• No results found

Kabels, leidingen en straalverbindingen

Teneinde een goede belangenafweging mogelijk te maken voor de vele functies bin-nen een plangebied is het noodzakelijk om inzicht te hebben in de ligging en eigen-schappen van de binnen het plangebied voorkomende kabels, leidingen en straalpa-den van bovenlokaal niveau (bijv. hogedrukwaterleiding of gastransportleiding, niet de huisaansluitingen).

Er is in het plangebied een hogedruk gasleiding van de Gasunie gelegen. Deze buis-leiding ligt aan de noordwestzijde van het plangebied, langs de Nieuwersluizerweg.

Op de verbeelding is de leiding opgenomen als een dubbelbestemming, waarbij aan weerzijde van de leiding een breedte van 4 m is gehanteerd. In de regels is vastge-legd dat deze zone vrij van bebouwing blijft. De externe veiligheidsituatie van de ho-gedruk gasleiding is beschreven in paragraaf 4.6.

Andere leidingen, kabels of straalverbindingen zijn er niet in Slootdorp.

Croonen Adviseurs Westbv

| 23

24 september 2009

5

In dit hoofdstuk wordt aangegeven hoe het beleid en de planuitgangspunten zijn ver-woord in de planregels. Zo wordt een toelichting gegeven op het juridische systeem en op de afzonderlijke bestemmingen.

Ook wordt in dit hoofdstuk de verhouding met wet- en regelgeving naast het bestem-mingsplan aangegeven. En wordt een toelichting gegeven op de gehanteerde syste-matiek.

5.1 Algemeen

Dit bestemmingsplan is voornamelijk conserverend van aard. Het plan geeft actuele regels voor bebouwing en gebruik waarbij de bestaande situatie met de daarbij beho-rende rechten uitgangspunt was. Voor zover uitvoering van het bestemmingsplan een gemeentelijke taak is, ligt deze vooral op het vlak van beheer en handhaving van de regelingen.

Bij het opstellen van de bestemmingen en de regels zijn een zo eenvoudig en over-zichtelijk mogelijke indeling en redactie nagestreefd. Voorts is het aantal regels van een bestemming beperkt en zijn deze regels, waar mogelijk, ruim geformuleerd. De inhoud en de methodiek zijn volgens “De Standaard vergelijkbare bestemmingplan-nen” (SVBP 2008), de landelijke standaard voor het digitaal uitwisselbare en raad-pleegbare plan.

In het plan zijn enkele ontheffingsmogelijkheden opgenomen voor ondergeschikte af-wijkingen van het bestemmingsplan. Indien burgemeester en wethouders het voorne-men hebben gebruik te maken van hun ontheffingsbevoegdheid wordt het voornevoorne-men om een ontheffing te verlenen gepubliceerd waarna het ontwerp van het besluit twee weken ter inzage ligt gedurende welke termijn zienswijzen schriftelijk naar voren kun-nen worden gebracht.

De regels bestaan uit de volgende vier hoofdstukken:

Hoofdstuk I: Inleidende regels, waarin onder meer de begripsbepalingen, dat wil zeggen wat in dit hoofdstuk onder bepaalde begrippen wordt verstaan.

Daarnaast zijn de meetregels opgenomen, waarin de wijze van meten die in dit plan moet worden gehanteerd, is aangegeven.

Hoofdstuk II: Bestemmingsregels, waarin de op de kaart aan de gronden gegeven bestemmingen zijn verklaard, is bepaald waarvoor deze mogen worden gebruikt, wat hierop mag worden gebouwd en in welke vorm.

Hoofdstuk III: Algemene regels, zoals de algemene ontheffingsbevoegdheid en pro-cedureregels die daarbij gelden. Tevens is een algemene gebruiksbe-paling opgenomen met de gebruiksontheffing voor het meest doelmatig gebruik.

Hoofdstuk IV: Overgangs- en slotregel.

Naast de bestemmingsplanregeling gelden nog (vele) andere wettelijke regelingen voor het gebied. Deze wettelijke regelingen hebben veelal een geheel ander doel dan het bestemmingsplan. Dit betekent dat deze wetgeving naast het bestemmingsplan blijft staan en van toepassing is. Het bestemmingsplan laat deze wettelijke regelingen derhalve onverlet.

Een en ander betekent in de praktijk dat bij het opstellen van het bestemmingsplan bezien dient te worden in hoeverre er ruimtelijk relevante wetgeving is, die van invloed kan zijn op de inrichting van het bestemmingsplan. Het kan daarbij ook zo zijn dat een bepaalde handeling, hoewel het bestemmingsplan deze handeling toelaat, op grond

van deze wetgeving niet toelaatbaar is of dat voor die handeling eerst nog een onthef-fing noodzakelijk is.

