan een goed beeld van de stand van zaken m.b.t. het bereiken van de ontwikkelingsdoelen/leerplandoelen van de leerling en wordt op een oudercontact besproken met de ouders.

Nadat de ouders dit ondertekend hebben, bezorgen de leerlingen het terug aan de leerkracht.

3.3.4 Zorgcontracten van OV3

• Sommige van onze leerlingen hebben het heel moeilijk om voltijds school te lopen.

Als school willen wij ook aan deze leerlingen de gepaste zorg en ondersteuning aan-bieden zodat ook zij de einddoelstelling van OV3 kunnen behalen: integratie in het gewone werk- en leefmilieu. Deze extra ondersteuning kan aan hen geboden worden door de uitwerking van een individueel traject in de vorm van een zorgcontract.

• Wat houdt een zorgcontract in?

De leerling draait voor minimum 1 dag per week mee in een bedrijf en dit gedurende een langere periode. De overige dagen komt de leerling gewoon naar de school en/of krijgt hij/zij onderwijs aan huis. De taken die de leerling vervult zijn afhankelijk van het soort bedrijf: poetswerk, magazijnwerk, tuinaanleg, dierenverzorging…

• Het werk dat de leerling doet, is onbezoldigd. In ruil daarvoor verwachten wij van het zorgbedrijf dat ze de leerling begeleiden bij zijn/haar ontwikkeling. Vanaf de opstart tot de afsluiting van het contract wordt er door de school intensieve onder-steuning aangeboden. Onze coördinator van de zorgbedrijven en het CLB bieden, zowel telefonisch als ter plaatse, de nodige ondersteuning aan.

Voor meer informatie over zorgbedrijven kan u zich wenden tot de pedagogisch-direc-teur.

3.3.5 De leerlingbegeleider-paramedici op school

Iedere leerling krijgt een leerlingbegeleider toegewezen. De leerlingbegeleider volgt de prestaties van de leerling, coördineert de begeleiding, neemt de individuele ondersteu-ning en zorg op en (bege)leidt de extra zorg die aan de leerling besteed wordt en vormt het aanspreekpunt voor ouders en externe zorgverleners.

3.3.6 Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding

De school werkt samen met het CLB. In de dienstverlening zoals het CLB ze hieronder beschrijft, zijn ook concrete afspraken met de school opgenomen. Deze werden opge-nomen in bijlage 8

..

CLB 1 Antwerpen Middengebied