• No results found

Overzicht

Bijlage 1: Interviewguide detaillisten

Bijlage 2: Interviewguide omwonenden

Bijlage 3: Interviewguide gemeentes

67

Bijlage 1: interviewguide detaillisten

Korte inleiding over het onderzoek (aanleiding, voorspelde ontwikkelingen (groei van

internetaankopen, demografische veranderingen etc.)) + noteren van winkeltype, geslacht en leeftijd

Toestemming vragen voor gebruik van opnameapparatuur en geanonimiseerde gegevens

Vragen:

- In hoeverre denkt u dat de voorspelde ontwikkelingen zich ook daadwerkelijk gaan voltrekken?

- In hoeverre denkt u dat uw winkel hier negatieve, of juist positieve, gevolgen van gaat ondervinden?

- Neemt u als winkel maatregelen om in te spelen op de toekomst? o Zo ja, welke?

- Wat vindt u van (eventuele) transformaties van winkelpanden naar woningen in deze straat? o Bent u bang dat hierdoor minder mensen uw winkel zullen bezoeken (en daardoor

minder omzet gegenereerd wordt?)

- Is er wel eens contact geweest tussen u als detaillisten met de gemeente over de visie van het winkelgebied en eventueel te nemen maatregelen?

o Hoe heeft u dit contact ervaren?

- Hoe vindt u dat de gemeente zich moet opstellen ten aanzien van de winkelleegstand? o Wel of geen maatregelen? (subsidies,concentratie, investeren en revitaliseren

(aanpak achterstallig onderhoud, tijdelijk oplossingen(etalage, pop-up stores))? - Wat vindt u van de prognose dat er steeds meer ketenvorming zal gaan plaatsvinden? - Heeft u eventueel nog op- of aanmerkingen of wilt u nog wat kwijt m.b.t. dit onderwerp?

68

Bijlage 2: Interviewguide omwonenden

korte inleiding over onderzoek (aanleiding, voorspelde ontwikkelingen (groei van internetaankopen, demografische veranderingen etc.) + noteren van sekse, leeftijd (+ eventueel etnische afkomst)

Toestemming vragen voor gebruik van opnameapparatuur en geanonimiseerde gegevens

Vragen:

- In hoeverre stoort u zich of zou u zich storen aan leegstaande winkelpanden in uw straat? - In hoeverre heeft de locatie meegespeeld in de keuze voor u huidige woonplek?

o In hoeverre heeft het winkelaanbod hiermee te maken gehad?

- Wat vindt u van (eventuele) transformaties van winkelpanden naar woningen in deze straat? o Zou u daarom overwegen om te verhuizen of om juist niet meer te verhuizen? - Hoe vindt u dat de gemeente zich moet opstellen ten aanzien van de winkelleegstand?

o Wel of geen maatregelen (subsidies, concentratie, investeren en revitaliseren (aanpak achterstallig onderhoud, tijdelijk oplossingen(etalage, pop-up stores))? )?

- Koopt u wel eens iets via internet?

o Zo ja, wat voor producten (of diensten) zijn dat dan?

- Wat vindt u van de prognose dat er steeds meer ketenvorming zal gaan plaatsvinden? - Heeft u eventueel nog op- of aanmerkingen of wilt u nog wat kwijt m.b.t. dit onderwerp?

69

Bijlage 3: interviewguide gemeentes

Inleiding over het onderzoek (aanleiding, voorspelde ontwikkelingen (groei van internetaankopen, demografische veranderingen etc.)

Toestemming vragen voor gebruik van opnameapparatuur

Algemeen:

- Hoe denkt u dat de leegstand onder winkels in uw stad zich de komende jaren gaat ontwikkelen?

o Hoe probeert de gemeente hier op te anticiperen?

- Wat vindt u als gemeente van eventuele transformaties van structureel leegstaande winkelpanden naar woningen (in het algemeen/ in aanloopstraten)?

o Hoe denkt u dat dit leeft, of zou leven onder de (overgebleven) winkeliers?  (Wordt hier in tegemoet gekomen?)

o Hoe denkt u dat dit leeft, of zou leven onder de omwonenden (die misschien wel juist daar zijn komen wonen voor de winkels)?

