• No results found

Appendix 1 Interviews

1.3 Transcriptions of interviews

1.3.8 Joey

Participant: Joey (47), man

Education: Speciaal voortgezet basisonderwijs: special second education Occupation: Park-keeping

Language level: Moderate Lives with: Wife

Ambassador: Foundation Stichting ABC Interview date: November 23, 2015

Wat vindt u van nieuws, welke waarde heeft het, is het belangrijk. In het algemeen, dat nieuws bestaat? Ja… wat voor waarde heeft het…

Ja. Ehm….

Heeft het waarde voor u? Soms.

Is het belangrijk in uw leven?

Ja… maar het brengt ook een heleboel onrust mee. Dat er nieuws is, ja. Volgt u het een beetje?

Ehh… soms, af en toe. Tussen vlagen, en dan hoor ik weleens dingetjes. Maar meestal ben ik heel veel met muziek, ben ik bezig. Echt heel veel.

Ja. Wat doet u met muziek?

Ik doe eh, ja ik heb een eigen drive-in show heb ik eh, en een eigen discotheek. Oke…

Eeh… en ik heb een eh, zeg maar ook een radiozender heb ik ook. Ja. Met muziek.

Ja ga ik eh, muziek.

Komt er ook weleens nieuws tussendoor?

Nee dat komt er, nieuws niet tussendoor. Ja dan moet ik het zelf uitbrengen. Ja. “De kat van de buren is eh..”

“Is helaas overleden” (lacht). Nee. Dat eh, nee. Oke, dus daar bent u wel veel tijd mee kwijt.

133

als eh, nou hoe is het met eh, in Frankrijk eh wat er nou gebeurd allemaal is. Dan staat bij mij staat dan gewoon eh, op één scherm staat contant staat dat eh, staat ie live eh, mee te draaien. Dat heb ik dus wel.

Oke. Op wat voor site is dat dan?

Ja op eh, op CNN was dat eh, was dat denk ik, Engels, was dat dus constant dat je live eh mee kunt kijken. Wat er dus op dat moment dus daadwerkelijk ook gebeurde. En even later dan hoor je dat weer gewoon weer nieuws weer, heeee, er is er dat en dat,

Gewoon in het Nederlands

En dat had ik al, en dan in het Nederlands, en dan had ik het al gezien.. Vindt u dat fijn, om dat gewoon meteen wanneer het gebeurt te horen?

Nou ik zit dan, toevallig zit ik dan toch daar en dan zet ik eh, meestal of CNN zet ik dan eh, hier op de live zet ik dan de computer aan. Dan, hij kan het makkelijk af dus eh…

Is het ook goed te volgen dan, in het Engels?

Eh, ja maar het is meer zien. Je hoort het ook wel maar ik ben toch, met de muziek ben ik toch bezig. Of ik ben een website aan het maken, of dat soort dingen allemaal. Dus eh, ja.

U bent wel behoorlijk technisch met de computer.

Ik ben behoorlijk actief, behoorlijk eh, bezig met de computer ja.

U bent de eerste die ik spreek tot nu toe die, de meeste die ik spreek die zeggen computer dat is niets voor mij, maar dan kom ik hier binnen en zie ik drie schermen…

Drie schermen inderdaad, zit op een, op een computer staan, zitten ze aangesloten.

Oke. Dus u doet weleens live stream, als er dus echt grote evenementen zijn, en doet u het ook weleens overdag? Overdags nee, overdags… dit is nou zeg maar een eh, automatische DJ wat rondloopt. Niks aan te doen, blijft gewoon altijd gewoon doorlopen.

Oke. Maar kijkt u ook weleens gewoon naar het nieuws dan overdag op de computer?

Op de computer eh, nieuws niet, maar dat kijk ik weleens op TV, kijk ik ook weleens mee. Kijken we wel eens. Hoe vaak doet u dat denkt u?

