• No results found

3. DATABANK LAAG

3.13. Bedrijfsmodule

3.13.2. Bedrijfsgegevens

3.13.2.5. Kapitaal

Er zijn verschillende aspecten aan het kapitaal van een bedrijf. In deze sectie groeperen we de evolutie van het kapitaal, de obligatieleningen, het statutair winstverdelingssysteem en de afwijkingen hierop .

3.13.2.5.1. Evolutie van het kapitaal

In deze tabel worden alle kapitaalsverhogingen en –verlagingen opgenomen, tezamen met de datum waarop ze plaatsvonden. We slaan in deze tabel ook het startkapitaal op. Dit zijn gebeurtenissen die op één dag plaatsvinden, er hoeven hier dus geen periodes te worden opgeslagen.

Evolutie van het kapitaal Bedrijf

Datum Datum waarop de wijziging plaatsvond. Bedrag Het bedrijfskapitaal op de gegeven datum. Munteenheid Munteenheid waarin het kapitaal is gegeven. Omschrijvin

g

Een omschrijving van de kapitaalswijziging (vrije tekst), o.a. de verdeling in schijven

De informatie in het veld Omschrijving is vrije tekst en zal in het algemeen niet vertaald kunnen worden.

Deze tabel bevat ook de informatie over het beginkapitaal van een bedrijf. 3.13.2.5.2. Obligatieleningen

Een bedrijf kan obligatieleningen uitschrijven. Deze zijn opgenomen in de obligatiemodule.

3.13.2.5.3. Statutair winstverdelingssysteem

Ieder bedrijf heeft zijn eigen manier waarop de winst verdeeld wordt. Dit is geen gestructureerde informatie, maar wel een doorlopende tekst. De manier van werken kan in de loop der jaren veranderen.

Winstverdelingssysteem Bedrijf Verwijzing naar een uniek bedrijf Omschrijving Tekst die de winstverdeling beschrijft Periode

De informatie in het veld Omschrijving is vrije tekst en zal in het algemeen niet vertaald kunnen worden.

3.13.2.5.4. Winstverdelingssysteem bepaald door algemene aandeelhoudersvergadering

Het is mogelijk dat de winstverdeling niet volledig is vastgelegd, maar dat de algemene aandeelhoudersvergadering nog een deel kan bepalen. Deze beslissingen zijn opgenomen in de volgende tabel.

AV-winstverdeling

Bedrijf Verwijzing naar een uniek bedrijf

Omschrijving Tekst die de winstverdeling beschrijft, zoals deze op de algemene aandeelhoudersvergadering is bepaald.

Datum Datum waarop de verdeling is vastgelegd.

De informatie in het veld Omschrijving is vrije tekst en zal in het algemeen niet vertaald kunnen worden.

3.13.2.5.5. Financiële Diensten

De financiële diensten van een bedrijf kunnen geleverd worden door één of meerdere banken. Deze banken kunnen wijzigen in de tijd. Het ligt voor de hand dat een bank de financiële diensten van meerdere bedrijven kan verzorgen. We beschouwen een bank ook als een bedrijf waarvan we de volledige informatie kunnen opnemen in de databank.

We moeten wel opletten indien de bank die de financiële diensten verleent aan een bedrijf wordt overgenomen door een tweede bank. Daar deze tweede bank een andere interne code heeft, zullen er in deze tabel ook wijzigingen moeten plaatsvinden, om aan te geven dat de tweede bank de financiële diensten overneemt. Dit kan geautomatiseerd worden.

Financiële Diensten

Bedrijf Verwijzing naar een uniek bedrijf waarvoor we de financiële diensten beschrijven.

Bank Verwijzing naar een uniek bedrijf dat de financiële diensten levert. Dit kan eventueel een buitenlandse bank zijn, maar dit is geen probleem.

Periode

3.13.2.5.6. Krijgen van subsidies

Een bedrijf kan subsidies van allerlei aard krijgen. Een gedetailleerde bespreking volgt in Sectie 3.13.10.

3.13.2.5.7. Aandeelhouders

Het zal niet mogelijk zijn om alle aandeelhouders te kennen, doch de grote, niet-anonieme aandeelhouders worden vermeld in jaarverslagen en sommige prospectussen. De participaties van bedrijven zijn recentelijk ook in elektronische vorm verkrijgbaar. Zowel personen, de overheid als bedrijven kunnen aandeelhouder zijn. Het aantal aandelen van een aandeelhouder kan wijzigen. Indien een aandeelhouder (tijdelijk) geen aandelen meer heeft van een bedrijf, wordt dit niet expliciet vermeld in de databank.

Een aandeelhouder kan in het bezit zijn van verschillende types aandelen. Het aantal aandelen van elk van deze types kan verschillend zijn.

Het aandeelhouder zijn is feitelijk een relatie tussen enerzijds een aandeel en anderzijds een persoon, de overheid of een bedrijf. Bij deze relatie zijn nog wel de volgende karakteristieken gekend:

Aandeelhouder

Bedrijf / Aandeel Verwijzing naar een uniek bedrijf, waarvan hier een aandeelhouder gegeven wordt. Generalisatie probleem.

Aandeelhouder Verwijzing naar een unieke aandeelhouder. Dit kan een persoon, een bedrijf, een overheid,… zijn. Generalisatieprobleem, zie Sectie 3.2.8.

Oprichter Geeft aan of de aandeelhouder, ook oprichter is van het bedrijf. Percentage Het percentage dat deze aandeelhouder bezit van dit aandeel

tijdens de gegeven periode.

Aantal Het aantal aandelen van de aandeelhouder.

inbreng is beschreven in een tekst. Periode

Het aandeelhouder zijn is een n-op-m relatie, d.w.z. dat ieder bedrijf of persoon meerdere aandeelhouders kan hebben, en iedere aandeelhouder kan meerdere aandelen bezitten.

Om de aandeelhouders van een bedrijf te kennen, zal men via het bedrijf eerst naar de aandelen moeten kijken, en dan kijken welke personen of groepen in het bezit zijn van deze aandelen.

3.13.2.5.8. Resultatenrekening

Een bedrijf heeft ieder boekjaar een resultatenrekening. Zie Sectie 3.15.1. 3.13.2.5.9. Balans

Een bedrijf heeft ieder boekjaar een balans. Zie Sectie 3.15.2. 3.13.2.5.10. Materiële activa

In sommige gevallen vindt men beschrijvingen van de activa van een bedrijf. Zonder een uitgebreide studie van al het materiaal, is het moeilijk in te schatten of het mogelijk is voor ieder individueel stukje activa de periode, tijdens dewelke het in het bezit was van een specifiek bedrijf, terug te vinden. We gaan daarom toelaten dat de gebruiker meerdere activa kan koppelen aan een bedrijf en voorzien de ruimte om eventueel een periode te specificeren.

Materiële activa

Bedrijf Verwijzing naar een uniek bedrijf dat deze activa bezit

Omschrijving Omschrijving van de activa van een bedrijf tijdens de gegevens periode.

Periode

De informatie in het veld Omschrijving is vrije tekst en zal in het algemeen niet vertaald kunnen worden.