• No results found

Welkom. Allereerst bedankt voor uw tijd en dat u mee wilt werken aan mijn onderzoek.

Zoals u misschien al gehoord heeft van uw vestigingsmanager ben ik student aan de Rijksuniversiteit in Groningen en ben ik bezig met het afronden van mijn master Change management. Ik ben op dit moment bezig met mijn master thesis waarvoor ik ben gestart met een onderzoek richting de attitudes van medewerkers rondom veranderingen.

In het interview ben ik specifiek geïnteresseerd in de invloed die de individuele- en de groepshouding ten opzichte van de verandering op elkaar hebben. Verder ben ik geïnteresseerd in de aanpak van de manager rondom de implementatie van de verandering en rondom de houdingen op individueel- en groepsniveau. Tot slot ben ik geïnteresseerd in welke aspecten van deze aanpak dan uiteindelijk hebben bijgedragen aan het succes van de verandering.

Zoals ik heb begrepen heeft er op organisatorisch vlak een transitie plaats gevonden waardoor de gemeenten nu verantwoordelijk zijn voor de dyslexiezorg. Daarbij is de oprichter/directeur ook plotseling overleden waardoor er een decentralisatie tot stand kwam, wat heeft gezorgd voor een nieuwe inrichting van het bedrijf. Op operationeel vlak heeft dit ook gevolgen met zich meegebracht en daar ben ik voornamelijk in geïnteresseerd. Het gaat hier dan om het veranderproces waarin er per vestiging 9 extra satelliet locaties zijn geopend waar u als behandelaar 1 a 2 keer per week moet werken om cliënten te behandelen.

In het interview zal ik vragen gaan stellen over uw individuele houding tegenover de verandering, hoe de groepshoudingen waren tegenover de verandering, hoe uw manager de implementatie heeft aangepakt en of deze aanpak gedurende het proces is veranderd, en uiteindelijk in hoeverre de verandering succesvol is en naar uw tevredenheid is uitgevoerd.

Het interview zal ongeveer een half uur tot drie kwartier duren. De interviews zullen worden opgenomen, zodat ik een letterlijk transcript kan maken. Ik zal deze data alleen gebruiken voor mijn onderzoek en de opnames zullen na verwerking ook worden vernietigd. Het interview is vertrouwelijk, dit betekent dat uw naam niet zal worden gelinkt met iets dat uw tijdens het interview zegt. Ik ben hier verantwoordelijk voor.

Introductie

1. Kunt u kort in eigen woorden toelichten wat de verandering inhield? 2. Wat voor invloed heeft deze verandering op uw werkzaamheden gehad?

Individuele houding tegenover de verandering

3. Kunt u uw eerste reactie op de verandering omschrijven? Waarom was dit uw reactie?

4. (Affectief) Kunt u iets vertellen over uw gevoelens die u had bij deze verandering? Waarom deze

emotie(s)?

5. (Cognitief) Kunt u iets vertellen over uw mening en opvattingen die u had over de verandering? Waarom had u deze mening?

6. (Intentie/Gedrag) Kunt u iets vertellen over uw gedrag naar aanleiding van deze verandering? § Heeft u voornamelijk weerstand of ondersteuning getoond? Zo ja, hoe uitte dit zich? Zo nee,

waarom niet?

7. (Verandering) Zijn deze gevoelens, opvattingen, en gedragingen veranderd gedurende het veranderproces?

§ Zo ja, hoe en waarom zijn deze veranderd? Zo nee, waarom is dit onveranderd gebleven?

Groepshouding tegenover de verandering

8. Als we het over een groep of team hebben waarin u zichzelf ziet, wat en wie verstaat u hieronder binnen het instituut?

U heeft net aangegeven dat u X ziet als een groep/team, neem X in gedachten bij de volgende vragen.

9. Hebben jullie als groep het over deze verandering gehad?

§ Kunt u de sfeer omschrijven binnen deze groep rondom de verandering?

10. (Affectief) Kunt u iets vertellen over de emoties binnen de groep rondom de verandering?

§ Werden deze emoties gedeeld of waren er voornamelijk afwijkende gevoelens over de verandering? Hoe merkte u dit?

11. (Cognitief) Kunt u iets vertellen over de meningen en opvattingen van de groep rondom de verandering? Hoe uitte zich dit?

12. (Intentie/Gedrag) Kunt u iets vertellen over de intenties en gedragingen als groep zijnde rondom de verandering?

§ Hebben jullie als groep voornamelijk weerstand of ondersteuning getoond? Zo ja, hoe uitte dit zich? Zo nee, waarom niet?

13. (Verandering) Zijn de gedeelde gevoelens, opvattingen, en gedragingen veranderd gedurende het veranderproces?

Invloed vanuit het individu vs. Invloed vanuit de groep

14. Heeft u geprobeerd invloed uit te oefenen op de houding van de groepsleden of de gehele groep ten opzichte van de verandering?

§ Zo ja, op welke manier? Heeft u het gevoel dat dit effect heeft gehad op de algehele houding van de groep ten opzichte van de verandering?

15. Hebben groepsleden of de gehele groep invloed gehad op uw houding ten opzichte van de verandering?

§ Zo ja, hoe en waardoor werd u beïnvloed?

§ Zo nee, waarom denkt u dat uw groepsleden uw houding niet hebben veranderd?

Aanpak van de vestigingsmanager

16. Hoe zou u de aanpak van de vestigingsmanager omschrijven rondom het realiseren van deze verandering? Hoe heeft hij/zij gehandeld? Wat was zijn/haar invloed op het proces?

17. (Sense making) Heeft u het idee dat de manager uw emotie, opvatting, en gedrag rondom de verandering begrijpt? Waar blijkt dit uit?

18. (Sense giving) Heeft uw manager uw emotie, opvatting, en gedrag geprobeerd te beïnvloeden/ veranderen? Waaruit blijkt dit?

19. (Behaviour) Hoe handelde de manager op individueel niveau? Heeft de manager u apart benaderd? Was er aandacht voor het individu in dit veranderproces?

20. (Behaviour) Hoe handelde de manager op groepsniveau? Heeft de manager de gehele groep benaderd?

§ Maakte uw manager onderscheid in zijn/haar veranderaanpak naar individuen en de groep? 21. (Behaviour) Heeft uw manager zijn aanpak veranderd naar aanleiding van uw individuele reactie?

En naar aanleiding van de reactie van de groep? Zo ja, op welke manier?

22. (Influence tactics) Heeft uw manager invloed proberen uit te oefenen op uw houding en de houding van de groep ten opzichte van de verandering?

§ Zo ja, op welke manier en hoe uitte dit zich?

Succes van de verandering

23. Hoe tevreden bent u met de uitkomst van de verandering?

24. Hoe tevreden bent u met het veranderproces, denk aan de communicatie, participatie en ondersteuning? Wordt deze houding gedeeld door de groep?

25. In hoeverre zijn de vooraf besproken doelen gerealiseerd?

26. In hoeverre denkt u dat de aanpak van de vestigingsmanager heeft bijgedragen aan het ‘succes’ van de verandering?