• No results found

Nadat in 2019 de nieuwbouw voor de kleinschalige woongroepen voor mensen met dementie was voltooid, is in datzelfde jaar een start gemaakt met het vullen van de vrijgekomen ruimten in het hoofdgebouw. Eind 2019 is kleinschalige woongroep De Boerderij geopend waar zorg ge-boden wordt aan cliënten met een verstandelijke beperking en demen-tie. In de eerste maanden van 2020 hebben daar de laatste cliënten hun intrek genomen. Op de afdeling voor eerstelijnsverblijf is de capaciteit uitgebreid naar 16 plaatsen. Ook is een tweede afdeling voor kleinscha-lig wonen somatiek geopend. Zo biedt De Haven een steeds breder zorgpalet. Daar past bij dat het pakket aan diensten ook wordt uitge-breid. De plannen voor 2020 waren voor een groot deel daarop geba-seerd, professionele uitbreiding van zorg en diensten. Daarnaast richtten de plannen zich op het inhoudelijk professionaliseren van thema’s rond het strategisch beleidsplan, met name een dementievriendelijke omge-ving en beleomge-vingsgerichte zorg. Met volledige aanwending van de intra-murale capaciteit bedraagt deze 202 plaatsen intraintra-murale Wlz. zorg en 16 plaatsen voor eerstelijnsverblijf inclusief palliatief-terminale zorg.

Naast de intramurale capaciteitsuitbreiding is gewerkt aan diverse kwali-teitsverbeteringen. De resultaten hiervan zijn in onderstaande tabellen weergegeven.

Thema: Verbreden psychiatrische gespreksgroep De Dukdalf

Toelichting ‘De Dukdalf’ is een psychiatrische deeltijd begelei-dingsgroep bestemd voor cliënten met een psychia-trisch verleden, psychische problematiek, moeite met verlies en rouwverwerking, somberheid en eenzaam-heid. De plannen richtten zich op het verbeteren van de borging van de gespreksgroep in het zorgproces van de cliënt.

Uitkomst 2020

Het plan is niet gestart. Vanwege de coronacrisis kun-nen tot op heden nog geen groepen starten met een gemengde samenstelling. Het plan is verplaatst naar 2021.

Thema: Vergroten samenhang van zorg, wonen, wel-zijn en behandeling

Toelichting De professionele adviesraad (PAR) heeft een advies uitgebracht ter verbetering van de samenwerking tus-sen zorgmedewerkers, de activiteitenbegeleiding en de behandeldienst, ter versterking van de rol van de activiteitenbegeleiding in het zorgproces.

Uitkomst 2020

De formatie van de activiteitenbegeleiding is ver-hoogd conform de begroting. De werkwijze en samen-werking tussen de activiteitenbegeleiding, zorgmede-werkers en behandeldienst zijn verbeterd waardoor de expertise van de activiteitenbegeleiding breder kan worden ingezet en het welzijn van de cliënt verbetert.

Eén van de activiteitenbegeleiders is opgeleid tot pro-fessioneel contactclown.

Thema: Beleefbieb

Toelichting De Beleefbieb biedt een unieke verzameling van mate-rialen en themaboxen om activiteiten te ondernemen met cliënten met dementie. In de Beleefbieb zijn the-maboxen aanwezig met allerlei materialen om de zin-tuigen te prikkelen rond een thema. De themaboxen en materialen dragen bij aan het bieden van persoons-gerichte zorg.

Uitkomst 2020

De Beleefbieb heeft intrek genomen in een passende ruimte waardoor medewerkers en cliënten in de gele-genheid zijn passend materiaal uit te zoeken.

De Beleefbieb is nog niet toegankelijk voor mantelzor-gers en cliënten in de thuissituatie vanwege de gel-dende coronabeperkingen.

De kennis en kunde worden gedeeld met andere orga-nisaties, inmiddels heeft één andere zorgorganisatie daadwerkelijk een Beleefbieb geopend.

