• No results found

Inzichten n.a.v interview gemeente Rotterdam

In document De knip en de bruidsschat (pagina 51-54)

Om antwoord te kunnen geven op de volgende deelvraag ‘hoe geeft de gemeente Rotterdam, op grond van de Omgevingswet, invulling aan de regels van artikel 2 Bijlage II van het Bor in de bruidsschat, blijkens interviews?’ heeft er met twee medewerkers van de gemeente Rotterdam een interview plaatsgevonden. Beide medewerkers houden zich bezig met de implementatie van de Omgevingswet en de bruidsschat. De uitwerking van dit interview is terug te vinden in bijlage 5 Ook dit interview is uitgewerkt in een analyseschema. Dit schema is terug te vinden in bijlage 7.

7.1 Implementatie

Binnen de gemeente Rotterdam is een kerngroep opgesteld die bezig is met de omgevingsvisie, de programma’s, het omgevingsplan en de omgevingsvergunning. Er wordt stapsgewijs gewerkt aan het omgevingsplan. De afdeling BWT heeft een overzicht/ planning gemaakt wanneer zij haar producten af wil hebben. In het interview werd door beide medewerkers meermaals aangegeven dat de afdeling BWT van de gemeente Rotterdam nog niet toe is aan de invulling van de bruidsschatregels. Wel heeft er een verkenning plaatsgevonden met betrekking tot de bruidsschatregels. Zo is er gekeken in welk beleidsstuk of verordening de regels het beste kunnen worden opgenomen en is er, ten aanzien van de keuze of een regel vergunningsvrij wordt, een overzicht gemaakt met de keuzemogelijkheden.

7.2 Invulling bruidsschatregels

De invulling van de bruidsschatregels en de afwegingen daarvan hebben nog niet plaatsgevonden bij de gemeente Rotterdam. De geïnterviewden geven aan dat er eerst nog gewerkt moet worden aan een concept omgevingsplan, voordat de afwegingen gemaakt kunnen worden. De geïnterviewden geven aan nog in de verkenningsfase te zitten. Ze zijn nog bezig met het analyseren van de inhoud van de bruidsschatregels. 7.3 Moeilijkheden

Een van de moeilijkheden, waar de medewerkers van de gemeente Rotterdam tegen aanlopen, is de organisatie. De gemeente zit met de volgende vragen:

- Hoe gaat het uitgewerkt worden?, - Wie doet wat?, en

Op dit moment is hier namelijk nog geen plan over. Daarnaast kampt de gemeente met het probleem dat niet iedereen binnen de organisatie elkaar kent. Je moet als

werknemers elkaar weten te vinden. Je wil weten wie je nodig hebt en wie er wat over de regels te zeggen heeft. Vervolgens moet er gezorgd worden dat alle neuzen dezelfde kant op komen te staan. Wie geeft er uiteindelijk een klap op? En gaan we linksom of rechtsom? Dit zijn allemaal vragen en moeilijkheden die spelen met betrekking tot het uitwerken van de implementatie van de Omgevingswet en de bruidsschat, binnen de afdeling BWT van de gemeente Rotterdam. Tevens is het lastig om ruimte te houden voor nieuwe ontwikkelingen. De medewerkers geven aan dat het pas later zichtbaar is of de regels uit de bruidsschat een positief of minder positief effect hebben gehad.

7.4 Mogelijkheden

Een van de mogelijkheden en voordelen die genoemd worden is de flexibiliteit. De

flexibiliteit bestaat, doordat er zelf inrichting kan worden gegeven aan een wijk of straat. 7.5 Overwegingen

Overwegingen m.b.t. artikel 2 Bijlage II Bor

Wat betreft de bepalingen, die opgenomen zijn in artikel 2 Bijlage II van het Bor, werd aangegeven dat de gemeente er mee bezig is. Er is een overzicht gemaakt van deze regels en ook alvast aangegeven welke keuzemogelijkheden er zijn. Ook is in kaart gebracht, wat er gebeurt als een regel met betrekking tot een vergunningsvrije activiteit geschrapt wordt. Verder is de afdeling BWT bezig met het kaart brengen van de

bevoegde personen

Algemene overwegingen m.b.t. beoordeling bruidsschatregels

Bij de overwegingen wordt gekeken welke afdeling nodig is om een keuze te kunnen maken over een bruidsschatregel. Verder wordt er gekeken naar de inhoud van de regel, het doel van de regel en welke personen nodig zijn om die keuze te maken.

Ook wordt in overweging genomen of er één standaardregel gemaakt kan worden voor alle functies of dat er per locatie een specifieke regel moet worden opgesteld.

7.6 Overige resultaten uit interview

Naar aanleiding van het interview met de medewerker van de gemeente Utrecht, is aan de medewerkers van de gemeente Rotterdam gevraagd of zij contact hebben met andere gemeenten over gebiedoverstijgende vraagstukken. Hierop gaven de medewerkers van de gemeente Rotterdam aan dat dit niet het geval is. Er wordt bij workshops, die door het hele land worden bijgewoond, waarschijnlijk wel een netwerk opgedaan. Door middel

van dit netwerk zouden de medewerkers van de verschillende gemeenten elkaar weten te vinden en door de workshops weten ze wat er door andere gemeenten gedaan wordt. De medewerkers van de gemeente Rotterdam gaven aan dat de communicatie met andere gemeenten een natuurlijk proces is.

7.7 Deelconclusie

Uit het interview blijkt dat de gemeente Rotterdam nog in de verkenningsfase zit als het gaat om de bruidsschatregels. Er is op dit moment een overzicht gemaakt van de regels uit artikel 2 Bijlage II van het Bor. Keuzes hebben zij nog niet gemaakt en welke

overwegingen in acht worden genomen, komt ook niet duidelijk naar voren uit het

interview. Dit zal allemaal in een later stadium plaatsvinden. De medewerkers gaven aan dat ze pas invulling gaan geven aan deze regels wanneer er een concept omgevingsplan ligt.

In document De knip en de bruidsschat (pagina 51-54)