• No results found

Koningsdaal Noord in Nijmegen, Partij D23

TITELBLAD

Opdrachtgever: Ontwikkelingsbedrijf Waalfront CV

Postbus 1

3800 AA AMERSFOORT

Rapportnummer: 210032/R02

Status rapport: Definitief

Datum: 1 februari 2019

Projectomschrijving: Partijkeuring grond BRL SIKB 1000

Koningsdaal Noord in Nijmegen Partij D23

Rapport opgesteld door: Ortageo Zuidoost B.V.

Metaalweg 18 6551 AD Weurt Tel: +31 24 397 57 62 E-mail: info@ortageo.nl

210032/R02

INHOUDSOPGAVE

1 Inleiding ... 1 2 Monsterneming ... 2 Monsternemingsplan ... 2 Uitvoering monsterneming... 3 3 Laboratoriumonderzoek ... 4 Uitvoering laboratoriumonderzoek ... 4 Toetsing analyseresultaten... 4 3.2.1 Toetsing generieke waarden ... 4 3.2.2 Toetsing maximale emissiewaarden voor grootschalige toepassing ... 5 3.2.3 Toetsing toepassing als waterbodem ... 6 4 Conclusies ... 7

Bijlagen:

1) Regionale ligging partij 2) Monsternemingsplan

3) Monsternemingsverslag inclusief situatietekening en foto’s 4) Analysecertificaten

5) Resultaten toetsingen

Appendix

Kader en verantwoording

210032/R02 1/7

1 INLEIDING

In opdracht van Ontwikkelingsbedrijf Waalfront CV is door Ortageo Zuidoost B.V. een partijkeuring uitgevoerd conform BRL SIKB 1000, protocol 1001 naar de milieuhygiënische kwaliteit van een partij grond, gelegen aan de Waalbandijk (herontwikkelingslocatie Koningsdaal Noord) in Nijmegen (gemeente Nijmegen). De partij is Partij D23 genoemd.

De aanleiding voor de uitvoering van de partijkeuring is de voorgenomen afvoer van het gronddepot.

Het doel van de partijkeuring is het vaststellen van de milieuhygiënische kwaliteit van de partij en daarmee inzicht te krijgen in de afzetmogelijkheden.

Ortageo heeft conform de wettelijk verplichte functiescheiding tussen eigenaar/opdrachtgever en monsternemer/adviseur geen financiële en/of juridische belangen met betrekking tot het eigendom van de partij grond en/of de opdrachtgever van de partijkeuring.

Het procescertificaat van Ortageo Zuidoost B.V. en het hierbij behorende keurmerk zijn uitsluitend van toepassing op de activiteiten betreffende de monsterneming en de overdracht van de monsters, inclusief de daarbij behorende veldwerkregistratie, aan een erkend laboratorium (of aan de opdrachtgever, die -ingeval van monsters aan grond of bouwstoffen voor nuttige toepassing- dan zelf in het kader van het Besluit bodemkwaliteit is erkend).

Dit rapport beschrijft de monsterneming (hoofdstuk 2) en het laboratoriumonderzoek inclusief de toetsingsresultaten (hoofdstuk 3). In hoofdstuk 4 zijn de conclusies van de partijkeuring opgenomen.

210032/R02 2/7

2 MONSTERNEMING

Monsternemingsplan

In onderstaande tabel is een overzicht opgenomen van de partijgegevens, vastgesteld op basis van de door de opdrachtgever verstrekte informatie en het door Ortageo uitgevoerde vooronderzoek. Op basis van deze voorinformatie is het monsternemingsplan opgesteld (zie bijlage 2).

Tabel 1:Overzicht partijgegevens

Aspect Gegevens

Situering

Adres Waalbandijk ongenummerd in Nijmegen

Kadastrale aanduiding Gemeente Neerbosch, sectie A, nr. 2442

Eigenaar van de locatie Gemeente Nijmegen

Eigenaar van de partij Ontwikkelingsbedrijf Waalfront CV

Topografische kaart Bijlage 1

Omschrijving

Opgegeven omvang partij 231 m³ / 381 ton

Aard materiaal / grondsoort Zand, zwak siltig (soortelijk gewicht 1.650 kg/m3)

Herkomst partij (indien depot)

De partij is vrijgekomen bij de realisatie van een uitstroomvoorziening op de herontwikkelingslocatie Koningsdaal Noord. De vrijgekomen grond is in enkele depots geplaatst.

In-situ / depot Depot. De betreffende partij is Partij D23 genoemd.

Aantal (deel)partijen 1

Maximale hoogte (in meters) 5

Terreinverharding Geen

Begroeiing / afdekking Geen

Kabels en leidingen N.v.t.

Eventuele andere obstakels N.v.t.