Thema: Zingeving

Toelichting De christelijke identiteit van De Haven is een meer-waarde voor zowel de cliënt als de medewerker. De plannen richtten zich op uitbreiding van het aanbod van de geestelijke verzorging, onderzoek naar de mo-gelijkheden voor cliënten van de wijkverpleging en het aanbieden van een programma gericht op bezin-ning en identiteit voor medewerkers.

Uitkomst 2020

De plannen zijn vanwege de coronacrisis niet uitge-voerd en blijven staan voor 2021.

Thema: Beleeftuin

Toelichting Gelijktijdig met de oplevering van de woongebouwen Kampen en Elburg is een besloten Beleeftuin aange-legd. Een veilige en inspirerende omgeving voor cliën-ten. In 2020 zijn begeleiders aangesteld om in de och-tend en de middag cliënten op te vangen in de Beleef-tuin en hen, samen met hun naasten, te begeleiden. In de Beleeftuin komen materialen voor bewegingsactivi-teiten en dieren voor.

Uitkomst 2020

De Beleeftuin is gereed en de begeleiders zijn dage-lijks aanwezig om de cliënten te begeleiden en de planten en dieren te verzorgen. Cliënten worden be-trokken bij de verzorging van dieren en planten, en hebben de gelegenheid om zelf rond te lopen in de tuin. Dit geeft de cliënt een gevoel van vrijheid, terwijl de omgeving veilig en beschut is.

Thema: Cliëntlogistiek

Toelichting Een goed toegankelijk terrein en hoofdgebouw. De afstand tussen de woongebouwen en het hoofdge-bouw is groter geworden en dat mag geen beletsel zijn voor cliënten om deel te nemen aan activiteiten.

Uitkomst 2020

Geen opvolging aan gegeven. Na een periode van gewenning blijkt het voor de cliënten en medewer-kers uit de gebouwen Kampen en Elburg geen pro-bleem om via de Beleeftuin naar het hoofdgebouw te wandelen.

Thema: Levensboeken

Toelichting Het levensboek is een belangrijk hulpmiddel om onze cliënten nog beter te leren kennen. Met die kennis kan beter worden ingespeeld op de beleving van de cliënt en kan er met gesprekonderwerpen en activiteiten gericht worden gestuurd. Een werkgroep zal een vorm bedenken die aansluit bij het zorgdossier, maar ook laagdrempelig is voor mantelzorgers. Zij zijn vaak degenen die informatie aanleveren om het levens-boek te vullen.

Uitkomst 2020

Er is een werkgroep gestart om het proces en de in-houd van het levensboek verder uit te denken. De be-hoefte aan het levensboek is onverminderd aanwezig.

In 2021 zal de implementatie plaatsvinden.

Thema: De Haven dementievriendelijk

Toelichting De Haven wil een dementievriendelijke organisatie zijn. Maar onze ambities gaan verder, we willen in sa-menwerking met de gemeente Bunschoten werken aan een dementievriendelijke omgeving. De plannen zijn gericht op het delen van kennis met instanties en organisaties in de gemeente Bunschoten, het verbete-ren van de bewegwijzering in de gebouwen van De Ha-ven en een dementievriendelijke inrichting van de ge-meenschappelijke ruimten in De Haven.

Uitkomst 2020

De uitvoering van de plannen is beperkt gebleven van-wege de coronabeperkingen. Zodra de maatregelen het toelaten worden er weer projecten opgepakt. Voor de verbetering van de bewegwijzering in het gebouw van De Haven is een werkgroep gestart. De uitvoering

daarvan is gepland voor 2021. Er is hekwerk op de bal-kons van de woongebouwen Kampen en Elburg aan-gebracht om een veilig gevoel te creëren voor de cli-enten.

Thema: Wet zorg en dwang

Toelichting Het streven van De Haven is om zo weinig mogelijk onvrijwillige zorg in te zetten en altijd te streven naar maximale vrijheid voor onze cliënten. De Haven wil een aangename leefomgeving bieden waar cliënten zichzelf kunnen zijn en zich vrij kunnen bewegen.

