• No results found

Kadernota hernieuwbare energie

In document Jaarverslag 2020 (pagina 37-41)

3. Herijking subsidiebeleid

6.1 Kadernota hernieuwbare energie

Oorspronkelijk zou een apart traject worden doorlopen. Dit is, mede vanwege corona, vertraagd. Wij hebben nu voor de verdere uitwerking van de kaders voor hernieuwbare energie aansluiting gezocht met het proces rondom de Omgevingsvisie.

38

Hoofdstuk 8 || Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

1. Hoogtepunten

Volkshuisvesting

Er is onverminderd veel vraag naar woningbouw.

Hierop spelen wij in met de (her)ontwikkeling op gemeentelijke ontwikkellocaties (zoals Ter Borch, Vries Zuid en op termijn ook het PBH-terrein).

Ook door de markt zelf wordt hier via bouwplaninitiatieven op ingespeeld. De gemeente heeft dan de rol om dit (wanneer dit past binnen de beleidsuitgangspunten) planologisch mogelijk te maken.

In 2020 is bijvoorbeeld de procedure voor de ruimte voor ruimte regeling van het voormalige agrarische perceel aan de Meester Croneweg 3 in Oudemolen succesvol afgerond en is de bouw van drie woningen in dit dorp begonnen. Ook is de bouw van 10 woningen op de locatie van de voormalige ontmoetingskerk aan de Oude Asserstraat in Vries gestart en zijn in het oude gemeentehuis van Vries huurappartementen gerealiseerd.

Andere in het oog springende projecten zijn Huis te Zeijen waarvan het bestemmingsplan uiteindelijk met een uitspraak van de Raad van State onherroepelijk is geworden. De realisatie van een innovatief woon-zorgconcept met 16 levensloop bestendige woningen is hiermee mogelijk gemaakt. De plannen voor de transformatie van het Noorder Sanatorium zijn gereed en in het eerste kwartaal van 2021 kan de procedure voor de omgevingsvergunning worden gestart.

In Eelde is een omgevingsvergunning aangevraagd voor de realisatie van huurappartementen op de voormalige HUBO-locatie aan de Hoofdweg 88. Zowel in Eelde als in Vries zijn gesprekken gaande om leegstand en open plekken in deze kernen op te vullen. Voorbeeld hiervan is de locatie Koops/Doedens (Eelde) waarvan besluitvorming in 2021 zal plaatsvinden.

Sociale volkshuisvesting

Conform de prestatieafspraken is met de woningcorporaties Woonborg en Stichting Eelder Woningbouw (SEW) afgesproken om de sociale woningvoorraad op peil te houden. Daarnaast is afgesproken om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen en kwalitatief te verbeteren. In Zuidlaren worden 48 woningen aan de Oranjelaan en Margrietlaan vervangen door nieuwbouw, datzelfde geldt voor 18 woningen aan de Tipkampen en Sprikkenveen in Vries. De vervangende nieuwsbouw in Vries en Zuidlaren zijn levensloopbestendig. Woonborg gaat 15 sociale huurwoningen realiseren op de Tynaarlosestraat in Vries, de verwachting is dat de bouw kan starten in 2021. Woonborg heeft de intentie om 12 nieuwbouwwoningen in Vries Zuid te realiseren, het bestemmings-plan voor Vries Zuid is door de raad op 15 december 2020 vastgesteld. Met SEW zijn we in gesprek over een aantal vrijkomende locaties in Eelde-Paterswolde, SEW heeft de voorkeur voor de locatie van OBS De Kooi.

Vrijkomende locaties maatschappelijk Vastgoed

Voor de vrijkomende maatschappelijke locaties in Eelde-Paterswolde is door ons college in 2020 een ontwikkelrichting bepaald in het plan van aanpak “Vrijkomende locaties Maatschappelijk Vastgoed”. Bij brief van 29 juni 2020 is de raad hierover geïnformeerd.

In 2021 wordt de uitgezette koers voor deze locaties voortgezet. We zijn inmiddels gestart met de locaties De Kooi en Bladergroenschool. Deze locaties zullen worden ingezet voor woningbouw, onder andere ook sociale woningbouw via de SEW. Voor de Bladergroenschoollocatie voeren wij voor de lange termijn onder meer nadere verkoop / realisatiebesprekingen met de Stichting Knarrenhof. Voor de korte termijn zijn wij in gesprek met het COA voor de tijdelijke inzet van deze locatie voor asielzoekers.

