• No results found

Balans per 31 december 2020 (na resultaatbestemming)

ACTIVA

Vlottende activa

Vorderingen en overlopende activa Liquide rniddelen

Totaal vlottende activa Totaal activa

PASSIVA

31-12-2020 31-12-2019

13.698 664.684 678.382

7.316 1.038.099 1.045.415

678.382 1.045.415

Reserves en fondsen

Algernene reserve 18.654 18.654

Bestemmingsreserve 650.854 1.018.405

Totaal reserves en fondsen 669.508 1.037.059

Kortlopende schulden

Overige kortlopende schulden 8.874 8.357

Totaal passiva 678.382 1.045.416

Staat van baten en lasten over 2020

BATEN:

• Baten uit actiesvan derden

• Overige baten Som van de baten LASTEN:

884.718 26.122

2020 2019

1.285.251 29.035

910.840 1.314.286

Besteed aan doelstellingen

Actie india 0 812.509

Actie Schotiand 3.803 9.188

*Actie lvloidavié 1.248.466 0

1.252 269 821 697

Wervingskosten 13.084 14.772

Kosten van beheer en administratie 13.038 14.263

Som van de lasten 1.278.391 850.732

Saldo voorfinanciële baten en lasten -367.551 463.554

Saldo financiële baten en lasten 0 0

SALDO VAN BATEN EN LASTEN -367.551 463.554

Bestemming saldo van baten en lasten

' algemene reserve 0

• bestemrningsreserve -367.561

0 461554

-367.551 463.554

Pagina

-9-Toelichting behorende tot de jaarrekening 2020 Algemeen

Voornaamste activiteiten en doelstelling

De stichting (statutaire naam Stichting Draagt Elkanders Lasten) is gevestigd te Apeldoorn, Laan van Westenenk 12, 7300 AP. De stichting is opgericht in 1987 en staat bij de Kamer van Koophandel ingeschreven onder nummer 41040291. De RISN waaronder de stichting is geregistreerd is 8050.30.438.

De stichting wordt door de Belastingdienst erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Stichting Draagt Elkanders Lasten voert acties om gelden in te zamelen ten behoeve van goede doelen.

Verslaggevingsperiode

Deze jaarrekening is opgesteld uitgaande van een verslagperiode van een jaar. Het boekjaar valt samen met het kalenderjaar.

Toegepaste standaarden

De jaarrekening is opgesteld conform richtlijn 650 "Fondsenwervende Instellingen" van de Raad van de Jaarverslaggeving.

Continuïteit

De jaarrekening is opgesteld uitgaande van de continuïteitsveronderstelling.

Grondslagen voor de woardering van activa en passiva en de resultaatbepaling Algemeen

De grondslagen die worden toegepast voor de waardering van activa en passiva en de resultaatbepaling zijn gebaseerd op historische lasten.

Alle activa en passiva worden opgenomen tegen nominale waarde.

Een actief wordt in de balans opgenomen wanneer het waarschijnlijk is dat de toekomstige economische voordelen ervan naar de stichting zullen toevloeien en de waarde daarvan betrouwbaar kan worden vastgesteld. Een verplichting wordt in de balans opgenomen wanneer het waarschijnlijk is dat de afwikkeling daarvan gepaard zal gaan met een uitstroom van middelen die economische voordelen in zich bergen en de omvang van het bedrag daarvan betrouwbaar kan worden vastgesteld.

Baten worden in de staat van baten en lasten opgenomen wanneer een vermeerdering van het economisch potentieel, samenhangend met een vermeerdering van een actief of een vermindering van een verplichting, heeft plaatsgevonden, waarvan de omvang betrouwbaar kan worden vastgesteld. Lasten worden verwerkt wanneer een vermindering van het economisch potentieel, samenhangend met een vermindering van een actief of een vermeerdering van een verplichting, heeft plaatsgevonden, waarvan de omvang betrouwbaar kan worden vastgesteld.

