• No results found

Jenny begeleidt bij KDS van een opdracht gehaald waren omdat het van beide kanten niet werkte

(heeft ze van vriendin die in hetzelfde jaar als de genoemde studenten zit). Dus ook dit wordt weer mooier voorgesteld dan het is. Ze is dan ook heel benieuwd naar de voortgang van het onderzoek van haar adviesgroep.

Ze stond er wel van te kijken dat de studenten heel enthousiast waren over de opdracht en steeds aangeven het nog steeds leuk te vinden. Ze zijn ook goed bereikbaar via de mail. De studenten hebben een heel duidelijke taakverdeling en één van de studenten is haar vaste contactpersoon. Jenny ziet nog meer samenwerkingsmogelijkheden met de FHC en heeft deze ook wel eens met Wim Janssen besproken tijdens een borrel. Ze zijn er echter beiden niet meer op teruggekomen. Ze zou vanuit Dereumaux wel een presentatie willen komen geven over wat er mogelijk is op printgebied, hoe je aanlevert, hoe het zit met maten etc. Voor FHC is het een praktijkvoorbeeld en voor Dereumaux is het leuk omdat veel studenten dan het bedrijf onthouden als ze het beroepenveld in gaan. Ze zou het ook leuk vinden om over haar werk te komen vertellen, maar verder moet het allemaal niet teveel tijd kosten want die heeft ze natuurlijk niet.

Of tweedejaars ook welkom zijn hangt erg af van het soort opdracht dat ze zouden moeten doen. Met de tweedejaars CE studenten kreeg ze van de directeur de reactie ‘wat voor een kleuterklas heb je nou weer uitgenodigd’. Ze hoeft dus geen hele bulk tweedejaars studenten, maar ze ziet wel leuke dingetjes die de studenten zouden kunnen doen. Bijvoorbeeld iets ontwerpen, want er zijn genoeg middelen die gemaakt kunnen worden. Zo hebben ze laatst een radiospotje gemaakt en met de verhuizing willen ze een filmpje maken. Misschien dat dat iets is voor tweedejaars. Dereumaux is een jong bedrijf en staat ook erg open voor jonge mensen en nieuwe ideeën. Jenny wil dan wel een soort kwaliteitsgarantie want als het met zo’n filmpje niet lukt dan zitten ze daar wel mee. Daar moeten dus duidelijk afspraken over gemaakt worden.

Het lijkt Jenny ook leuk om van datgene wat de studenten doen inhoudelijk ook weer iets van op te steken, bijvoorbeeld dat ze zelf ook de reader krijgt en bij blijft wat betreft nieuwe kennis. Dat het van twee kanten werkt.

Er zit veel verschil tussen de contacten met CE en FHC. De CE stagiaires zitten bij Dereumaux binnen dus die ziet ze elke dag. De externe groep van FHC ziet ze natuurlijk veel minder en daar is ze dan ook via de mail best streng tegen geweest. Bij de CE studenten bespreekt ze dingen persoonlijk en dan vindt ze het moeilijker om strenger te zijn. Dat merkt ze nu ook wel aan de contacten van de studenten. Verder vindt ze de FHC intern een beetje traag. Bij CE had ze geen enkel contact, maar werd ze gelijk doorgesluisd naar de juiste persoon en binnen een paar dagen was alles geregeld en zat de opdracht in de map. Ze had het idee dat bij CE de interne organisatie wat beter en soepeler in elkaar zat. De telefoon wordt snel opgenomen, er wordt snel gereageerd op de e-mail. Misschien is het in het echt helemaal niet zo, maar die eerste indruk had ze wel.

Jenny heeft nu 3 studenten in de adviesgroep, terwijl er 4 of 5 beloofd waren. Daar was ze niet zo blij mee. Ze heeft het idee dat het voor de groep wel lekker werkt met zijn drieën. Intern zo’n grote groep hebben zou fysiek niet kunnen, maar als er een kamertje was waar ze zouden kunnen werken dat had ze dat best fijn gevonden. Dan had ze elke dag even contact met de studenten kunnen hebben. Een groep van 5 vindt ze wel het maximum, anders wordt het te hectisch.

Tot slot wil Jenny nog toevoegen dat ze door CE eens is uitgenodigd voor een middag om relaties van CE te ontmoeten. Dat vond ze een erg leuk initiatief. Ze was nog nooit bij CE geweest, maar vond het er beter uitzien. Bij FHC vond ze het altijd een kippenkooi waar allemaal studenten zitten. Ze vindt het ook geen representatieve plek om opdrachtgevers te ontvangen. De kamers van de docenten zijn daar ook helemaal niet geschikt voor; er zou een betere spreekkamermogelijkheid moeten zijn.

