• No results found

4 op 10 jongeren in Caribisch Nederland werkte in 2020

In document Landelijke Jeugdmonitor 2021 (pagina 111-116)

Bonaire Saba

Opleiding volgen

Werken

Eigen bedrijf starten

Anders

Nog onbekend

0 10 20 30 40 50 60

Bron: CBS, Scholierenonderzoek Caribisch Nederland, 2020

De leerlingen zien hun toekomst niet per se op Bonaire of Saba. Na hun opleiding wil 37 procent van de leerlingen op Bonaire het liefst naar Nederland en 22 procent naar de Verenigde Staten; 17 procent blijft liever op Bonaire. Van de scholieren op Saba wil 9 procent op het eiland blijven, 34 procent wil naar Nederland en 29 procent naar de VS.

41,3% van de jongeren in Caribisch Nederland had in 2020 betaald

werk B b

4 op 10 jongeren in Caribisch Nederland werkte in 2020

Veel jongeren in Europees Nederland hebben naast hun studie een bijbaan. Jongeren in Caribisch Nederland hebben minder vaak een bijbaan dan jongeren in Europees Nederland.

Een groot deel van de jongeren in Caribisch Nederland was in 2020 niet aan het werk en geeft het volgen van een opleiding of studie als reden om niet te kunnen werken. Van de jongeren van 15 tot 25 jaar had 41,3 procent in 2020 wel betaald werk. De arbeids-participatie was met 42,7 procent het hoogst op Bonaire, gevolgd door Saba (41,7 procent) en Sint Eustatius (32,1 procent). Van de jongeren die werkten, wilde het grootste deel meer uren werken.

9.5.3 Binding met de arbeidsmarkt van jongeren van 15 tot 25 jaar, 2020

%

Werkzaam (wil niet meer werken) Werkzaam (wil meer werken) Niet-werkzaam vanwege opleiding Niet-werkzaam vanwege overige redenen

Bonaire

St. Eustatius

Saba

0 20 40 60 80 100

Bron: CBS, Arbeidskrachtenonderzoek Caribisch Nederland, 2020

Van de werkzame jongeren van 15 tot 25 jaar in Caribisch Nederland had 72 procent een voltijdbaan, 23 procent een grote deeltijdbaan van 20 tot 35 uur en 5 procent een kleinere deeltijdbaan van minder dan 20 uur per week. Iets meer dan de helft (51 procent) had een tijdelijk dienstverband, 45 procent werkte in een vast dienstverband en 5 procent als zelfstandige. Vanwege te kleine aantallen is deze informatie niet voor alle eilanden afzonderlijk beschikbaar.

9.6 Begrippen

Beroepsbevolking Personen:

— die betaald werk hebben (werkzame beroepsbevolking), of

— die geen betaald werk hebben, recent naar betaald werk hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn (werkloze beroepsbevolking).

Deze definitie heeft betrekking op personen die in Caribisch Nederland wonen (exclusief de institutionele bevolking). Bij betaald werk gaat het om werkzaamheden ongeacht de arbeidsduur.

Caribisch Nederland

De benaming van de Nederlandse eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

CAS

Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

Emigratie

Verhuizing van personen naar het buitenland.

Europees Nederland

Het Europese deel van Nederland is een aanduiding die wordt gebruikt voor het deel van Nederland dat in Europa is gelegen. Dit ter onderscheiding van Caribisch Nederland dat in het Caribisch gebied ligt.

Geboorteland

Het land waar iemand geboren is.

Huishouden

Particulier of institutioneel huishouden.

Huishoudinkomen (laag/hoog huishoudinkomen zoals in dit hoofdstuk gebruikt)

Het betreft het huishoudinkomen van het huishouden waar de jongvolwassene toe behoorde voordat Caribisch Nederland voor Europees Nederland werd verruild. De grens tussen een laag en een hoog inkomen ligt voor Bonaire op 16 duizend US dollar en voor Saba en Sint Eustatius op 18 duizend US dollar.