Indien een transactie ertoe leidt dat nagenoeg alle of alle toekomstige economische voordelen en alle of nagenoeg alle risico's met betrekking tot een actief of verplichting aan een derde zijn overgedragen, wordt het actief of de verplichting niet langer in de balans opgenomen.

Verder worden activa en verplichtingen niet meer in de balans opgenomen vanaf het tijdstip waarop niet meer wordt voldaan aan de voorwaarden van waarschijnlijkheid van de toekomstige economische voordelen en betrouwbaarheid van de bepaling van de waarde.

De jaarrekening wordt gepresenteerd in euro's. Er hebben geen transacties in vreemde valuta plaats.

Gebruik van schattingen

De opstelling van de jaarrekening vereist dat het bestuur zich oordelen vormt en schattingen en veronderstellingen maakt die van invloed zijn op de toepassing van grondslagen en de gerapporteerde waarde van activa en verplichtingen, en van baten en lasten. De daadwerkelijke uitkomsten kunnen afwijken van deze schattingen.

Financiele instrumenten

Onder financiële instrumenten worden zowel primaire financiële instrumenten, zoals vorderingen en schulden, als afgeleide financiële instrumenten (derivaten) verstaan.

Vorderingen worden bij eerste verwerking gewaardeerd tegen reële waarde, inclusief transactiekosten (indien materieel). Na eerste verwerking vindt waardering plaats tegen geamortiseerde kostprijs. lndien er geen sprake is van agio of disagio en transactiekosten, is de geamortiseerde kostprijs gelijk aan de nominale waarde van de vorderingen, onder aftrek van voorzieningen wegens oninbaarheid. Voorzieningen worden bepaald op basis van individuele beoordeling van de inbaarheid van de vorderingen.

Kortlopende schulden worden bij eerste verwerking gewaardeerd tegen reële waarde.

Kortlopende schulden worden na eerste verwerking gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs. lndien er geen sprake is van agio of disagio en transactiekosten, is de geamortiseerde kostprijs gelijk aan de nominale waarde van de schuld.

Van afgeleide financiële instrumenten (derivaten) maakt de stichting geen gebruik.

Liquide middelen

Liquide middelen worden gewaardeerd tegen nominale waarde. De liquide middelen staan ter vrije beschikking van de stichting.

Bijzondere waardeverminderingen

Een financieel actief wordt geacht onderhevig te zijn aan een bijzondere waardevermindering indien er objectieve aanwijzingen zijn dat na de eerste opname van het actief zich een gebeurtenis heeft voorgedaan die een negatief effect heeft gehad op de verwachte toekomstige kasstromen van dat actief en waarvan een betrouwbare schatting kan worden gemaakt.

Objectieve aanwijzingen dat financiële activa onderhevig zijn aan een bijzondere waardevermindering omvatten het niet nakomen van betalingsverplichtingen en achterstallige betaling door een debiteur, herstructurering van een aan de onderneming toekomend bedrag onder voorwaarden die de onderneming anders niet zou hebben overwogen, aanwijzingen dat een debiteur of emittent failliet zal gaan, en het verdwijnen van een actieve markt voor een bepaald effect.

Aanwijzingen voor bijzondere waardeverminderingen van vorderingen die door de onderneming worden gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs worden zowel op het niveau van specifieke activa als op collectief niveau in aanmerking genomen. Van afzonderlijk belangrijke vorderingen wordt beoordeeld of deze individueel onderhevig zijn aan bijzondere

Pagina

-11-waardevermindering. Van afzonderlijk belangrijke vorderingen die niet individueel onderhevig zijn gebleken aan bijzondere waardevermindering en van afzonderlijk niet belangrijke vorderingen wordt collectief beoordeeld of deze onderhevig zijn aan bijzondere waardevermindering, dit door samenvoeging van vorderingen met vergelijkbare risicokenmerken.

Een bijzonder waardeverminderingsverlies met betrekking tot een tegen geamortiseerde kostprijs gewaardeerd financieel actief wordt berekend als het verschil tussen de boekwaarde en de contante waarde van de verwachte toekomstige kasstromen, gedisconteerd tegen de oorspronkelijke effectieve rente van het actief.

