• No results found

jaarlijkse uitje Henk kan het niet zelf betalen De eerste keer is dat leuk, maar de tweede keer

In document Gezichten van een onzeker bestaan (pagina 63-67)

HAAR VRIEND

T. jaarlijkse uitje Henk kan het niet zelf betalen De eerste keer is dat leuk, maar de tweede keer

doet hij er alles aan om niet mee te hoeven. Henk voelt zich een sukkel.

Schaamte voelt hij ook als hij gebruikmaakt van speciale voorzieningen. Hij heeft een pasje voor mensen die in stille armoede verkeren. Daar krijgt hij bijvoorbeeld korting mee bij een lunch. Maar wie wil er in een volle tent eten bestellen met zo’n pasje? Soms heeft Henk het gevoel overal buiten te staan. Daarnaast leidt het zoeken naar een baan tot twijfel en onze- kerheid. Henk is niet meer de jongste. Hij heeft veel ervaring, maar weinig papieren. Het is net alsof het leven dat hij hiervoor leidde niet meer meetelt. Het pensioen is een welkom vooruit- zicht, maar Henk moet nog tien jaar. Hij is niet de hele tijd somber, maar merkt wel steeds vaker een gevoel van berusting bij zichzelf op. Henk vindt het gek dat je in dit land zo zwaar wordt aangepakt als je schulden hebt. Wie iemand berooft krijgt twee jaar, en voor Henk voelt het alsof hij vanwege zijn schulden zeven jaar gekregen heeft. Terwijl hij alleen maar zijn rekeningen niet heeft betaald. Henk begrijpt het allemaal wel, maar het voelt soms oneerlijk. Toch kan Henk nog dromen. In 2022 is hij schul- denvrij. Dan begint hij weer met een schone lei. Een ontspannen leven is wat hij wil, en een baan met perspectief. Ook wil hij graag weer leuke dingen kunnen doen. Bijvoorbeeld ergens spontaan iets gaan eten of drinken. Dat zit er nu met 50 euro per week niet echt in.

RVS

|

Gezichten van een onzek

er bestaan

VERSCHILLEN

IN DE

SAMENLEVING

Door verschillen in wat mensen hebben, willen of kunnen is de afstand tussen verschillende groepen of individuen in de samenleving groot. We waarderen sommige verschillen, terwijl we andere niet kunnen rechtvaardi- gen. Sociaaleconomische verschillen kunnen leiden tot ongelijke kansen op een goed en gezond leven. Met negatieve gevolgen voor maatschappelijke veerkracht en welzijn. Met het essay Gezondheidsverschillen voorbij begon de Raad haar zoektocht naar mogelijke doorbraken om de complexe ongelijk- heid achter sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen.

Verschillen in de samenleving is één van de vijf thema’s van het werkpro-

gramma 2020 – 2024 van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. De Raad focust zich de komende jaren met verschillende adviezen op de proble- matische én positieve verschillen in welzijn en gezondheid. Op het snijvlak van gezondheid en samenleving adviseren we hoe zorg en ondersteuning beter op deze verschillen kunnen inspelen.

Hoe hangen verschillende vormen van ongelijkheid samen? Hoe kan onge- lijkheid in wonen of onderwijs leiden tot onrechtvaardigheid in gezondheid? De Raad stelt de complexiteit van deze verschillen centraal. Zo adviseerden we in Herstel begint met een huis om een plek om te wonen als begin van elk passend hulpverleningstraject te nemen. Een veilige woningomgeving, kleding en voeding zijn basisvoorwaarden om gezonde sociale relaties aan te kunnen gaan, jezelf te ontwikkelen én aan herstel te werken.

Met dit boek laten we zien welke gevolgen economische bestaansonzeker- heid heeft op iemands welzijn. En gaan we op zoek naar die momenten in het leven waar verschillen zich bij groepen mensen opstapelen of ze onover- brugbaar worden.

RVS

|

Gezichten van een onzek

er bestaan

COL

OF

ON

Raad voor Volksgezondheid & Samenleving:

inspireert en adviseert over hoe we morgen kunnen leven & zorgen.

Samenstelling Raad

Voorzitter: Jet Bussemaker

Raadsleden: Erik Dannenberg, Daan Dohmen,

Pieter Hilhorst, Jan Kremer, Bas Leerink, Liesbeth Noordegraaf-Eelens, Ageeth Ouwehand en Jeannette Pols.

Directeur: Stannie Driessen

Raad voor Volksgezondheid & Samenleving

Parnassusplein 5 Postbus 19404 2500 CK Den Haag T +31 (0)70 340 5060 mail@raadrvs.nl www.raadrvs.nl Twitter: @raadRVS

Gezichten van een onzeker bestaan, 2021-03

ISBN: 978-90-5732-304-1

Grafisch ontwerp: Studio Duel Fotografie: Peter van Beek *1

Caveman010 *2

Eindredactie: Ellen Segeren

Druk: SpringerUit

*1 Peter van Beek werd door de RVS gevraagd als

fotograaf voor dit project vanwege zijn sociaal engagement. In zijn portret- en reportagefotografie richt hij zich op culturele en maatschappelijke projecten met een focus op minderheden, (sub) culturen en andersdenkenden.

*2 Naast het delen van zijn verhaal, heeft de RVS

Patrick (Cavemen010) ook gevraagd als fotograaf voor dit boek. Het portret van Ingrid op p.88-95 heeft hij gemaakt onder supervisie van Peter van Beek. De tussenfoto’s komen uit zijn eigen portfolio. © Raad voor Volksgezondheid & Samenleving,

Den Haag, 2021

Niets in deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een dataverwerkend systeem of uitgezonden in enige vorm door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook zonder toestemming van de RVS.

U kunt deze publicatie ook bekijken via onze website www.raadrvs.nl.

Voorbereiding:

De commissie die het voorbereidend werk heeft uitgevoerd bestaat uit raadsleden Pieter Hilhorst en Ageeth Ouwehand, en de adviseurs Robert Vonk en Tim ’S Jongers. Vanuit het LUMC - Campus Den Haag heeft Janna Goijaerts bijgedragen.

Geraadpleegde experts:

De RVS bedankt de geportretteerden die hun verhaal wilden delen. In dit boek zijn zij de geraadpleegde experts. Ook danken we alle betrokkenen die hebben bijgedragen aan de zoektocht naar respondenten.

RVS

|

Gezichten van een onzek

er bestaan

MIRAND

In document Gezichten van een onzeker bestaan (pagina 63-67)