• No results found

Discussie na de pauze:

4. IS MULTI-/SYNCHROMODAAL TRANSPORT EEN AFGELEIDE? (Wageningen UR FBR)

***

Ja  Clustering zal moeten plaatsvinden in de Baltische Staten, in elk geval op locaties met een zeeverbinding. Clustering zal dan plaatshebben analoog aan Rotterdam: havengebonden cluster.

(Amsterdam Consultants)

De vitale clustering vindt juist plaats op de combinatie van een sterk productiegebied en een sterke markt/metropool. Warschau is zo’n voorbeeld. Clustering in zeehavens zoals hier gesteld is second best. De Baltische staten worden vooralsnog getruckt vanuit Nederland (Wageningen UR, FBR)

***

Je zult zien dat de clustering steeds meer lokaal – lokaal gaat worden. Nederland moet dan daar een lokale aanwezigheid hebben en basale zaken organiseren. Vanuit Nederland kan dan een dominante handelspositie (zo je wilt regie) verzorgen via aan Nederland gebonden: Kennis, Know How, Management

***

Clustering zoals in Barendrecht: grote variëteit aan activiteiten en deze is organisch gegroeid. (Amsterdam Consultants)

***

FloraHolland heeft als aandeelhouder geïnvesteerd in Tradepark Bremen: bedrijf van FloraHolland dat is ontwikkeld met Nederlandse kennis en kunde. Hier worden ook lokale producten verhandeld.

(FloraHolland)

***

Havenbedrijf Rotterdam heeft ook samenwerkingsverbanden opgezet met buitenlandse haven(clusters). Daarbij is Nederlandse havenkennis ingezet samen met het eigen netwerk om buitenlandse havens te ontwikkelen, en verbindingen tussen deze havenclusters onderling te laten groeien en te consolideren.

(Havenbedrijf Rotterdam) ***

Internationale clustering: het moet een combinatie zijn tussen wat je hier (NL) doet en wat je daar (buitenland) doet.

 Clustering begint bij het product: vanaf dat moment heb je de regie in handen omdat je kennis

inbrengt, die specifiek is voor het product; daarna komen transport / logistiek. Het product/dienst moet je interessant maken om in een bepaalde markt een cluster op te kunnen starten.

 Zoek een actieve manier om de mensen uit hun eigen structuur te halen en ze te bewegen naar samenwerking in een internationale cluster.

 Waar kan ik mijn partners vinden en in welk land zodat ik mijn product kan slijten, aangevuld met lokaal product  regie of organiseren

(Platform Agrologistiek / Tielrooij)

Het is belangrijk te denken vanuit de internationale klant om daarvoor jaarrond een hoogwaardig product, breed assortiment, met snelheid (vers) te kunnen organiseren en bundelen (responsiviteit). Het lokale assortiment is vertrekpunt, aangevuld met NL product (de laatste tegen premium prijzen)  vergelijkbaar met hoe de zuivelindustrie haar markt georganiseerd heeft in Spanje en Zuid Oost Europa: lokale product, aangevuld met Nederlandse import op de premium price producten.

Juist Nederland heeft met haar huidige logistieke model al aangetoond sterk te zijn (kennis, kunde,

kwaliteit) in het organiseren van internationale stromen en is bij uitstek geschikt om dit model succesvol te maken met clusterpunten op verderweg gelegen markten. (Wageningen UR FBR)

***

Voor bloemen gaat deze redenering niet op. Er is geen lokaal product; voor planten klopt het wel, dit heeft het Florilog-regie project aangetoond. (FloraHolland)

***

Een markt met koopkracht is Polen. Waarop liggen je accenten? Wat is je rol en hoe krachtig is je rol afgestemd op het lokale product? Polen ligt qua gebruiker minder ver van ons af. Ondernemers moeten daarin trekker zijn. Onderzocht moet worden op welke punten er behoefte is bij deze ondernemers aan versterking. Hierbij spelen vragen als:

- Wat is je complementaire rol en hoe krachtig is die t.o.v. het lokale assortiment?; - Wat doen de huidige ondernemers in Nederland en Polen al?;

- Waar kunnen we ze aanvullen?