Zoals wij ook in onze brief aan de raad al hebben aangegeven hebben wij er voor gekozen om de planontwikkeling op deze percelen over te laten aan de ontwikkelende partijen met wie wij de verkoopbesprekingen voeren. Dit houdt in dat de ontwikkelaar / ontwikkelende partij verantwoordelijk is voor het vraaggestuurd bouwen, het opstellen van een bestemmingsplan, het bouwrijp maken van het terrein, etc. Dit uiteraard binnen de meegegeven kaders. Er wordt geen grondexploitatie gevoerd, maar de afspraken over het bouwplan, het aan te leggen openbaar gebied, planschades, etc. zullen in een overeenkomst worden vastgelegd. De hierbij door de gemeente te maken plan- en verkoopkosten worden in Hoofdstuk 0 van de begroting verantwoord. Daar zal te zijner tijd ook de verkoopopbrengst worden verantwoord.

Ter Borch

Woonwijk Ter Borch

Bruggen Waterwijk

Wij hebben de raad eerder al geïnformeerd over schade aan de bruggen in de Woltsingel en de ingestelde gewichtsbeperkingen van de bruggen naar de eilanden op de Waterwijk. Naar aanleiding van deze schade is onderzoek gedaan naar alle bruggen in Waterwijk. Uit dit onderzoek is gebleken dat de fundering voldoende is maar dat het dek niet volledig voldoet. In de grex is een bedrag voor dit herstel opgenomen. Er wordt een herstelplan inclusief kostenraming opgesteld.

Entreegebied

De gemeenteraad heeft in mei 2019 besloten het bestemmingsplan voor de realisatie van de supermarkt Ter Borch niet vast te stellen. Tegen dit besluit is beroep bij de Raad van State aangetekend door een aantal partijen. De initiatiefnemer heeft ons ook aansprakelijk gesteld voor de uitkomst van de besluitvorming. Deze aansprakelijkheid wordt door ons niet erkend. Tot de uitspraak van de Raad van State gaan wij niet met (andere) marktpartijen in onderhandeling over de realisatie van nieuwe bouwplannen op die plaats. De RvS heeft aangegeven dat er op 29 maart 2021 een zitting is.

Voor de invulling van het zuidelijk deel van het entreegebied zijn we in overleg met een ontwikkelaar voor een woningbouwprogramma.

Rietwijk Zuid

Het woonrijpmaken van de eilanden De Grasjuffer, De Waterjuffer en de Vuurjuffer heeft helaas vertraging opgelopen door aan de zuidzijde– door de nutsbedrijven – verkeerd gelegde kabels en leidingen. Hierdoor kunnen de wadi’s niet worden aangelegd en bomen niet worden geplant. We hebben hierover stevig overleg gevoerd met de nutsbedrijven om dit op te lossen. Er wordt nu gewerkt aan een planning om het verleggen van de kabels voor de zomer uitgevoerd te hebben zodat aansluitend de straat woonrijp kan worden gemaakt. Komend plantseizoen, vanaf november, kunnen dan ook de bomen geplant worden.

Rietwijk Noord Keizerlibel

Geconstateerd is dat de projectmatige woningen op de Keizerlibel te ver naar voren zijn gebouwd. Hierdoor ligt een deel van de kabel-en leidingenstrook in de voortuinen in plaats van in een gemeente-lijke groenstrook en is aan de achterzijde niet de twee meter water geleverd. Wij zijn hierover in overleg met de ontwikkelaar en de bewoners van de woningen. We streven ernaar een oplossing te vinden die recht doet aan het beeld dat wij voor dit eiland hebben vastgelegd.

Groote Veen

Het project is in de afrondende fase. De laatste kavels zijn in optie. Verkopen zijn voorspoedig verlopen. Gedurende de looptijd van het project zijn steeds waar mogelijk straten woonrijp gemaakt. Gestart is nu met het laatste deel vanaf de Siegerslag richting de Reeakker. Van de laatste vijf kavels zijn twee verkocht maar nog niet geleverd en drie in optie. De verwachting is dat we in 2021 uitverkocht zijn.

