• No results found

Invloed op de performance van het netwerk

Het monitor node proces is ge¨ımplementeerd op elke node in het netwerk om de karakteristieken te verzamelen van de node en het netwerk. Om de gegevens van de node te verzamelen moet het monitor node proces gebruik maken van de CPU van de node. Ook moet de node informatie verstuurd worden naar het monitor visualisatie proces, hiervoor gebruikt het monitor node proces ook de CPU en de in- en output van de node. Het monitor node proces zorgt dus voor extra overhead op de node. Doordat het monitor systeem een aparte communicatie laag heeft, zal deze geen extra overhead geven op de communicatie laag van het test platform.

In dit experiment wordt onderzocht hoeveel het monitor node proces de performance van de node be¨ınvloed en dus de performance van het gehele netwerk. Ook wordt er onderzocht of er een verband zit tussen de invloed van het monitor node proces op de performance en het aantal nodes in het netwerk.

Om de invloed op de performance van het netwerk te meten wordt de wave equation (zie sectie 5.1.3) uitgevoerd op het ad hoc netwerk. Dit wordt gedaan met en zonder monitor systeem. Het verschil in executie tijd is de overhead die het monitor systeem veroorzaakt in het netwerk. Dit experiment wordt uitgevoerd op netwerken met verschillende aantallen nodes om te zien of er een verband is tussen de overhead die het monitor systeem veroorzaakt en het aantal nodes in

manier wordt uitgevoerd. Verder wordt het algoritme 10 keer uitgevoerd om een gemiddelde executie tijd te kunnen berekenen.

Voor de instellingen van het experiment wordt gebruik gemaakt van een meet interval van 500 milliseconden (voor het monitor systeem). Er wordt een array grootte van 200000 elementen gebruikt en de wave wordt over een periode van 300 tijdstappen berekent. De array grootte en het aantal tijdstappen zijn zo gekozen om te zorgen dat zowel de performance en in- en output van de nodes worden belast tijdens het experiment.

De executie tijden met en zonder monitor systeem zijn te zien in figuur 5.8. Zoals in de grafiek te zien is, zorgt het monitor systeem voor overhead op de performance van het ad hoc netwerk. In figuur 5.9 is het percentage overhead te zien van het monitor systeem. De overhead bevindt zich ongeveer tussen de 15.5 en 17.2 procent voor het gebruikte meet interval ongeacht het aantal nodes binnen het netwerk.

Figuur 5.8: Gemiddelde executie tijd van de wave equation met een interval van 500 millisecon- den, een array grootte van 200000 en 300 tijdstappen

Dit is te verklaren doordat het monitor node proces een gedistribueerd proces is dat op elke node is ge¨ımplementeerd. Hierdoor belast het monitor node proces iedere node ongeveer even zwaar, ongeacht het aantal nodes in het netwerk. Doordat het UDP protocol wordt gebruikt, hoeft het monitor node proces niet te controleren of het pakket is aangekomen bij het monitor visualisatie proces. Hierdoor kan het monitor node proces de node informatie versturen naar het monitor visualisatie proces, zonder dat het monitor node proces hoeft te wachten op een reactie van het monitor visualisatie proces.

De overhead die het monitor systeem veroorzaakt op de performance van het netwerk is bij benadering constant bij verschillende aantallen nodes binnen het netwerk, dus er kan geconclu- deerd worden dat het monitor systeem schaalbaar is. Dit moet echter nog geverifieerd worden wanneer nog rekening wordt gehouden met een uitgebreidere set factoren. In sectie 6.2 wordt hierop dieper ingegaan.

Figuur 5.9: Percentage overhead van de monitor met een interval van 500 milliseconden, een array grootte van 200000 en 300 tijdstappen

HOOFDSTUK 6

Future work

6.1

Invloed overige karakteristieken

Naast structuur, in- en output, performance, CPU load en node status zijn er ook andere ka- rakteristieken die invloed hebben op het gedrag van een heterogeen ad hoc netwerk. Deze zijn echter niet behandeld doordat deze buiten de scope van dit project vallen. Dit zijn bijvoorbeeld de verbindings kwaliteit, node kwaliteit en de (geografische) co¨ordinaten.

Niet alle verbindingen binnen het ad hoc netwerk hebben namelijk dezelfde kwaliteit. Ver- bindingen tussen nodes die verder uit elkaar staan of waartussen meer obstakels staan, zijn vaak van slechtere kwaliteit dan verbindingen tussen nodes die dicht bij elkaar staan of waar geen obstakels tussen zitten. De verbindings kwaliteit heeft bijvoorbeeld invloed op het gedrag van het ad hoc netwerk doordat wanneer een verbinding tussen twee nodes een slechte kwaliteit heeft, er hoogstwaarschijnlijk minder data per seconden over verstuurd kan worden dan over een verbinding met een goede kwaliteit. Dit kan effect hebben op de in- en output van het hele netwerk.

Doordat bij heterogene ad hoc netwerken de nodes verschillende hardware specificaties kunnen hebben zijn niet alle nodes van dezelfde kwaliteit. Een node met betere hardware specificaties is van een hogere kwaliteit dan een node met slechtere hardware. De node kwaliteit kan bijvoorbeeld invloed hebben op de performance van een node. Een node met een hogere node kwaliteit zal waarschijnlijk een hogere maximale performance hebben dan een node met een lagere node kwaliteit.

De netwerk graaf van het ad hoc netwerk wordt gegenereerd door middel van de informatie over de nodes en de informatie over de verbindingen. Van deze graaf wordt een visuele weergaven gemaakt waarin de nodes en de verbindingen te zien zijn. De locatie van de nodes op deze visuele weergaven komen echter niet overeen met de werkelijke (geografische) locatie van de nodes. Door de (geografische) co¨ordinaten te meten van de nodes, kan ervoor worden gezorgd dat de locaties van de nodes op de visualisatie overeen komen met de werkelijke (geografische) locaties. Hierdoor kan bijvoorbeeld worden gezien wat de afstand is tussen de nodes. Dit kan helpen met het analyseren van het gedrag van het ad hoc netwerk.