Verliezen worden opgenomen in de winst-en-verliesrekening. Rente op het aan een bijzondere waardevermindering onderhevige actief blijft verantwoord worden via oprenting van het actief met de oorspronkelijke effectieve rente van het actief.

Reserves en fondsen

Het ingezamelde geld wordt uitsluitend besteed aan het betreffende actiedoel. Voor zover nog niet tot uitkering is overgegaan, wordt per balansdatum een bestemmingsreserve gevormd.

Voorzienmgen

Ultimo boekjaar zijn er geen omstandigheden waarvoor een voorziening gevormd moet worden.

Baten en lasten

De baten uit eigen fondswerving worden verantwoord op het moment dat ze daadwerkelijk ontvangen zijn. Nalatenschappen worden verantwoord op het moment dat er een betrouwbare inschatting van de omvang kan worden gemaakt.

Onder baten worden verstaan de opbrengsten uit giften, de sponsorpagina's in het Reformatorisch Dagblad en overige baten.

De lasten worden toegerekend aan de periode waarop ze betrekking hebben.

Begroting

Het bestuur stelt geen jaarlijkse begroting op, omdat de geldstromen voorspelbaar zijn. Voor de opbrengsten van de acties wordt een streefbedrag van 600.000 euro aangehouden.

Verbonden partijen

Van verbonden partijen is sprake wanneer een partij beleidsbepalende invloed kan uitoefenen over een andere partij dan wel invloed van betekenis kan uitoefenen op het financieel en zakelijk beleid van de andere partij.

Erdee Media Groep is verbonden met de Stichting Draagt Elkanders Lasten.

Belastingplicht

De stichting heeft geen belastingplicht met betrekking tot vennootschaps- en omzetbelasting.

Eveneens heeft de stichting geen personeel in dienst en is derhalve niet inhoudingsplichtig voor de loonbelasting en sociale verzekeringen. De belastingplicht is niet van toepassing omdat de stichting door de Belastingdienst is aangemerkt als ANBI en dus geen winstoogmerk heeft.

Toelichting op de balons

ACTIVA

VORDERINGEN EN OVERLOPENDE ACTIVA Rek.crt. Erdee Media B.V.

LIQUIDE MIDDELEN De liquide middelen staan ter vrije beschikking van de stichting. De liquide middelen worden voor het overgrote deel aangewend in het kader van de doelstelling.

PASSIVA

ALGEMENE RESERVE Stand per 1 januari

bijlat dotatie bestemmingsreserve Totaal mutaties

Stand per 31 december

BESTEMMINGSRESERVES Stand per 1 januari

Mutaties:

bij:totaal donaties

at totaal besteed aan doelstelling at visitatiekosten

at naar algemene reserve Totaal mutaties

Stand per 31 december

18.654 16.823

830-367 551- 461 054

650.854 1.018.405

De bestemmingsreserves betreffen de gelden die ultimo balansdatum nog aan de doelen ten goede moeten komen. Mutaties in de bestemmingsreseives vloeien voortvanuit de staat van baten en lasten.

KORTLOPENDE SCHULDEN

-13-Verloop bestemmingsreserves

BESTEMMIN GSRE SERVE S 2020

Stan d pe r1jan uari 2020 Mutaties:

Bij: giften particulieren Bij: giften kerken en sch olen Bij: giften legaatinalatenschappen

Af: St. Glasgow Christian School Af: St. Dorcas

St. HOE

R eserve Kaukasus R eserv e S chotland R eserve M oldav R eserve N ederland

3.000 3.803 1.011.602 - 1.018.405

129.687 537.655 667.342

Totaal verstrekkingen acties 3_803 1.248.466

Af: naar algemene reserve

1252.269

Totaal af 3.803 1.248.466 - 1252.269

Stand per 31 december 2020 3.000 647.854 650.854

betreft schafting visiatereis

BESTEMMINGSRESERVES 2019

Stand per 1 januari 2019

Mutaties:

Bij: giften particulieren Bij: giften kerken en scho len Bij: giften legaat/nalatenschappen Bij: sponso rgelde n/RD