Daar heeft De Haven de afgelopen jaren aan gewerkt door het realiseren van de Beleeftuin en door vernieu-wingen in domotica.

Uitkomst 2020

De implementatie van de Wet zorg en dwang heeft veel aandacht gevraagd in 2020 en zal dat ook nog in 2021 doen. Er is beleid geschreven voor de intramu-rale zorg en daarnaast is het proces ingericht in het cliëntdossier. Medewerkers zijn eind 2019 reeds ge-schoold en de visie rond vrijheid wordt breed gedra-gen. Extramuraal behoeft de implementatie van de Wet zorg en dwang nog aandacht. Dit zal in 2021 ver-der uitgewerkt worden.

Thema: Medicatieveiligheid

Toelichting Ieder half jaar vindt per cliënt een medicatiereview plaats in samenwerking met de apotheker. Op deze manier wordt steeds kritisch gekeken naar de medica-tie van de cliënt en worden risico’s eerder

gesignaleerd. Daarnaast wordt polyfarmacie goed in kaart gebracht en waar mogelijk verminderd. Binnen het medicatieveiligheidsbeleid is permanent aandacht voor het antibioticabeleid en worden incidenten zorg-vuldig geregistreerd en geanalyseerd.

Uitkomst 2020

Elektronische toedienregistratie is geëvalueerd en er is veel tevredenheid over het gebruik van het systeem.

Het helpt om risico’s op verschillende soorten medica-tie-incidenten te verminderen. Over 2020 zien we het aantal medicatie-incidenten niet toenemen, terwijl het aantal cliënten wel is toegenomen.

Thema: Wondzorg

Toelichting De specialisatie op het gebied van wondzorg wordt verder verdiept. Zo krijgen cliënten specialistische wondzorg aangeboden zowel intra- als extramuraal.

Dit draagt bij aan het verbeteren van het welzijn van de cliënten en het verminderen van ziekenhuisopnames.

Uitkomst 2020

In 2020 heeft een wondverpleegkundige de opleiding tot wondconsulent afgerond. De wondconsulent werkt in principe zelfstandig, maar werkt onder eindverant-woordelijkheid van de specialist ouderengeneeskunde of de huisarts. Er is nu sprake van een wondzorgteam, dit team werkt met moderne middelen waaronder een iPad met speciale software om de wonden nauwkeurig in kaart te brengen.

Thema: Palliatieve zorg

Toelichting Eind 2019 opende De Haven een afdeling waar pallia-tief-terminale zorg wordt verleend aan drie tot vier cli-enten. De kennis op het gebied van palliatief-terminale zorg breiden we uit door het volgen van verschillende opleidingen door zowel arts als verpleegkundigen.

Daarnaast maken we gebruik van het onderdelen van het Zorgpad Stervensfase waarin een gestandaardi-seerde registratie van symptomen in de terminale fase plaatsvindt.

Uitkomst 2020

De onderdelen van het Zorgpad stervensfase worden structureel ingezet op de afdeling voor palliatief-termi-nale zorg. Hierdoor wordt systematisch gescreend op voorkomende problemen op lichamelijk, psychisch, so-ciaal en spiritueel gebied. Op basis van deze complete informatie worden gericht interventies ingezet die het comfort van de cliënt verhogen. De evaluaties na over-lijden, gesprekken die na ongeveer zes weken met de naasten worden gevoerd, laten zien dat er een hoge mate van tevredenheid bestaat over de wijze waarop de cliënt begeleid en verzorgd is in de stervensfase.

Thema: Parkinsonzorg

Toelichting We zien het aantal cliënten met Parkinson de laatste jaren toenemen. We werken volgens de landelijke richtlijnen en de Vilans-protocollen, maar De Haven heeft de behoefte om de zorg voor parkinson-cliënten verder te verbeteren door medewerkers zich te laten specialiseren.

