• No results found

Er kan ook een instructie op de basisschool zelf worden gegeven. De inhoud van de instructie is vergelijkbaar met die van een workshop waarbij een deel van de workshop bestaat uit uitleg over het programma en een deel bestaat uit praktisch bezig zijn met Smaaklessen.

Proeflessen

Ook kunnen proeflessen gegeven worden op basisschool, waarin een of meerdere (onderdelen van) Smaaklessen wordt gedemonstreerd. Soms zijn er proeflessen doorontwikkeld door studenten in het kader van hun opleiding.

De regionale projectteams gaan elk op hun eigen manier met deze introductie om. De aanpak van de CAH Dronten verschilt hierin het meeste van de andere; zij zien Smaaklessen als een onderdeel van de Smakelaar en werken als introductie het meeste met proeflessen. HASDB, InHolland, VHL en WUR zetten zoveel mogelijk in op de introductieworkshops en hanteren de andere opties in uitzonderlijke gevallen.

CAH De CAH biedt de Smaaklessen aan als onderdeel van de Smakelaar. Het concept van de Smakelaar omschrijven zij als een ‘bewustwordingstrein’ van voeding en agrarische onderwerpen voor het (basis) onderwijs. Smaaklessen is de eerste wagon of soms de locomotief om deze onderwerpen in het onderwijs voor het voetlicht te brengen. De andere wagons∗ (Smakelaar express) zijn o.a. een kookles en een streekmarkt. Bij het eerste contact met geïnteresseerde scholen bieden ze aan de kist langs te brengen en een proefles op locatie te geven, maar de scholen kunnen ook kiezen voor het bijwonen van een introductieworkshop. Vooral het aanbieden van de proeflessen leidt volgens de Smakelaar projectmedewerkers tot een beter bereik en motivatie van de scholen.

HASDB HASDB nodigt de scholen bij het eerste contact uit voor een introductieworkshop. Volgens HASDB is de introductieworkshop de meest efficiënte methode zoals te zien in het opkomstpercentage van circa 95%. Wanneer scholen echt niet in de gelegenheid zijn om een introductieworkshop te bezoeken en er ten minste vijf leerkrachten geïnteresseerd zijn volgt een introductie op school.

De grootte van de regio Den Bosch leidt tot een minder bereikbaar waardoor er bij wijze van proef een introductieworkshop is gegeven bij de GGD Hart voor Brabant, locatie

Eindhoven. Tot nu toe is het slechts één keer voorgekomen dat een kist is opgehaald en één keer dat een kist is verstuurd omdat er echt geen andere manier mogelijk was. De medewerkers van Den Bosch geven aan dat docenten altijd positief en enthousiast zijn na afloop van de workshop.

InHolland Ook InHolland nodigt bij het eerste contact de leerkracht uit voor introductieworkshop, omdat ze hen eerst willen motiveren en dan pas de kist meegeven. Als het voor de leerkracht echt onmogelijk is om naar een workshop te komen, kunnen ze de kist in Delft op de hogeschool ophalen. Een projectmedewerker geeft dan een korte uitleg over Smaaklessen ter informatie en motivatie voordat de kist meegegeven wordt. Op het moment van het interview hebben 39 leerkrachten de workshop bezocht en vier de kist opgehaald. De introductieworkshops zijn gegeven op de Hogeschool in Delft en bij de GGD Amsterdam (vestiging Diemen). De ervaring van het projectteam is dat leerkrachten de introductieworkshop leuk vinden. Ook het praten met andere leerkrachten over (de mogelijkheden van) Smaaklessen wordt erg gewaardeerd.

VHL Bij het eerste contact wordt gekeken of de school behoefte heeft aan een introductieworkshop. Als het niet lukt om een introductieworkshop in te plannen wordt een proefles aangeboden. De capaciteit hiervoor (tijd en mensen) is laag, dus dit gebeurt alleen als een school wel bereid is naar de introductieworkshop te komen, maar echt niet kan. Ongeveer 20% van de scholen doet een proefles, 40% komt naar de workshop en 40% heeft geen interesse in een toelichting. De voornaamste reden voor de lage opkomst voor de introductieworkshops is een gebrek aan tijd of het feit dat ze er geen tijd voor willen vrijmaken. Ook zou het kunnen zijn dat voor sommige leerkrachten in de noordelijke regio de afstand en de reistijd tot Leeuwarden of Groningen nog te ver is. Na de introductieworkshop krijgen leerkrachten een enquête met vragen over de workshop. Hieruit blijkt dat de waardering voor de workshops groot is., vooral voor de praktische tips voor uitvoering van proefjes en de gastlezing (bijvoorbeeld van een aromafabrikant die allerlei achtergronden over smaakbeleving en proeven geeft). Dit laatst levert bovendien meerwaarde op omdat leerkrachten extra kennis opdoen.

WUR De WUR nodigt scholen tijdens het eerste contact uit voor een introductieworkshop die worden gegeven in Wageningen, maar ook op andere locaties, zoals op scholen en AOCs. De meeste scholen komen naar de workshops en de WUR is zeer restrictief in het aanbieden van een proefles.

Aandachtspunten

• Het is niet altijd bekend wat er (workshop, aflevering kist) met de Smaaklessen materialen gebeurt. Of een school er wel of niet mee verder gaat is niet bekend en daar moet in de toekomst wel meer inzicht in komen!

• De bekendheid van Smaaklessen is niet in elke regio even groot. Vooral in Noord loopt de doelstelling nogal achter bij de realisatie. Dat moet eerst rechtgetrokken worden voordat je doorgaat met het vergroten van de doelstelling.

Terugkomworkshops

Het aanbieden van terugkomworkshops staat nog in de kinderschoenen en wordt voor het eerst gedaan in dit tweede schooljaar. Leerkrachten die met de Smaaklessen gewerkt hebben worden uitgenodigd voor een middag om gezamenlijk terug te kijken en om meer informatie te vergaren over een gerelateerd onderwerp. Een aantal van de eerst geplande terugkomworkshops is uitgesteld vanwege te weinig aanmeldingen. Uiteindelijk hebben bijna alle regio´s in schooljaar 2007/2008 een terugkomworkshop gegeven, behalve VHL.