• No results found

DEEL 3 INFORMATIE

1 Wie is wie

Voor je opleiding zijn vanzelfsprekend in de eerste plaats de leraars verantwoordelijk. In onze school werken echter vele anderen mee om de studie, de administratie en het sociale leven te organiseren.

Een aantal van die verantwoordelijken zijn direct bij je studie betrokken; de anderen, die je wellicht niet eens leert kennen, werken achter de schermen.

Om een volledig beeld van de organisatie te schetsen, vermelden we iedereen die bij de school betrokken is. De namen van deze personen en de manier waarop je met hen contact kan leggen, vind je achteraan in bijlage.

1.1 Het schoolbestuur.

Vrije Technische Instituten van Brugge

Administratieve zetel: Boeveriestraat 73, 8000 Brugge tel. 050/33.35.02 - fax. 050/33.37.57

http://www.vtibrugge.be e-mail : info@vtibrugge.be Voorzitter: Dhr. P. Lecluyse

1.2 De scholengemeenschap:

Het Vrij Technisch Instituut - Middenschool en Bovenbouwschool - maken deel uit van de Scholengemeenschap Sint-Maarten p.a. Wapenmakersstraat 14 8000 – Brugge. Tel. 050/33.15.43 - fax. 050/34.25.42

http://www.sintmaarten-brugge.be

e-mail: secretariaat@sintmaarten-brugge.be

85

1.3 De directie.

Algemeen directeur : J. Loridan

Campusdirecteur campus Boeveriestraat: W. Vanhoutte Campusdirecteur campus Zandstraat: P. Schotte

Directeur zorg en ondersteuning Boeveriestraat: L. Carlier Directeur zorg en ondersteuning Zandstraat: N. Everaert Administratieve directie: J. Desendere – H. Tamsin

Technisch Adviseur-Coördinator: L. Falin - F. De Coninck Internaatsbeheerder: A. Vander Plaetse

Schoolpastor: R. Verbeke pr.

Coördinator 1ste graad: W. Missinne Coördinator 2de graad: N. De Baere Coördinator 3de graad: N. De Baere Coördinatie Informatica: S. Titeca

Preventieadviseur: D. Van Damme en P. Malengier Milieucoördinator: K. Talloen

Technisch Adviseurs/Technisch coördinatoren:

1ste graad: D. Goemyne en afd. Automechanica-Carrosserie: D. Goemyne afd. Bouw: C. Warmoes

afd. Elektriciteit: J.P. Micholt, J. Helsen

afd. Grafische Technieken en Schilder- en Decoratie: H. Staessen en J. Desloovere afd. Hout: F. Reilhof

afd. Mechanica: J. Lannoo en T. Vlaemynck (theoretisch technische richtingen) 1.4 De cel leerlingbegeleiding:

 directeur zorg en ondersteuning

 schoolinterne leerlingenbegeleid(st)er;

o eerste en tweede graad Boeveriestraat: Britt Costenoble o eerste en tweede graad Zandstraat: N. Sabbe

o derde graad Boeveriestraat: L. Carlier o derde graad Zandstraat: N. Everaert

 verantwoordelijke opvoed(st)er;

 Boeveriestraat:

o eerste graad: T. Desendere o tweede graad: T. Laisnez o derde graad: B. Chielens

86

 Zandstraat:

o eerste graad: N. Cappelle o tweede graad: M. Boerjan o derde graad: R. Caes

 CLB-medewerk(st)er.

1.5 De oudervereniging.

Oudervereniging VTI-Brugge –

voorzitter p/a Boeveriestraat 73 8000 Brugge e-mail : oudercomite@vtibrugge.be

1.6 De leden van de schoolraad.

Voor de leerlingen:

Voor de ouders: Hakim Djemaa, Marjan Verhaest, Marnix Arschoot Voor het personeel: Joris Allaert, Tom Van Nevel, Hans Vankerschaver Voor de lokale gemeenschap: Peter Meulemeester en Roland Deduytsche De campusdirecteurs, zijn op de bijeenkomsten van de schoolraad aanwezig.

1.7 De interne beroepscommissie

Bij de interne beroepscommissie kunnen je ouders terecht:

 wanneer ze beroep willen aantekenen tegen een definitieve uitsluiting (zie deel 2, punt 4.4.4.5). De beroepscommissie zal de definitieve uitsluiting ofwel bevestigen ofwel vernietigen.

 wanneer ze beroep willen aantekenen tegen het oriënteringsattest B of C dat je hebt behaald (zie deel 2, punt 3.7.4). Dat kan in de tweede fase in de beroepsprocedure. De beroepscommissie kan dan ofwel de betwiste beslissing bevestigen ofwel een andere beslissing nemen.

