• No results found

● Reflecteren over gevolgde nascholing: wat is zinvol voor mijn klaspraktijk? wat is zinvol voor collega’s/de school?

Gemeenteraad

Gemeente Kampenhout Pagina 32

● Bespreken van gevolgde nascholingen op personeelsvergaderingen: wat heb je geleerd? wat doe je ermee op de klasvloer? welke collega heeft interesse?

wat kunnen we ermee op schoolniveau?

● Acties die voortkomen uit gevolgde nascholing opstellen.

Fase 4 - Evalueren

● Opvolgen van gevolgde acties in functioneringsgesprekken.

● Klasbezoek.

● Hospiteren.

Praktische afspraken

- Pedagogische studiedagen worden door alle leerkrachten gevolgd, ook indien deze op hun vrije dag valt.

- Leermeester lichamelijke opvoeding, leermeester levensbeschouwing, zorgleerkracht, ... volgt de pedagogische studiedag indien deze van belang is voor zijn/haar job.

- De individuele nascholingen worden besproken met de directie. De leerkrachten zorgen zelf voor de inschrijving van hun individuele nascholing en geven dit door aan directie.

- Leermeesters levensbeschouwing volgen individuele studiedagen bij hun respectievelijke inspecties.

Artikel 2:

Mevrouw Fanny Cabie de opdracht te geven te zorgen voor de praktische uitvoering.

Artikel 3:

Mevrouw Fanny Cabie de opdracht te geven dit te communiceren naar de ouders via de briefwisseling op het einde van het schooljaar.

19. Punt Open VLD: Kennisneming van de effectieve maatregelen van het gemeentebestuur na de illegale kappingen van de slipschool in het Hellebos zonder milieuvergunning

De Open Vld fractie heeft de afgelopen maanden reeds meermaals de kappingen in het Hellebos op de agenda van de gemeenteraad gebracht:

 Op de gemeenteraad dd. 18 januari verklaarde de bevoegde schepen dat er een kapmachtiging werd verleend aan de regie der gebouwen omdat er daar veel oude en zieke bomen zouden staan;

 Op de gemeenteraad dd. 8 maart verklaarde de burgemeester dat hij op 19 januari samen met de stedenbouwkundige ambtenaar ter plaatse is geweest.

‘Blijkbaar kwam de grens van het domein niet overeen met de draad, waardoor ze daar gekapt hebben want ze hebben daar een vergunning voor gekregen van het agentschap Natuur en Bos’, aldus de verklaring van de burgemeester;

 Op de gemeenteraad dd. 19 april verklaarde de bevoegde schepen dat de slipschool wil uitbreiden door een bijkomende piste aan te leggen en dat zij een volledige ontbossing zouden aanvragen;

 Op woensdag 9 mei jl. verklaarde minister Joke Schauvliege in het Vlaams Parlement dat de politie helemaal geen vergunning had voor het kappen van bomen in het Hellebos en zelfs de machtiging voor de kap van 56 bomen intussen vervallen was. Hiernaast bleek ook de milieuvergunning van de slipschool al twee jaar verlopen te zijn.

 Op de gemeenteraad dd. 17 mei verklaarde de burgemeester dat er nog geen concrete plannen zijn voor een mogelijke uitbreiding en sprak over geruchten.

Dit in contrast met de verklaringen van de bevoegde schepen in april jl.

Gemeenteraad

Gemeente Kampenhout Pagina 33

Volgens de burgemeester moet iedere ondernemer een milieuvergunning hebben, waarbij hij benadrukte dat de regie der gebouwen een nieuwe vergunning dient aan te vragen. Volgens de verklaring van de burgemeester was hij in december ter plaatste geweest met de stedenbouwkundige ambtenaar, terwijl hij in maart verklaarde dat hij op 19 januari ter plaatse is geweest.

Het kappen zonder vergunning moet stoppen en er moet worden opgetreden.

Tenslotte vernamen we via de pers, de dag na de gemeenteraad dd. 17 mei dat de burgemeester wél een vergunning voor noodkap zou hebben verleend voor het kappen van 56 bomen in het Hellebos.

Graag vragen wij een reactie van het gemeentebestuur en dringen we aan op klaarheid en transparantie in dit dossier.

- Werd er ondertussen reeds een pv opgemaakt tegen de milieuovertreding?

- Heeft de burgemeester een vergunning voor noodkap verleend?

- Wat is de stand van zaken van het optreden van de milieu-inspectie?