In het plangebied zijn 11 bestemmingen weergegeven. Hieronder wordt een nadere beschouwing gegeven van deze bestemmingen.

5.2 De bestemmingen

Bedrijventerrein (BT) artikel 3

Deze bestemming omvat de grotere concentraties van bestaande bedrijven in het noord-westelijk gedeelte van het plangebied. Bebouwing is uitsluitend toegestaan bin-nen de bouwvlakken, die geheel mogen worden bebouwd, met dien verstande dat ie-der bedrijf moet voorzien in zijn eigen parkeerbehoefte en laden en lossen ook plaats vindt op eigen terrein. Dit is dus zowel mogelijk binnen als buiten het bouwvlak. Buiten het bouwvlak is, behalve voor parkeren en laden en lossen, verder ruimte voor ver-harding, ontsluiting, manoeuvreren of voor groenvoorziening. Binnen de bestemming

“Bedrijventerrein” zijn bedrijfswoningen toegestaan, uitsluitend waar dat op de ver-beelding is aangegeven.

In het voorschrift is gebruik gemaakt van de zoneringsmethodiek van “Bedrijven en milieuzonering” (VNG, 2007), om de milieubelasting op de omgeving vanwege de be-drijven binnen aanvaardbare normen te houden. Bebe-drijven tot categorie 3.2 zijn toe-gestaan zoals die voorkomen op de als bijlage opgenomen “Staat van Bedrijfsactivitei-ten”. Dit zijn bedrijven die voor wat betreft geluidproductie, verkeersaantrekkende werking, gevaar, stof e.d. in de nabijheid van woningen kunnen worden geplaatst.

Hierbij is rekening gehouden met de bestaande bedrijvigheid in dit gedeelte van het plangebied.

Bedrijfsfuncties, die niet in de Staat van bedrijven worden genoemd maar die qua mi-lieu-uitstoot vergelijkbaar zijn met categorie 3.2 bedrijven, worden ook bij recht toege-staan. Een specifiek milieurapport zal in zo’n geval moeten aantonen dat zo’n bedrijf voldoet aan maximaal categorie 3.2.

Uitsluitend ter plaatse van het bedrijf aan de Kadeweg 3 is een bedrijf toegestaan uit de categorie 4.2. Tevens is hier, ter plaatse van de aanduiding op de verbeelding een verkooppunt voor motorbrandstoffen met lpg toegestaan. In de milieuvergunning van het bedrijf is de doorzet van lpg gelimiteerd waardoor wordt voldaan aan de in acht te nemen afstand tussen het vulpunt en in de omgeving voorkomende kwetsbare objec-ten.

Ontheffing kan worden verleend door burgemeester en wethouders voor bedrijven uit ten hoogste één categorie hoger mits het betrokken bedrijf naar aard en invloed op de omgeving geacht kan worden te behoren tot de reeds toegelaten categorieën.

Burgermeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen voor het omzetten van be-drijfswoningen naar reguliere woningen en voor het mogelijk maken van risicovolle bedrijven waarbij rekening moet worden gehouden met het bepaalde in de Regeling Externe Veiligheid Inrichtingen (REVI) en het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen (BEVI).

Centrum (C) artikel 4

Binnen deze bestemming zijn de diverse voorzieningen, die van oudsher aan de Brink zijn gevestigd, ondergebracht. Het gaat daarbij om winkels, horeca, kantoren, dienst-verlening, bedrijven en daarbij behorende woningen.

Croonen Adviseurs Westbv

| 25

24 september 2009

De functies zijn vrij uitwisselbaar met uitzondering van de horeca die alleen daar is toegestaan waar dat op de verbeelding is aangegeven.

De centrumfuncties worden uitgeoefend binnen de eerste bouwlaag (begane grond verdieping) met daarboven de woonfunctie.

De bebouwingsmogelijkheden binnen deze bestemming gaan uit van de bestaande hoofdgebouwen en bieden ruime mogelijkheden voor het realiseren van aan,- uit- en bijgebouwen en bedrijfsgebouwen.

In het voorschrift is gebruik gemaakt van de zoneringsmethodiek van “Bedrijven en milieuzonering” (VNG, 2007), om de milieubelasting op de omgeving vanwege de be-drijven binnen aanvaardbare normen te houden. Uitsluitend bebe-drijven uit de categorie 1 en 2 zijn toegestaan zoals die voorkomen op de als bijlage opgenomen “Staat van Bedrijfsactiviteiten”. Dit zijn bedrijven die voor wat betreft geluidproductie, verkeers-aantrekkende werking, gevaar, stof e.d. in de onmiddellijke nabijheid van woningen kunnen worden geplaatst. Hierbij is rekening gehouden met de bestaande woningen boven of in de directe nabijheid van de bedrijvigheid.

