• No results found

Veel ‘mossenmensen’ hebben een ‘plantenverleden’ (waarmee we dan gemakshalve maar even de interesse in hogere planten aanduiden). De overlap in actieve waarnemers tussen BLWG en FLORON lijkt desondanks maar beperkt. Je richt je waarnemingsactiviteiten toch meestal maar op één soortgroep tegelijk.

Voor wie graag ‘jaarrond graast’ is een combinatie van zowel (korst)mossen als hogere planten ter inventarisatie toch zo gek nog niet. Waar de mosseninventarisaties zich vooral in het winterhalfjaar afspelen, is het zomerhalfjaar (april-september) juist de tijd voor planten- inventarisaties. Met de komst van portals voor natuurdata (telmee.nl en waarneming.nl) en een Nationale Database Flora en Fauna wordt het doorgeven en raadplegen van data van verschillende soortgroepen ook steeds eenvoudiger.

Daar komt bij dat soort- en biotoopgerichte inventarisaties steeds belangrijker worden ten opzichte van totale streeplijsten per kilometerhok. Voor het uitkammen van kilometerhokken op alle aanwezige plantensoorten heb je een uitgebreide soortkennis nodig, maar met goede kennis van een beperkt aantal aandachtsoorten kun je dus ook al prima aan FLORON-projecten deelnemen.

Zo zijn losse meldingen van Rode-Lijstsoorten bijzonder welkom. Er kijken weliswaar meer mensen naar vaatplanten dan naar (korst)mossen, maar nog lang niet alles bekend. Vooral detailcoördinaten van de vindplaats zijn vaak een belangrijke aanvulling op bestaande gegevens. Al speurend naar (korst)mossen komen er vast regelmatig bijzondere planten op je pad die het doorgeven waard zijn.

Wie in voorjaar of zomer meer tijd te besteden heeft, kan meedoen aan het verspreidings- onderzoek. Daarbij gaan we gericht oude vindplaatsen van bijzondere soorten opnieuw bezoeken en leggen ook informatie over de populatieomvang en exacte groeiplaats vast. Voor wie de smaak echt (weer) te pakken krijgt is er ook altijd nog het echte ‘strepen’, waarbij een kilometerhok volledig wordt uitgekamd. Dat levert in botanisch rijke gebieden al gauw zo’n 300 soorten per hok op. Kom daar met mossen maar eens om!

Kijk voor meer informatie op www.floron.nl onder ‘tellen’ of neem contact op met FLORON (071-5273531) / floron@floron.nl. Waarnemingen zijn altijd welkom.

Excursies

Donderdagavond 9 t/m zondag 12 september - Internationale (korst)mossendriedaagse Ardennen

Van 10 t/m 12 september (aankomst donderdagavond) organiseert de Vlaamse Werkgroep Bryologie en Lichenologie weer een mossen en korstmossendriedaagse, ditmaal in de vallei van de Ourthe te Nadrin, een deelgemeente van Houffalize. Het Parc naturel des 2 Ourthes is erg gevarieerd. Op het programma staan onder meer silicaatrotsen en bosfragmenten met oude loofbossen. In 2009 werd door E. Sérusiaux in de rivier Collema dichtomum her- ontdekt. Ook voor mossen is de streek erg interessant. Diverse overnachtingsmogelijkheden zijn voorzien. Er is de keuze tussen een verblijf op de camping La Belle-Meuse te Nadrin of een beperkt aantal plaatsen in een gîte. De leiding is in handen van Dirk De Beer (mossen),

Damien Ertz en Dries Van den Broeck (lichenen). Als u in een gîte wilt verblijven, moet u voor 14 mei inschrijven in verband met het beperkt aantal plaatsen. Bij voldoende belangstelling kunnen wij een groepskorting krijgen op de camping. Inschrijven bij Dries Van den Broeck: dries.vandenbroeck@telenet.be. Ook wie maar een dag komt moet zich inschrijven.

Zaterdag 11 september - KNNV Mossenexcursie Strijbeekse Heide

Mossenexcursie van KNNV afdeling IJssel en Lek. De vennen bij de Strijbeekse Heide zijn recent goed onder handen genomen door een lokale werkgroep. Onder leiding van Chris Buter, bekend van de nieuwe KNNV Fotogids Mossen, bezoeken we dit gebied opnieuw. Hij tracht ons een aantal bryologische bijzonderheden te tonen. Start: 8:30 uur, bij metrostation Capelse Brug in Capelle a/d IJssel.Voor aanmelding (verplicht) zie de website van KNNV IJssel en Lek.

Zondag 12 september - KNNV Mossenexcursie Liesbos Breda

Beginnersexcursie mossen in het Liesbos door Henk Backx van de mossenwerkgroep Breda. Start: 9:00 uur op de parkeerplaats in de Willemstraat tegenover de VVV in Breda. Meer informatie op de website van KNNV afd. Breda.

