• No results found

5.1 Plansystematiek

Het bestemmingsplan ‘Natuurpoort De Maashorst’ heeft tot doel een juridisch-planologische regeling te bieden voor de bebouwing en het gebruik van de gronden binnen het plangebied. Bij het opstellen van voorliggend bestemmingsplan is aanslui-ting gezocht bij de in de Wet ruimtelijke ordening en het Besluit ruimtelijke ordening ge-formuleerde uitgangspunten. Gestreefd is naar uniformering en standaardisering van bestemmingen en planregels. De Wet ruimtelijke ordening biedt mogelijkheden voor het opstellen van verschillende bestemmingsplanvormen, van zeer gedetailleerd tot zeer globaal. Omdat er nog geen concreet initiatief is voor het plangebied, is gekozen voor een globale regeling waarin de kaders voor de ontwikkeling worden gegeven. In het kader van de landelijke uniformering en standaardisering voldoet het plan aan de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012(SVBP 2012). Voor de planregels is aansluiting gezocht bij het bestemmingsplan Buitengebied'.

5.2 Opzet van de regels

Overeenkomstig de SVBP 2012 zijn de regels van voorliggend bestemmingsplan on-derverdeeld in vier hoofdstukken. Hoofdstuk 1 bevat de inleidende regels. In hoofdstuk 2 zijn de bestemmingsregels opgenomen. Hoofdstuk 3 en 4 bevatten de algemene re-gels respectievelijk de overgangs- en slotrere-gels. Bij de rere-gels zijn twee bijlagen opge-nomen: een lijst van rechtstreeks toelaatbare aan huis gebonden activiteiten en een milieuzoneringslijst. Hierna wordt de inhoud van de regels per hoofdstuk kort toege-licht. In paragraaf 6.3 wordt nader ingegaan op de bestemmingen die in het bestem-mingsplan zijn opgenomen en in paragraaf 6.4 de gebiedsaanduidingen.

Hoofdstuk 1 - Inleidende regels

Hoofdstuk 1 bevat twee artikelen. In het eerste artikel zijn de begrippen opgenomen die van belang zijn voor de toepassing van het plan. Het tweede artikel betreft de wijze van meten, waarin wordt aangegeven hoe bij de toepassing van de bestemmingsregels wordt gemeten.

Hoofdstuk 2 - Bestemmingsregels

In hoofdstuk 2 zijn regels gegeven voor de binnen het plangebied voorkomende be-stemmingen, zoals die zijn aangegeven op de verbeelding. Per bestemming zijn in de bestemmingsomschrijving de toegelaten gebruiksvormen van de gronden aangegeven.

Daarnaast is per bestemming bepaald welke vormen van bebouwing zijn toegestaan. In beginsel zijn (hoofd)gebouwen uitsluitend toegestaan binnen de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken, waarbij dient te worden voldaan aan de voorgeschreven maatvoering.

In een aantal bestemmingen zijn buiten de bouwvlakken bijgebouwen toegestaan. Ook bouwwerken, geen gebouwen zijnde, (zoals erfafscheidingen, lichtmasten en vlaggen-masten) zijn onder voorwaarden toegestaan buiten de bouwvlakken. Daarnaast bevat-ten de verschillende bestemmingen specifieke gebruiksregels en is per bestemming bepaald in welke gevallen burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het be-stemmingsplan. In paragraaf 6.3 wordt nader ingegaan op de afzonderlijke bestem-mingen.

Hoofdstuk 3 - Algemene regels

Hoofdstuk 3 bevat een aantal algemene regels:

— Anti-dubbeltelregel: dit artikel regelt dat grond die is meegerekend bij het toestaan van een bouwplan, niet nogmaals kan worden meegerekend bij de beoordeling van een later bouwplan.

— Algemene bouwregels: dit artikel geeft een aantal bouwregels die een algemene werking hebben, en dus niet in één of meer specifieke bestemmingen worden ge-geven. Het artikel bevat onder andere een regeling voor ondergronds bouwen, een regeling voor de overschrijding van bouwgrenzen door bouwdelen zoals erkers, bal-kons en luifels en een regeling voor parkeervoorzieningen.