Het adres om beroep in te stellen is:

Vrij Technisch Instituut

Voorzitter van de interne beroepscommissie Boeveriestraat 73

8000 Brugge

87

1.8 Het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) Brugge(n)

Een CLB heeft als opdracht bij te dragen tot het welbevinden van de leerlingen, nu en in de toekomst. Daarom ondersteunt het CLB de opvoedingsopdracht van ouders en school: als het moeilijk wordt, kun je bij het CLB terecht.

Onze school heeft een samenwerkingsovereenkomst met

Vrij CLB De Havens - vestiging Brugge

Sint Maartensbilk 2, 8000 Brugge 050/440 220

brugge@vrijclbdehavens.be

Het CLB-team bestaat uit een arts, een verpleegkundige, een maatschappelijk werker en een psycholoog of pedagoog. Je vindt de namen op de website.

De CLB-medewerkers vinden het belangrijk dat leerlingen zich goed voelen en hun talenten kunnen ontwikkelen. Daarom kunnen leerlingen en ouders op hen een beroep doen voor informatie, advies en begeleiding op het vlak van het leren en studeren, van het maken van goede studiekeuzes, van de

lichamelijke ontwikkeling en de gezondheid en van het ‘zich goed voelen’ thuis, op school en bij vrienden.

Als de school aan het CLB vraagt om een leerling te begeleiden, zal het CLB een begeleidingsvoorstel doen. Het CLB zet een begeleiding pas voort als de ouder en/of de leerling ouder dan 12 jaar hiermee instemt. Je wordt nauw betrokken bij alle stappen in de begeleiding.

Bepaalde tussenkomsten kunnen niet geweigerd worden: begeleiding bij problematische afwezigheden en sommige medische onderzoeken. Als er bezwaar is tegen een onderzoek door een bepaalde arts of verpleegkundige, kan in overleg een andere arts of verpleegkundige binnen of buiten het CLB worden aangeduid. In dat geval zijn de kosten ten laste van de ouders. De resultaten van het onderzoek moeten aan het CLB worden bezorgd.

Het CLB houdt toezicht op de vaccinatietoestand van de leerling en biedt vaccinaties aan die in het vaccinatieschema zijn opgenomen. Ouders en leerlingen worden hierover geïnformeerd.

88

Het CLB legt voor elke leerling een dossier aan. Bij het verzamelen, verwerken en gebruiken van gegevens over leerlingen geldt de wet op de privacy. CLB-medewerkers volgen een deontologische code die discretie, onafhankelijkheid en het naleven van het beroepsgeheim waarborgt.

Als een leerling verandert van school is het begeleidend CLB van de vorige school verplicht het dossier van de leerling te bezorgen aan het nieuwe CLB. Dit multidisciplinair dossier bevat alle op het centrum aanwezige gegevens over die leerling.

Indien je niet akkoord gaat met het doorgeven van alle CLB-dossiergegevens naar het nieuwe CLB, kan je daartegen verzet aantekenen. Je hebt daarvoor 10 dagen vanaf de inschrijving in de nieuwe school. Je tekent verzet aan bij de directeur van het vorige CLB. Voor leerlingen jonger dan 12 jaar gebeurt dit door de ouders, oudere leerlingen kunnen dit zelf doen. In geval van verzet zal het CLB alleen de identificatiegegevens, de medische gegevens en de gegevens in verband met de leerplicht doorsturen.

CLB-dossiers worden 10 jaar na het laatste medisch onderzoek of vaccinatie vernietigd.

Vrij CLB De Havens heeft een procedure om met een klacht om te gaan.

Meer informatie vind je op de website www.vrijclbdehavens.be en www.vrijclb.be

1.9 Het ondersteuningsnetwerk

Onze school is aangesloten bij Ondersteuingsnetwerk Noord Netwerkcoördinator: Loveniers Ann

Te bereiken: info@netwerknoord.be

Voor algemene vragen over ondersteuning en specifieke vragen ver jouw ondersteuning kan je terecht bij volgend aanspreekpunt: Ann Loveniers;

zorgloket

Telefoon 0486 33 5343

89