• No results found

U itd ie p in g S c h e ld e b e d r e ig in g v o o r s lik k e n en s c h o r r e n .

'j>Q

o ' i C

De ondertekening van de W aterverdragen tussen Nederland en België, die o.m.

België het recht geven de Scheldebedding te verdiepen, werd met grote luister gevierd door bepaalde belangengroepen, die een verdere expansie nastreven van de Antwerpse haven. De milieubeweging langs weerszijde van de grens is radicaal gekant tegen de voorgenomen grootscheepse baggeroperaties. De uitdieping zal immers gepaard gaan met een afkalving van de slik- en schorregebieden. V erw acht wordt dat op die m anier ongeveer 200 ha slikken en schorren verloren zullen gaan. De m ilieu-organisaties eisen een grensoverschrijdende m ilieu-effect-rapportering, een nieuwe kosten-baten-analyse en meetbare compensaties bij de uitvoering van het project.

De beslissing over de uitdieping komt net op het moment dat er een kentering aan de gang is w at de w aterkw aliteit betreft. Zelfs te Antwerpen zouden reeds opnieuw levende brakw aterorganism en aan de Scheldeboorden gesignaleerd zijn. De verdieping van de Schelde zou deze positieve evolutie weer in het gedrang kunnen brengen.

D . W ou ters

N a a r ee n c o d e v o o r h e t v e r z a m e le n v a n o n g e w e r v e ld e n ?

De "Groep Deskundigen van het Verdrag van Bern" (EEG), gespecialiseerd in het behoud van ongewervelden heeft o.m. besloten om een aantal onderzoeken in te stellen naar het voorkom en van mariene ongewervelden. In dit verband werd ook de idee geopperd om een code in te stellen voor het verzamelen van ongewervelden.

(bron : N atuuro p a -N ieu w sb rief n°94-6)

D e k u st in h e t " R u im te lij k S tr u c tu u r p la n V la a n d e r e n "

In Vlaanderen is men momenteel druk doende met het uittekenen van het

"Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen".

Zo pas publiceerde de Plangroep haar visie over de "gewenste ruimtelijk structuur" Het spreekt vanzelf dat deze visie de grootse gemene deler is van de visie van

alle sectoren uit onze samenleving. Toch lijkt het in wording zijnde structuurplan een stap in de goede richting te zijn, zeker voor w at de kustzone betreft, al is niet alles rozegeur en maneschijn.

De zo gecontesteerde Groene H oofdstructuur wordt toch nog een vrij ruime plaats toebedeeld binnen het S tructuurplan. In de brochure die de Plangroep publiceerde staat o.m. het volgende te lezen i.v.m. de kustproblem atiek :

"De waardevolle ecosystem en van de kust staan onder zw are druk en moeten dus dringend worden versterkt. De bestaande natuurgebieden en ecosystemen worden door natuurontwikkeling en -bouw uitgebreid. De duinen worden niet verder versnipperd door bebouwing, wegen en andere onaangepaste infrastructuurvoorzieningen. De recreatiemogelijkheden en de invloed van de w aterwinning in de natuurlijke structuur worden onderzocht en, indien nodig, beperkt. H et Schelde-estuarium is belangrijk in de natuurlijke structuur en m oet daarom optim aal worden beschermd en ontwikkeld. De natuurgebieden w orden m et het oog daarop gevrijw aard en versterkt. D it kan door middel van integraal w aterbeheer en het behoud van slikken en schorren en van de bestaande abiotische omgeving."

Toch is w aakzaam heid m eer dan geboden. In de visie van de Plangroep is immers oök sprake van de uitbouw van de havens van Zeebrugge, Oostende en Antwerpen. Ten koste van w at ?

De brochure "Gewenste ruim telijke structuur" is gratis verkrijgbaar bij A RO H M , Zandstraat 3, 1000 B russel (tel. 02/209.29.11).

D. Wouters

L e v e n d e w e n t e lt r a p E p i t o n i u m c l a t h r u s o p P é r o q u e t s t r a n d , B r a y - D u n e s.

N a de recentelijke zw are zuidw esterstorm en op 19 en 20 jan u ari 1995 vond ik op het strand, vóór de Péroquetduinen te Bray-D unes, in de verse vloedlijn een grote, levende w enteltrap, E pitonium clathrus. H et witte horentje hing vast in een trosje byssusdraden met schelpscherven. H et dier stuwde zijn voet nog een beetje n aar buiten trok hem dan verder n aar binnen, terwijl het operculum voortdurend van richting veranderde. H et forsig horentje m eet 30 mm en heeft 10 ribben op elke winding.

M.-TH. Vanhaelen

De Strandvlo 15(1) 37

B e s c h e r m in g v a n h e t z e e m ilie u in h e t V e r e n ig d K o n in k r ijk

Het Britse M inisterie van Vervoer heeft twee nieuwe zee-agentschappen in het leven geroepen, de "C oastguard Agency" (agentschap voor het behoud van de kust) en de "Marine Safety Agency (agentschap voor de veiligheid op zee) die moeten bijdragen tot het behoud van het zeemilieu.