Institutioneel huishouden

Eén of meer personen die samen een woonruimte bewonen en daar bedrijfsmatig worden voorzien in dagelijkse levensbehoeften. Ook de huisvesting vindt bedrijfsmatig plaats.

Het gaat om personen in instellingen zoals verpleeg-, verzorgings- en kindertehuizen, gezinsvervangende tehuizen, revalidatiecentra en penitentiaire inrichtingen, die daar in principe voor langere tijd (zullen) verblijven.

Nettoarbeidsparticipatie

Het aandeel van de werkzame beroepsbevolking in de bevolking (beroeps- en niet-beroepsbevolking). Deze definitie heeft betrekking op personen die in Caribisch Nederland wonen (exclusief de institutionele bevolking).

Niet-beroepsbevolking

Personen zonder betaald werk, die niet recent naar werk hebben gezocht of daarvoor niet direct beschikbaar zijn. Deze definitie heeft betrekking op personen die in Caribisch Nederland wonen (exclusief de institutionele bevolking). Bij betaald werk gaat het om werkzaamheden ongeacht de arbeidsduur.

Onderwijsniveau

De plaats in de indeling van opleidingen naar niveau volgens de Standaard

Onderwijsindeling 2016 (SOI 2016) van het CBS. Dit niveau wordt bepaald door de minimale onderwijsloopbaan die nodig is om de opleiding met succes te kunnen volgen, de duur van de opleiding en de toegang die de opleiding biedt aan vervolgonderwijs.

Overig lid van een huishouden

Een persoon die anders dan als partner, ouder in een eenouderhuishouden of als

thuiswonend kind deel uitmaakt van een particulier huishouden. Te denken valt aan ouder(s) van de referentiegroepen, broer(s) of zus(sen) van de referentiepersoon of anderszins met het huishouden verbonden personen.

Particulier huishouden

Tijdelijk dienstverband

Een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Als een persoon meer dan één baan of werkkring heeft, dan wordt uitgegaan van de baan of werkkring waaraan de meeste tijd wordt besteed.

Vast dienstverband

Een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Als een persoon meer dan één baan of werkkring heeft, dan wordt uitgegaan van de baan of werkkring waaraan de meeste tijd wordt besteed.

Voormalige Nederlandse Antillen en Aruba

De voormalig Nederlandse Antillen en Aruba bestaan uit de eilanden Aruba, Bonaire,

Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Op 1 januari 1986 werd Aruba afgescheiden van de Nederlandse Antillen. Sinds die datum is Aruba een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Vanaf 10 oktober 2010 zijn de Nederlandse Antillen ontbonden.

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat sindsdien uit vier landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, ook wel Caribisch Nederland, functioneren als bijzondere gemeente van Nederland.

9.7 Meer informatie en literatuur

Meer informatie

Cijfers over jongeren in huishoudens in Caribisch Nederland naar leeftijd zijn te vinden op Jeugdmonitor StatLine.

Cijfers over de stand van de bevolking op 1 januari in Caribisch Nederland zijn te vinden op StatLine.

Cijfers over de bevolkingsontwikkeling van jongeren op Caribisch Nederland zijn te vinden op StatLine.

Cijfers over huishoudens in Caribisch Nederland zijn te vinden in de volgende maatwerktabellen.

Cijfers over schoolbeleving en toekomstplannen van scholieren in het vo en mbo op Bonaire en Saba zijn te vinden op Jeugdmonitor StatLine.

Cijfers over de arbeidsdeelname van jongeren in Caribisch Nederland zijn te vinden op Jeugdmonitor StatLine.

Cijfers over de binding met de arbeidsmarkt van jongeren in Caribisch Nederland zijn te vinden op Statline.

Literatuur

CBS (18 maart 2020). Van Caribisch Nederland naar Europees Nederland voor studie.

CBS Nieuwsbericht.

CBS (12 mei 2020). In 2020 meer kinderen geboren in Caribisch Nederland.

CBS Nieuwsbericht.

In document Landelijke Jeugdmonitor 2021 (pagina 111-116)