— Algemene aanduidingsregels: in dit artikel zijn regels opgenomen die samenhangen met de gebiedsaanduidingen op de verbeelding. Hierin is de regeling de bebou-wingsregeling voor de uitkijktoren opgenomen.

— Algemene procedureregels: dit artikel geeft aan welke procedure moet worden ge-volgd indien burgemeester en wethouders nadere eisen verbinden aan een bouw-plan.

— Overige regels: dit artikel regelt de verwijzing naar andere wettelijke regelingen en de toepasselijkheid van de gemeentelijke Bouwverordening.

Hoofdstuk 4 - Overgangs- en slotregels

Hoofdstuk 4 van de regels bevat twee artikelen. In het eerste artikel is het overgangs-recht opgenomen, zoals dat ingevolge het Besluit ruimtelijke ordening is voorgeschre-ven. Het tweede artikel bevat de slotregel. In de slotregel is aangegeven hoe de regels kunnen worden aangehaald.

5.3 De bestemmingen Agrarisch met waarden - 1

Het perceel aan de noordzijde van het plangebied is bestemd als 'Agrarisch met waar-den 1'. Binnen deze bestemming zijn onder behoud, herstel of duurzame ontwikkeling van het watersysteem en de ecologische en landschappelijke waarden en kenmerken van de onderscheidene gebieden, agrarisch gebruik, behoud, herstel en ontwikkeling van de landschappelijke waarden, extensief recreatief medegebruik en een overloop-gebied voor parkeerplaatsen toegestaan. Binnen de bestemming mogen geen gebou-wen worden gebouwd. Voor bouwwerken, geen gebouw zijnde, zijn in de regels nadere bepalingen opgenomen.

Agrarisch met waarden - 2

Een deel van de mogelijke locatie van de uitkijktoren is bestemd als 'Agrarisch met waarden 2'. Binnen deze bestemming zijn andere behoud, herstel of duurzame ontwik-keling van het watersysteem en de ecologische en landschappelijke waarden en ken-merken van de onderscheidene gebieden, agrarisch gebruik, behoud, herstel en ont-wikkeling van de landschappelijke waarden, extensief recreatief medegebruik en een overloopgebied voor parkeerplaatsen toegestaan. Binnen de bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd. Voor bouwwerken, geen gebouw zijnde, zijn in de regels nadere bepalingen opgenomen.

Natuur

De gronden binnen de bestemming ‘Natuur’ zijn bestemd voor behoud, herstel en ont-wikkeling van landschappelijke en natuurwaarden, waaronder (natte) natuurparels, behoud, herstel en ontwikkeling van de biotopen van flora en fauna, het als zodanig in stand houden van de niet-beboste gedeelten, behoud en bescherming van aardkundi-ge waarden, behoud, herstel en ontwikkeling van cultuurhistorische en landschappelij-ke waarden, water en waterhuishoudkundige doeleinden, recreatief medegebruik en agrarisch gebruik gericht op natuurbeheer. Binnen het recreatief medegebruik zijn sport- en speelvoorzieningen ondergeschikt aan de natuurfunctie mogelijk.

Recreatie – Natuurpoort

Het perceel van het voormalige transportbedrijf en het perceel ten zuiden ervan zijn bestemd als ‘Recreatie – Natuurpoort’. Binnen deze bestemming zijn een natuurpoort, dagrecreatie, verblijfsrecreatie, horeca met bijbehorend terras en één bedrijfswoning toegestaan. Onder dagrecreatie worden activiteiten in de vorm van sport, spel, toeris-me gezondheid en educatie verstaan.

De bebouwde oppervlakte mag niet meer dan 1.250 m2 bedrage, waarbij de goot- en bouwhoogte van gebouwen niet hoger mag zijn dan 7 respectievelijk 10 meter. In de regels is een voorwaardelijke verplichting opgenomen dat de nieuwe ondernemer de recreatieve poort in gebruik kan nemen als hij een door het college goedgekeurd be-plantingsplan heeft waarin de landschappelijke inpassing en de gewenste kwaliteits-verbeteringen (conform de uitgangspunten in de nota Kwaliteitsverbetering van 18-4-2013) gewaarborgd zijn.

