• No results found

Interviewprotocol – Change agents

Inleiding

Zoals u wellicht gelezen heeft op intranet of in de uitnodiging van dit interview, ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek voor de master Bedrijfskunde, met als specialisatie Verandermanagement, aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mijn onderzoek richt zich op het veranderproces binnen de RUD Drenthe en de rol van de teammanager daarbij. Het is nadrukkelijk geen evaluatie of een beschrijving in termen van goed of fout. Ik ga onderzoeken hoe een teammanager in het algemeen een positieve bijdrage kan leveren aan een veranderproces. Het onderzoek draagt bij aan de wetenschap, maar uiteraard kunnen de uitkomsten ook in de praktijk gebruikt worden. Voor dit onderzoek zal ik de aankomende weken alle team managers en nog 14 andere medewerkers interviewen. In februari zullen de belangrijkste uitkomsten gepresenteerd worden.

Het interview bestaat uit een aantal vragen over uw ervaringen van de afgelopen maanden en zal een uur in beslag nemen. Mocht u nog vragen hebben, stelt u ze dan gerust. Is alles duidelijk? Zo ja, dan zal ik nu met de eerste vraag beginnen.

1. Introductie

1.1 Zou u uzelf kort kunnen introduceren? 1.2 Wat voor werk doet u binnen de RUD?

1.3 Voor welke organisatie werkte u voor het ontstaan van de RUD?

2. Het creëren van een uniforme werkwijze - Verandervoorbeeld

Ik heb begrepen dat er binnen uw team verschillende verandering hebben plaatsgevonden de afgelopen maanden. Graag zou ik het met u willen hebben over de volgende verandering…

2.1 Kunt u een omschrijving geven van deze verandering? 2.2 Wat was het resultaat van deze verandering?

Variation

2.3 U en uw medewerkers zijn met allerlei ideeën gekomen voor de nieuwe manier van werken (variation). Kunt u een beschrijving geven over hoe dit is gegaan?

2.4 Hoe heeft u, als teammanager, invloed uitgeoefend op het genereren van deze nieuwe ideeën?

55 2.5 Vervolgens is er besloten om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen

(selection). Kunt u een beschrijving geven over hoe is dit gegaan? 2.6 Hoe heeft u, als teammanager, invloed uitgeoefend op deze beslissingen?

Retention

2.7 Uiteindelijk is er besloten om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken (retention). Kunt u een beschrijving geven over hoe is dit gegaan? 2.8 Hoe heeft u, als teammanager, invloed uitgeoefend op deze beslissingen? (retention)

3. Positionele beïnvloedingsfactoren

Ik heb zelf ook nagedacht over hoe u, als teammanager, invloed kan hebben gehad op deze ontwikkeling. Deze factoren wil ik u graag voorleggen. De eerste vijf factoren ontstaan door de positie van de teammanager in de organisatie.

Legitieme invloed

Dit is de invloed die een teammanager kan uitoefenen door zijn of haar autoriteit om instructies te geven binnen de grenzen van zijn of haar formele positie in de organisatie.

3.1 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect? (variation)

3.2 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen? Wat was het effect? (selection)

3.3 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

Invloed door beloning

Dit is de invloed die een teammanager kan uitoefenen door de toegang tot gewaardeerde beloningen die worden verstrekt in ruil voor naleving van instructies.

3.4 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect? (variation)

3.5 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen? Wat was het effect? selection)

3.6 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

56 Dit is de invloed die een teammanager kan uitoefenen door de toegang tot boetes of sancties die als ongewenst worden beschouwd.

3.7 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect? (variation)

3.8 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen? Wat was het effect? (selection)

3.9 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

Invloed door informatie

De invloed die een teammanager kan uitoefenen door de toegang tot informatie die niet algemeen bekend is.

3.10 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect? (variation)

3.11 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen? Wat was het effect? (selection)

3.12 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

Invloed door ‘geleende’ legitieme invloed

De invloed die een teammanager kan uitoefenen door gebruik te maken van de legitieme invloed van een autoriteit aan wie hij of zij is gekoppeld.

3.13 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect? (variation)

3.14 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen? Wat was het effect? (selection)

3.15 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

4. Persoonlijke beïnvloedingsfactoren

De volgende vier factoren zijn afkomstig van de individuele kenmerken u, als teammanager.

57 De invloed die een teammanager kan uitoefenen door gebruik te maken van wenselijke vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken.

4.1 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect? (variation)

4.2 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen? Wat was het effect? (selection)

4.3 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

Invloed door expertise

De invloed die een teammanager kan uitoefenen door zijn of haar superieure kennis van de situatie en de taak die uitgevoerd moet worden.

4.4 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect? (variation)

4.5 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen? Wat was het effect? (selection)

4.6 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

Invloed door achtergrond

De invloed die een teammanager kan uitoefenen doordat hij of zij meer rechten heeft omwille van zijn of haar achtergrond.

4.7 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect? (variation)

4.8 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen? Wat was het effect? (selection)

4.9 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

Invloed door netwerk

De invloed die een teammanager kan uitoefenen op de omgeving door zijn of haar connecties buiten de organisatie.

58 4.10 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect?

(variation)

4.11 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen? Wat was het effect? (selection)

4.12 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

Dit waren de vragen die ik u wilde stellen. Heeft u nog vragen?