Bijmengingen (<20% (v/v)) Ja, puindeeltjes

Partij gezeefd Nee

Kwaliteitsgegevens

Verdachte locatie Ja (bron: eerder uitgevoerd bodemonderzoek) Aanvullende kritieke parameters Ja, asbest

Aanvullende niet-kritieke parameters Nee Resultaten eerder uitgevoerd

bodemonderzoek Ja, zie onder tabel

Partij asbestverdacht Ja, vanwege de bijmenging met puindeeltjes dient de partij als verdacht met betrekking tot asbest te worden beschouwd.

Indicatie bodemkwaliteit Klasse achtergrondwaarde, altijd toepasbaar

Ten behoeve van de realisatie van een uitstroomvoorziening in relatie tot de aanwezige bodemverontreiniging binnen Koningsdaal Noord, is een technische werkomschrijving (fase 6) opgesteld (Ortageo Zuidoost B.V., rapportnr. 203753-24/R01 d.d. 15 november 2018). In deze werkomschrijving zijn onder andere de verontreinigingssituatie en de (inmiddels uitgevoerde) saneringswerkzaamheden beschreven. Bij ontgraving van de sleuf is, onder begeleiding van een milieukundige, de nog (naar verwachting) herbruikbare en de hoogstwaarschijnlijk niet herbruikbare grond gescheiden ontgraven en in afzonderlijke depots geplaatst (zie tekening onder bijlage 3). Onderhavige keuring heeft betrekking op de zandgrond met een zwakke puinbijmenging, die naar verwachting voor hergebruik in aanmerking komt. De betreffende partij is Partij D23 genoemd.

210032/R02 3/7 Uitvoering monsterneming

In onderstaande tabel zijn de uitvoeringsdatum en de verantwoordelijk monsternemer aangegeven.

Tabel 2:Uitvoeringsgegevens

Datum Werkzaamheden Beoordelingsrichtlijn/

protocol

Erkende organisatie Verantwoordelijk medewerker 14-01-2019 Monsterneming voor

partijkeuring grond

1000/1001

(certificaat EC-SIK-10031)

Ortageo Zuidoost B.V. F. Regeling

R. van Eijken (in opleiding) Het monsternemingsverslag, inclusief een situatieschets en foto’s, is opgenomen als bijlage 3. De belangrijkste resultaten van de monsterneming zijn in onderstaande tabel weergegeven.

Aangezien de partij asbestverdacht is, bedraagt de maximale partijomvang 2.000 ton.

Opgemerkt wordt dat ten opzichte van het voorafgaand aan de veldwerkzaamheden opgestelde monsternemingsplan sprake is van de volgende afwijking:

• De omvang van de partij bleek groter dan de omvang in het monsternemingsplan (304 m3 in plaats van 231 m3).

De genoemde afwijking heeft geen consequenties voor de uitgevoerde monstername.

Tabel 3:Resultaten monsterneming

Aspect Gegevens

Omvang partij op basis van opmeting 304 m3 / 502 ton (soortelijk gewicht 1,65 ton/m3) Afmetingen partij (gemiddelde lxbxh) 12 m x 11 m x 2,3 m

Beschrijving bodemmateriaal Zand, matig fijn, zwak siltig, zwak humeus, oranjebruin (Mate van) aanwezigheid van bodemvreemde stoffen Zwakke bijmenging met puindeeltjes (en grind van nature) Visuele inspectie schil depot Geen asbestverdachte (plaat)materialen waargenomen Visuele waarnemingen in depot Geen asbestverdachte (plaat)materialen waargenomen

Aantal grepen Chemisch: 2 x 50

Asbest: 2 x 50

Aantal mengmonsters 4

Monstercoderingen Chemisch: PartijD23m1 en PartijD23m2

Asbest: PartijD23m1a en PartijD23m2a

210032/R02 4/7

3 LABORATORIUMONDERZOEK

Uitvoering laboratoriumonderzoek

De vier grondmonsters zijn op 14 januari 2019 overgebracht naar het AP04-geaccrediteerde laboratorium van SYNLAB Analytics & Services B.V.

De grondmonsters PartijD23m1 en PartijD23m2 zijn geanalyseerd op het AP04 standaardpakket:

• 9 metalen: barium, cadmium, kobalt, koper, kwik, lood, molybdeen, nikkel, zink;

• polychloorbifenylen (PCB);

• polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK);

• minerale olie;

• organische stof en lutum.

De grondmonsters PartijD23m1a en PartijD23m2a zijn geanalyseerd op asbest in grond volgens NEN 5898.

Op basis van de beschikbare voorinformatie worden geen andere stoffen verwacht in gehalten boven de landelijke achtergrondwaarden.