Jenny is lid van de alumnivereniging. Ze vindt het wel heel leuk om via de studenten die ze inhuurt een beetje betrokken te blijven bij de opleiding. Zeker omdat ze zelf net van school is en het soms ook nog spannend vindt.

84

11. Gleijm en van der Waart, Kanaaldijk zuid 3a, Eindhoven

Martijn Gleijm (directeur, ondernemer)

• Vorm gesprek: Persoonlijk op bedrijfslocatie • Datum: dinsdag 16 mei 2006

• Duur: 53 minuten (opname aanwezig)

• Bedrijfsgrootte: 34 personen in de totale holding Depuis 1975, waarvan 20 werkzaam bij Gleijm en van der Waart

• Omschrijving organisatie (www.gvdw.nl):

Gleijm en van der Waard is een communicatie bureau voor effectieve, strategische en creatieve communicatie (van Martijn Gleijm en Victor van der Waart). Sinds 2005 zijn ze onderdeel van een holding (Depuis 1975) met twee andere bedrijven (werving & selectiebureau Beet en Blinck marktonderzoek). Gleijm en van der Waart is 10 jaar oud en daarmee het oudste bedrijf van de holding.

• Contacten Fontysbreed:

Gleijm en van der Waart is leverancier voor diverse Fontys instituten en het facilitair bedrijf. Qua studenten binnen Gleijm zijn er wat contacten met de FHC en vooral met de opleiding Marketing Management. Ze hebben ook contacten met o.a. Avans Hogescholen, ROC Eindhoven, KUB in Tilburg en TU Eindhoven.

Op dit moment zitten er geen studenten binnen Gleijm. Het afgelopen half jaar hebben er twee creatief studenten stage gelopen. Eentje daarvan is na de stage in dienst gekomen, de andere klust bij hen bij op freelance basis. De contacten tussen Gleijm en de FHC zijn beperkt. Naast de twee genoemde studenten is er een adviesgroep binnen de organisatie geweest. De heer Gleijm heeft meer ervaringen met studenten van de opleiding Marketing Management, ook omdat hij dat zelf gestudeerd heeft. Hij is ook extern deskundige en zit in de raad van advies van die opleiding. Hij geeft dan ook aan dat zijn beeld daarom wat verkleurd kan zijn ten opzichte van de FHC, omdat hij daar minder ervaring meer heeft.

Met andere opleidingen heeft hijzelf geen contacten, wel vanuit het communicatiebureau in een klant-leverancierrelatie richting de Fontysholding, technische opleidingen en als marktonderzoekbureau van Verpleegkunde.

De contacten met Fontys met betrekking tot stageplekken zijn volgens de heer Gleijm via via ontstaan, via de kantoordirecteur van Gleijm. Voor een klant hebben ze een keer een projectgroep ingeschakeld om schaduw te draaien op een project waarmee Gleijm zelf bezig was. Via die projectgroep is het balletje gaan rollen en zijn er stagiaires aangenomen. De betreffende studenten waren toen al bekend bij het bedrijf. De heer Gleijm weet niet of ze zelf rechtstreeks zijn benaderd door studenten (waarschijnlijk wel want dat gebeurt regelmatig) of via de klant voor die projectgroep, maar hij verwacht in elk geval niet dat er vanuit Gleijm contact is gelegd met Fontys. Inmiddels zijn er meerdere projectgroepen vanuit Fontys geweest, waaruit ook weer afstudeerstages zijn voortgekomen.

Voor de heer Gleijm is het stagebureau de ingang als hij iets wil met Fontys, maar in de regel komt het vanuit Fontys naar hen toe omdat Gleijm en van der Waart toch bekend is. Hij merkt aan de stageverzoeken wanneer de studenten weer stages zoeken. Aan geïnteresseerde stagiaires geen gebrek. Als die frequente benadering er niet zou zijn en hij zou actief naar Fontys toestappen, dan belt hij gewoon het centrale nummer en dan hoopt hij goed terecht te komen. Hij verwacht dat weinig mensen weten van het bestaan van zoiets als een stagebureau.

De heer Gleijm is zijdelings verantwoordelijk geweest bij de begeleiding; dat lag vooral bij de kantoordirecteur. De stagiaires zijn betrokken geweest bij de normale bedrijfsvoering en liepen mee in de normale evaluaties en besprekingen, vanwege de aard van het project dat volledig geïntegreerd was binnen het geheel. De begeleiding heeft dus niet veel extra’s gevraagd, de studenten liepen gewoon mee. De adviesprojectgroep heeft vanuit de opleiding geopereerd en zijn een paar keer bij Gleijm geweest voor briefing en tussentijdse rapportage. En natuurlijk om het resultaat te presenteren. Dat is goed gegaan hoewel het anders is als studenten niet binnen de

85