• No results found

Mijn naam is Romy Langkamp. Voor de afronding van mijn master Public Safety onderzoek ik de ervaringen van professionals met de samenwerking in sociale teams. Hiervoor voer ik interviews uit bij drie gemeenten. Graag zou ik u een aantal vragen willen stellen over uw persoonlijke ervaringen met de samenwerking in het sociaal team waarin u werkzaam bent.

De informatie die u tijdens dit interview verstrekt wordt vertrouwelijk behandeld en zal geanonimiseerd in het onderzoeksverslag worden verwerkt.

Het interview zal ongeveer een uur in beslag nemen en bestaat uit een aantal onderwerpen waarbij u wordt gevraagd naar uw ervaringen. Hierbij ben ik geïnteresseerd in de zaken die volgens u goed verlopen, eventuele knelpunten die u ervaart en welke zaken volgens u eventueel kunnen worden verbeterd. Uiteraard bent u niet tot antwoorden verplicht en kunt u het interview ten alle tijden afbreken.

Heeft u nog vragen voordat we beginnen?

Om er zeker van te zijn dat ik uw antwoorden goed overneem zou ik het interview graag willen opnemen. Gaat u hiermee akkoord?

Topic 1: Eerdere ervaringen met samenwerking

In hoeverre heeft u vanuit eerdere functies ervaring met samenwerking tussen professionals uit verschillende organisaties?

Kunt u vertellen hoe uw eerdere ervaring met samenwerking tussen professionals uit verschillende organisaties invloed heeft op de samenwerking in het sociaal team?

Wat ziet u met betrekking tot eerdere ervaring met samenwerking tussen professionals uit verschillende organisaties als best practices en/of knelpunten?

Wat ziet u met betrekking tot eerdere ervaring met samenwerking tussen professionals uit verschillende organisaties als verbeterpunt?

Indien respondent geen ervaring heeft:

Kunt u vertellen hoe u denkt dat het niet hebben van ervaring de samenwerking in het sociaal team beïnvloedt?

Of:

Ziet u het niet hebben van ervaring met samenwerking als een belemmering voor de samenwerking in het sociaal team? Kunt u uitleggen waarom (niet)?

Eventuele doorvraag:

Kunt u een voorbeeld geven hoe eerdere ervaring met samenwerking met professionals uit verschillende organisaties een positief/negatief effect heeft gehad op de samenwerking in het sociaal team?

88

Topic 2: Tijd en ruimte voor samenwerking vanuit eigen organisatie

Kunt u uw eigen agenda bepalen of heeft u vanuit uw eigen organisatie een bepaald aantal uur dat u aan activiteiten van het sociaal team mag besteden?

Zou u iets kunnen vertellen over hoe u de hoeveelheid tijd en ruimte ervaart die u vanuit uw eigen organisatie krijgt om bij activiteiten van het sociaal team aanwezig te zijn?

Wat ziet u op het gebied van tijd en ruimte vanuit de eigen organisatie voor de samenwerking in het sociaal team als best practices en/of knelpunt?

Wat ziet u op het gebied van tijd en ruimte vanuit de eigen organisatie voor de samenwerking in het sociaal team als verbeterpunt?

Eventuele doorvraag:

Kunt u een voorbeeld geven waarbij u niet voldoende tijd en/of ruimte kreeg om bij een overleg aanwezig te zijn? Welk effect had dit op de samenwerking binnen het team?

Topic 3: Informele communicatie in het team

In hoeverre is er sprake van informele communicatie tussen de professionals in het sociaal team? Zou u iets kunnen vertellen over het effect dat de informele communicatie (of het afwezig zijn ervan) tussen de professionals heeft op de samenwerking in het sociaal team?

Wat ziet u met betrekking tot informele communicatie in het sociaal team als best practices en/of knelpunten?

Wat ziet u met betrekking tot informele communicatie in het sociaal team als verbeterpunt?

Eventuele doorvraag:

Kunt u een (positief/negatief) voorbeeld geven van hoe informele communicatie de samenwerking in het team heeft beïnvloed?

Topic 4: Interprofessionele educatie

In hoeverre is er sprake van interprofessionele educatie in het sociaal team?

Kunt u iets vertellen over het effect dat interprofessionele educatie volgens u heeft op de samenwerking in het sociaal team?

Wat ziet u met betrekking tot interprofessionele educatie in het sociaal team als best practices en/of knelpunten?

Wat ziet u met betrekking tot interprofessionele educatie in het sociaal team als verbeterpunt?

Eventuele doorvragen:

Kunt u een (positief/negatief) voorbeeld geven van hoe interprofessionele educatie de samenwerking in het team heeft beïnvloed?

Indien de respondent aangeeft dat er geen interprofessionele educatie plaatsvindt:

Welk effect denkt u dat interprofessionele educatie op de samenwerking in het team zou kunnen hebben?

89

Topic 5: Geven van feedback voor verbeteringen van samenwerking

In hoeverre geeft u feedback of heeft u wel eens feedback gegeven om de samenwerking in het sociaal team te verbeteren?

Kunt u vertellen wat uw ervaring is met het geven van feedback om de samenwerking in het team te verbeteren?

Wat ziet u met betrekking tot het geven van feedback om de samenwerking in het sociaal team te verbeteren als best practices en/of knelpunten?

Wat ziet u met betrekking tot het geven van feedback om de samenwerking in het sociaal team te verbeteren als verbeterpunt?

Indien de respondent aangeeft geen feedback te geven:

Kunt u vertellen waarom uw geen feedback geeft?

Eventuele doorvraag:

Kunt u een voorbeeld geven van een (positief/negatief) effect dat het geven van feedback op de samenwerking in het team had?

Afrondende vragen

Wat zijn in uw ogen over het algemeen de sterke punten van de samenwerking (die in dit interview nog niet aan bod zijn gekomen)?

Wat zijn in uw ogen de zwakke punten van de samenwerking (die in dit interview nog niet aan bod zijn gekomen)?

Kunt u verbeterpunten voor de samenwerking aangeven? Zijn er nog zaken/punten die u wilt toevoegen aan het interview? Heeft u tot slot nog andere opmerkingen of vragen?

Afsluiting

Dit waren de interviewvragen. Het interview zal aan de hand van de opname worden uitgeschreven en per mail aan u worden toegestuurd ter controle, zodat u eventueel nog dingen kunt toevoegen en/of aanpassen. Als u het interviewverslag heeft goedgekeurd zal deze anoniem worden verwerkt in het onderzoeksverslag. Als u belangstellig heeft kunt u ook het onderzoeksverslag per mail ontvangen. Hartelijk dank voor uw medewerking.

Mailadres t.b.v. controle interview:

90

Bijlage 2: datamatrices en vergelijkende analyse