• No results found

INVENTARIS - BALANS - VERDELING - RESERVES

Artikel 41

Het boekjaar stemt overeen met het burgerlijk jaar.

De Raad van Bestuur sluit de geschriften af op 31 december van elk jaar en dit afzonderlijk voor de activiteit elektriciteit en de activiteit gas. Hij maakt de balans, de resultatenrekening en de toelichting op in overeenstemming met de wetgeving op de boekhouding van de ondernemingen. De Raad van Bestuur kan evenwel vóór het einde van het boekjaar beslissen een interim dividend uit te keren mits naleving van artikel 6:115 en 6:116 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

Artikel 42

Het batig saldo van de balans, na aftrekking van de algemene kosten en van de nodige afschrijvingen, wordt verdeeld als volgt:

De som nodig om aan elke Deelnemende Gemeente, op basis van de inbrengen, een interest te betalen die berekend wordt volgens de gemiddelde rentevoet van de OLO op tien jaar (niet lager dan nul) in de loop van het vorige boekjaar.

De interest die, of het interestgedeelte dat voor een maatschappelijk boekjaar niet wordt uitgekeerd, kan ingevorderd worden op de volgende boekjaren.

De algemene vergadering mag, op voordracht van de Raad van Bestuur, besluiten dat het overschot binnen elke activiteit geheel of ten dele zal bestemd worden voor:

a) het vormen van een buitengewoon reserve- en voorzieningsfonds;

b) ofwel het verwezenlijken van installaties, die betrekking hebben op het voorwerp van I.B.E.G.

en die, op hun aanvraag, ter beschikking gesteld worden van de Deelnemende Gemeenten. In dit geval zal de verdeling van de bedragen aangewend voor deze verwezenlijking, gebeuren op basis van de verdeelsleutel, zoals opgenomen in Bijlage 3;

c) ofwel een verdeling onder de Deelnemende Gemeenten. In dit geval gebeurt de verdeling zoals onder b) hierboven vermeld;

d) ofwel een overdracht op nieuwe rekening.

Artikel 43

Ten minste vijfenveertig dagen vóór de jaarvergadering, deelt de Raad van Bestuur aan de commissaris de balans, de resultatenrekening, de toelichting en het jaarverslag mee.

De Commissaris brengt zijn verslag uit binnen de 14 dagen na deze mededeling.

Ten laatste dertig dagen vóór de jaarvergadering deelt de Raad van Bestuur aan de Deelnemende Gemeenten de onder alinea 1 vermelde stukken mee, alsmede alle andere bescheiden die haar dienen te worden voorgelegd. Deze mededeling omvat onder meer het verslag van de Raad van Bestuur en dat van de commissaris.

Het geheel van deze stukken wordt elk jaar toegezonden aan alle leden van de gemeenteraden binnen de twee maanden te rekenen vanaf de datum waarop de algemene vergadering hierover een beslissing zal hebben genomen.

- 24 -

I.B.E.G. – gecoördineerde statuten – 22 december 2020

T I T E L VII ---

LIQUIDATIE

Artikel 44

Bij het verstrijken van de duur van I.B.E.G. of in geval van vervroegde ontbinding ervan, benoemt de algemene vergadering de vereffenaars, met inachtneming van de in artikelen 18 en 19 van onderhavige statuten vermelde regels, en bepaalt ze hun vergoeding.

De vereffenaars beschikken over de bevoegdheden zoals voorzien in de artikelen 2:76 en volgende van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen; in afwijking echter van artikel 2:88 van voornoemd Wetboek, kunnen zij van rechtswege de activiteiten van I.B.E.G. verder zetten in het raam van de laatste twee alinea's van onderhavig artikel.

Zij bezitten in het bijzonder alle bevoegdheden om aan de zakelijke rechten, voorrechten en rechtsvorderingen tot ontbinding te verzaken, opheffing te verlenen zowel vóór als na betaling van alle bevoorrechte of hypothecaire inschrijvingen, overschrijvingen, beslagleggingen, verzetten en andere beletsels, de hypotheekbewaarders ervan te ontslaan ambtshalve inschrijvingen te nemen, waarbij de opsomming van de hiervoor genoemde bevoegdheden ter indicatie werd opgegeven en dus niet beperkend is. Zij worden ervan ontslagen een inventaris op te stellen en mogen zich beroepen op de geschriften van I.B.E.G. Zij kunnen, onder hun verantwoordelijkheid, een door hen aangeduid deel van hun bevoegdheden overdragen aan één of meerdere mandatarissen.

