• No results found

ZONDER KLASSENJUSTITIE

1 KLASSENJUSTITIE WORDT BESTREDEN

We verbeteren de toegang tot het recht, om klassenjustitie te voorkomen. De griffierechten gaan omlaag, de inkomensgrenzen voor gesubsidieerde rechtsbijstand worden verruimd en de vergoedingen voor sociaal advocaten worden verhoogd. Misdaad mag niet lonen, daarom gaan we meer geld afpakken van veroor-deelde criminelen. We verbeteren de samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie en belastingdienst om crimineel geld op te sporen en af te nemen. Met witteboordencriminelen wordt niet geschikt, deze criminelen gaan we financieel plukken en hard straffen.

2 Er komt meer capaciteit bij de politie en het Openbaar Ministerie (OM) om aangiften in behandeling te nemen en onderzoeken af te ronden. Voor ingewikkelde zaken, zoals kinderporno, cybercrime, fraude, milieudelicten, mensenhandel en zedendelicten, krijgen politie, OM en rechters meer mensen.

3 Wachttijden bij het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut moeten voorkomen worden. Daarom gaan we extra investeren om de kwaliteit van het opsporingswerk te garanderen. 4 In de rechtspraak moet meer worden geïnvesteerd om kwaliteit te kunnen blijven leveren en de

digi-talisering in goede banen te leiden. Om de werkdruk bij de zittende mensen te verlagen worden extra rechters aangesteld. De rechtspraak moet zo dicht mogelijk kunnen plaatsvinden bij de plek waar men-sen wonen, bijvoorbeeld door spreekuur te houden in de buurt, zodat laagdrempelig, snel en goedkoop een probleem kan worden opgelost.

5 Alternatieven voor traditionele procedures bij rechtbanken, zoals mediation, het Juridisch Loket en de Geschillencommissies voor consumentenzaken, gaan we ondersteunen.

6 Justitiële dwalingen moeten gemakkelijker worden hersteld. We willen een fonds om opnieuw onder-zoek te kunnen doen bij twijfelachtige veroordelingen.

7 We moeten zuinig zijn op de juridische beroepen. Betrouwbare advocaten, notarissen en gerechts¬deurwaarders dragen bij aan een betrouwbare rechtsstaat. Niet-integer gedrag in de beroeps¬uitoefening of in relatie tot de beroepsuitoefening wordt direct aangepakt.

8 Sport moet integer zijn. Fraude, corruptie, doping, matchfixing en agressie in de sport zullen daarom krachtig worden bestreden.

9 Dierenmishandeling wordt aangepakt en harder bestraft. De kennis en de capaciteit bij toezichthouders wordt uitgebreid. Dierenbeulen krijgen een verbod om dieren te houden.

10 Het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt gesplitst. Handhaving van de openbare orde en andere politietaken worden ondergebracht bij Binnenlandse Zaken. De rechtspraak is een onafhankelijke staatsmacht en krijgt daarom een aparte begroting. De rechtsprekende taak wordt weggehaald bij de Raad van State, de bestuursrechtspraak wordt in het geheel ondergebracht bij de gewone rechtelijke macht.

32

11 We zijn voor meer internationale justitiesamenwerking en samenwerking op het gebied van

criminaliteitsbestrijding. Opsporingsdiensten en inlichtingendiensten moeten effectiever samenwerken in de strijd tegen terrorisme en andere vormen van georganiseerde misdaad. Een Europees Openbaar Ministerie wijzen we echter af, onderzoek en vervolging van onze burgers blijft een nationale aan-gelegenheid.

12 Fraudeurs hebben nog te vaak vrij spel. Fraude kost de maatschappij elk jaar ongeveer acht miljard euro. Daarom komt er een Nationale Fraudeautoriteit, om gecoördineerd fraude aan te pakken, maar vooral ook om fraude te voorkomen. We willen niet dat er schikkingen worden getroffen, maar dat fraudeurs worden gestraft.

10 ONZE JEUGD, ONZE TOEKOMST

Waarom wordt er zoveel geklaagd over jongeren, terwijl we allemaal jong zijn geweest? Hoe kan het dat zoveel jongeren vastlopen in de jeugdzorg? Hoe zorgen we ervoor dat kinderen kunnen blijven spelen op straat? 1 BETAALBARE KINDEROPVANG EN SPELENDERWIJS LEREN

We willen een recht op gratis kinderopvang van vier dagdelen, voor kinderen van twee tot vier jaar. Zo krijgt elk kind de mogelijkheid om in de opvang spelenderwijs te leren en zichzelf in een groep te ontwikkelen. De samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang willen we verbeteren.

2 Kinderen moeten voldoende ruimte hebben om buiten te spelen. Te vaak verliezen kinderen het nu van een parkeerplaats, een winkelcentrum of de woningbouw. Daarom willen we een norm van drie procent voor de ruimte per woonwijk voor buitenspeelruimte.

3 Het maatschappelijk belang van sport en spel, kunst en cultuur is groot, van gezondheid tot de integratie van jongeren. Ook kinderen uit gezinnen met een lager inkomen moeten hier volop aan kunnen deelnemen. Ieder kind op de basisschool krijgt in ieder geval drie uur per week gymles van een vakdocent. Ieder kind moet na de basisschool kunnen zwemmen, onder meer door schoolzwemmen aan te bieden.

4 We willen af van reclame en marketing die specifiek gericht is op jongeren tot 18 jaar en die tot doel heeft jongeren aan te sporen tot een bepaald koopgedrag.

5 Vanaf groep 7 tot en met het voorgezet onderwijs willen we meer aandacht voor het ontstaan en de gevolgen van verslaving (alcohol-, tabak-, drugs-, game-, gokverslaving). We maken een plan om te bevorderen dat kinderen geen rokers worden en kiezen voor een gezonde levensstijl, op school en thuis. Ook leren we jongeren het belang om goed om te gaan met geld en schulden te voorkomen. 6 Jongerenwerkers zijn onmisbaar en bieden jongeren een beter perspectief in de eigen wijk. We zijn

voor laagdrempelige jeugdzorg, dicht bij de jongeren in de buurt. We zetten in op goed bereikbare en professionele wijkteams, waar ook voldoende kennis aanwezig is.

7 We stoppen de marktwerking in de jeugdzorg, de zorg voor jongeren wordt laagdrempelig in de buurt aangeboden, door instanties die onder toezicht staan van de inspectie. De wachtlijsten in de jeugdzorg en jeugd-ggz worden bestreden. We herstellen het recht op zorg voor alle kinderen.

8 De mogelijkheden voor begeleiding en nazorg in het kader van de jeugdzorg na de 18e verjaardag worden verruimd. De gemeenten houden de regie, zodat de overgang van 18- naar 18+ goed verloopt. 9 Jeugdgevangenissen horen geen kweekvijver te zijn van jonge criminelen, ze moeten er alleen zijn voor

de ergste delinquenten. We willen effectieve alternatieven toepassen, zoals hulp en gedragstherapie, waarbij ook het gezin nauw wordt betrokken.

10 Wanneer een ouder in de gevangenis of de maatschappelijke opvang is beland, moet het kind daar niet de dupe van worden. Gevangenissen en opvanginstellingen moeten daarom kindvriendelijk zijn. Ook in de geestelijke gezondheidszorg moet voldoende oog zijn voor de zorg voor kinderen. 11 We moeten meer doen om kindermishandeling te voorkomen, daders aan te pakken en slachtoffers

te helpen. Informatie over een vermoeden van kindermishandeling wordt altijd gedeeld, zodat hulpverleners niet langs elkaar heen werken.

34