59

Interviewprotocol – Team members

Inleiding

Zoals u wellicht gelezen heeft op intranet of in de uitnodiging van dit interview, ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek voor de master Bedrijfskunde, met als specialisatie Verandermanagement, aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mijn onderzoek richt zich op het veranderproces binnen de RUD Drenthe en de rol van de teammanager daarbij. Het is nadrukkelijk geen evaluatie of een beschrijving in termen van goed of fout. Ik ga onderzoeken hoe een teammanager in het algemeen een positieve bijdrage kan leveren aan een veranderproces. Het onderzoek draagt bij aan de wetenschap, maar uiteraard kunnen de uitkomsten ook in de praktijk gebruikt worden. Voor dit onderzoek zal ik de aankomende weken alle team managers en nog 14 andere medewerkers interviewen. In februari zullen de belangrijkste uitkomsten gepresenteerd worden, waarschijnlijk op intranet.

Het interview bestaat uit een aantal vragen over uw ervaringen van de afgelopen maanden en zal een uur in beslag nemen. Mocht u nog vragen hebben, stelt u ze dan gerust. Is alles duidelijk? Zo ja, dan zal ik nu met de eerste vraag beginnen.

1. Introductie

1.1 Zou u uzelf kort kunnen introduceren? 1.2 Wat voor werk doet u binnen de RUD?

1.3 Voor welke organisatie werkte u voor het ontstaan van de RUD?

2. Het creëren van een uniforme werkwijze - Verandervoorbeeld

Ik heb begrepen dat er binnen uw team verschillende verandering hebben plaatsgevonden de afgelopen maanden. Graag zou ik het met u willen hebben over de volgende verandering…

2.1 Kunt u een omschrijving geven van deze verandering? 2.2 Wat was het resultaat van deze verandering?

Variation

2.3 U en uw collega´s zijn met allerlei ideeën gekomen voor de nieuwe manier van werken (variation). Kunt u een beschrijving geven over hoe is dit gegaan?

2.4 Hoe heeft uw teammanager invloed uitgeoefend op het genereren van deze nieuwe ideeën?

Selection

2.5 Vervolgens is er besloten om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen (selection). Kunt u een beschrijving geven over hoe is dit gegaan?

60 2.6 Hoe heeft de teammanager invloed uitgeoefend op deze beslissingen?

Retention

2.7 Uiteindelijk is er besloten om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken (retention). Kunt u een beschrijving geven over hoe is dit gegaan? 2.8 Hoe heeft de teammanager invloed uitgeoefend op deze beslissingen? (retention)

3. Positionele beïnvloedingsfactoren

Ik heb zelf ook nagedacht over hoe de teammanager invloed kan hebben gehad op deze ontwikkeling. Deze factoren wil ik u graag voorleggen. De eerste vijf factoren ontstaan door de positie van de teammanager in de organisatie.

Legitieme invloed

Dit is de invloed die een teammanager kan uitoefenen door zijn of haar autoriteit om instructies te geven binnen de grenzen van zijn of haar formele positie in de organisatie.

3.1 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect? (variation)

3.2 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen? Wat was het effect? (selection)

3.3 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

Invloed door beloning

Dit is de invloed die een teammanager kan uitoefenen door de toegang tot gewaardeerde beloningen die worden verstrekt in ruil voor naleving van instructies.

3.4 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect? (variation)

3.5 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen? Wat was het effect? (selection)

3.6 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

Dwangmatige invloed

Dit is de invloed die een teammanager kan uitoefenen door de toegang tot boetes of sancties die als ongewenst worden beschouwd.

61 3.7 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect?

(variation)

3.8 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen? Wat was het effect? (selection)

3.9 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

Invloed door informatie

De invloed die een teammanager kan uitoefenen door de toegang tot informatie die niet algemeen bekend is.

3.10 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect? (variation)

3.11 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen? Wat was het effect? (selection)

3.12 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

Invloed door ‘geleende’ legitieme invloed

De invloed die een teammanager kan uitoefenen door gebruik te maken van de legitieme invloed van een autoriteit aan wie hij of zij is gekoppeld.

3.13 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect? (variation)

3.14 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen? Wat was het effect? (selection)

3.15 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

4. Persoonlijke beïnvloedingsfactoren

De volgende vier factoren zijn afkomstig van de individuele kenmerken van de teammanager.

Invloed door charisma

De invloed die een teammanager kan uitoefenen door gebruik te maken van wenselijke vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken.

62 4.1 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect?

(variation)

4.2 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen? Wat was het effect? (selection)

4.3 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

Invloed door expertise

De invloed die een teammanager kan uitoefenen door zijn of haar superieure kennis van de situatie en de taak die moet uitgevoerd moet worden.

4.4 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect? (variation)

4.5 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen? Wat was het effect? (selection)

4.6 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

Invloed door achtergrond

De invloed die een teammanager kan uitoefenen doordat hij of zij meer rechten heeft omwille van zijn of haar achtergrond.

4.7 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect? (variation)

4.8 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit te proberen? Wat was het effect? (selection)

4.9 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

Invloed door netwerk

De invloed die een teammanager kan uitoefenen op de omgeving door zijn of haar connecties buiten de organisatie.

4.10 Hoe is dit van invloed geweest bij het genereren van nieuwe ideeën? Wat was het effect? (variation)

63 4.11 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën verder uit te werken of uit

te proberen? Wat was het effect? (selection)

4.12 Hoe is dit van invloed geweest bij de beslissing om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te behouden en tot de nieuwe werkwijze te maken? Wat was het effect? (retention)

Dit waren de vragen die ik u wilde stellen. Heeft u nog vragen?

64

GERELATEERDE DOCUMENTEN