• No results found

Kan verbreding de toekomstige inkomensdaling compenseren?

Deelgebied Zuidelijk en Oostelijk Flevoland

7. Evaluatie en slotbeschouwing

7.2 Kan verbreding de toekomstige inkomensdaling compenseren?

7.2.1 Terugblik op de methode, met name op de meest cruciale aannames

Hoofdstuk 4 gaf twee schattingen van de toekomstige daling van het landbouwinkomen over een periode van 11 jaar als gevolg van diverse factoren waaronder Agenda 2000. De onzekere factor op basis waarvan beide schattingen van elkaar verschillen, is of er onder invloed van de inkomensdaling wel of niet een versnelling zal optreden in de trendmatige daling van het aantal landbouwbedrijven.

De schatting met een versnelde vermindering van het aantal landbouwbedrijven heet hieronder de meest gunstige schatting. Dit omdat er bij een versnelde afvloeiing meer ruimte komt voor schaalvergroting van grondgebonden landbouw op blijvende bedrijven. De inkomensschattingen op basis van een versnelde afname van het aantal bedrijven wor- den hieronder beschouwd als tevens de meest waarschijnlijke schattingen.

De versnelling ten opzichte van de trendmatige daling van het aantal landbouwbe- drijven is voor Weidegebied en Droogmakerijen bepaald op jaarlijks 1% extra vermindering van het aantal bedrijven, en voor Zuidelijk en Oostelijk Flevoland op de helft hiervan (0,5%). Relatief gezien gaat het ook in het laatste deelgebied om een forse toename (van 1 naar 1,5% afname per jaar).

De redenen waarom in Zuidelijk en Oostelijk Flevoland de afname van het aantal landbouwbedrijven met grondgebonden landbouw (dat wil zeggen zonder de slinkende groep fruitteeltbedrijven) op een veel lager peil blijft dan in andere deelgebieden is de spe-

deelgebieden. De versnelde daling wordt vooral ingegeven door het grote aantal 'midden- bedrijven' waarvan een fors aantal bij de toekomstige inkomensdaling over de rand valt. In het Weidegebied waar de reeds forse afname van het aantal bedrijven verder versnelt (van 3,5 naar 4,5% per jaar) speelt ook een rol dat de voorziene prijsdaling in de melkveehoude- rij ingrijpender is dan in de akkerbouw, en dat de concurrentiepositie vergeleken met andere gebieden relatief ongunstig is (enig verlies van quotum).

Ook wat betreft het extra inkomen uit verbrede en verdiepte bedrijfsontwikkeling zijn er twee schattingen (zie hoofdstuk 6). De meest onzekere factor is of de ruimte in de 'markt voor verbreding/verdieping' overwegend valt te beschouwen als een gegeven voor boeren of dat zij een flinke speelruimte hebben om zich een markt te creëren.

In de minst gunstige schatting (zie ook tabel 7.1) blijft de berekende ruimte in de markt beperkt tot de vraag naar goederen en diensten van verbrede en verdiepte landbouw die zich nu reeds aftekent. Dit heet hier de minst gunstige schatting (= voorzichtige schat- ting uit hoofdstuk 6) omdat deze het minst bijdraagt aan het compenseren van het inkomensgat dat valt in de landbouw.

De andere schatting heet hier de meest gunstige schatting (= ambitieuze schatting uit hoofdstuk 6) omdat deze berust op de veronderstelling dat inspanningen van aanbieders, qua productinnovatie en marketing, de consumentenvraag nog sterk zullen stimuleren. De minst gunstige schattingen worden hieronder voor alle deelgebieden tevens beschouwd als de meest waarschijnlijke schattingen. Bedenk dat deze relatief bescheiden schattingen toch enigszins een taakstellend karakter hebben omdat deze mede berusten op verwachtingen van organisaties waarin voorgenomen eigen marktinspanning is verdisconteerd.

