• No results found

Interview Eric van Pelt

Attendees:

K = Koen Molenaar

E = Eric van Pelt

K: ik had van tevoren de vragen ook al opgestuurd

E: ik heb het heel snel ingezien

K: is geen enkel probleem, ik wijk er ook van af, het is meer een algemene interesse die ik heb, ik zie dat er heel veel gedaan wordt omrent datacenters en dat het een redelijk snelle markt is, er zijn heel snel veranderingen dus daar wil ik ook constant op kunnen blijven inspelen. Zoals 2 weken geleden is de gemeente Amsterdam terug gefloten omdat ze een datacenter hadden verplicht de koeling te vervangen. Nou dat wil ik ook gelijk in mijn verhaal kunnen verwerken. Kunt u misschien beginnen door de rol van het NFIA binnen het Nederlandse IT-landschap uit te leggen?

E: dan moet ik helemaal vooraan beginnen, de missie van het NFIA is het aantrekken en behouden van buitenlandse investeringen in Nederland. Ik doe dat voor de ICT sector. Het einddoel is; meer werknemers, meer omzet in Nederland. En wij proberen ook meer bedrijven met extra kennis en kunde naar Nederland te halen, dat is wat wij doen. Daarbij hebben wij een postennetwerk in de wereld, we zitten op 25 locaties met name de grote economieen, dan heb je het over de Verenigde Staten, China, India, Japan en wat kleinere landen als Turkije, Dubai, Londen, dat kun je ook op onze website zien. Ik weet niet exact het percentage maar de meeste buitenlandse IT bedrijven die een vestiging in Nederland willen openen komen langs het NFIA. En wij doen dat ook in samenwerking met regionale ontwikkelingspartijen grofweg iedere provincie of grote stad heet zo’n maatschappij.

K: ja, ik ken ze, ze zitten hier ook op de 2de verdieping begreep ik. Die van Zuid-Holland

E: 1 gebouw verder

E: maar jouw vraag was?

K: Wat doet het NFIA precies, hoe staan jullie bijvoorbeeld in verhouding ten opzichte van een vereniging als de DDA, wat hebben jullie te maken met het project van Digital Gateway to Europe? Wat si jullie rol daarbij?

E: Wij zijn wel partners, wat wij doen is het scouten van bedrijven dus proberen bedrijven op te sporen die naar Europa willen komen, die het liefst allemaal naar Nederland komen. We voorzien ze van allerlei informatie die nodig zijn om een beslissing te nemen of ze voor Nederland kiezen en als ze min of meer voor Nederland hebben gekozen dan nodigen we ze uit voor een fact-finding trip en dan in Nederland maken we een tailor-made programma waarin ze alle informatie en mensen kunnen ontmoeten die ze nodig hebben om zich hier in Nederland te vestigen. Meestal is dat belastingconsultants, immigration offfices kan ook universiteiten zijn als ze willen samenwerken met universiteiten, het bekijken van kantoorgebouwen, alles wat nodig is om een soft landing in Nederland te kunnen realiseren. Samenwerking met bijvoorbeeld de DDA is een aantal dingen, we hopen echt op leads. Dus buitenlandse bedrijven waar zij mee in contact komen dat ze die aan ons laten weten zodat we die bedrijven kunnen servicen. Dat is 1. 2 is om buitenlandse IT bedrijven van juist informatie te voorzien. Hebben we ook sector technische kennis nodig, up to date facts and figures, op het gebied van datacenters is dat bijvoorbeeld een DDA, ISP, of een the Hague security delta hier in Den Haag, dat is de bron.

K: aha, want inderdaad bij het CBS kun je de date in het algemeen niet vandaan halen. Zien jullie dat er hier veel datacenters met een aanvraag komen?

E: ja, ik kan geen exacte aantallen noemen maar het is echt, binnen het IT landschap een belangrijk focus gebied. En dat heeft er ook mee te maken, de factoren waarom datacenters naar Nederland komen, dat zijn een aantal generieke, dus geld voor meerdere sectoren en een aantal specifieke. Generieke is, kwaliteit van het leven, meertaligheid, we spreken goed Engels en ook andere talen, de logistieke infrastructuur, je zit hier in het hart van West- Europa. Je kunt zo in een uitvliegen naar Schiphol. Wat ook speelt is een aantal incentives, bijvoorbeeld de 30% ruling, dat is een incentive voor kenniswerkers die in Nederland komen werken, dan betaal je iets minder belasting. Dat zijn de generieke redenen. De sectorale redenen zijn met name de infrastructuur. We hebben met AMS-IX de grootste internet hub,

een hoge energiezekerheid, relatief veel groene stroom, hoge breedbandpenetratie in Nederland en voor datacenters gewoon een hele goede infrastructuur, lage latency. En dat zijn factoren waarom voor datacenters die zich in Europa willen vestigen Nederland altijd op de shortlist staat.