(ZLTO) ***

Wageningen UR Food & Biobased Research, instituut binnen de rechtspersoon Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek De achtergrond van het thema Versnetwerk is dat er een conglomeraat van acties nodig is om de markt te bedienen van versproduct. Wat is hierbij de rol van de retailers? De meerwaarde van Nederland moet helder zijn bij de Europese bedrijven. (Platform Agrologistiek / Tielrooij)

***

Het huidige model (bezien vanuit het cluster Aalsmeer) is dat nu nauw wordt samengewerkt met exporteurs op marktplaatsen, die daar een toegevoegde waarde hebben en ook waarde toevoegen (hetzij vanuit hun netwerk, hetzij vanuit hun activiteiten, bijv. boeketten maken). Het nieuwe concept van clustering in het buitenland is moeilijk te koppelen met de huidige structuur in Aalsmeer/ Naaldwijk. Waar gaan de exporteurs dan zitten? In de clusters? (FloraHolland).

Wij denken dat de nuance is dat bovenstaande geldt voor kleinere bedrijven. Voor grotere spelers is dit de weg om te gaan en in veel gevallen hebben ze die al succesvol bewandeld. Ze zitten op belangrijke plaatsen in het internationale netwerk.

(Wageningen UR, FBR)

Bijvoegen van lokaal product kan interessant zijn: uiteindelijk gaat het om stromen en euro's. Wat levert het onder de streep op om in een cluster te gaan zitten? Pas dan kunnen we bepalen of deelname in internationale regionale clusters interessant is of niet. (FloraHolland)

***

Wat mist is de koppeling met lokale logistiek en distributie. Nederlandse partijen kunnen hier wel degelijk iets aan toevoegen. De kracht van Nederland ligt in kennis, kunde, en kwaliteit.

(ZLTO)

*** AANBEVELINGEN:

 Tielrooij: stuur voor de workshop in September ook een gerichte uitnodiging naar verladers, logistiek dienstverleners, en retailers.

 Presenteer tijdens de workshop resultaten waar iets concreets uit gehaald kan worden.

 De uitkomst van het visiedocument moet munitie opleveren voor de discussie met topsectoren, en met de partijen in de agrologistieke sector.

 Wat is de agenda voor de komende jaren van belangrijke spelers in de markt? Koppel deze en de potentie van de ondernemers aan de push van ministeries en topsectoren wanneer het gaat om agrologistiek.

 Werk de conclusies uit in de PowerPoint presentatie. Stuur dit rond naar de deelnemers en geïnterviewden. Reacties hierop zijn zeer welkom.

CONCLUSIES:

 Is logistiek volgend? Nee: het product moet vers aankomen: logistiek is nevengeschikt, maar soms ook leidend! In de ontwikkeling van netwerken is logistiek wel volgend: m.a.w. eerst het product en de markt,

 Denk multimodaal en mogelijk synchromodaal. Vang verwachte groei transport op met andere modaliteiten dan weg- en luchttransport met een forse reductie van CO2, fijnstof, kosten,  Er is genoeg volume voor dagelijkse “ideal trein shuttles”,

 Deep sea/ Shortsea heeft autonome groei voordelen t.o.v. trein als gevolg van containerisatie in de havens en ontbrekende Europese harmonisatie voor het treintransport,

 Agrofood heeft een groot aandeel (1/3) in de totale goederenstromen,

 ontwikkel actief (Vers)Kernclusters in het Europese achterland te beginnen in Oost Europa dicht bij grote metropolen met eigen productie. Vul aan met Nederlandse export en kennis! De klant kan zo jaarrond bediend worden met een breed assortiment en snelle uitleveringen (responsiviteit).

Deelnemers workshop 21 juni 2012

1. Frans Tielrooij voorzitter Platform Agrologistiek 2. Michael Jurriaans Connekt

3. Paul van de Lande Connekt

4. Ton Wagenveld Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur 5. Goos Cardol ZLTO

6. Kees Lelie Havenbedrijf Rotterdam 7. Ron Ligthart Daily Fresh Logistics 8. Roelof Kingma Stichting Binnenvaart 9. Michiel Klinger Q-ray

10. Herman Wierenga Ministerie van EL&I 11. Koen Faber Connekt, Lean & Green 12. Christo van der Meer FloraHolland

13. Joost van der Ark Way2

14. Willem Teerink Ministerie van EL&I 15. Onbekend Agrimaco

16. Ard de Vries Expertisecentrum innovatie binnenvaart 17. Annemarie Nelck Transport en Logistiek Nederland 18. Jan Haarman Amsterdam Consultants

19. Arjen Simons Wageningen UR FBR 20. Joost Snels Wageningen UR FBR 21. Frans-Peter Scheer Wageningen UR FBR 22. Bart van Gogh Wageningen UR FBR

Wageningen UR Food & Biobased Research, instituut binnen de rechtspersoon Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek

Bijlage 6: Notulen workshop 13 September Venlo, Floriade, feest van