7.2.2 Toelichting bij de overzichtstabel 7.1

De laatste kolom in de overzichtstabel geeft de meest waarschijnlijke inkomensontwikke- ling op landbouwbedrijven in de drie deelgebieden en in het totale Randstadgebied. Beide andere kolommen geven een indruk van de bandbreedte in deze ontwikkeling. Kolom 1 combineert de minst gunstige variant voor de geschatte ontwikkeling van het landbouwin- komen met de minst gunstige variant voor het aanvullend inkomen uit verbreding/ verdieping (zie voorgaande). Kolom 2 combineert beide meest gunstige varianten.

Het eerste kengetal is 'inkomen nu op blijvende bedrijven'. Dit inkomen in de uit- gangssituatie is niet in alle kolommen hetzelfde. In beide kolommen met een relatief sterke vermindering van het aantal bedrijven hebben verdwijnende bedrijven als het ware een deel van het agrarisch inkomen in het gebied meegenomen.

Tabel 7.1 Kan verbrede/verdiepte bedrijfsontwikkeling de inkomensdaling tot en met 2007 compenseren?

Schattingen van gezinsinkomen uit het eigen bedrijf Schattingen m.b.t. landbouwinkomen en verbreding-

(in mln. gld.) inkomen



minst gunstig meest gunstig meest waar-

schijnlijk Weidegebied

Huidige inkomen op alle blijvende bedrijven 207,0 189,3 189,3

Ontwikkeling landbouwinkomen a) -87,9 -33,0 -33,0

Inkomen uit extra verbreding/verdieping (v/v) +6,0 +14,2 +6,0

Inkomensontwikkeling na extra v/v -81,9 -18,8 -27,0

Mate waarin v/v inkomensdaling compenseert (%) 7 43 18

Inkomensverlies (of winst) t.o.v. uitgangssituatie (%) -40 -10 -14

Droogmakerijen

Huidige inkomen op alle blijvende bedrijven 111,3 101,5 101,5

Ontwikkeling landbouwinkomen a) -36,2 -7,0 -7,0

Inkomen uit extra verbreding/verdieping (v/v) +1,6 +3,6 +1,6

Inkomensontwikkeling na extra v/v -34,6 -3,4 -5,4

Mate waarin v/v inkomensdaling compenseert (%) 4 51 23

Inkomensverlies (of winst) t.o.v. uitgangssituatie (%) -31 -3 -5

Zuidelijk en Oost-Flevoland

Huidige inkomen op alle blijvende bedrijven 89,0 84,5 84,5

Ontwikkeling landbouwinkomen a) -26,8 -13,7 -13,7

Inkomen uit extra verbreding/verdieping (v/v) +2,8 +5,2 +2,8

Inkomensontwikkeling na extra v/v -24,0 -8,5 -10,9

Mate waarin v/v inkomensdaling compenseert (%) 10 38 20

Inkomensverlies (of winst) t.o.v. uitgangssituatie (%) -27 -10 -13

Randstadgebied totaal

Huidige inkomen op alle blijvende bedrijven 407,4 375,3 375,3

Ontwikkeling landbouwinkomen a) -150,9 -53,7 -53,7

Inkomen uit extra verbreding/verdieping (v/v) +10,5 +23,1 +10,5

Inkomensontwikkeling na extra v/v -140,4 -30,6 -43,2

Mate waarin v/v inkomensdaling compenseert (%) 7 43 20

Inkomensverlies (of winst) t.o.v. uitgangssituatie (%) -34 -8 -12

a) Ontwikkeling landbouwinkomen na externe veranderingen (onder andere Agenda 2000) en aanpassingen in agrarische structuur en functioneren.

7.2.3 Conclusies Randstadgebied totaal: zelfs bij gunstige schattingen blijft inkomensver- lies

2. Bij de minst gunstige schattingen bedraagt de inkomensdaling 151 miljoen gulden en dit valt voor een nog veel kleiner deel (7%) te compenseren met extra verbreding/ verdieping. Het resterend inkomensverlies bedraagt ruim eenderde van het aanvan- kelijk inkomen.