 (Wordt hier in tegemoet gekomen?)

- Zou er een mogelijkheid zijn om door middel van subsidies voor startende ondernemers, de winkelpanden weer bezet te krijgen?

- Gaat u als gemeente wel eens om de tafel zitten met eigenaren, om te praten over eventuele huurverlagingen (om zodoende de panden sneller gevuld te krijgen)?

o Zou u dit ook voor elkaar kunnen krijgen, door een min of meer ‘dwingende’ maatregel als leegstandsbelasting?

- Hoe staat u als gemeente tegenover concentratie van winkelpanden? o (Wat doet u eraan om dit te bewerkstelligen?)

- Op welke manier probeert u als gemeente bij te dragen aan het versterken van het aanzien en de omgeving van het winkelgebied?

- Wat vindt u van tijdelijke oplossingen, als pop-up stores of etalagevulling?

o (Hoe probeert u als gemeente dit aan te moedigen of juist tegen te gaan?) Specifiek lokaal:

- Voor Schiedam:

o 1 op de 3 detaillisten zegt dat er nooit contact is geweest met de gemeente over de visie van het winkelgebied. Kan dit kloppen?

o De groep die wel contact heeft ervaren met de gemeente, is overwegend positief hierover. Het aanpakken van het achterstallig onderhoud levert onder de detaillisten en omwonenden nogal wat complimenten op. Er wordt alleen gesteld dat de panden

70

nu nog vol moeten komen. Denkt u dat dit nog gaat gebeuren en welke rol speelt de gemeente hier volgens u in?

o Het Centrummanagement wijt dit aan de tijd en het slechte investeringsklimaat. Bent u het daar mee eens of oneens?

o Hoe ervaart u als gemeente het contact met het Centrummanagement?

o Schiedam kenmerkt zich nu (naar mijn mening) als een stad met nog redelijk veel zelfstandige ondernemers (dus geen ketens). Is dit de kracht volgens u?

 En welke rol spelen mogelijk toekomstige ketens hierin? - Voor Lelystad:

o In het stadshart van Lelystad zijn eigenlijk weinig ‘traditionele’ aanloopstraten te vinden? Is hier destijds, bij de ontwikkeling van de plannen, bewust rekening mee gehouden om het compact te houden?

o Er zijn weinig zelfstandige ondernemers in het stadshart van Lelystad. Hoe komt dit? o Zijn er plannen met het leegstaande winkelcentrum aan de Waagpassage?

71

Bijlage 4: interviewguide deskundige

Geachte heer/mevrouw,

Ik ben op het moment bezig met mijn afstudeerscriptie (planologie) naar de 'sociale wenselijkheid' van transformaties van structureel leegstaande winkelpanden. Met sociale wenselijkheid wordt in dit geval alle belanghebbende partijen bedoeld en hier schaar ik dan ook zowel de omliggende

detaillisten als de omwonenden onder. Onder deze groepen heb ik al verschillende interviews afgenomen, maar nu ben ik eigenlijk nog op zoek naar een visie van een deskundige op het gebied van detailhandel en winkelvastgoed. Ik hoop dat u of iemand binnen u organisatie mij kan helpen bij enkele vragen. Deze zal ik onderstaand achtereenvolgens opsommen:

1. Hoe denkt u dat de retailmarkt zich de komende jaren zal gaan ontwikkelen? Denkt u dat er veel leegstand zal gaan optreden of dat de schade wel zal meevallen?

2. Wat ziet u als beste oplossingsrichtingen m.b.t. de winkelleegstand?

3. Ziet u een grote kans weggelegd voor transformatie van leegstaande winkelpanden naar andere functies als wonen?

4. Denkt u dat omliggende detaillisten zich in het algemeen negatief uit zullen laten indien dergelijke transformaties daadwerkelijk tot stand komen? En wat zijn dan eventueel hun rechten?

5. Denkt u dat omwonenden zich in het algemeen negatief uit zullen laten indien dergelijke transformaties daadwerkelijk tot stand komen? En wat zijn dan eventueel hun rechten? U zou mij ontzettend helpen met het beantwoorden van deze vragen

B.v.d. en m.v.g., Fré Hamans