Verkeer

De kruising van de Palmstraat met de Nistelrooise Baan is bestemd als ‘Verkeer’. Bin-nen deze bestemming zijn verkeersdoeleinden in de vorm van een onverharde weg of semi-verharde weg bestaande uit maximaal één rijstrook toegestaan. Op deze locatie is een uitkijktoren mogelijk.

Wonen

Binnen de bestemming 'Wonen’ is wonen als dan niet in combinatie met aan huis ge-bonden beroepen toegestaan, voor zover de activiteiten zijn opgenomen op de lijst die als bijlage bij de regels is opgenomen. Hoofdgebouwen mogen uitsluitend worden

ge-bouwd binnen het bouwvlak. Aan- en uitbouwen, bijgebouwen, overkappingen en car-ports zijn onder voorwaarden ook buiten het bouwvlak toegestaan. Binnen de bestem-ming zijn verschillende afwijkingsmogelijkheden opgenomen, onder andere voor man-telzorg en bed en breakfast.

Waarde - Archeologie 3 (dubbelbestemming)

De voor 'Waarde - Archeologie' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor de instandhouding en bescher-ming van op of in die gronden aanwezige archeologische waarden. Bescherbescher-ming van de archeologische waarden is geregeld doordat het bevoegd gezag (op basis van archeo-logisch onderzoek) voorwaarden kan verbinden aan een omgevingsvergunning voor het bouwen. Daarnaast is voor een aantal grondverstorende werken en werkzaamheden een omgevingsvergunning benodigd. De dubbelbestemming heeft een ondergrens van 250 m2. Indien de oppervlakte van de grondverstoring onder deze oppervlakte blijft, is geen archeologisch onderzoek nodig.

5.4 Gebiedsaanduidingen overige zone – uitkijktoren

Voor de mogelijke locatie van de uitkijktoren op of aan de kruising van de Palmstraat met de Nistelrooise Baan is de aanduiding ‘overige zone – uitkijktoren’ opgenomen.

Deze zone ligt over de bestemmingen ‘Agrarisch met waarden – 2’, ‘Natuur’ en ‘Ver-keer’. Binnen de aanduiding is geregeld dat een uitkijktoren is toegestaan met een maximale hoogte van 30 meter en een maximale oppervlakte van 90 m2.

wetgevingszone - omgevingsvergunning aardkundig waardevol

Het gebied ter hoogte van de kruising van de Palmstraat met de Nistelrooise Baan is in de Verordening ruimte 2014 van de provincie aangeduid als ‘Aardkundig waardevol’.

Ter bescherming van dit gebied is de gebiedsaanduiding ‘wetgevingszone - omgevings-vergunning aardkundig waardevol’ opgenomen met een beschermende regeling.

wetgevingszone – wijzigingsgebied natuurontwikkeling

Het gebied ter hoogte van de kruising van de Palmstraat met de Nistelrooise Baan is in de Verordening ruimte 2014 van de provincie aangeduid als EHS. Ter bescherming van dit gebied en ten behoeve van het realiseren van ecologische verbindingszones en EHS is de aanduiding ‘wetgevingszone – wijzigingsgebied natuurontwikkeling’ opgenomen.

6 Handhaving

6.1 Beleidskader

Het uitgangspunt voor handhaving is dat elke norm die het verdient te worden gesteld, het ook verdient om te worden gehandhaafd. De gemeente is verantwoordelijk voor het algemeen belang, dat concreet wordt in de belangen van veiligheid, volksgezondheid, natuurlijk milieu en ruimtelijke kwaliteit. Deze belangen vragen om een actieve hand-having. Een goede handhaving start al bij het opstellen van beleid, regels en voorschrif-ten. Om in dit verband bestemmingsplannen actief te kunnen handhaven moet voldaan zijn aan de volgende criteria:

— het opstellen van uitvoerbaar beleid en duidelijke regels;

— het verstrekken van duidelijke informatie op basis waarvan burgers en bedrijven hun keuzes kunnen maken;

— zorgen voor de naleving van regels door middel van toezicht en de inzet van hand-havingsinstrumenten.

Als primaire verantwoordelijkheid van burgers en bedrijven wordt gezien:

— het aanvaarden van de consequenties van de eigen keuzes;

— nakoming van afspraken en naleving van regels.

