• No results found

l Reservepersoneel en sociale zekerheid

In document Uw rechtspositie bij uitzending (pagina 31-34)

6.1 In werkelijke dienst vóór, tijdens en na uitzending

Vanaf de datum van formeren van de eenheid waarmee u wordt uitgezonden, zult u worden opgeroepen met dag-opkomsten ter voorbereiding van uw uitzending. Vanaf de datum aanvang uitzending is sprake van een doorlopende opkomst. Deze opkomst duurt voort tot het einde van uw operationeel verlof na uw uitzending. Gedurende uw opkomsten ontvangt u uw inkomen als militair en wordt u als deelnemer aangemerkt door het ABP zodat u uw militair pensioen opbouwt. Verder is gedurende uw opkomst als reservist de militaire rechtspositie op u van toepassing.

Als u burgermedewerker van Defensie bent en voor u sprake is van een periode van doorlopende opkomst als reservist in verband met een uitzending, dan dient u voor deze gehele periode buitengewoon verlof zonder bezoldiging aan te vragen. Uw inkomen als burgermedewerker wordt als gevolg daarvan opgeschort voor de duur van uw doorlopende opkomst als reservist.

→ Ga terug naar de inhoudsopgave.

6.2 Saldering bij samenloop pensioenopbouw (Handleiding premie en gegevens ABP)

Zoals hiervoor aangegeven bouwt u als reservist een militair pensioen op bij het ABP gedurende de tijd dat u in werkelijke dienst bent. Dat is ook van toepassing tijdens de doorlopende opkomst in verband met uw uitzending. Het is in dat geval echter fiscaal niet toegestaan om samenloop van pensioen plaats te laten vinden, dat wil zeggen dat uw pensioenopbouw in een andere arbeidsrelatie tijdens uw uitzending niet kan of mag doorlopen omdat u op dat moment reeds een militair pensioen opbouwt. Uw pensioenopbouw als burgermedewerker wordt daarom vanaf het moment van aanvang tot de datum beëindiging van de doorlopende opkomst gesaldeerd met uw militaire pensioenopbouw als reservist. Deze saldering heeft geen gevolgen voor uw eventuele voorwaardelijke pensioenaanspraken in uw arbeidsrelatie als burgermedewerker.

Als u in uw primaire arbeidsrelatie bij een andere werkgever dan Defensie (buitengewoon) verlof zonder inkomen geniet om als reservist bij Defensie te worden ingezet, dan dient uw werkgever op basis van fiscale richtlijnen voor samenloop, uw pensioenopbouw in uw primaire arbeidsrelatie te salderen met uw militaire pensioenopbouw als reservist.

→ Ga terug naar de inhoudsopgave.

6.3 Zorgverzekering (artikel 90b van het AMAR)

Voor u als reservist blijft gedurende de periode in werkelijke dienst de verzekeringsplicht van de Zorgverzekeringswet van toepassing. Als reservist houdt u uw eigen zorgverzekering aan. Gedurende de uitzending kunt u op grond van artikel 90b van het AMAR gebruik maken van de geneeskundige faciliteiten van Defensie. Als er geneeskundige kosten worden gemaakt dan kan de rekening worden gestuurd naar de SZVK, deze zorgt voor verdere afhandeling van de nota.

→ Ga terug naar de inhoudsopgave.

6.4 Reservist in werkelijke dienst en ziekte (Besluit AO/IV)

Gedurende de periode dat u als reservist in werkelijke dienst verblijft en u ziek bent of een ongeval krijgt, is de start van de re-integratie een verantwoordelijkheid van Defensie. Als reservist heeft u geen ontslagbescherming van twee jaren. Dit wil zeggen dat uw verblijf in werkelijke dienst zal eindigen. Uw civiele werkgever is verantwoordelijk voor de voortzetting van uw re-integratie.

→ Ga terug naar de inhoudsopgave.

6.5 Bovenwettelijke uitkering bij arbeidsongeschiktheid (Besluit AO/IV) Als er sprake is van arbeidsongeschiktheid met dienstverband heeft u als reservist, net als de beroepsmilitair, in aanvulling op de WIA-uitkering, recht op een verhoogd arbeids-ongeschiktheidspensioen. Het reguliere arbeidsongeschiktheidspensioen wordt met 10%

verhoogd. De berekeningsgrondslag van de uitkering (arbeidsongeschiktheidspensioen/

invaliditeitspensioen) worden gebaseerd op het bedrag aan inkomsten dat u had in het jaar voorafgaande aan de opkomst in werkelijke dienst. Voor het overige wordt verwezen naar hoofdstuk 3 van deze informatiebundel.

→ Ga terug naar de inhoudsopgave.

6.6 Arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en de civiele werkgever

De civiele werkgever van de reservist ontvangt in de regel geen vergoeding van Defensie bij arbeidsongeschiktheid dan wel invaliditeit. Indien dit te wijten is aan fouten van Defensie, dan heeft de civiele werkgever de mogelijkheid om Defensie aansprakelijk te stellen.