De analysecertificaten zijn opgenomen als bijlage 4.

Toetsing analyseresultaten

Voor de toetsing van de resultaten van een partijkeuring is voor alle geanalyseerde parameters het rekenkundig gemiddelde bepaald. Deze gemiddelde waarden zijn vervolgens met behulp van BoToVa (Bodem Toets en Validatieservice van Rijkswaterstaat) omgerekend naar de normen voor een standaardbodem (GSSD) en zijn vervolgens getoetst aan de maximale waarden uit het Besluit bodemkwaliteit voor een standaardbodem (25% lutum en 10% organische stof). Voor de toetsing is gebruik gemaakt van de toetsingsmodule BoToVa. In bijlage 5 zijn de toetsingstabellen opgenomen.

De resultaten zijn getoetst aan de generieke waarden. Naast de toetsing aan de generieke waarden heeft ook toetsing plaatsgevonden aan de maximale Emissiewaarden voor grootschalige toepassing en voor de toepassing als waterbodem.

Voorliggend onderzoek heeft alleen betrekking op het vastleggen van de kwaliteit van de onderzochte partij en niet van de ontvangende (water)bodem.

Conform protocol 1001 mag de verhouding tussen de meetwaarden van de duplomonsters maximaal factor 2,5 bedragen. Voor de meetwaarden is deze factor niet overschreden.

3.2.1 Toetsing generieke waarden

Toetsing chemische parameters

De achtergrondwaarden voor grond kunnen lager zijn dan de vereiste rapportagegrens volgens de van toepassing zijnde normdocumenten. Dit betekent dat deze waarden strenger zijn dan het niveau waarop betrouwbaar (routinematig) kan worden gemeten. Bij het beoordelen van het meetresultaat ‘< rapportagegrens’ mag er van worden uitgegaan dat de kwaliteit voldoet aan de achtergrondwaarde grond. Bij een verhoogde rapportagegrens dient deze echter te worden vermenigvuldigd met 0,7. De zo verkregen waarde wordt getoetst aan de achtergrondwaarde.

Voor gesommeerde parameters (zoals PAK en PCB) geldt dat voor componenten die niet zijn aangetoond boven de rapportagegrens, waarden van 0,7 x rapportagegrens bij de overige waarden worden opgeteld. Indien géén van de componenten is aangetoond boven de rapportagegrens en de gecorrigeerde, gesommeerde waarde is hoger dan de achtergrondwaarde grond, wordt er van uitgegaan dat de kwaliteit voldoet aan de achtergrondwaarde grond.

210032/R02 5/7 In onderhavige partijkeuring blijkt dit voor PCB het geval en kan worden geconcludeerd dat de achtergrondwaarde niet wordt overschreden.

Uit de toetsing blijkt dat voor geen van de geanalyseerde parameters de achtergrondwaarde wordt overschreden en dat de partij grond derhalve wordt ingedeeld in de kwaliteitsklasse achtergrondwaarde, altijd toepasbaar.

Toetsing asbest

Voor de beoordeling van de asbestgehalten wordt gebruik gemaakt van de interventiewaarde grond zoals opgenomen in de Circulaire bodemsanering.

Voor asbest is een interventiewaarde vastgesteld van 100 mg/kg d.s. De restconcentratienorm (hergebruikswaarde) is gelijk gesteld aan de interventiewaarde. Het gehalte aan asbest wordt bepaald aan de hand van onderstaande formule.

gewogen gehalte asbest = gehalte serpentijnasbest + (10 * gehalte amfiboolasbest)

Omdat in beide grondmonsters analytisch geen asbest is aangetoond, komt de partij voor wat betreft asbest voor hergebruik in aanmerking.

Algemene conclusie

De partij komt zowel voor wat betreft asbest als voor wat betreft de chemische parameters voor hergebruik in aanmerking en wordt ingedeeld in de kwaliteitsklasse achtergrondwaarde, altijd toepasbaar.

3.2.2 Toetsing maximale emissiewaarden voor grootschalige toepassing

Indien het voornemen bestaat de gekeurde partij in een zogenaamde grootschalige toepassing te verwerken dient conform de Regeling bodemkwaliteit tevens de emissie te worden onderzocht door het uitvoeren van een kolomproef. Deze kolomproef kan achterwege blijven als de emissietoetswaarden (Smax Emissiewaarden) zoals opgenomen in bijlage B van de Regeling bodemkwaliteit niet worden overschreden.

In onderstaande tabel is het resultaat van de toetsing van de gestandaardiseerde meetwaarden (GSSD) aan de emissietoetswaarden weergegeven.

Tabel 4:Toetsing grootschalige toepassing

Stof Smax Emissietoetswaarde

(mg/kg d.s.)