De vereffenaars vormen een college dat beraadslaagt volgens de regels voorzien in de artikelen 25 en 26 van onderhavige statuten. Behoudens bijzondere volmacht, worden alle akten die I.B.E.G. in vereffening verbinden, zelfs die akten waaraan een ministerieel of openbaar ambtenaar zijn medewerking verleent, ondertekend door twee vereffenaars, die ten opzichte van derden geen besluit van het college der vereffenaars dienen voor te leggen.

De vereffenaars hebben als opdracht over te gaan tot de vereffening van I.B.E.G. volgens de hierna vermelde modaliteiten en volgorde en per activiteit:

1. De exploitatiewinst op het ogenblik van de ontbinding of elke andere winst gemaakt door het voortzetten van de activiteiten tijdens de vereffening, wordt onder de Deelnemende Gemeenten verdeeld volgens de regels bepaald in titel VI van onderhavige statuten.

2. De Deelnemende Gemeenten of de vereniging(en) die de eerder aan I.B.E.G. toevertrouwde activiteit zullen uitoefenen, nemen van deze laatste, naar schatting van deskundigen, alle installaties over die uitsluitend of in hoofdorde bestemd waren ter verwezenlijking van het voorwerp van I.B.E.G. op hun respectievelijk grondgebied, alsook de goederen, rechten en plichten bedoeld in artikel 11 van onderhavige statuten volgens de modaliteiten die er voorzien zijn, evenals overeenkomstig tussen partijen te bepalen nadere regelen, het personeel van I.B.E.G. behorende tot de overgenomen activiteit.

De andere installaties worden op dezelfde wijze overgenomen door de Deelnemende Gemeenten, in gemeenschappelijk akkoord.

De waarde van deze installaties wordt bepaald door een enig college van deskundigen voor alle Deelnemende Gemeenten. Dit college wordt als volgt samengesteld:

- één deskundige aangesteld door de Deelnemende Gemeenten - één deskundige aangesteld door I.B.E.G.

Het college doet uitspraak bij eenparigheid van stemmen. Indien de deskundigen geen akkoord kunnen bereiken, duiden zij een nieuwe deskundige aan en het college doet dan uitspraak bij meerderheid van stemmen.

- 25 -

I.B.E.G. – gecoördineerde statuten – 22 december 2020 Bestaat er geen eensgezindheid om deze deskundige aan te duiden, dan geschiedt deze aanduiding door de voorzitter van de ondernemingsrechtbank van het rechtsgebied waar I.B.E.G. haar zetel heeft op verzoek van de meest gerede partij. Dit is eveneens het geval wanneer een partij geen deskundige heeft aangeduid binnen de maand na het aan haar gericht verzoek.

3. I.B.E.G. betaalt de leningen en schulden terug die zij in voorkomend geval tegenover derden zou hebben aangegaan.

4. I.B.E.G. koopt de volgestorte aandelen af die in het bezit zijn van de Deelnemende Gemeenten.

Deze inkoop geschiedt tegen een eenheidsprijs gelijk aan de nominale waarde, en voor het volgestorte gedeelte.

5. Het netto-actief of -passief van I.B.E.G. wordt vervolgens onder de Deelnemende Gemeenten verdeeld op basis van de verdeelsleutel opgenomen in Bijlage 3.

6. De aandelen worden vernietigd.

- 26 -

I.B.E.G. – gecoördineerde statuten – 22 december 2020

BIJLAGE 1

AANTAL AANDELEN PER DEELNEMER

DEELNEMER A vast B variabel TOTAAL

e g e g A+B

GRIMBERGEN 448 186 106.519 94.666 201.819

MACHELEN 434 162 71.757 61.452 133.805

MEISE 211 46 39.780 41.010 81.047

VILVOORDE 944 441 130.247 125.213 256.845

WEMMEL 201 116 47.311 43.774 91.402

TOTAAL 2.238 951 395.614 366.115 764.918

- 27 -

I.B.E.G. – gecoördineerde statuten – 22 december 2020

BIJLAGE 2

REGISTER VAN DE DEELNEMERS