K: hebben jullie een actief beleid ten opzichte van die datacenters? Proberen jullie ze echt te vinden ook?

E: Ja, uhm, ja. Je moet het zo zien Als het NFIA bedienen we eigenlijk alle bedrijven die zich in Nederland willen vestigen, een paar gebieden niet, bijvoorbeeld online gambling doen we niks aan. Hotelketens, winkels, dat doen we niet. Sorry, wat was je vraag.

K: nou, ik ben een aantal weken geleden ben ik in Duitsland geweest, naar de WHD en daar viel mij heel erg op dat een land als IJsland een heel actief beleid heeft om datacenters aan te trekken. Ik vroeg me af of jullie ook dat actieve beleid hebben, dat jullie bijvoorbeeld in het buiteland naar beurzen gaan, dat soort dingen.

E: ja, dat doen wij wel maar mondjesmatig. We zijn een redelijk kleine club, we kunnen niet alle congressen af dus het is niet zo dat wij specifiek voor datacenters naar specifieke beurzen gaan. Dat proberen we eigenlijk ook meer op te pakken met bijvoorbeeld een DDA. Om die als een soort voorpost te gebruiken want zij gaan heel veel naar dit soort beurzen gaan. Zij vangen de eerste signalen ook op van bedrijven die naar Nederland kijken.

K: en komt dit misschien ook omdat… nou uuhm, kunt u misschien omschrijven wat het effect is van een datacenter op de economie? Welke rol zij daar in spelen.

E: peo, nou ik weet niet of ik de persoon ben om dat helemaal, om dat te speiciferen. Wat wij wel zien is dat a, Nederland is een heel aantrekkelijk land voor datacenters, wat ik net omschreef, maar goeie datacenters trekt weer klanten van datacenters aan. Bijvoorbeeld cloud based services, bedrijven die dat aanbieden. Cyber security aanbieders, vanwege die goede datacenterstructuur zie je dus de klanten ook naar Nederland komen.

K: ja, dat scheelt wel een hoop. En daar, want datacenters zelf verschaffen niet heel veel werk?

E: nou, dat wordt vaak vergeten als het datacenter er eenmaal staat dan heb je niet zo heel erg veel werkgelegenheid je hebt een control met een aantal beheerder die het allemaal in

de gaten houden maar vergeet nioet de voorfase, de bouw van datacenters kost heel veel werkgelegenheid en grote datacenters zoals Google in Groningen, de mensen die daar werken die moeten ook weer voorzien worden van huisvesting en eten en drinken. Die afgeleide economie, daar is het ook goed voor.

K: ja, dat is een effect dat vaak vergeten wordt. Ik weet nu van een student die onderzoek doet naar het datacenter van Google in de Eemshaven om te kijken wat daar de effecten van zijn die komt ook tot de conclusie dat de bouw, die duurt zo’n twee jaar, dat levert heel veel werkgelegenheid op.

E: Bijna 500 FTE. Vergis je niet.

K: afgelopen jaar is er een beslissing genomen in de Tweede Kamer om de Nederlandse digitale infrastructuur te verkiezen tot de derde Mainport, zien jullie daar al effect van?

E: niet door deze politieke beleidskeuze omdat zeg maar daar nog geen incentives aanhangen om of dat er extra geld voor vrij wordt gemaakt, dat zien wij nog niet. Het heeft alles te maken gewoon met die digitale infrastructuur.

K: er staat bijvoorbeeld dat er een werkgroep wordt opgericht die beleid gaan maken; daar zijn jullie niet actief bij betrokken?

E: nee, we volgen, ik wordt wel eens geconfronteerd met dit soort onderwerp maar dit is iets voor de toekomst. Het moet eerst zeg maar concreet worden voordat dit een factor is waar wij buitenlandse bedrijven op kunnen triggeren. Het moet eerst concreet worden.