3. Zelfs bij de meest gunstige schattingen wordt minder dan de helft (34%) van het in- komensverlies (54 miljoen gulden) gecompenseerd door extra inkomen uit verbreding/verdieping. Het resterend inkomensverlies is echter ten opzichte van de uitgangssituatie vrij beperkt (8%).

7.2.4 Conclusies Weidegebied: verbreding is geen remedie voor inkomensachterstand

1. Meest waarschijnlijke schattingen: Het inkomen zal iets meer dalen dan in het totale Randstadgebied. Dit hangt vooral samen met sectorale invloeden (melkprijsdaling). Het verlies aan landbouwinkomen (33 miljoen) wordt voor 14% gecompenseerd door extra inkomen in verbreding/verdieping.

2. Minst gunstige schattingen: Deze wijken voor het weidegebied weinig af van die in het totale Randstadgebied. Een resterend inkomensverlies van 40% zal echter bij een ongunstige uitgangssituatie extra hard aankomen.

3. Meest gunstige schattingen: Het Weidegebied verschilt vrij weinig van het totale Randstadgebied. Ondanks de aanzienlijke uitbreiding van verbreding/verdieping compenseert dit het inkomensverlies voor slechts een derde deel. Het resterend in- komensverlies bedraagt 10%. De reden waarom het Weidegebied ondanks de ingrijpende daling van de melkprijs nauwelijks slechter scoort dan het totale Rand- stadgebied is de relatief snelle daling van het aantal bedrijven.

7.2.5 Conclusies Droogmakerijen: vrij weinig daling van inkomen, vrij weinig verbre- ding/verdieping, daling aantal bedrijven van cruciaal belang voor inkomen blijvers

1. Meest waarschijnlijke schattingen: De procentuele daling van het landbouwinkomen is veel geringer dan in het Weidegebied. Ook de toename van verbreding/verdieping als percentage van het gebiedsinkomen stelt echter veel minder voor. Toch is het dekkingspercentage (23% van inkomensdaling) wat hoger dan in het Weidegebied. De resterende inkomensdaling (5%) is in Droogmakerijen vrij gering.

2. Minst gunstige schattingen: Nu is er wel een aanzienlijke resterend inkomensverlies (31%) op bedrijven van blijvers. Een versnelde daling van het aantal bedrijven heeft dit in de meest waarschijnlijke schattingen (zie punt 1) voorkomen.

3. Meest gunstige schattingen: Het dekkingspercentage (verbreding/inkomensverlies) is vrij hoog (51%). Dit komt echter eerder door een vrij geringe daling van het land- bouwinkomen dan door een indrukwekkende verbreding.

7.2.6 Conclusies Zuidelijk en Oost-Flevoland: Koplopergebied met kansen en bedreigin- gen

meer dan in Droogmakerijen. Hierdoor is het dekkingspercentage (verbre- ding/inkomensverlies) hoger dan in het totale Randstadgebied. Het resterend inkomensverlies ligt vrijwel op het zelfde peil als in het totale Randstadgebied. Het verlies krijgt meer reliëf wanneer het wordt uitgedrukt in guldens. Dit deelgebied heeft in de uitgangssituatie relatief grote bedrijven waarop relatief goede inkomens worden behaald.

2. Minst gunstige schattingen: Dit geeft een relatief gunstig beeld. Het inkomen daalt met 'slechts' 27% (Randstad 34%) mede doordat verdieping een relatief groot deel van inkomensverlies in de landbouw compenseert.

3. Meest gunstige schattingen: De ontwikkeling van landbouwinkomen en extra inko- men uit verbreding/verdieping wijken nauwelijks af van die in het totale Randstadgebied.