Ja wel dagelijks. Dagelijks gewoon een beetje, proberen een beetje wat bij te blijven, maar heel veel zeg maar eh, ja wat het weer en dat soort dingen allemaal doet, dat hou ik wel bij. Dus.

En waarom kijkt u dan, doet u de televisie speciaal aan daarvoor? Of komt het gewoon toevallig voorbij? Nee soms eh, soms wil ik het gewoon zien en dan zet ik het ook eh, TV gewoon zet ik weleens eh, ervoor aan. Ja. En waarom wilt u het dan zien, denkt u?

Om toch bij, ja, ehm… met de mensen ook nog mee kunnen praten van hee eh, dat is er gebeurd dat is er gebeurd, maar hun horen weer iets meer dan wat ik hoor, of dat soort dingen, weet ik eh, overal gelijk iets meer vanaf.

Jaja. En kijkt u dan ‟s ochtends, of ‟s avonds, of verschilt dat…

Eh meestal is dat ‟s avonds. Meestal. Maar ‟s morgens vroeg dan hoor ik het meestal weleens op de radio, hoor ik het weleens, zeg maar het nieuws. Dan klein beetje luisteroortje….

Ja. Want wanneer zet u de radio aan?

Eh ‟s morgens vroeg om zes uur gaat de wekker weer. En dat is dan meestal de radio. En dan eh, horen we meestal de nieuws horen we ja, van zes uur, of half zeven ook nog weleens dat eh, hoor ik weleens. Ja. En dan gaat u naar werk, komt u ‟s avonds thuis. En wanneer gaat u dan nieuws kijken?

Soms weleens tijdens het eten of eh. Ja… hmm… Ja rond…. Ja. Ligt eraan want heel vaak is het weleens het Jeugdjournaal of dat soort dingen wordt ook weleens heel veel naar gekeken. Dus daar kijkt Hetty heel graag naar, dus eh.

Ja. Oke. En kijkt u dan ook mee?

Ja. Ik zit meestal daar… (achter de computer met rug naar televisie toe). En tussen de vlagen door hoor ik weer iets, en dan, (draait zich om) even kijken wat het is, en dan eh. Volg ik het meestal wel zo.

Ja. Gaat u er ook weleens echt voor zitten, dat u daar zit? (bank voor de tv) Soms wel eens.

Als er iets interessants gebeurt?

Ja, meestal wel. Gewoon het algemene, dat valt wel mee, maar eh… als er wat ernstigs gebeurt dan kijk ik meestal wel effe eh, wat eh, wat je goed moet weten van hoe en wat.

Ja, kan ik me voorstellen ja. En wat voor journaal kijkt u dan? Dus het jeugdjournaal, en wat nog…

134

gewoon RTL nieuws… dus ja. We kijken wel op eh, verschillende dingen.

Ja. Zou u nou kunnen zeggen dat er een bepaald type nieuws is dat u het liefst kijkt?

Eh…. NS, ja… NS ja, is meestal wat zakelijker. Ehm… het eh, even kijken het Jeugdjournaal wordt af en toe eh, ja dan is het gewoon, ja heel gek is dat maar het is wel meer begrijpelijker, wordt er ook alles uitgelegd. Wordt ook weleens meer in details wordt het weleens uitgelegd, van zo en zo werkt dat eigenlijk in principe. Zo had ik er dan nog niet over nagedacht.

Beter te begrijpen dan het NOS journaal

Ja, ja. En dan eh, ja, RTL vier, dat is ook gewoon eh, van alles en nog wat. Ja. En ehm, u zei net ook RTL boulevard.

RTL boulevard, ja. Hoe is dat dan?

Daar kijk ik meestal ‟s avonds laat naar. ‟s Nachts. Ja. Oh ‟s nachts nog zelfs.

Ja ‟s nachts.

Omdat u dan op de hoogte wilt zijn van wat er gebeurt? Of is het ook leuk om te kijken?