* Gestandaardiseerde meetwaarde

Voor de partij liggen de gehalten aan metalen beneden de emissietoetswaarden. Derhalve is voor verwerking in een grootschalige toepassing géén aanvullend laboratoriumonderzoek in de vorm van een kolomproef noodzakelijk.

210032/R02 6/7 3.2.3 Toetsing toepassing als waterbodem

Uit de toetsing blijkt dat voor geen van de geanalyseerde parameters de achtergrondwaarde wordt overschreden zodat de grond bij toepassing als waterbodem wordt ingedeeld in de klasse achtergrondwaarde, altijd toepasbaar.

210032/R02 7/7

4 CONCLUSIES

In opdracht van Ontwikkelingsbedrijf Waalfront CV is door Ortageo Zuidoost B.V. een partijkeuring uitgevoerd naar de milieuhygiënische kwaliteit van een partij grond, gelegen aan de Waalbandijk (herontwikkelingslocatie Koningsdaal Noord) in Nijmegen (gemeente Nijmegen). De partij is Partij D23 genoemd.

De aanleiding voor de uitvoering van de partijkeuring is de voorgenomen afvoer van het gronddepot.

De bemonsteringswerkzaamheden zijn uitgevoerd onder certificaat BRL SIKB 1000 waarbij de monstername heeft plaatsgevonden conform protocol 1001. Het laboratoriumonderzoek is uitgevoerd door het AP04-geaccrediteerd laboratorium van SYNLAB Analytics & Services B.V.

Bij de uitvoering van de partijkeuring is visueel geen asbestverdacht (plaat)materiaal waargenomen.

Naast de parameters van het standaardpakket is de partij onderzocht op asbest. Omdat in de grondmonsters analytisch geen asbest is aangetoond, komt de partij voor wat betreft asbest voor hergebruik in aanmerking.

Op basis van het generieke beleid zoals vastgelegd in het Besluit en de Regeling Bodemkwaliteit wordt Partij D23 (zand, 304 m3 / 502 ton) ingedeeld in bodemkwaliteitsklasse achtergrondwaarde, altijd toepasbaar. De partij voldoet aan de eis voor ‘grootschalige toepassing’.

Bij toepassing als waterbodem wordt de partij ingedeeld in klasse achtergrondwaarde, altijd toepasbaar.

Het uitgevoerde onderzoek heeft betrekking op de grond zoals deze tijdens de bemonstering in het terrein aanwezig was. Voor de geldigheid van de onderzoeksresultaten is het evident dat de partij te identificeren blijft en geen vermenging met materiaal van andere partijen plaatsvindt.

De toepassing van de partij in het kader van het Besluit bodemkwaliteit dient tenminste vijf werkdagen vooraf te worden gemeld via de website www.meldpuntbodemkwaliteit.nl. Iedere melding wordt direct doorgestuurd naar het juiste lokale bevoegd gezag. Wanneer de gemelde toepassing niet in overeenstemming is met het lokale beleid of wanneer de aangeleverde informatie van onvoldoende kwaliteit is, dan moet het bevoegd gezag dit binnen vijf werkdagen aangeven.

210032

BIJLAGE 1

Regionale ligging partij

Omgevingskaart Klantreferentie: 210032

0 m 125 m 625 m

Deze kaart is noordgericht. Schaal 1: 12500

Hier bevindt zich Kadastraal object Neerbosch A 2438 CC-BY Kadaster.

210032

BIJLAGE 2

Monsternemingsplan

210032

BIJLAGE 3

Monsternemingsverslag

inclusief situatietekening en foto’s

210032 Foto 3:

Foto 2:

Foto 1:

210032

BIJLAGE 4

Analysecertificaten

SYNLAB Analytics & Services B.V. IS GEACCREDITEERD VOLGENS DE DOOR DE RAAD VOOR ACCREDITATIE GESTELDE CRITERIA VOOR TESTLABORATORIA CONFORM ISO/IEC 17025:2005 ONDER NR. L 028

AL ONZE WERKZAAMHEDEN WORDEN UITGEVOERD ONDER DE ALGEMENE VOORWAARDEN GEDEPONEERD BIJ DE KAMER VAN KOOPHANDEL EN FABRIEKEN TE ROTTERDAM INSCHRIJVING HANDELSREGISTER: KVK ROTTERDAM 24265286

Analyserapport

Blad 1 van 7

SYNLAB Analytics & Services B.V.

Correspondentieadres

Steenhouwerstraat 15 · 3194 AG Rotterdam

Tel.: +31 (0)10 231 47 00 · Fax: +31 (0)10 416 30 34

Uw projectnaam : Waalbandijk ong. Nijmegen

Uw projectnummer : 210032

SYNLAB rapportnummer : 12950861, versienummer: 1