K: want je hebt ook niet het gevoel dat buitenlandse bedrijven het al hebben opgepikt en dat ze hier naartoe komen? Dat effect duurt nog langer.

E: bedrijven hebben niks aan dingen die 50/50 misschien een keer worden geimplementeerd. Ze maken hun investeringskeuze op harde cijfers.

K: het moet al gebeurd zijn en dan gaan ze beslissen. Mijn volgende vraag gaat er over, hoe is jullie samenwerking met regionale partijen, stel er komt een buitenlands datacenter dat zich hier in Nederland wil vestigen, je zegt net, dan gaan we op een fact-finding mission, als ik kijk naar beleid zie ik eigenlijk dat de enige gemeente in Nederland die beleid heeft is

Amsterdam, omtrent datacentrums. Overheidsinstanties, Schiphol heeft bijvoorbeeld ook we beleid maar dat is dan misschien

E: nou in zoverre dat verschillende steden, voor zover ik het weet, in hun bestemmingsplan ruimte voor datacenters. Bijvoorbeeld Almere heeft dat en Groningen ook. En natuurlijk Agriport, als je dat kent. Agriport zit, de autobaan van Amsterdam naar Den Hoorn, dat is waar Microsoft nu aan het bouwen is.

K Ah, Middenmeer enzo

E: ja, dat heet Agriport.

K: oh, ik ken de naam niet maar ik weet wel dat ze inderdaad daar bezig zijn.

E: het is een aparte gemeente tegenwoordig.

K: Vooral interessant daar vind ik de samenwekring die ze hebben met lokale boeren met de windmolens. Hebben jullie daarin een rol gespeeld toevallig? Hebben jullie dat bemiddeld of?

E: dat hebben collega’s van mijn gedaan. Onze rol is vaak het koppelen van partners en het zorgen voor de juiste informatie, zorgen dat ze met het juiste talent en recruiters in contact komen, daarin hebben wij een rol gespeeld.

K: dus op die manier zijn jullie daar dus ook bij betrokken geraakt. En bijvoorbeeld het datacenter in de Eemshaven dan, zijn jullie daar ook bij betrokken?

E: ja, op dezelfde manier.

K: Zijn dat dan partijen die hier aan komen kloppen, wij willen een datacenter openen, en jullie helpen ze dan helemaal verder?

E: ja, maar je moet je niet vergissen die grote datacenters van google en Microsoft is een proces van jaren he. `En op het begin gaat het heel langzaam en op het eind gaat het heel snel. Op het begin is het echt het aanknopen van contacten op het hoogste niveau en dan kan het ook een hele tijd stil liggen omdat bijvoorbeeld in de port van Microsoft over wordt gesproken. Die grote jongens zijn echt lange trajecten.

K: je ziet ook dat Facebook er bijvoorbeeld voor heeft gekozen om het te doen in Zweden. Hebben jullie enig idee waarom zij voor Zweden hebben gekozen en niet voor Nederland?

E: ja maar daar kan ik geen uitspraak over doen. Sorry.

K: nee dat is prima hoor. Wij zien heel erg, of, ik zie heel erg een opkomst van lokale datacenters. Kleinere datacenters zeer in opkomst en ook. Hoe zou je dat kunnen verklaren?

E: ik zie het ook. Je hebt natuurlijk interaxion en Equinex dat zijn de grote spelers in Nederland en je ziet ook wat kleinere datacenters zie je ontstaan. Dan moet ik gissen. Ik heb het idee dat veel lokale overheden en bedrijven het wel prettig vinden als datacenters dicht bij hun in de buurt zit.

K: ja, ook bij bedrijven zie je het veel, dat ze de IT wel willen wegdoen maar wel het liefst lokaal zodat, mocht er iets mis zijn dat ze er snel naartoe kunnen gaan.

E: precies; het is dichtbij, Wat veel mensen vergeten is, die denken dat een datacenter, dat ze alles van je overnemen maar dat is niet zo. Je bent nog steeds verantwoordelijk voor je eigen servers en als er met dat ding iets aan de hand is moet jouw monteur daar naartoe om het te herstellen, dat is geen monteur van het datacenter

K: nou je ziet tegelijkertijd wel een opkomst van het managed hosting. Het komt er wel aan, het duurt wat langer. Merken jullie dat er andere partijen zijn, uit andere sectoren die naar Nederland willen komen en echt de vraag stellen van; we willen wel naar Nederland komen maar wat hebben jullie voor datacenters beschikbaar, dus vanaf de bedrijfskant gezien?