Eh, ik vind het meestal wel leuk om te kijken, en ja meestal ‟s avonds dan, dan gaan wij naar boven toe en dan kijken we nog effe nog even naar RTL Boulevard kijk ik dan meestal nog, of heb je RTL Late Night, heb je ook nog.

Oja. Ja dat gaat ook wel over nieuws, en actualiteiten.

Ook allemaal nieuws, en actualiteiten, en dat soort dingen allemaal. Die kijk ik meestal hier beneden nog, daarna ga ik naar boven toe, en daarna komt RTL Boulevard en daarna komt RTL Late Night nog een keer.

Oh nog een keer.

Ja die komt sowieso komt die er nog achteraan.

Ja, ja. En is dat eh, hoe vindt u dat om naar te kijken, waarom kijkt u daarnaar?

Ehm, RTL Late Night is interessant ook, sommige dingen. Zit ook goede muziek zit er af en toe weleens tussen en dat soort dingen allemaal. En RTL Boulevard is zeg maar ook eh, ja wat er dus ook met eh, met de artiesten gebeuren en dat soort dingen allemaal en dat, ja dat eh… ja.

Vindt u ook wel leuk?

Dat, dat interesseert mij ook. De reden is ook omdat ik heel veel met muziek bezig ben en eh, meer eigenlijk de B-artiesten dan de A-artiesten dat ik volg. Ik volg meer de B-artiesten dan de A-artiesten.

Oke. Wat is bijvoorbeeld een B-artiest?

Eh de B-artiesten ik noem een Twan van Brabant. Ja die ken jij niet. Nee die ken ik niet nee.

Nee die ken jij niet. Nou die woont hier in Sint Oedenrode. En die heeft ook een nummer heeft ie uitgebracht en binnenkort komt een er weer een nieuw nummer, komt in principe weer uit. Dus ja dan ben ik er wel weer via Facebook, en Twitter, en eh, dat soort dingen allemaal dat eh…

Daar houdt u zich ook wel mee bezig.

Jaaa, daar hou ik ook mee bezig. Dus het wordt wel stiekem wel meer eh nieuws.

Ja. Dus eigenlijk is het, is het dan ook zo dat u op uw Facebook zet van „er is een nieuw nummer‟?

Hij hij hij zegt dat meestal he, van ik heb een nieuw nummer en dan ga ik meestal lopen googelen, proberen om ergens achterhalen waar, waar die vandaan komt en dan zet ik hem op. Dus eh, dat wel.

Ohja, ja, oke, leuk.Ehm… even kijken. Stel nou dat u iets op het journaal hoort, bijvoorbeeld over de aanslagen in Parijs, of iets anders, is het dan ook zo dat als u denkt, nou daar wil ik wel meer over weten, dat u dat dan gaat opzoeken? Of?

Ehm…… ja heel soms, heel soms. Soms dus niet altijd ja meestal of dan heb ik het alweer gezien via Facebook of dat soort dingen allemaal, daar komt ook heel veel nieuws voor bij of heel veel dingetjes.

Oja. Klikt u daar weleens op?

Ja ik ben eh, ik zit zelf op Facebook dus eh, komt het heel vaak voorbij. En ja ik heb eh, wat dus wel heel erg is is met het EHBO-gebeuren wat ik eh, wat wij ook hebben…

Van eh..?

Eh, ja gewoon eerste hulp eh, bij ongelukken he, EHBO, ja, calamiteiten zeg maar, dus als er zeg maar sirenes gaan of dat soort dingen … als de nood aan de man is of dat soort dingen allemaal.

135

komen van wat er eigenlijk speelt gewoon.

Wat hier wat speelt, wat hier reilt en zeilt allemaal. Zit u ook weleens op sites als Nu.nl?

Eh ja daar zit ik ook wel eens op. Heel af en toe. Ja. Waarom dan?

