• No results found

Invloed (on)mogelijkheid analoog op overstap

In document Analoge Radio en TV (pagina 42-45)

Uit het feit dat veel FttH initiatieven extra investeringen doen om analoge televisie mogelijk te maken, blijkt al dat het zonder analoog moeilijk is om een volwaardig alternatief te bieden. Televisie via xDSL of via DVB-T is in dit opzicht dan ook in het nadeel. Uit de Digitale Media Monitor 2007 van Synovate komt naar voren dat deze producten voor een belangrijk deel als complement worden gebruikt en niet als alternatief.

Omdat een aanbieder van televisie via xDSL of DVB-T nog niet als een partij met eenzelfde breedte wordt ervaren, zal die in de huidige transitiefase een volledig alternatief moeten bieden voor de vele huishoudens waar nu nog behoefte is aan analoog naast digitaal. Dat betekent tenminste dat de aanbieder de mogelijkheid moet bieden om meerdere televisies en recorders aan te sluiten, verspreid over het huis. Niet voor niets biedt KPN bij een Digitenne abonnement de mogelijkheid om tot drie toestellen aan te sluiten door extra decoders te huren.

Irdeto gaf in het interview aan dat een partij als DirecTV op de wat dit soort commerciële aspecten betreft assertievere Amerikaanse markt, grondiger te werk gaat met direct leveren van decoders voor toestellen in alle kamers. Echter daar moet bij worden opgemerkt dat in de VS er zeer aanzienlijke maandlasten zijn voor TV via de kabel van zo'n US$60 per maand.

Bij televisie via ADSL is het door de beperkte bandbreedte niet goed mogelijk om meerdere programma’s tegelijk te bekijken. KPN's restrictie op het leveren van Interactieve TV komen vooral voort uit hun commerciële positiekeuze om twee digitale TV-stromen tegelijk naar een woning te kunnen ondersteunen [dat vereist ca 9 Mbit/s capaciteit over ADSL2+]. Die keuze maken zij omdat alleen met twee TV-stromen men de functie kan ondersteunen van het kunnen opnemen op het ene kanaal tijdens het kijken naar het andere kanaal. En dan moet er niet nog iemand in huis zijn met een tweede toestel, die naar weer een derde kanaal wil kijken.

Gelijktijdige transmissie van twee videostromen stelt strenge eisen aan de lengte van de aansluitlijn. Dit is een hoofdreden voor KPN om de nieuwe All-IP architectuur te introduceren. Alleen met een aanzienlijk kortere koperen aansluitlijn van een kabelverdeelkast in de wijk naar de woning en met de geavanceerdere techniek VDSL2 is het mogelijk om een dusdanig hoge bitrate te realiseren dat men een werkelijk digitaal alternatief kan bieden voor meerdere gelijktijdige kijkers in een woning en eventueel ook nog het parallel opnemen van een videostroom. Met analoge distributie is het parallel aanbieden van kanalen en dus naar verschillende kanalen kijken c.q. opnemen, standaard.

Dit betekent echter ook dat het alternatief van TV via DSL voor een analoge aansluiting via de kabel pas redelijk serieus wordt als All-IP daadwerkelijk uitrolt. Dat zal vanwege het vereiste graafwerk voor glasvezelkabel naar de ruim 22.000 kabelverdeelkasten60 enkele jaren doorloop-tijd vergen. Alleen met FttH als nieuwe infrastructuur vallen de bandbreedtegrenzen op het transmissiemedium (analoog en/of digitaal) weg en kunnen zaken als het aanbieden van meerdere parallelle videostromen éénvoudig worden gerealiseerd. Dit architecturele punt van een non-broadcast medium, versterkt zich als men ook beoogt met HDTV te gaan concurreren, omdat het dan een veel grotere bandbreedte per videostream betreft en de capaciteitslimieten van koperdraad weer in het zicht komen.

Tele2 levert tot nu toe met haar TV over DSL dienst maar één videostroom aan. Dat betekent dat men niet gelijktijdig kan kijken en opnemen. Hertzinger gaf aan dat hij het handiger achtte

60 In de eerste All-IP bekendmakingen werd door KPN nog gesproken over het installeren van ca. 28 duizend kabelverdeelkasten, de laatste tijd wordt steeds vaker gerefereerd naar de huidige installed base van 22 duizend.

om de opnamefunctie niet in bijv. een PVR (harde schijf recorder) te ontwerpen, maar ingebouwd in het netwerk. Daar is tegenover gesteld dat KPN dit doet, omdat een videorecorder functie in het netwerk op auteursrechtelijke problemen stuit: opslag in het netwerk zou bij afspelen tot wederopenbaarmaking leiden en dat is mogelijk niet toegestaan.

Dit is een juridische discussie die naar ons idee sterk lijkt op de pogingen midden jaren negentig van auteursrechthebbenden om zaken als (web) caching op Internet te laten verbieden. Dat is uiteindelijk wereldwijd wel toegestaan, maar in de VS belandde na een beslissing van een Amerikaanse rechter ten nadele van de 'Virtual DVR' van de Amerikaanse kabelmaatschappij Cablevision61,62 de kwestie in een juridische principetraject, dat vermoedelijk bij hun Hooggerechtshof gaat eindigen.

Voorzover wij kunnen waarnemen bieden Fastweb in Italië en Jazztel in Spanje wel een Network PVR63. Of KPN de juiste inschatting heeft gemaakt van dit vraagstuk onder Nederlands recht of dat Hertzinger die heeft, kunnen wij niet beoordelen.

Wel is het duidelijk dat het eenvoudig is om zo'n consumentenwens op te lossen met een digitale 'twin tuner' voor DVB-T, -C of -S, maar juist moeilijk voor een aanbieder met een niet werkelijk breedbandig netwerk over xDSL.

De capaciteitsissues voor een digitale stream via ADSL2+ en zelfs bij VDSL2 (All-IP) zorgen ervoor dat men bij het aansluiten van een tweede of derde toestel al snel tegen de grenzen oploopt van het transmissiepad over koper. Om die reden is het ook duidelijk waarom KPN bij een abonnement op interactieve TV (IPTV) voor tweede en derde toestellen als oplossing een Digitenne decoder aanbiedt.

61 Judge Rules Against Cablevision in 'Virtual DVR' Case,

http://www.foxnews.com/story/0,2933,260751,00.html

62 NAB: Is network-based DVR an IPTV savior? Apr 16, 2008 3:29 PM, By Carol Wilson

http://telephonyonline.com/iptv/news/network-based-dvr-0416/

63 http://company.fastweb.it/files/6/FASTWEB%20TLC%20CONF%20SANTANDER.pdf http://www.tvover.net/2007/01/24/Jazztel+Launches+Videoclub+With+Kasennas+PortalTV.aspx

6 Verwachtingen voor de komende vijf jaar

In dit hoofdstuk gaan wij in op de verwachtingen voor de komende 3 tot 5 jaar. Daarbij spelen twee hoofdpunten: het zich verder in de markt verspreiden van digitale RTV-technieken en het uitfaseren van analoge RTV. Wij introduceren aan het slot een kleinschalige kwantitatieve beschouwing om de implicaties van de huidige factoren en marktontwikkeling te kunnen inschatten op het verdwijnen van analoge TV kijkers.

In document Analoge Radio en TV (pagina 42-45)