Donderdagavond 16 t/m zondag 19 september - BLWG Najaarsweekend Schiermonnikoog

Het Waddeneiland Schiermonnikoog is al een behoorlijk aantal jaren niet door de BLWG bezocht. We verblijven op kampeerboerderij De Kooiplaats, vlak bij de eendenkooi, ten oosten van het dorp. Hier kunt u kamperen. Andere accomodatie dient u zelf te regelen (huisjes op de Kooiplaats zijn helaas niet meer beschikbaar). Denk eraan dat u uw auto op het vasteland dient achter te laten! Vervoer van bagage van veerboot naar kampeer- boerderij kan geregeld worden: dit svp melden bij uw opgave. Fiets huren kan vanaf aankomstplek veerboot. (Korst)mossenexcursies onder deskundige leiding zijn op vrijdag, zaterdag en zondag en starten om 9:00 uur vanaf de kampeerboerderij. Zie voor verslagen en soortenlijsten van vroegere excursies ons tijdschrift Buxbaumiella nrs.43, 47 en 48.

Zaterdag 9 oktober - Mossenexcursie Rheden

Mossenexcursie onder leiding van Jan Pellicaan naar de begraafplaats Heiderust te Rheden, een waar levermossen-eldorado. Start: 10:00 uur op de parkeerplaats voor de begraafplaats, Lentsesteeg, zijweg van de Arnhemsestraatweg, aan de westkant van Rheden. Eventueel afhalen van NS-station Rheden in overleg.

Woensdag 13 oktober - KNNV Korstmossencursus Amersfoort

KNNV afd. Amersfoort organiseert een korstmossencursus voor beginners (op woensdagavond 13 oktober en wandeling op zaterdagochtend 23 oktober) in Centrum voor Natuur en Milieu De Schothorst in Amersfoort. Docent: Leo Spier. Aanmelden bij: Arie van den Bremer (a.vandenbremer@tiscali.nl). Kosten: 8 euro (4 euro voor KNNV-leden).

Zaterdag 23 oktober - Mossenexcursie bij Heerde (Overijssel)

Mosseninventarisatie in een bosgebied in de omgeving van Heerde met Mariet van Gelder en leden van de plantenwerkgroep KNNV Epe-Heerde en Zwolle. Start: 10:00 uur op de parkeerplaats bij Het Erf van Daendels, Nieuwe Zuidweg te Heerde (km-hok 195-491).

Zaterdag 30 oktober - Korstmossenexcursie Amsterdam

Korstmossenexcursie in Amsterdam-Centrum onder leiding van Henk Timmerman. Steeds meer soorten keren terug in de hoofdstad, aangevuld met nieuwkomers: vaak zuidelijke soorten, al dan niet door mensenhand aangevoerd. Een kans om allerlei bijzondere soorten te leren kennen, waaronder Witkopvingermos en de uit Frankrijk aangevoerde Caloplaca cerinella en Caloplaca cerinelloides. Start: 12.00 uur hoek Prinsengracht/Amstelveld tegenover de Amstelkerk.

Donderdag 4 november - NHGL Lezing over mossen in Maastricht

Het Natuurhistorische Genootschap Limburg (Kring Maastricht) organiseert een lezing over mossen door Jan Kersten. Start: 20:00 uur in het Natuurhistorisch Museum te Maastricht. Aanmelden niet nodig.

Zaterdag 6 november - Korstmossenexcursie Schiedam

Korstmossenexcursie in het Prinses Beatrixpark in Schiedam onder leiding van Laurens Sparrius. Hier leert u de algemene korstmossen op bomen en steen kennen. Start: 10.00 uur bij de parkeerplaats aan de Parkweg.

Woensdag 10 november - KNNV Mossencursus Amersfoort

De KNNV afd. Amersfoort organiseert een mossencursus voor beginners (op woensdagavond 10 november en wandeling op zaterdagochtend 20 november) in Centrum voor Natuur en Milieu De Schothorst in Amersfoort. Docent: Jan Pellicaan. Aanmelden bij: Arie van den Bremer (a.vandenbremer@tiscali.nl). Kosten: 8 euro (4 euro voor KNNV- leden).

Zondag 14 november - NHGL Veenmossenexcursie Brussummerheide

Het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg organiseert een veenmossenexcursie door de Brunssummerheide met Lisa Op den Kamp. Vertrek: 10.00 uur van de manege Rode Beek, Ouverbergstraat te Brunssum.

Zaterdag 20 november - Mossenexcursie Kaapse Bossen

Deze excursie stond oorspronkelijk gepland voor deze datum, maar is verplaatst naar zaterdag 22 januari 2011.

Zaterdag 11 december - Mossenexcursie Zuid-Flevoland

Mossenexcursie onder leiding van Jan Pellicaan naar het Horsterwold of het Hulkesteinse Bos nabij Zeewolde (Zuid-Flevoland). De bossen van de Flevopolders leveren altijd wel verrassingen op en dat zal nu vast niet anders zijn. Start: 10.00 uur op de parkeerplaats van de Algemene Begraafplaats aan de Dasselaarweg 26 te Zeewolde.

Zaterdag 22 januari 2011 - Mossenexcursie Kaapse Bossen

Mossenexcursie onder leiding van Jan Pellicaan naar de Kaapse Bossen bij Doorn (Utrechtse Heuvelrug). Vooral interessant vanwege zijn vele doodhoutsoorten. Start: 10.00 uur op de parkeerplaats van de Kaapse Bossen, hoek Leersumse Straatweg (N225) en Maarsbergseweg. Eventueel afhalen van NS-station Driebergen-Zeist in overleg.

Zaterdag 5 februari - BLWG Mossenwerkdag Amersfoort

BLWG Werkdag in Amersfoort. Tijdens deze dag kunt u onder deskundige leiding mossen en korstmossen zoeken en determineren.

Zaterdag 26 februari - BLWG Lezingendag Tilburg