Ja dat zie ik via mijn telefoon dan zit ik wel eens op nu.nl, te kijken wat er allemaal eh is. Gebruikt u dat graag?

Ja soms wel, als ik even wat op moet zoeken of dat soort dingen van wat is er nou weer gebeurd daar eh, hier eh, hier in de buurt verder, dat zie je weer, dat ze een paar mensen weer opgepakt hadden.

Ja. Dan kun je dat makkelijk even opzoeken. Ja. Dan kan ik op mijn gemak ook even dat lezen. Op uw gemak? Hoe bedoelt u dat?

Dat ik dat gewoon op mijn gemak kan doen. In uw eigen tijd…

In mijn eigen tijd. Maar ook gewoon, als ik het niet snap, dat ik het kan lezen. Dan doe ik het kopiëren plakken, dan doe ik het via de website van ons.

Ja…

Ja. Dan plak ik het daarin en dan lees ik het helemaal door. Oh! Dat is handig.

Kan ook, maar je kan ook via Google Translate, kan je het ook nog doen, kan je het ook voor laten lezen. Kan het ook.

Oh ja. Want er zit natuurlijk, ook alles wat je op je telefoon leest is ook nog steeds wel veel tekst. Ja.

Want hoe gaat dat u af?

Ja, soms. Ik lees meestal de kopstukken lees ik meestal en meestal begrijp ik wel wat er dan mee bedoeld wordt. Of, als er een stukje dinge is, eh, als er een stuk radioprogramma is op zeg maar eh, Omroep Brabant, ja dat is heel vaak ook met eh radiostukken erbij en daar luister ik die dan wel eens mee af en dan weet ik het ook gelijk weer.

Ja. Oh ja. En als u dan die koppen ziet, leest u dan ook de tekst die eronder staat of blijft het vaak alleen bij de koppen?

Nee ik lees af en toe weleens bij koppen ook wat er onder staat. Ook als het u niet interesseert?

Eh, nee alleen als het wat interesseert maar anders meestal niet, dan kijk ik er gewoon overheen. Als zoiets op eh… eh Hee, oh, dat valt wel op, en dat haal ik er dan meestal wel tussenuit.

En is het dan ook belangrijk dat er foto‟s bij staan, of filmpjes? Voegt dat iets toe? Ja dat voegt altijd iets toe.

Zou u kunnen zeggen wat?

Eh, als er filmpjes bij staan ja dan kun je meteen ook zien wat er, wat er aan de hand is. Foto ja dan kun je er ook al een beetje een idee krijgen van, van hoe en wat, als er eh…

Ja.(pling) Wat is dat? Dat is bij mij.

Is het niet belangrijk? U mag wel even gaan kijken hoor.

Dat is bij mij op dinge… Facebook of dinge is dat eh, iemand die aan het typen is bij mij. Oke. Nou als u even moet kijken dan is dat prima hoor.

Nee hoor.

Oké. Heeft u een krant? Nee.

Ook niet de eeeh, hoe heet dat hier, de Koerier? Of de..

De Mooie Rooie Krant. Daar kijk ik meestal, meestal op de foto‟s kijk ik meestal… die gratis krantjes die hier binnenkomt.

En u kijkt daarnaar?

Af en toe. Mooie Rooie Krant kijk ik meestal op, het interesseert wat er allemaal in de omgeving gebeurt hier. En leest u dat? Want u had het net alleen over foto‟s.

136

Eh soms, sommige… sommige lees ik het wel, maar niet helemaal. Omdat het een beetje lang is.

Waarom niet?

Ja dat vind ik langdradig. Als ik eh, de helft gelezen heb dan weet ik al niet meer wat er voor staat. Ja.

Dat is zo intensief dat ik moet eh… kort lezen. Ja. U kan het wel lezen maar het grijpt niet echt aan. Nee.

En plaatjes helpen daar misschien wel bij? Ja. Plaatjes helpen daar wel bij.

