• No results found

Kunst van Lezen

In document Inhoudsopgave. Inleiding 3 (pagina 103-106)

6.1 Verantwoordelijkheden en bemensing

In het verslagjaar was Adriaan Langendonk voor 40 uur per week aangesteld als landelijk programmamanager Kunst van Lezen. Hij is in dienst van de KB, maar was in 2020 vier dagen per week gedetacheerd bij Stichting Lezen. De programmamanager legde in 2020 rechtstreeks verantwoording af aan de directeur-bestuurder van penvoerder Stichting Lezen en aan de Sectordirecteur Marketing & Diensten van de KB. Hoewel deze setting complex is, zeker in het ‘thuiswerkjaar’ 2020, levert de gekozen constructie het beste rendement op. De communicatie tussen beide organisaties is adequaat. Voor de tweede periode Tel mee met Taal (2020-2024) is afgesproken dat er regelmatig strategisch overleg is.

Heel 2020 werkten binnen Stichting Lezen drie programmaspecialisten, voor BoekStart, de Bibliotheek op school po en de Bibliotheek op school vo. In 2020 coördineerde de com-municatiemedewerker alle communicatiewerkzaamheden voor de programma’s BoekStart en de Bibliotheek op school. Per programmalijn is er verder ondersteuning van domeinspe-cialisten van Stichting Lezen. In 2020 werden uren van deze medewerkers en van mensen vanuit de projectadministratie (deels) vergoed vanuit het programma.

Verder werkt Kunst van Lezen met deskundige freelancers die (delen van) de verschillende activiteiten uitvoeren. In 2020 is het beleid van eerdere jaren voortgezet: medewerkers van Stichting Lezen voeren de meer vaste taken uit; freelancers worden ingezet als er specifie-ke expertise vereist is bij de start of doorontwikspecifie-keling van projecten.

6.2 Communicatie

De communicatie van Kunst van Lezen richt zich vooral op professionals. Uitzondering daarop is BoekStart voor baby’s. Voor dit programma hebben we een uitgebreid pakket communicatiemiddelen voor ouders via een website, een app en een aantal sociale media-kanalen. De communicatiemiddelen voor professionals bestaan uit drie websites (kunst-vanlezen.nl, boekstartpro.nl en pro.debibliotheekopschool.nl), verschillende groepen op het platform Biebtobieb, twee nieuwsbrieven (BoekStart en de Bibliotheek op school), drie e-mailgroepen met de POI-coördinatoren en het Twitteraccount van de Bibliotheek op school. Daarnaast organiseren de kernteams een aantal keer per jaar bijeenkomsten voor POI-coördinatoren om informatie uit te wisselen. Voor de strategische laag van bibliothe-ken verzorgt Kunst van Lezen een aantal keer per jaar een strategische nieuwsbrief.

We zetten de communicatiemiddelen in om de medewerkers van de bibliotheken (op elk niveau) te informeren en enthousiasmeren over de aanpak en over de instrumenten en trainingen die we ontwikkelen. We gebruiken deze communicatiemiddelen ook om feed-back te ontvangen. Op de pro-sites zijn twee toolkits ingericht, geordend per bouwsteen

42 Jaarverslag 2020 Stichting Lezen - Bijlage 1: Kunst van Lezen H4

van de aanpak. De belangrijkste brochures en folders worden ook op papier verspreid naar de bibliotheken.

6.2.1 Communicatie Kunst van Lezen

In 2020 heeft Kunst van lezen twee strategische nieuwsbrieven over Boekstart en de Bibliotheek op school aan bibliotheekdirecteuren gestuurd. De website kunstvanlezen.nl richt zich op professionals die zich willen informeren over het programma. Op deze site staan de overzichtspagina’s met alle output van de afgelopen dertien jaar. Daarnaast is Kunst van Lezen te vinden op de sites van Stichting Lezen en de openbare bibliotheeksite van de KB: lezen.nl en bibliotheeknetwerk.nl. Stichting lezen zal in april 2021 een nieuwe website lanceren waarop de pagina’s over Kunst van Lezen geïntegreerd worden aangebo-den. De site kunstvanlezen.nl gaat dan offline.

6.2.2 Communicatie BoekStart

In hoofdstuk 2 hebben we informatie gegeven over communicatie via Boekstart.nl, de BoekStartapp en sociale media rond BoekStart om het programma onder de aandacht te brengen van ouders van jonge kinderen.

Bibliotheekmedewerkers die met BoekStart werken kunnen terecht op www.boekstartpro.nl (9.000 sessies, 3.000 gebruikers in 2020). Deze site is gebouwd in de WAAS, de standaard sitestructuur die veel bibliotheken gebruiken.

De nieuwsbrief BoekStart voor bibliotheken is in 2020 zes keer verschenen.

De groep BoekStart heeft 388 deelnemers op het platform Biebtobieb.

6.2.3 Communicatie de Bibliotheek op school

• Via www.debibliotheekopschool.nl (22.500 bezoekers in 2020) worden ouders en leraren geïnformeerd over de Bibliotheek op school voor het primair en voortgezet onderwijs.

• Bibliotheekmedewerkers bezoeken pro.debibliotheekopschool.nl (40.000 bezoekers in 2020). Ook deze site is in de WAAS gebouwd.

• Het Twitteraccount van de Bibliotheek op school heeft 2.323 volgers.

• De nieuwsbrief de Bibliotheek op school po/vo is in 2020 dertien keer verschenen.

• De groep de Bibliotheek op school po heeft 431 deelnemers op het platform Biebtobieb.

• De groep de Bibliotheek op school vo heeft 165 deelnemers op het platform Biebtobieb.

• De groep de Bibliotheek op school mbo heeft 84 deelnemers op het platform Biebtobieb.

• De groep de Bibliotheek op school pabo heeft 80 deelnemers op het platform Biebtobieb.

6.3 Nationale en internationale vertegenwoordiging

De landelijk programmamanager vertegenwoordigt Stichting Lezen en de KB nationaal en internationaal. Hij is aanspreekpunt voor de directie van CBCT (certificering bibliotheken en cultuurinstellingen) op het terrein van de certificeringsmodule educatieve dienstverlening.

Hij is adviseur van de stuurgroep Jeugd en Onderwijs: overleg over educatie tussen SPN, KB en Stichting Lezen. Ook is hij sinds augustus 2017 voorzitter van de sectie Literacy &

43 Jaarverslag 2020 Stichting Lezen - Bijlage 1: Kunst van Lezen H4

Reading van de International Federation of Library Associations (IFLA). In 2019 is hij in deze functie herkozen tot augustus 2021. Vanwege corona zijn deze werkzaamheden in 2020 geheel online uitgevoerd.

6.4 Financiën

Penvoerder Stichting Lezen ontvangt de subsidie voor Kunst van Lezen en is verantwoor-delijk voor financieel beheer en verantwoording. De beschikking voor de subsidie voor Kunst van Lezen voorzag voor 2020 in € 2.850.000 voor maatregel 6A en € 500.000 voor maatregel 6B. In oktober 2020 is daar vanuit maatregel 6B een bedrag van

€ 200.000 bijgekomen om de Gemeentelijke Gezinsaanpak uit te werken; in totaal 1 miljoen euro tot en met 2024. Al deze bedragen zijn verantwoord in de jaarrekening 2020 van Stichting Lezen.

leescoalitie

In document Inhoudsopgave. Inleiding 3 (pagina 103-106)