• No results found

BIJLAGEN

2 INTERVIEW RUDY GENGLER

Gemeente Emmen 2-12-2009

Wat voor bio-energie projecten zijn er in de regio?

Enkele jaren geleden is er in de gemeente Emmen voor het eerst een co-vergister geplaatst bij een boerenbedrijf aan de Ermerweg. Hierna zijn er veel initiatieven en projecten geweest voor bio-vergistingsinstallaties en andere bio-energiecentrales in de regio. O.a. op de kassenterreinen in Erica en Klazienaveen, en particuliere initiatieven van met name boerenbedrijven. Welke bio-energie initiatieven zijn er geweest op de kassenterreinen?

Op beide kassenterreinen is men begonnen met projecten om bio-energie te winnen. In eerste instantie waren dit kleine centrales waar een paar kassen en akkerbouwers aan meededen. De warmte die de centrales gingen produceren zou voor de kassen zijn, en de akkerbouwers in de regio konden maïs en mest leveren om de warmte te produceren. Deze initiatieven stuitten echter op weerstand bij planologen in de gemeente, dit door de intensieve ingrepen die verschillende kleine centrales in de ruimtelijke orde zouden hebben.

Hierna is geprobeerd om de projecten te bundelen zodat er maar enkele grotere bio-energie centrales zouden komen (opscholen). Dit project is tot stilstand gekomen door het stoppen van de landelijke subsidies voor dit soort projecten. Op dit moment zijn er nog wel initiatieven voor bio-energie winst op de kassenterreinen. Deze initiatieven zijn kleinschaliger, de centrales gaan ook bio-ethanol en kunstmest produceren.

De ontwikkeling van dergelijke projecten zoals vergistingsinstallaties en andere bio-energie centrales is positief, maar in de regio is een grote producent van biodiesel aanwezig, wat wordt gedaan door de gemeente om dergelijk bedrijven te stimuleren?

De gemeente is blij met het bedrijf Sunoil, maar ziet het bedrijf vooral als speler op de nationale en internationale markt. Zou het geen goed idee zijn om aan de inwoners van de regio te laten zien dat de gemeente bezig is met duurzame energie, om bijvoorbeeld het wagenpark van de gemeente, het openbaar vervoer of de gemeentereiniging te laten rijden op biodiesel?

De milieudienst rijdt op dit moment met 1 à 2 vrachtwagens op biodiesel, de gemeente wil op korte termijn 3 à 4 auto’s laten rijden op biodiesel. Op dit moment heeft de gemeente 1 hybride auto.

Is aan de auto duidelijk te zien dat deze op biodiesel rijdt, zodat er voor de inwoners zichtbaar is dat duurzaamheid een belangrijk onderwerp is voor de gemeente?

De vrachtwagens van Area (de gemeentereiniging) die op biodiesel rijden hebben een groot bord aan de zijkant waarop dit zichtbaar is. De gemeente wil dus 3 à 4 auto’s laten rijden op biodiesel, maar dit zal niet op de auto te zien zijn. De auto’s moeten bij mensen op bezoek die hier misschien moeite mee hebben.

Zichtbaarheid/ observeerbaarheid is wel belangrijk als het gaat om duurzame energie, zo wordt er draagvlak gecreëerd bij inwoners en andere actoren in de regio om maatregelen te treffen om de regio duurzamer te maken.

Dat realiseert de gemeente zich ook sinds kort, daarom wordt er in het centrum van Emmen een podium gerealiseerd waar mensen hun idee over duurzame energie, of project etc. kunnen presenteren.

Terug naar de biodiesel, hoe zit het met het openbaar vervoer in de regio en de mogelijkheden hiervoor om op biodiesel te rijden?

De gemeente Emmen heeft geen invloed op het openbaar vervoer in de regio, omdat dit door provincie en anderen wordt aanbesteed. De gemeente kan hoogstens aandringen om duurzame oplossingen te bekijken voor het OV, en zal dit ook doen. Volgt er nog uitbreiding van de op biodiesel rijdende voertuigen van het wagenpark van de gemeente?

Het probleem hierbij is dat de gemeente de auto’s leaset en dat de leasemaatschappijen, doordat er een snellere slijtage bij auto’s die op biodiesel rijden plaatsvindt, de verzekering niet wil meenemen in de leaseprijs. Dit betekent dat de gemeente de auto’s apart moet verzekeren en dat vindt zij te kostbaar. Ook ziet de gemeente meer mogelijkheden om bedrijven als Sunoil te stimuleren bij de landelijke overheid. De landelijke overheid moet volgens de gemeente meer kijken naar de

bijmengingmogelijkheden voor biodiesel met gewone diesel. Biodiesel kan zonder problemen tot 20 procent worden bijgemengd bij gewone diesel.

Zijn er naast de bio-energiecentrales en de biodieselproducent nog andere activiteiten op het gebied van bio-energie?

Op de stort van Emmen is een tijd stortgas gewonnen, dit gas werd gebruikt om een bejaardentehuis te voorzien van warmte. Echter de productie is stilgelegd, omdat deze te instabiel was, hierdoor zou er gas moeten worden afgefakkeld en dit was niet te verkopen aan de gemeenteraad. Ook is er een initiatief geweest om ethanol te winnen uit suikerbieten.

BIJLAGEN

Het afval wordt nu nog naar de verbrandingsovens is Wijster gebracht, maar in de toekomst kan dit ook anders worden aanbesteed om bijvoorbeeld bio-energie uit te winnen. Er wordt ook gewerkt aan een Energiebureau Zuidoost-Drenthe die verschillende initiatieven gaat ontplooien op het gebied van duurzame energie.

En hoe zit het met overleg met andere actoren in de regio op het gebied van bio-energie? Duidelijk is dat er gesproken is met derden zoals een Sunoil en kasseneigenaren, maar is er ook veelvuldig contact?

Er is inderdaad overleg tussen de gemeente en andere partijen, maar geen structureel contact

Dat is apart aangezien er veel kennis in de regio aanwezig is (Emmtec, Bargermeer industrieterrein) op het gebied van energie.

Op het Emmtec-terrein en op het Bargermeer industrieterrein is inderdaad veel kennis aanwezig. Jammer genoeg is deze kennis vaak praktische kennis, er mist een deel research en development in de regio. Hierdoor is er geen samenwerking voor nieuwe initiatieven, omdat de kennis moet worden toegepast voor economisch gewin. Als er geen sprake is van kapitaalwinst dan haken de bedrijven snel af, omdat de bedrijven in de regio voornamelijk uitvoerend werk doen.

Zijn er dan geen bedrijven in de regio die interesse hebben? Aangezien er op korte termijn wel veel bio-energie projecten te realiseren zijn die winstgevend kunnen zijn.

Er zijn wel een paar bedrijven die interesse tonen in de omgeving zoals Teijn, maar zoals ik net al zei is er geen structureel overleg tussen de gemeente en de bedrijven in de regio op gebied van duurzame energie.

Als laatste wat zijn de huidige activiteiten van het waterschap Velt en Vecht? De Rioolwaterzuiveringsinstallatie in Emmen is een grote? Wordt hier al rioolslib vergist? Dat weet ik niet de gemeente heeft ook met het waterschap geen structureel overleg over duurzame energie.

3 ENERGIEVISIES SREX ZUIDOOST-DRENTHE

BIJLAGEN

GERELATEERDE DOCUMENTEN