In het Handhavingsbeleidsplan en het Handhavingsprogramma wordt het concrete be-lang van handhaving van regels van bestemmingsplannen aangegeven. De negatieve effecten van niet-handhaving kunnen immers groot zijn, zoals schade aan natuur en ruimtelijke kwaliteit, financieel-economische schade en onveiligheid. Maar ook kunnen burgers en bedrijven worden benadeeld door illegale activiteiten van hun bu-ren/omwonenden.

De ruimte in Nederland is schaars en iedereen heeft belang bij een goede woon-, werk- en leefomgeving. De kwaliteit hiervan wordt grotendeels in bestemmingsplannen vast-gelegd en die kwaliteit verdient het om te worden beschermd, onder meer door toezicht op naleving van de regels en desnoods bestuursrechtelijke handhaving. Het bestuurlij-ke belang van een adequate handhaving van bestemmingsplannen is dus groot, maar dat geldt ook voor de individuele belangen van burgers en bedrijven.

6.2 Professionele handhaving en Handhavingsprogramma

De gemeente Landerd voldoet aan de wettelijke kwaliteitscriteria voor een professione-le handhavingorganisatie. Elke vier jaar wordt er een Handhavingsbeprofessione-leidsplan opge-steld waarin de prioriteiten voor de uitvoering worden vastgelegd. Dit gebeurt bij voor-keur na de aantreding van een nieuwe gemeenteraad en de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders. Elk jaar wordt aan de hand van de probleem- of omgevingsanalyse en de prioritering een voortschrijdend programma gemaakt, waar-in rekenwaar-ing wordt gehouden met nieuwe ontwikkelwaar-ingen en de op dat moment concrete problematiek.

Handhaving van bouw- en gebruiksvoorschriften van bestemmingsplannen is een vaste prioriteit in het programma.

6.3 Handhaafbaarheid, positief bestemmen, overgangsrecht

De regels van dit bestemmingsplan zijn getoetst op handhaafbaarheid. De Wet alge-mene bepalingen omgevingsrecht voorziet in een verbod op het (laten) gebruiken van gronden en bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan. Overtreding van dit verbod is een strafbaar feit. In beginsel worden bouwwerken die in overeenstemming zijn met het vorige bestemmingsplan positief bestemd. Hetzelfde geldt voor gebruik in overeen-stemming met het vorige beovereen-stemmingsplan. Met andere woorden: bestaande rechten worden gerespecteerd. Zij zijn in beginsel alleen onder het algemene overgangsrecht gebracht als te voorzien is dat zij binnen de planperiode van tien jaar zullen verdwijnen.

Als sprake is van een naar huidige beleidsinzichten onwenselijke situatie die in het vo-rige bestemmingsplan al onder het overgangsrecht viel, is bezien of deze onder het persoonsgebonden overgangsrecht kan worden gebracht. Dat wil zeggen dat het over-gangsrecht voor de betreffende percelen is beperkt tot degenen die de percelen ge-bruiken op het moment van inwerkingtreding van het bestemmingsplan. Voortgezet gebruik door anderen wordt niet als bestaand gebruik aangemerkt.

Daarnaast kan het voorkomen dat bouwwerken in strijd met het vorige bestemmings-plan zijn opgericht, of dat bestaand gebruik in strijd is met dat bestemmings-plan. Een positieve be-stemming ligt dan in de rede als de met het vorige bebe-stemmingsplan strijdige situatie naar huidige beleidsinzichten ruimtelijk aanvaardbaar is. Indien de betreffende situatie ruimtelijk niet aanvaardbaar is, zal hiertegen in beginsel handhavend worden opgetre-den. Indien dat in een uitzonderlijk geval niet (meer) mogelijk is, is bezien of de situatie onder het persoonsgebonden overgangsrecht gebracht kan worden. Overigens zijn strijdige situaties op grond van de planregels standaard uitgezonderd van het algeme-ne overgangsrecht. Het Besluit ruimtelijke ordening schrijft dit voor. Uiteindelijk is altijd maatwerk vereist om te bepalen of een positieve bestemming, algemeen overgangs-recht of persoonsgebonden overgangsovergangs-recht mogelijk is.