Uitkomst 2020

Een verpleegkundige is gestart met de opleiding tot parkinsonverpleegkundige. De opleiding wordt in 2021 afgerond. Vanaf dat moment worden diverse verbeterpunten (verder) opgepakt en ontwikkeld, zo-als het organiseren van lotgenotencontact, regie voe-ren over de zorg rond cliënten met de ziekte van inson en het delen van kennis over de ziekte van Park-inson.

Thema: Dagbesteding In De Luwte

Toelichting Voor dagcentrum In de Luwte was 2020 een jaar met allerlei beperkingen. Tot twee keer toe moest de zorg afgebouwd worden omdat er geen externe deelne-mers in De Haven mochten komen. Gedurende de eerste lockdown van maart tot juni is alternatieve zorg geleverd.

Uitkomst 2020

Een leerpunt uit de coronaperiode is dat cliënten in kleinere groepen meer ondersteuning en rust erva-ren. Dit heeft ertoe geleid dat een plan is ontwikkeld om een tweede ruimte gereed te maken zodat we met meer gespreide openingstijden twee groepen kun-nen bediekun-nen. De nieuwe dagverzorgingsruimte is in mei 2021 geopend.

Thema: Mantelzorg en lotgenotencontact

Toelichting Mantelzorgers leveren een belangrijke bijdrage aan de zorg en zorg-gerelateerde activiteiten binnen De Haven. Een goede relatie tussen de professionele zorg en de familie/mantelzorger draagt hieraan bij.

Uitkomst 2020

In 2020 is een plek in het zorgdossier ingericht waar specifieke taken van en afspraken met de mantelzorg kunnen worden vastgelegd. Daarnaast heeft er een herschikking in functies plaatsgevonden, waardoor de taken rondom mantelzorg grotendeels bij het maatschappelijk werk zijn komen te liggen.

Alle medewerkers hebben tijdens een werkoverleg instructie ontvangen over het mantelzorgbeleid. Doel van deze instructie is dat medewerkers zich bewust zijn van het belang van de mantelzorger voor de be-woners. Het mantelzorgbeleid heeft ook een plaats gekregen in de introductiebijeenkomst voor nieuwe medewerkers.

In 2020 konden niet alle plannen met betrekking tot het mantelzorgbeleid gerealiseerd worden. De vol-gende plannen zijn doorgeschoven:

• Het organiseren van informatiebijeenkomsten.

• Het opzetten van de gespreksgroep “Zin in man-telzorg”.

• Activiteiten en gesprekken organiseren met me-dewerkers die ook mantelzorger zijn.

Het Lotgenotencontact (intern voor partners of an-dere mantelzorgers van bewoners die opgenomen zijn op een PG-afdeling), voorzag in 2020 wederom in een behoefte. Bijna elke partner van een in 2020

opgenomen PG-cliënt wilde meedoen aan de groep, waarin het delen van ervaringen het meest belangrijk gevonden wordt. Daarnaast behandelen we op ver-zoek informatie over ziektebeelden en het omgaan met bepaalde situaties. Vanwege het stilleggen van de groep in verband met de coronabeperkingen is er een wachtlijst ontstaan voor nieuwe deelnemers.

Thema: Diabeteszorg

Toelichting Na het opleiden van een diabetesverpleegkundige kon de diabeteszorg in De Haven verder geprofessio-naliseerd worden. Enkele taken van de specialist ou-derengeneeskundige zijn overgeheveld naar de dia-betesverpleegkundige. Hierdoor heeft de diabetes-verpleegkundige de regie over de diabetes-zorg, waardoor deze zorg duidelijk is georganiseerd en professioneel wordt uitgevoerd.

Uitkomst 2020

Bij iedere cliënt met diabetes wordt jaarlijks een voet-screening uitgevoerd door de diabetes-verpleegkun-dige. Vervolgens wordt een risicoprofiel vastgesteld.

De diabetesverpleegkundige voert de regie in de zorg voor cliënten met diabetes en maakt afspraken met zorg- en behandeldiensten. De diabetesver-pleegkundige verzorgde in 2020 individuele scholing en begeleiding aan zowel cliënten als medewerkers.

GERELATEERDE DOCUMENTEN