E: dat is een moeilijke vraag, ja maar ik zie dat de meeste bedrijven, met name in de IT sector zelf, die weten wel de datacenters in Nederland te vinden. Sterker nog, wij krijgen best wel wat leads uit het datacenters die in contact komen met interessant buitenlandse partijen.

K: ja dat kan ik me ook voorstellen inderdaad. Dat ze heel graag hier hun data opslaan. Is er al wat, je ziet constant nieuwe privacywetgeving, vanuit de EU, vanuit Nederland, is dat voor partijen een rede om zich in Nederland te vestigen?

E: dit is echt een cruciale en waarom, wij zien dat bedrijven altijd vragen, hoe is de dataprivacy geregeld in Nederland omdat dat een heel belangrijke investeringsfactor is. Waar ze met name naar zoeken is gewoon een duidelijk beleid. Hoe is het nu geregeld met data

privacy in Nederland. Gewoon klip en klaar, hoe zit dat. En je ziet nu dat, heel veel bedrijven weten het niet hoe het er in Europa voor staat. En met die safe harbour Waar moet ik, wat is de beste plek in Europa wat data privacy betreft. De meeste bedrijven weten het niet.

K: en jullie linken ze dan bijvoorbeeld weer aan juridische partijen die ze daarin verder helpen.

E: Ja dat doen we. Hoe die Europese verordering uitpakt en ook in die nieuwe wetten van de informatie en veiligheidsdiensten dat is wel een cruciale.

K: merken jullie dat mensen die met een datacenter hier naartoe willen komen om wat voor reden dan ook halverwege het proces afhaken. Dat ze voor een ander land kiezen of om een andere reden besluiten om niet door te gaan.

E: bijna nooit. als ze hun huiswerk hebben gedaan en ze hebben de beslissing genomen om naar Nederland te komen gaat bijna altijd door.

K: ah oke, want ik kan me voorstellen dat ze bij meerdere landen informeren, dat ze naar IJsland gaan, dat ze naar Luxemburg gaan. Niet het gevoel dat dat echt concurenten zijn dan?

(korte onderbreking)

E: de belangrijkste concurrenten op het gebied van datacenters dat is met name de U.K., Ierland. We zien dat IJsland en Luxemburg, die zijn ook heel actief aan het acquireren. Nederland staat bijna altijd op de shortlist vanwege de digitale infrastructuur en generieke voorwaarden het hangt er een beetje van af welke investeringsfactor het meest belangrijke is voor welk land ze kiezen. Als het echt belastingvoordelen zijn dan zie je ze vaak naar Ierland vertrekken. Bijvoorbeeld IJsland daar is de stroom wat goedkoper.

K: stroom is goedkoper en daar komt de kabel ook langs

E: maar IJsland is niet echt een grote concurrent

K: en Zweden dan?

E: niet voor Colocation datacenters. Dat is meer voor single tenant datacenters

K: aha, daar zie je ook nog wel een groot verschil in.

K: en is AMS-IX daar een belangrijke reden voor?

E: ja, dé

K: hebben jullie het gevoel dat datacenters, ze willen natuurlijk graag bij elkaar zitten. Met AMS-IX als voornaamste reden, hebben jullie andere clusters waar dat ook gebeurd?

E: Nou je ziet de meeste wel in Amsterdam belanden. Nou laat ik het anders zeggen. Die single tenant datacenters als Google en Microsoft daar is het minder van belang om in Amsterdam te zitten dan spelen ook andere factoren een rol. De grondprijs, beschikbaarheid van duurzame energie. Vandaar ook dat die niet in Amsterdam zitten. Co locations zie je toch dat ze meestal naar Amsterdam kijken omdat ze dichter bij AMS-IX willen zitten.

K: volgens mij zijn er zelfs partijen die alleen voor de connectiviteit richting Nederland komen.

E: ja exact.

K: dan heb ik mijn vragen eigenlijk wel gesteld. Heeft u nog dingen die u wilt toeveogen, dingen die ik mogelijk ben vergeten?