• No results found

Leerkrachten: Judith – LK groep 6a:

In document Bewegend leren en Speciaal Onderwijs (pagina 66-68)

ENQUÊTE BEWEGEND LEREN LEERKRACHTEN

Periode 1: Leerkrachten: Judith – LK groep 6a:

67 belangrijk. Beter voorbereiden.

Het is wel even wennen (niet optimaal voorbereid) en als parttimer is het erg lastig in een week goed feedback te kunnen geven m.b.t. het programma.

Nikki – LK groep 8a

Beweegniveau te laag. Je kunt bewegingen zelf aanpassen. Bv de hak-tik voorwaarts; hier een lunge van maken.

Denkniveau te laag. Groep 8 versie is nog niet uit. In dit programma is daar verder niets in aan te passen. Je zou dan voor een andere manier van bewegend leren moeten kiezen. Vermoeidheid. Komt volgens LK ook doordat weinig kinderen in deze klas sporten. Je kunt hierin wel makkelijk differentiëren, door bv joggen te vervangen voor stappen.

Het intro van de opdrachten is niet altijd duidelijk. Zelf opdracht goed doornemen van tevoren zodat je hier op in kunt spelen.

Voorbeeldbeweging niet altijd duidelijk. Zelf meedoen/voordoen.

Hoe vermoeider, daarna minder snel rust. Herkent LK. Tussendoor even een break/beweging aanpassen of een ‘brainpuzzle’ tussendoor bv.

Diana – LK groep 7b

Tempo houden is belangrijk. Met name de opdrachten van spelling hebben vaak veel invul- en klikwerk, waardoor de lln moeten wachten en onrustig worden. Van tevoren dus goed kijken welke opdrachten hiervoor wel en niet geschikt zijn. Lln die storend zijn en/of niet mee willen doen, gaan naar het bijlokaal zodat ze anderen niet storen. De meeste kinderen kiezen er dan toch voor om mee te doen.

Er een ‘wedstrijdelement’ aan toevoegen daagt de lln uit, bv zo snel mogelijk. Voorbeeldbeweging is niet altijd duidelijk.

Sluit niet aan bij sTaal; bij F&V worden de letters gespeld i.p.v. de klanken. Jolanda – LK groep 5b

Soms idd wat onrustig. Op die momenten even de basisbeweging wat langer aanhouden (bv stappen op de plaats) om de kinderen weer even tot rust te brengen – stabiliteit.

Niet alle opdrachten zijn even geschikt, zeker bij spelling. Sommige opdrachten overslaan; kiezen wat past. En bv. bij woorden spellen het deel waarop de woorden in letters (ipv klanken) worden gespeld even overslaan.

Leerlingen mee laten denken en misschien zelfs af en toe mee laten kiezen uit een aantal opdrachten.

Periode 2: Leerlingen:

Groep 3b: Dylano, Dylana, Dion

Leuk, lekker even bewegen. Wel druk in de klas (steken elkaar aan) en daarna nog niet alle energie kwijt, dus moeite met rustig worden. Stof (te) makkelijk. In de ruimte bewegen, rennen.

Groep 6b: Donovan, Jasper, Didier

Steeds dezelfde bewegingen is niet leuk. Veel onrust en ruzies in de klas. Kinderen houden zich vaak niet aan de regels. Het programma is wat ‘saai’; zou meer aangepast kunnen worden aan de belevingswereld van het tegenwoordige kind. Bv. andere muziek en bv danspassen inzetten. Ook de stickers zouden wat meer gevarieerd kunnen worden. Het programma is tevens niet altijd duidelijk.

Groep 8b : Tijn, Falko, Max

68

Falko geeft aan ook last van de beperkte beweegruimte te hebben. BL zou leuker zijn buíten de klas en wanneer er meer variatie was. Het is nu saai en duurt vaak te lang (met name spelling)

Groep 6/7c: Tijn, Jonah, Lotes

Tweede blok onrustiger dan eerste. Het was nu minder leuk, saaier. Niet meer nieuw dus kinderen minder ‘verplicht’ om op te letten. Andere bewegingen en opdrachten zouden kunnen helpen. Er moet meer uitdaging zijn; de leerlingen zullen zich dan meer inzetten en dan kan het ook zorgen voor meer rust na afloop. Dat lukt niet als leerlingen gaan lopen ‘klieren’; veel kinderen kunnen daar ook moeilijk mee stoppen. Meerkeuze vragen te makkelijk; sommige antwoorden onrealistisch. Maar… de vragen moeten zeker ook niet te moeilijk, want zij hebben gemerkt dat dat juist ook de aandacht vermindert. Meer

handbewegingen. Instructie voor oefeningen niet altijd duidelijk. Periode 2: Leerkrachten:

Diana – LK groep 7b

Meer onrust t.g.v. enkele storende leerlingen die er tijdens blok 1 weinig/niet waren. Het nieuwtje is er een beetje af en kinderen gaan meer storen. Hoe houd je het boeiend?

Spelling duurt nog steeds te lang. Er moet tempo in blijven. Na afloop kinderen heel even de tijd gunnen om hun energie te laten gaan en dan pas weer oppakken.

Judith – LK groep 6a

Meer leerlingen in het 2e blok die meedoen; in 1e blok toch nog vaak spannend. Het

programma is verder duidelijk en de kinderen zijn goed te enthousiasmeren. 1 leerling voor de klas; die kijkt goed rond naar het meest gegeven antwoord en dat mocht diegene invullen. Rest van de klas praat niet.

Jolanda – LK groep 5b

2e testblok meer moeite met het kiezen van opdrachten die goed aansluiten. De inzet is nog

steeds goed, maar wel bezorgd om hoe dit zal zijn als er nog vaker mee wordt gewerkt; zou wat saai kunnen worden. Het is van belang dat de leerkracht actief meedoet. De kinderen zijn het hier gewend, waardoor het goed verloopt. Verder de uitdaging zelf wat vergroten door de kinderen echt te laten wachten op het goede antwoord, kinderen te complimenteren voor een eigen keuze en kinderen die zich wat minder laten horen wat meer de beurt te geven.

Nikki – LK groep 8a

Tijdens het 2e blok was er meer verveling zichtbaar. Het niveau is te laag en 2 x per dag is te

veel. Einde van de week meer vermoeidheid. Meer verveling en vermoeidheid zorgen voor meer onrust, ook na afloop. De poppetjes zouden realistischer mogen worden gemaakt. Verder zou het meer uitdagen als het meer als een ‘game’ wordt ingericht, met levels waarbij ze bv steeds iets erbij kunnen verdienen.

Periode 3: Leerkrachten:

In document Bewegend leren en Speciaal Onderwijs (pagina 66-68)