• No results found

Korte uitleg van de veranderde rechtsregels

In document De flexwerker van de toekomst (pagina 107-111)

Bijlage 7: Uitwerking interviews

Bijlage 9: Korte uitleg van de veranderde rechtsregels

Advisering aanzegtermijn

Advisering proeftijd

Geachte heer (achternaam)/mevrouw (achternaam),

Uw werkgever is verplicht om uiterlijk één maand voordat een tijdelijke arbeidsovereenkomst eindigt, u schriftelijk te informeren over het wel of niet voortzetten hiervan. Indien de werkgever de

arbeidsovereenkomst wil voorzetten, dan moet hij aan u mededelen onder welke condities.

Uw werkgever hoeft niet aan te zeggen indien de arbeidsovereenkomst korter dan zes maanden is aangegaan of bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst schriftelijk is overeengekomen dat deze eindigt op een tijdstip dat niet op een kalenderdatum is gesteld.

Indien uw werkgever zich niet aan de aanzegtermijn heeft gehouden, dan heeft u recht op een

vergoeding. De werkgever moet u één maandsalaris betalen of een vergoeding naar rato voor het niet tijdig aanzeggen. In sommige gevallen is de werkgever u deze vergoeding niet verschuldigd, bijvoorbeeld bij faillissement.

Ik zal uw stukken bestuderen en later bij u hierop terug komen.

Geachte heer (achternaam)/mevrouw (achternaam),

Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst kan u met uw werkgever een proeftijd overeenkomen. Een proeftijd kan alleen worden aangegaan bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van langer dan zes maanden. Een proeftijd kan niet worden opgenomen bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd korter dan zes maanden.

Indien de werkgever tijdens de proeftijd de arbeidsovereenkomst opzegt, dan dient hij op uw verzoek een schriftelijke opgave van de reden van de opzegging te verstrekken.

Advisering concurrentiebeding

Advisering loondoorbetalingsbeding

Geachte heer (achternaam)/mevrouw (achternaam),

Met een concurrentiebeding wordt u beperkt in uw bevoegdheid om na het einde van de

arbeidsovereenkomst op zekere wijze werkzaam te zijn. Een concurrentiebeding is alleen geldig indien het een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd betreft en de werknemer meerderjarig is.

Een concurrentiebeding kan in een contract voor bepaalde tijd niet meer worden overeengekomen, tenzij dat beding schriftelijk gemotiveerd is dat het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.

De rechter heeft de bevoegdheid om een concurrentiebeding geheel of gedeeltelijk te vernietigen. De rechter kan dus ook een concurrentiebeding in een contract voor bepaalde tijd geheel vernietigen, omdat het niet noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.

Ik zal uw stukken bestuderen en later bij u hierop terug komen.

Geachte heer (achternaam)/mevrouw (achternaam),

De werkgever is verplicht om aan u loon te betalen, indien u de overeengekomen arbeid geheel of gedeeltelijk niet kan verrichten. In een aantal gevallen is de werkgever dit niet verplicht, omdat de loondoorbetaling niet altijd valt in de risicosfeer van de werkgever. U kunt hierbij denken aan: een werknemer die deelneemt aan staking of een werknemer die in de gevangenis zit.

Het is mogelijk om ten nadele van de werknemer, van de eerste zes maanden van het loondoorbetalingsbeding af te wijken.

Advisering uitzendbeding

Advisering bescherming payrollwerknemer bij ontslag

Geachte heer (achternaam)/mevrouw (achternaam),

Indien er sprake is van een uitzendbeding is er bij opzegging geen toestemming van het UWV nodig. De uitzendkracht en de inlener hebben de mogelijkheid om op elk moment te besluiten de overeenkomst te beëindigen.

Het uitzendbeding geldt de eerste 26 weken, maar kan bij cao worden verlengd met maximaal 78 weken. Ook mag het uitzendbeding alleen worden toegevoegd in een contract van fase a of fase 1 en/of 2. Dit hangt af welke cao van toepassing is.

Ik zal uw stukken bestuderen en later bij u hierop terug komen.

Geachte heer (achternaam)/mevrouw (achternaam),

U als werknemer bent formeel in dienst bij de payrollonderneming. Sinds 1 januari 2016 zijn de

ontslagregels voor u veranderd. U heeft dezelfde ontslagbescherming als de werknemer die rechtstreeks in dienst bij de inlener is. Voor ontslag van een rechtstreekse werknemer moet er sprake zijn van een redelijke ontslaggrond en herplaatsing niet mogelijk zijn.

Advisering ketenregeling

Advisering ragetlieregel

Geachte heer (achternaam)/mevrouw (achternaam),

Indien u meer dan drie tijdelijke contracten met een totale duur van 2 jaar heeft gehad en met een tussenliggende periode van maximaal zes maanden, is er sprake van een vast contract.

Met een tussenpoos van langer dan zes maanden begint de keten weer opnieuw en heeft u geen recht op een vast contract.

Van deze hoofdregel kan bij cao of bij regeling door of namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan worden afgeweken. Dit is alleen mogelijk indien het een uitzendovereenkomst betreft of uw functie of functiegroep deze verlening of verhoging vereist.

Om u goed te kunnen adviseren zal ik al uw stukken bestuderen en hier later bij u op terugkomen.

Geachte heer (achternaam)/mevrouw (achternaam),

Een arbeidsovereenkomst die is aangegaan voor een onbepaalde tijd en aansluitend of na een tussenpoos van ten hoogste zes maanden is opgevolgd door een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, moet worden opgezegd. Ook al is uw arbeidsovereenkomst beëindigd met instemming of via een beëindigingsovereenkomst.

Dit geldt niet indien een arbeidsovereenkomst aangegaan voor onbepaalde tijd is geëindigd wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van de werknemer, de arbeidsovereenkomst is ontbonden door de rechter, de arbeidsovereenkomst is opgezegd bij het UWV of de werkgever failliet is verklaard.

Advies payroll en werkgever

Geachte heer (achternaam)/mevrouw (achternaam),

U vraagt zich af wie als werkgever moet worden aangemerkt bij een payrollconstructie.

Uit de rechtspraak kan worden geconcludeerd, dat de payrollonderneming moet worden aangemerkt als een werkgever. Met de payrollonderneming heeft u een uitzendovereenkomst. Uiteraard dien ik uw arbeidsovereenkomst te toetsen aan deze voorwaarden.

Om u goed te kunnen adviseren zal ik al uw stukken bestuderen, om te kijken of dit ook voor uw situatie geldt. Ik kom hier bij u later op terug om de gevolgen hiervan te bespreken.

In document De flexwerker van de toekomst (pagina 107-111)