• No results found

WWW.KUNSTENBIBLIOTHEEK.BE

Cesar Quinn op Gent Jazz, 2021, foto: Bruno Bollaert

PRIJZEN

Curatorial Studies­alumni Laila Melchior en Koi Persyn wonnen de Lichen Prize for Curators 2021. Hun tentoonstelling opent in het voorjaar van 2022.

Cas Dekeyser van de mode­opleiding won de Flanders DC Award voor zijn mastercollectie Once i was a feminist, een onderzoek naar het spanningsveld tussen seksualiteit, seksualiseren en objectiveren in kledij onderzocht.

Lucie Plasschaert, studente drama, won de Playright+­prijs voor haar rollen in oa. Voorstellingen van Camping Sunset, Studio Orka en Compagnie Cecilia.

Lars Duchateau and Maite de Lorenzo waren de laureaten van Fonds Roger De Conynck Prize, een prijs voor jonge fotografen.

Nick Somers ontving het legaat De Leu.

De produceropleiding was opnieuw goed vertegenwoordigd in de Nieuwe Lichting van StuBru. Ramkot, band van studenten muziekproductie Hannes Cuyvers en Tim Leyman won de wedstrijd samen met de band Kids with Buns, geproduceerd door producer ­ student Mathias Stal. Cesar Quinn, band met studenten muziek­

productie/jazz/pop Frederik Daelemans, Neil Claes, Iskander Moens en Thibault Goudket stelden hun debuutalbum Opal voor op Gent Jazz festival. Frederik Daelemans, student muziek productie, toert door Europa als cellist bij Meskerem Mees. The Radar

Station, band met student muziekproductie Stijn Konings en alumni muziekproductie Brent en Sander Cliquet brachten hun debuutalbum Life Inside A Tornado uit. Rhea, band met student muziekproductie Hannes Cuyvers bezette de eerste plaats in de Afrekening van StuBru met het nummer Rather be nothing.

Studente jazz Rebecca Driesmans ontving de Playright+­prijs voor haar songwriterstalent.

Mattias Bavré ontvangt de Award for Best Belgian Student Short tijdens Film Fest Gent 2021. Foto: Michiel Devijver

Met onze KASKfilms konden we dit jaar terug een aantal mooie resultaten voorleggen. Nadat Sven Spur vorig jaar reeds de VAF Wildcard fictie voor Eden ontving, ging zijn interna­

tionale festivalcarrière dit jaar verder met selecties voor o.a. BFI Flare, Queer Lisboa, Leiden Shorts, Outfest Los Angeles. Would You Please van Ada Güvenir kende heel wat festivalsucces, met selecties voor o.a. La Guarimba, Fest Ancˇa, Anima Brussels, Chilemonos, AnimArte en Golden Kuker.

KASKfilms waren goed vertegenwoordigd op Film Festival Gent met De dag die wit was van Wannes Vanspauwen, Komm, süber Tod (Come, Sweet Death) van Jolke Van Aerde, Night by Night van Jules Mathôt, Rode Reus van Anne Verbeure en Z Bratem (With My Brother) van Mattias Bavré die de prijs voor Best Belgische Studentenfilm won. Z Bratem (With My Brother) ontving ook een special mention voor de VAF Wildcard documentaire, alsook De dag die wit was van Wannes Vanspauwen voor de VAF Wildcard fictie.

Wannes won met zijn film op het Internationaal Kortfilm Festival van Leuven (IKL) de prijs voor Beste Vlaamse Kortfilm. Terwijl Anne Verbeure met Rode Reus op IKL de VAF Wildcard animatie 2021 won. Veerle De Wilde won met haar 3de bachelorfilm Spaceboy de prijs voor beste kortfilm op het Istanbul Golden Short Film Festival en de publieksprijs op het Etiuda & Anima Festival.

Het VR­project WUK?! van Joren Vandenbroucke kende reeds een mooi festivalleven met vertoningen op Kaboom, Animafest Zagreb, Animest Bucharest, Athens Digital Arts Festival en op Animation Nights in New York. Time is van Zaur Kourazov werd onder meer vertoond op de prestigieuze internationale festivals Rencontres Internationales en London Film Festival, en Ego­Echo van

Ezra Belgrado op o.a. Filmfest Dresden en Mostra in Portugal.

Stien de Rooy, studente landschap­ en tuinarchitectuur ontving het legaat Desmet voor haar bachelorproef, een totaal realiseerbaar en overzichtelijk masterplan, gekoppeld aan het grootschalige Parkbos project.

Yana De Loore Delbeke, studente interieurvormgeving kreeg de prijs Bruynseraede de Witte voor haar reconversie van een bestaand pand naar een winkel, interieurarchitectuur in alle facetten.

Kristín Karolina Helgadóttir van vrije kunsten ontving het legaat De Leu voor patience is no longer a beautiful virtue, een absurd ballet van beeld en geluid, tussen glimlach en grijns.

Het werk van student schilderkunst Tom Châtenet werd geselecteerd voor de tentoonstelling The Artist’s studio.

Around the painting & more in ISELP.

De hoofdprijzen Horlait­Dapsens gingen naar studente

animatiefilm Suus Van Laere voor haar film Aardkruipers en Camille Le Meur van vrije kunsten voor haar sculpturale installatie.

Studente film Elettra Bisogno won de derde hoofdprijs voor haar film a new life, a new fight.

Mirte Maes, studente instrumentenbouw, kreeg het legaat De Leu voor haar reconstructie van drie historische strijkinstrumenten.

Pianiste Saya Endo, studente klassiek muziek, was laureate van de Remouchamps­prijs voor haar uitdagend concert met een veeleisend programma.

De lijst van prijswinnaars is lang.

We berichten erover op de website.

foto: Thomas Nolf

In 2015 richtten de vakgroep Design en Vormgeving en de Maarten Van Severen Foundation de leerstoel Maarten Van Severen (MVSC) op met de bedoeling de actuele betekenis van het werk van de ontwerper uit te dragen. Jaarlijks geeft een autoriteit uit de wereld van het design, die affiniteit heeft met het werk van Maarten Van Severen, een lezing en een masterclass.

Elke editie van de leerstoel krijgt haar neerslag in een cahier.

Erwan Bouroullec, Alfredo Haeberli, Aldo Bakker, Francesca Torzo en Glenn Martens namen al een editie voor hun rekening.

Design museum Gent is structurele partner van het initiatief.