Het eerst agentschap w ordt belast met de coördinatie van het onderzoek, reddingsactiviteiten en de bestrijding van de vervuiling. H et tweede agentschap gaat de strategie van de regering in praktijk brengen voor de veiligheid en het voorkom en van verontreiniging door vaartuigen. D aartoe zullen alle schepen onder Engelse o f andere vlag, die een haven in het Verenigd Koninkrijk aandoen, worden gecontroleerd om na te gaan o f ze voldoen aan de internationale veiligheidseisen.

(overgenom en u it : N aturopa-N ieuw sbr. n ° 94-5)

H e t g r o o ts t e z e e - r e s e r v a a t in E u r o p a .

Rusland heeft onlangs een gebied van 42.000 km2 in de F ranz-Josef archipel en de Barentszee aangewezen ais zeereservaat. Dit besluit is het resultaat van twee jaren werk van tw a a lf natuurbeschermingsverenigingen, m aar daarm ee is de taak nog niet volbracht, en de verenigingen oefenen druk uit op Noorwegen om het stuk zee dat tot dat land behoort toe te voegen aan het nieuwe reservaat. In dit gebied, w aar de warm e stromingen van de G olfstroom en de koude strom ingen van de N oordpool elkaar ontmoeten, zijn de fauna en de flora buitengewoon rijk; de streek m ag niet meer worden overbevist, verontreinigd o f voor m ilitaire doeleinden gebruikt, zoals dat tot nog toe het geval was.

(O vergenom en u it : N aturopa-N ieuw sbr. n°94 7/8)

R e c h tz e ttin g : E p i t o n i u m c l a t h r u s le v e n d o p g e v is t u it O o s t e r s c h e ld e .

Onlangs sprak de H eer M. F aasse m et de vinder van de levende Epitonium uit de Oosterschelde nabij de Flauw ersinlaag, nl. de heer J. Nieuwenhuize. Deze verduidelijkte dat zijn vondst van 6 juni 1994 een exem plaar van het witte w enteltrapje Epitonium clathratulus b etro f en dus niet de gewone wenteltrap.

M.-TH. Vanhaelen

Boekbespreking

N ed erla n d se N a a m lijst v an de w eek d ieren (M o llu sca ) v an N ed erlan d en B elgië (R .H . de B ru y n e, R .A . B a n k , J.P . A d em a en F .A . Perk)

T er gelegenheid van het zestigjarig jubileum van de Nederlandse M alacologische Vereniging verscheen zo pas het reeds lang aangekondigde naslagw erk over de Nederlandse benamingen van weekdieren.

Doei van de publicatie is (ik citeer) : "het vaststellen van ondubbelzinnige Nederlandstalige nam en voor N ederlandse (en Belgische) mariene, land- en binnendijkse waterm ollusken, die na acceptatie door de achterban vervolgens kunnen worden gezien ais 'officiële' N ederlandstalige nam en voor de betreffende weekdiersoorten, families, subfamilies en/of genera".

Deze 149 pagina's tellende uitgave voorziet beslist in een leemte. V oor heel w at soorten w aren er immers nog geen N ederlandse nam en beschikbaar. Vooral bij jongeren (jeugdbonden voor natuurstudie e.a.) was de vraag naar Nederlandse namen groot.

De auteurs hebben zoveel mogelijk gestreefd naar een binaire naam geving (vb.

Trivia m onacha : gevlekt koffieboontje)

W elke soorten werden in aanm erking genomen voor een N ederlandse naam ? In de eerste plaats alle m anene, land- en zoetw aterm ollusken die tijdens de laatste 50 ja a r in onze kontreien levend werden gevonden. V erder ook niet-inheemse soorten die in de buurlanden voorkom en en die via natuurlijke weg in België o f N ederland belanden. Een derde categorie vorm en de m ariene soorten die regelmatig in het aanspoelsel worden aangetroffen, m aar w aarvan het niet zeker is dat ze levend in ons faunagebied voorkomen. Tenslotte kregen ook fossiele soorten uit het holoceen en het pleistoceen (w.o. de zg. "Eemfossielen"), welke regelm atig langs de gehele kust aanspoelen, een N ederlandse benaming.

De auteurs konden langs Belgische zijde rekenen op de m edewerking van M anu Dumoulin (Strandw erkgroep) en Thierry Backeljau (KBIN).

Exem plaren van dit boek zijn o.m. te verkrijgen bij de Nederlandse Strandwerkgem eenschap : SW G Tabellen-A dm inistratie, Stellingmolen 30, 3146 CG M aassluis.

De prijs bedraagt 25 gulden (inclusief verzendingskosten), te storten op giro 5272488 van genoemde adm inistratie.

D. Wouters