Dus stel dat u ergens van op de hoogte zou willen zijn en er ligt een krant en een televisie dan zou u kiezen voor de…? Televisie?

Ja.

Is dat het duidelijkst?

Voor mij wel. En ook de werkelijkheid he. Meestal. Hoe bedoelt u?

Nou kranten kunnen ze weleens om gaan draaien van hoe en wat. Oke dus de krant draait weleens om?

Ja kan.

Ja kan, ja nee ik snap wat u bedoelt

Dat ze juist net een andere woordspeling pakken en dat je er een hele andere visie van krijgt dan dat het eigenlijk werkelijk ook is.

Ja. En dat kunnen ze op televisie niet?

Op TV kunnen ze ook, in principe bijna haast alles.

Ja daar kunnen ze natuurlijk ook wel wat. Maar waarom is dat meer de werkelijkheid, denkt u? Eh dan zie je het ook gelijk meestal meteen, van hoe en wat.

Ja een foto kan je natuurlijk niet echt manipuleren.

Ja een foto, je kunt tegenwoordig kun je haast alles manipuleren. Ook zelfs eh televisie eh, dat is eh, uitzending ik noem eens iets, van RTL Late Night, die is eh zeg maar eh , even kijken, die is drie minuten later, als dat de werkelijkheid van de dingen is. Als een Engels man daar komt wordt nog heel snel wordt nog, die tekst wordt allemaal nog getypt.

Oja.

Ja? Dus daaraan zie je dat het niet helemaal officieel helemaal live is. Ja. Oja.

Dat is meestal drie minuten later. Hebben ze van tevoren ook wel een aantal keer hebben ze dat gezegd he. Het is niet live, het is drie minuten later…

En we typen het mee. Ja. Maar als u nou moet zeggen van wat er betrouwbaarder is, krant of televisie, dan is dat?

Ja wat ik vind zelf… ja ik volg eigenlijk meer zeg maar de TV, is voor mij makkelijker, dan hoef ik het niet te lezen, he, want dat is wel, het wordt dan voorgezegd, eh als zeg maar de krant.

Ja, en ondertiteling? Kunt u dat gewoon meelezen? Niet helemaal.

Nee. Maakt dat uit?

Soms. Een Engelse film is nog wel eens wat moeilijker natuurlijk. Maar meestal, omdat ik al zo vaak al de Engelse woorden heb gehoord en ik haal er weleens wat woorden tussenuit, weet ik het al wat, wat ze daarmee begrijpen en wat ze al zeggen en af en toe staat het heel anders, als ze zeggen. Soms hoor je weleens lachen van… dat klopt niet he.

Ja ja, ja. Oke. Misschien is het wel eh in plaats van dat we een nieuwsuitzending kijken of een krant doorkijken samen, wel relevant als ik straks even met u meekijk als we op een nieuwssite zitten op het internet. Mag dat? Mij maakt het allemaal niet uit. Dat is altijd goed.

Ja? Want dan ben ik wel benieuwd wat u zou lezen, en wat u niet zou lezen… welke onderwerpen u interessant vindt.

Ja meestal kijk ik altijd meestal Facebook, en dat soort dingen al kijk ik, en dan komt er weleens wat voorbij. Of ik pak dat wel even, of ik niet even, of ligt eraan van hoe en wat. Het zijn meestal korte teksten zijn dat, dus

137

ehm…

Ja. Dat is nog wel goed te doen dan.

Ja. Voor mij is dat wel goed te doen ja. En dan komt ook eh, ja nieuws.nl komt daar ook langs. Of eh, of Twitter ook en dat soort dingen ook allemaal he.

Ja. Twitter heb je ook natuurlijk. Hangt er dan weer vanaf wat je volgt allemaal he. Ja.

En stel nou dat u eh, u zit in de bus of in de wachtkamer bij de dokter en u heeft uw telefoon, gaat u dan wel eens