Detailhandel (DH) artikel 5

De fietsenwinkel aan de Kruisstraat 1 is als detailhandel in het plan opgenomen. De bebouwingsnormen staan op de verbeelding aangegeven.

Groen (G) artikel 6

Binnen deze bestemming zijn de grotere groenelementen opgenomen waarbinnen ook mogelijkheden voor paden, speelvoorzieningen en water zijn geregeld.

Maatschappelijk (M) artikel 7

De kerken, scholen, culturele voorzieningen en overige maatschappelijke functies bin-nen het plangebied zijn aangewezen als “Maatschappelijk”. Binbin-nen het bouwvlak mag worden gebouwd conform de regels zoals die staan opgenomen op de verbeelding.

Buiten het bouwvlak is ruimte voor parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen, speel-voorzieningen, erven en open terreinen.

Recreatie-Volkstuin (R-VT) artikel 8

Deze bestemming geldt voor de volkstuinen aan de Nieuwesluizervaart. Er is de ruim-te geboden om kassen of bergingen ruim-te bebouwen met een oppervlakruim-te van maximaal 4 m2 en een hoogte van maximaal 1,5 meter.

Sport (S) artikel 9

De binnen het plangebied voorkomende sportaccommodaties hebben de bestemming

“Sport”. De bebouwing waaronder clubhuizen mag plaatsvinden binnen de bouwvlak-ken volgens op de verbeelding aangegeven bebouwingsnormen.

Verkeer (V) artikel 10

Hoofdverkeersontsluitingen hebben de bestemming “Verkeer” gekregen. Andere stra-ten en paden zijn opgenomen in een van de andere voorkomende bestemmingen, met name in de woonbestemming. Behalve een brugwachtershuisje ter plaatse van de brug over de Slootvaart en abri’s mogen geen gebouwen worden gebouwd.

Water (V) artikel 11

Waterwegen als de Nieuwesluizer vaart en de Slootvaart vallen binnen de bestem-ming “Water”. In het noordwestelijke deel van het plangebied hebben 17 woonsche-pen ligplaats ingenomen in de Nieuwesluizer vaart.

Wonen (W) artikel 12

De bestemming “Wonen” is een ruim opgestelde regeling waarbinnen alle bestaande woningen vallen maar ook tuinen, erven, wegen, nutsvoorzieningen en parkeren. Ter plaatse van de Langeweg is doormiddel van een aanduiding op de verbeelding de lo-catie aangegeven waar een praktijkruimte is toegestaan. Garages, voorzover niet ge-bouwd op het kadastrale perceel van een woning, zijn uitsluitend toegestaan waar dit op de verbeelding door middel van de aanduiding “garage” (ga) staat aangegeven.

De huidige hoogte, goothoogte, dakhelling, kapvorm, ligging en inhoud van de hoofd-gebouwen, zoals deze zijn gerealiseerd ten tijde van het ter inzage leggen van het ontwerp van dit plan, gelden als toegestane bebouwingsmogelijkheden. Een uitzonde-ring hierop wordt gemaakt voor uitbreidingen over meerdere woonlagen bij vrijstaande woningen tot een maximum breedte of diepte van 3 meter.

Voor het bouwen van aan-, uit- en bijgebouwen en overkappingen geldt een ruime re-geling waarbinnen rekening is gehouden met een goede verhouding tussen bebouwde en onbebouwde delen van een perceel.

Beroep of bedrijf aan huis wordt toegestaan tot een oppervlakte van 1/3 van de wo-ning, inclusief aan-, uit en bijgebouwen met een maximum van 75 m2.

Ten behoeve van bestaande situaties die afwijken van de in de regel opgenomen ma-ten, percentages etc. geldt dat de bestaande bebouwing als maximaal toegestane maat of bebouwingspercentage mag worden aangehouden.

Wonen 1 (W1) artikel 13

Enkele locaties binnen de kern zijn aangewezen voor het realiseren van nieuwe wo-ningen. Aangezien het hier niet gaat om bestaande bebouwing is de woonbestemming uit artikel 13 voor deze locaties niet bruikbaar. In de bestemming “Wonen 1” is per bouwvlak het maximaal aantal te realiseren woningen staat op de verbeelding aange-geven.

Ter plaatse van de garageboxen gelegen achter de pastoor Braakstraat is in het be-stemmingsplan de mogelijkheid opgenomen voor het realiseren van één nieuwe wo-ning. Deze ontwikkeling is getoetst aan stedenbouwkundige en planologische rand-voorwaarden. Uit de toets is gebleken dat er geen bezwaren bestaan om op deze plek een woning te realiseren.

Croonen Adviseurs Westbv

| 27

24 september 2009