Totaal giften actie

Bij: uit algemene reserve

Totaal bij - - 260.658 12.991 1.011.602 1.285.251

Af: visitatiekosten 670 - 670

Totaal kosten actie - 670 - 670

Af: St SDOK - 812.509 - 812.509

Af: St Glasgow Christian School 9.188 9.188

Totaa I v erstrekkinge n actie s - 812.509 9.188 - 821.697

R eserv e K aukasus R eserv e U ganda R eserv e India R eserv e S chotland R eserv e tvloldav

3.000 2.500 551.851 557.351

147.251 11.983 869.653 1.028.886

2.978 1.008 38.297 42_283

9.902 9.902

110.429 93.750 204.179

260.658 12.991 1.011.602 1.285.251

Af: naar algemene reserve 1.830 1.830

Totaal af - 2.500 812.509

Stand per 31 december 2019

9.188 824.197

3.000 - 3.803 1.011.602 1.018.405

betreft schatting visiatiereis

Pagina

-15-Bestemming van het saldo van baten en lasten

De statuten schrijven niets voor ten aanzien van de resultaatsbestemming.

Het resultaat van het boekjaar is door het bestuur als volgt bestemd:

Bestemmingsreserve -367.551

Algemene reserve 0

Totaal resultaat -367.551

Deze bestemming is verwerkt in de jaarrekening.

Niet in de balans opgenomen activa en verplichtingen

Er zijn geen (on)voorwaardelijke verplichtingen ultimo balansdatum die niet opgenomen zijn als financiële verplichting.

Gebeurtenissen na balansdatum

Er hebben zich geen gebeurtenissen na balansdatum voorgedaan die van belang zijn voor de interpretatie van dit jaarverslag.

Toelichting op de steat van baten en lasten

SPECIFICATIE EN VERDEL1NG BATEN NAAR BESTEMMING Besternrning

giften particulieren giften kerken en scholen giften legaatinalatenschappen giften sponsoring

Subtotaal

bijdrage RD in kosten rentebaten

Totaal

Baten doelstelling: Cov erige:

Moldavie Nederland Subtotaal:

Totaal Totaal

2020 2019

129.687 537.655 667.342 0 667.342 1.028.886

8.198 23.164 31.362 0 31.362 42283

2852 0 2.852 0 2.852 9.902

96.127 87.035 183.162 0 183.162 204.179

236.864 647.854 884.718 0 884.718 1285250

0 0 0 26.122 26.122 29.035

0 0 0 0 0 0

236.864 647.854 884.718 26.122 910.840 1.314285 SPECIFICAT1E EN VERDELING KOSTEN NAAR BESTEMMING

Besternming

0 1.252_269 821 697

0 0 0 9108401 1 314285

% besteed aan doelstelling 137,5%1 62,5%

% wervingskosten t.o.v. baten 1,4%i 1,1%

Het percentage besteed aan de doeistelling wordt be'invioed door de verschillende momenten (ander boekjaar) waarop de stichting de giften ontvangt en de bestedingen aan de doelstelling voldoet. Voor een nadere toelichting op de ontvangen giften en bestedingen per project wordt ook verwezen naar de verloopstaat van de bestemmingsreserves.

Personeelsbestand

Gedurende het boekjaar 2020 was er geen personeel in dienst bij de stichting (evenals in 2019). De inzet personeel wordt gedaan vanuit Erdee Media B.V., echter worden deze niet doorberekend aan de stichting.

Pagina

-17-Bezoldiging van bestuurders

De bestuurders ontvangen geen vergoeding. Eveneens zijn er geen leningen of garanties verstrekt aan bestuursleden.

Transacties verbonden partijen

De transacties met het Reformatorisch Dagblad betreffen de door het Erdee Media B.V. in het boekjaar aan de Stichting Draagt Elkanders Lasten gerealiseerde opbrengst van de sponsorpagina's ad € 183.162. Dit bedrag is verantwoord onder sponsoring.

GERELATEERDE DOCUMENTEN