- …

Burgemeester K. Leaerts: Het burgemeestersbesluit houdt geen vergunning in maar betreft een bevestiging van de kapmachtiging, verleend door ANB dd 22 december 2016. Dit burgemeestersbesluit is er gekomen op vraag van de regie der gebouwen die een bevestiging wilde van de kapmachtiging. Voorafgaandelijk werd er een stedenbouwkundige aanvraag ingediend die onvolledig werd verklaard door de gemeentelijke diensten. De aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning was echter niet nodig aangezien bij het kappen van bomen in bossen, zonder dat dat leidt tot ontbossing, geen stedenbouwkundige vergunning (nu omgevingsvergunning) vereist is wanneer een kapmachtiging is verleend. Formeel heeft het burgemeestersbesluit dan ook geen waarde.

De overtreding van de kapmachtiging handelt niet enkel over het aantal bomen maar ook over de periode van kappen. De natuurinspectie is hiervan op de hoogte en heeft mondeling herstelmaatregelen opgelegd. Ook ANB is in overleg getreden met de regie der gebouwen.

Voor wat betreft het verlopen van de milieuvergunning is de milieu-inspectie op de hoogte en zal zij de nodige stappen zetten. Het betreft een milieuvergunning klasse 1 waarvoor de gemeente geen handhavingsbevoegdheid heeft.

Ik verwijs ook naar het bezoek aan kabinet Schauvliege dd. 9 mei 2018 en Jambon dd.

7 juni 2018 en het collegebesluit hiervan dd. 12 juni 2018.

Intussen werd het schrijven van Jambon ontvangen.

Het burgemeestersbesluit, de kapmachtiging en het antwoord van minister Jambon werden reeds aan raadslid De Vroe overgemaakt op 20 juni 2018.

Raadslid G. De Vroe: dringt aan op pv en herstelmaatregelen. Hoe zal bestuur staan tegenover nieuwe milieuaanvraag:

Burgemeester K. Leaerts: ik verwijs naar het GNOP waar staat dat er een uitdoofscenario is voor de slipschool in het Hellebos en het antwoord van minister Jambon waarin deze ook meldt om te zoeken naar meer geschikte locaties.

Raadslid M. Fannes: Het betreft geen mondelinge vraag enkel een opmerking naar het beleid toe. Dat we in Kampenhout nog over natuurgebied beschikken daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Ook van de trage wegen zijn wij als Vlaams Belang altijd

Gemeenteraad

Gemeente Kampenhout Pagina 34

voorstander geweest. Aangenaam voor wandelaars, interessant als alternatieve fietsweg zeker voor schoolgaande jeugd, paardenroute, ezelroute enz.…

Een probleem ontstaat echter als men op diezelfde “trage” wegen, en ik leg de nadruk op “trage”, ook nog eens een mountainbikeroute bewegwijzert.

Ik staaf met een voorbeeld waar ikzelf bijna dagelijks mee geconfronteerd wordt.

Heel trots was het Kampenhouts gemeentebestuur, het stond zelfs met foto en al in de krant, dat het in samenwerking met Bloso een mountainbikeroute had uitgestippeld. Ik denk vertrekkend vanuit het domein in Hofstade maar alleszins gaande door het beschermd natuurgebied van het Rotbos in Kampenhout.

Ook de Grenswegel behoort tot het parcours. Die Grenswegel is een fietsspoor breed, vertoont verschillende bochten en ik verzeker u, wanneer je als wandelaar, ik vaak met kleinkinderen en hond, plots vanachter een bocht 3 à 4 mountainbikers aan hoge snelheid op u ziet afkomen, dat is schrikken. Instinctief spring je opzij. Met een buggy is dat dan weer nog moeilijker. Maar wie moet hier eigenlijk opzij gaan? Wie is de zwakke weggebruiker?

Het grootste probleem is het verschil in snelheid. Andere wandelaars, joggers, paarden, ezels,… die zie je afkomen, er is tijd om met respect voor elkaar plaats te maken.

Die tijd heb je niet met mountainbikers. Die horen niet thuis op een “trage” weg.

Net vandaag nog werden we op de Hasseltbemde bijna omvergereden door twee motocrossers.

Misschien kan het beleid hier in de toekomst rekening mee houden.

Burgemeester K. Leaerts: er zal in de toekomst rekening mee gehouden worden.

Raadslid G. De Vroe: de hagen in de Hutte zijn heel laat geschoren, kan dit in de toekomst sneller gebeuren?

Burgemeester K. Leaerts: dat klopt, er werd ondertussen het nodige gedaan.

Raadslid G. De Vroe: in de Schoonstraat wordt er snel gereden en is er veel sluipverkeer.

Schepen S. Imbrechts: er gebeuren daar regelmatig snelheidscontroles.

Raadslid G. Smetsers: vraagt om ook in de Resedalaan snelheidscontroles uit te voeren.

Namens de Gemeenteraad

De Wnd. Gemeentesecretaris De Voorzitter

G. CROON J. MEEUS