Woningbouwontwikkeling Vries Zuid

Nog net voor het einde van het jaar heeft de raad het bestemmingsplan, het beeldkwaliteitsplan en de grondexploitatie voor Vries Zuid vastgesteld. De gehele planvorming is ruim binnen de twee jaar afgerond, inclusief een uitgebreid participatieproces. Vries Zuid wordt een gemêleerde woonwijk met ruimte voor specifieke woonwensen en verschillende doelgroepen. Er is ruimte voor maximaal 75 woningen. De verwachting is dat de eerste woningen eind 2022 worden gebouwd.

40

Nieuwbouwplannen Zuidoevers en Donderen uitverkocht

In 2020 zijn de laatste kavels in zowel het nieuwbouwplan Zuidoevers in De groeve als het plan in Donderen verkocht en gepasseerd. In Zuidovers zijn 25 kavels verkocht, in Donderen 9 kavels.

Omgevingswet en Omgevingsvisie

Omgevingsvisie

Het participatieproces is in 2019 gestart en in 2020 verder gaan. Er hebben diverse bijeenkomsten plaatsgevonden met inwoners en andere stakeholders. Corona heeft voor enige vertraging in de planning gezorgd. In 2021 wordt de concept omgevingsvisie opgesteld, de voorlopige planning is dat de raad eind 2021 wordt gevraagd de omgevingsvisie vast te stellen.

Omgevingswet

De Omgevingswet is met een jaar uitgesteld tot 1 januari 2022. Naast corona speelde ook de ontwikkeling van (landelijke) digitale infrastructuur een rol bij het uitstel. We bereiden interne werk-processen en digitale voorzieningen voor en ontwikkelen kennis en vaardigheden, zodat wij klaar zijn voor de geplande invoering van de omgevingswet op 1 januari 2022. De samenwerking in Drents verband binnen het Omgevingsplatform Drenthe (OPD) is ondanks de beperkingen door de coronapandemie goed op gang gekomen. We pakken gezamenlijk werkzaamheden op, waarvan alle partners kunnen profiteren. Het omzetten van bestemmingsplannen en beheersverordeningen naar een Omgevingsplan gaan wij gefaseerd uitvoeren. Dat gebeurt in de periode na vaststelling van de Omgevingsvisie. Het nieuwe gemeentelijke Omgevingsplan dient uiterlijk in 2029 gereed te zijn. Het besluit over de invoeringsdatum van de Omgevingswet is niet controversieel verklaard.

Indicatoren

Onderstaande indicatoren zijn overgenomen uit het Besluit begroting en verantwoording. Meer informatie en meer gegevens zijn te vinden op www.waarstaatjegemeente.nl.

Verplichte indicatoren (Besluit begroting en verantwoording) Norm Tynaarlo 2018 2019 2020

Gemiddelde WOZ waarde Duizend euro € 256 € 269 € 288

Demografische druk % 88,9% 89,3% 89,9% Gemeentelijke woonlasten eenpersoonshuishouden In Euro’s € 592 € 583 € 601 Gemeentelijke woonlasten meerpersoonshuishouden In Euro’s € 644 € 629 € 647 Meetdatum 11-05-2021

N.n.b.: Waarde van indicator is nog niet bekend

3. Realisatie doelstellingen en verantwoording besluitvorming gemeenteraad

Nr. Ambitie Actie Realisatie Status

1. Kwantitatief en kwalitatief op peil houden van de sociale volkshuisvesting / woningvoorraad

1.1 Maken nieuwe prestatieafspraken. Ja

2. Blijven inzetten op huisvesting statushouders

2.1 Dit maakt deel uit van de prestatieafspraken. Ja

3. Opstellen omgevingsvisie en implementeren omgevingswet

3.1 Omgevingsvisie: ophalen input middels participatie en verwerken uitkomsten.

In ontwikkeling

3.2 De organisatie volgt de ontwikkelingen van de Omgevingswet en wordt

door middel van cursussen en interne bijeenkomsten voorbereid.

Ja

3.3 We passen onze werkprocessen aan, zorgen dat onze digitale

systemen op orde zijn en we optimaal met onze zaaksystemen werken.

In ontwikkeling

4. Implementeren wet kwaliteitsborging voor het bouwen

4.1 Herijken werkprocessen. In

ontwikkeling

4.2 Indien nodig medewerkers opleiden. In

4. Toelichting op afwijkingen

In document Jaarverslag 2020 (pagina 37-41)