• No results found

Interview Nederlandse Aardolie Maatschappij BV (NAM)

Voor het afnemen van het interview zal de zogenaamde trechter techniek gebruikt gaan worden. Dit betekend dat er in het begin veel open vragen gesteld zullen worden betreffende het brede terrein van de NAM (functie algemeen etc.). Tussendoor is het belangrijk om controlevragen (gesloten vragen) te stellen en tussendoor af te sluiten. Uit het interview wil ik informatie verzamelen ten aanzien van:

1. Een overzicht van successen en mislukkingen van het veranderproces. Dat zijn zaken om vast te houden, om meteen te noteren.

2. Daarnaast allemaal verhalen over de werking van factoren die aan het genoemde succes en het genoemde succes-gebrek hebben bijgedragen. Dat is de kern van het interview. Op basis van deze informatie zal de research questions beantwoord worden. Belangrijk: doorvragen naar concrete ervaringen, ofwel niet genoegen nemen met opinies.

Inleiding

Allereerst bedankt voor uw tijd die u voor dit interview wil vrijmaken. Ik zal me eerst even voorstellen. Ik, ben Alexander van der Valk en ik ben student aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Ik volg hier de masters Change Management (dus veranderkunde) en Strategic Innovation Management. Dit jaar focus ik me meer op de Master Change Management en daarbij ben ik nu aangekomen bij mijn Master Thesis. Zoals reeds eerder is uitgelegd, ben ik bezig met een evaluatie van het verandertraject van de NAM. Meer specifiek: het verandertraject van discipline naar proces gestuurd werken. In het bijzonder ben ik geïnteresseerd naar uw ervaringen tijdens het verandertraject. Mijn doel is tweeledig: enerzijds wil ik een zo goed mogelijke thesis schrijven en anderzijds wil ik de NAM helpen en inzichten geven over verandermanagement. Om dit zo goed in kaart te brengen zou ik u graag een aantal vragen stellen, welke ik zal opnemen middels mijn telefoon. Naast mijzelf zullen een collega-student en mijn begeleider inzage hebben in de gegevens van het interview. De gegevens zullen anoniem verwerkt worden en zullen niet terug te traceren zijn op de persoon. Gaat u daarmee akkoord? Zo ja, dan zullen de resultaten van het onderzoek zullen in een later stadium aan u teruggekoppeld worden. Het interview zal ongeveer een uur duren en de vragen zullen vooral over de verandering gaan die binnen de NAM heeft plaatsgevonden. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u deze gerust stellen. Is alles u momenteel duidelijk betreffende dit interview?

De eeste 4 vragen zullen een beetje als opwarmertje fungeren en zullen niet langer dan 10 min in beslag nemen. Ik kunt hier dus kort en bondig antwoord geven.

60

Introductie

1.Kun u uzelf kort kunnen introduceren? a. Wat is uw functie

b. Hoe lang werkt u al bij de NAM?

c. Waar haalt u het meeste voldoening uit in werk? 2. Hoe ziet de organisatie van NAM eruit tegenwoordig uit?

3. Volgens Geert Meursing zijn jullie binnen de NAM bezig geweest met een transitie. Dit betreft de reorganisatie waarbij de organisatie is gekanteld van discipline gestuurd naar proces gestuurd, waarbij meer verantwoordelijkheid/ bewegingsruimte wordt gegeven aan de mens die de aan hem of haar toegewezen werkzaamheden uitvoert. Uitgangspunt is het vergroten van de lange termijn focus en het bereiken van een grotere efficiency om de verwachte toename in het activiteiten niveau het hoofd te bieden en de kosten op een economisch aanvaardbaar niveau te houden. Het Rheinlands denken werd geïntroduceerd

Hoe zou u de verandering die plaats heeft gevonden omschrijven? Wat ik hier bedoel is dus echt de inhoud van de verandering en niet het proces.

a. Zou hier concrete voorbeelden van kunnen noemen?

4. In hoeverre is er een verschil in uw functie en werkzaamheden tussen voor de verandering en na de verandering?

a. In hoeverre vind u dat de verandering het gewenste resultaat heeft gebracht? Het veranderproces en geplande verandering

5. Hoe zou u de manier/ het proces waarop de NAM veranderd is omschrijven? a. Hoe werden u en de rest van de organisatie op de hoogte gesteld van de

verandering?

b. Wat gebeurt en gebeurde er allemaal?

c. Wat zijn handelingen die managers zoals (Geert Meursing verrichte)?

d. In welke mate werd de rest van de organisatie betrokken bij de verandering? e. Concrete voorbeelden?

Variatie en selectie/retentie

6.Ik ben benieuwd in hoeverre activiteiten / initiatieven van medewerkers tijdens het proces van veranderen een rol hebben gespeeld.

a. Wat maakte het dat iemand wel of niet met initiatieven kwam? b. Heeft u hier ook concrete voorbeelden van?

c. Hoe is dat initiatief doorgezet?

d. Wat is het dat het mogelijk maakt dat bepaalde initiatieven wel doorgevoerd worden en andere initiatieven niet?

61

Persoonlijke rol

7. Welke rol had u binnen het veranderproces? Succes en verbeterpunten

8. Wat waren de factoren die de veranderingtraject tot een succes maakte? (specifieke factoren van specifieke punten van succes welke eerder genoemd zijn)

a. Zou u een concreet voorbeeld kunnen geven?

b. Hoe is deze factor tot stand gekomen tijdens het veranderproces? c. In hoeverre heeft dat de uitkomsten beïnvloed?

9. Wat waren de oorzaken van de minder goede kanten van het veranderproces? a. Zou u een concreet voorbeeld kunnen geven?

b. Wat zou de oorzaak zijn dat deze factor een rol speelde? 10. Wat zijn verbeterpunten voor de verandering?

a. Zou u een concreet voorbeeld kunnen geven?

b. Wat zou de reden zijn dat deze factor een rol speelde? c. In hoeverre heeft dat de uitkomsten beïnvloed?

d. Wat had er anders moeten gaan of hoe had het voorkomen kunnen worden? 11. Heeft u nog punten die ik moet weten die een belangrijke rol hebben gespeeld in de verandering?

Zelf heb ik ook nagedacht over factoren die van invloed kunnen zijn geweest op het verandertraject. Ik ben erg benieuwd of en hoe u deze factoren heeft ervaren en zal deze graag aan u voorleggen.

Variatie

12. Heeft de mate waarop iemand zelf beslissingen kan nemen, zonder dat hij of zij dit met het management hoeft te overleggen invloed op het feit of mensen met ideeën en of initiatieven komen?

13.Heeft een lage mate van standaardisatie en formalizatie invloed op het feit of mensen met ideeën en of initiatieven komen?

14.Heeft de mate waarin iemand gehecht is aan hetgeen hij of zij produceert en het als eigen beschouwd invloed op het feit of mensen met ideeën en initiatieven komen? Selectie en Retentie

16. Heeft de mate van communicatie tussen managers en werknemers invloed het feit of bepaalde ideeën van mensen wel of niet doorgevoerd worden?

17. Heeft de mate van leren als organisatie zijnde invloed op het feit of bepaalde ideeën van mensen wel of niet doorgevoerd worden?

Dit zijn alle vragen van het interview, heeft u zelf nog vragen naar aanleiding van dit interview? Zo nee, nogmaals hartelijk bedankt voor uw tijd en bijdrage aan mijn onderzoek.

GERELATEERDE DOCUMENTEN