→ Ga terug naar de inhoudsopgave.

6.7 Nabestaandenpensioen (Pensioenreglement ABP)

Als u komt te overlijden tijdens een uitzending, dan hebben uw nabestaanden aanspraak op een hoger aanvullend nabestaandenpensioen (zie 3.16). De berekeningsgrondslag wordt gebaseerd op het bedrag aan inkomsten dat u in het jaar voorafgaande aan het einde van uw werkelijke dienst zou hebben kunnen genieten.

→ Ga terug naar de inhoudsopgave.

6.8 Personeel van het Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen (IDR)

Als u als reservist bent aangesteld om werkzaamheden te verrichten in het kader van het IDR, zijn op u bijzondere rechtspositionele randvoorwaarden van toepassing die afwijken van die voor de reguliere reservist. In geval van uitzending als IDR-reservist is op u de militaire rechtspositie van toepassing maar ontvangt u geen militaire wedde. Uw civiele inkomen wordt tijdens de uitzending gecontinueerd. Aangezien de civiele opbouw van uw ouderdoms- en nabestaandenpensioen onverkort wordt gehandhaafd, bouwt u geen militair pensioen op en draagt hiervoor ook geen premie af.

Wel komt u als IDR-reservist in aanmerking voor het samenstel van de belaste en onbelaste componenten van de VVHO en overige aan uitzending gerelateerde toelagen, maar deze maken geen deel uit van het pensioengevend inkomen. Het feit dat u geen militaire wedde ontvangt en geen militair pensioen opbouwt heeft geen invloed op de onverkorte aanspraken op militaire pensioenvoorzieningen in geval van

arbeidsongeschiktheid / invaliditeit en in geval van overlijden tijdens of als gevolg van uw uitzending.

Toch kunnen er belangrijke verschillen bestaan tussen de voorzieningen van Defensie en de verzekeringen die u als IDR-reservist particulier heeft afgesloten. Het gaat daarbij met name om de gehanteerde uitgangspunten bij arbeidsongeschiktheid. Defensie hanteert bij het vaststellen van de mate van arbeidsongeschiktheid het criterium van gangbare arbeid.

Dat wil zeggen dat voor de mate van arbeidsongeschiktheid bepalend is in hoeverre u nog arbeid van welke aard dan ook kan verrichten. In arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van medisch specialisten wordt bij het vaststellen van de mate van arbeidsongeschiktheid uitgegaan van het criterium beroepsarbeidsongeschiktheid (passende arbeid). Dit betekent dat voor de mate van arbeidsongeschiktheid bepalend is in hoeverre u nog in staat bent om uw beroep uit te oefenen. Omdat de mate van arbeidsongeschikt bepalend is voor de hoogte van de uitkering kan de voorziening van Defensie in vergelijking met uw eigen verzekering ongunstig voor u uitpakken. Om dit te voorkomen en om te bereiken dat u bij arbeidsongeschiktheid of overlijden ten gevolge van de uitzending, voor wat betreft de hoogte van uitkeringen, in een gelijke positie verkeert als bij arbeidsongeschiktheid of overlijden in normale omstandigheden, zijn aanvullende afspraken gemaakt.

Als u als IDR-reservist arbeidsongeschikt raakt of komt te overlijden als gevolg van de uitzending en uw eigen arbeidsongeschiktheids- of levensverzekering keert niet uit omdat deverzekeraar een beroep doet op molest of op een uitsluitingsclausule die verband houdt met de inzet door Defensie, vergoedt Defensie de schade die u of uw nabestaanden daardoor lijden. Defensie neemt dus als het ware de uitkering van de verzekeraar over.

Daarbij dienen als voorwaarden:

§ de verzekering moet een bestendig karakter hebben. Dat wil zeggen dat verzekering voor langere duur is afgesloten. Van een bestendig karakter is geen sprake als de verzekering of een aanpassing van de verzekerde bedragen in de verzekering alleen betrekking heeft op de periode van inzet door Defensie;

§ de uitkeringen die u of uw nabestaanden ontvangen op grond van militaire pensioenvoorzieningen worden op de vergoeding in mindering gebracht;

§ bij overlijden bedraagt het bedrag van de vergoeding maximaal €1.359.120,38. Deze vergoeding is, indien van toepassing, exclusief de uitkering als gevolg van een levensverzekering in combinatie met een hypotheek (zie punt 3.17);

§ als de eigen verzekeraar niet uitkeert en Defensie vergoedt de schade die u of uw nabestaanden daardoor lijden, worden de rechtsvorderingen die u of uw nabestaanden hebben jegens de verzekeraar, overgedragen aan Defensie.

→ Ga terug naar de inhoudsopgave.

In document Uw rechtspositie bij uitzending (pagina 31-34)